A dokumentummal kapcsolatos véleményeket és javaslatokat 2013. december 15-éig lehet elküldeni, a végleges programváltozat 2014 januárjában, már a forrásallokációval készül el. Az új Vidékfejlesztési Program célkitűzése az értékes, egészséges élelmiszer előállítása helyi energiából és nyersanyagokból, továbbá az egészséges talaj és ivóvízbázis, az élővilág, a táj és a magyar kultúra megőrzése - hangsúlyozza a közlemény.

Fotók: Pelsőczy Csaba

A tárca tájékoztatása szerint V. Németh Zsolt vidékfejlesztéséért felelős államtitkár a konzultáción ismertette, hogy a tervezést 2012-ben már megkezdték. Megalakult a Vidékfejlesztési Program szakmai döntéshozó szerve, kialakult a projektiroda, és létrejött az a kilenc munkacsoport, amely a programalkotáshoz szükséges szakmai hátteret biztosítja.

A program társadalmi és bizottsági egyeztetésre szánt változatát az idén szeptember 30-án benyújtották, ebben már a részletesen kidolgozott fejlesztési igények, intézkedések, valamint a forrásallokáció és az indikátorok tervezése is szerepel - ismerteti közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a következő hétéves időszak intézkedéseit 6 prioritás, illetve a hozzájuk kapcsolódó 18 fókuszterület mentén jelölték ki, az eddigi négy elhatárolt támogatási tengely helyett. A beruházások a kertészetre és állattenyésztésre, az élelmiszer-feldolgozásra, valamint a vízgazdálkodásra fognak koncentrálódni. A környezettel kapcsolatos intézkedések kötelező aránya 30 százalék, ennek megfelelően hangsúlyt kell helyezni az agrár-környezetgazdálkodási és az erdészeti támogatásokra, valamint a természeti hátránnyal sújtott területek támogatására is.

Az Európai Bizottság javaslata alapján a 6. prioritás lesz a jövőben a közösség által irányított helyi fejlesztés programja (CLLD), amely a vidéki szegénység kezelésében jelentős szerephez jut. Magyarország 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók, valamint a rövid ellátási lánc (REL) tematikus alprogram indítását is tervezi - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.