Hamarosan elérhető a juh- és kecsketartók számára ez a támogatás
Április 1. és április 30. között lehet benyújtani a vissza nem térítendő átmeneti támogatás iránti kérelmeket tenyészbak és tenyészkos tenyésztésbe állítására.

Mire kell figyelni a napraforgó tápanyagellátásában? (PR-cikk)
A napraforgónak a tápanyagokra a növekedése elején van leginkább szüksége, ezért fontos a vetés előtti műtrágyázás. Hogyan, mikor, mennyit juttass ki?

Gyümölcsültetvény-telepítés: hogyan csináljuk?
Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új gyümölcsültetvény-beruházás kapcsán? Milyen műszaki megoldások érhetők el? Megkérdeztük.

gyümölcs

A KITE Zrt. tám- és jéghálórendszerek telepítésében és öntözés terén szerzett tapasztalataival áll partnerei rendelkezésére

Változások az állatjelölésben?! Segítünk az ÁTK-pályázatban is! (PR-cikk)
Az ÁTK-pályázat és az új állatjelölést szabályozó EU-rendelet kapcsán a Bentley Magyarország szakemberével beszélgettünk.

Irány a kert! Ezeket a zöldségeket most kell elvetni
Aki konyhakertet szeretne, tovább nem halogathat. Most már tényleg időszerű a kert felásása, a korai vetőmagok beszerzése és a veteményezés. De a gyümölcsfákról se feledkezzünk meg!

gyümölcsfa

Germersdorfi óriás cseresznye tavaszi lemosó permetezés előtt – fotó: Polgárné Sarok Edit

A nagy kihívás: hogyan tároljuk jól az I. osztályú gabonát? (PR-cikk)
Az I. osztályú gabona tárolásának egyik nagyon fontos eleme a mikotoxinoktól való távoltartása. Az alábbiakban mutatjuk a megoldást!

Minden, amit az osztatlan közös földtulajdon megszüntetéséről tudni akartál
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadvánnyal is segíti az osztatlan közös tulajdonok megszüntetését.

A homogén növényállomány fenntartása a feladat – Tavaszi növényápolás precízen (PR-cikk)
A KITE Zrt. komplex videósorozatának harmadik részében azt deríti ki, hogy hogyan végezzük el a növényápolási feladatokat ahhoz, hogy a kialakult homogén növényállományunk fenn is maradjon. A cél, hogy a növény igényeit az adottságainkhoz mérten lehető legjobban kiszolgáljuk, és így a megcélzott terméshozamot érhessük el.

Fontos határidő közeleg: április 7-től adhatják be az egységes kérelmeket a gazdák
Idén április 7-től május 17-ig adhatóak be szankciómentesen az egységes kérelmek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló rendkívüli helyzetben segítsen mintegy 110-120 ezer tagjának a támogatások lehívásában.

szántóföld

A kamara kéri a tagokat, csak sürgős és indokolt eseteben keressék személyesen a falugazdászokat – fotó: Pixabay

Ezért éri meg napraforgót vetni! (PR-cikk)
A legtöbb termelő már eldöntötte, hogy mit fog vetni, ráadásul ősszel olyan hírek is felröppentek, hogy a kukoricahibrid-vetőmagokból hiány lesz, így sokan előre bevásároltak. A cikk azoknak szól, akik még nem döntöttek.

Végzetes következményei lehetnek az EU új megállapodásának
Az EU-Mercosur egyezmény a környezetpusztító húsipar felemelkedéséhez vezet – állítja egy a brazil húsiparról készült jelentés.

Ültetvénytelepítés szakértelemmel kedvező finanszírozás mellett (PR-cikk)
Magyarországon a támrendszeren alapuló jégvédő rendszerek a legelterjedtebbek, amelyek forgalmazásában és telepítésében a KITE Zrt. többéves múltra tekint vissza. Az elmúlt 10 évben a KITE több mint 1300 hektáron végzett teljes projektkoordinációt a tervezéstől a megvalósításig.

Érkezik a várva várt pályázat! Csapj le rá időben!
Most jött el az ideje a gabonatárolók és -szárítók korszerűsítésének! Itt a pályázat!

gabona

Terménytisztítók létesítésére és terménytárolók korszerűsítésére lehet pályázni – fotó: Shutterstock

Ez kiüti a gyomokat! (PR-cikk)
A Botiga két hatóanyag (piridát, mezotrion) gyári kombinációját tartalmazó, korszerű OD-formulációval rendelkező posztemergens kukoricagyom-irtó szer. A piridát a gyakorlatban használt hatóanyagokétól eltérő hatásmechanizmusú. Ennek köszönhetően valódi segítséget jelenthet a kukoricatermesztők számára.

Most még permetezés nélkül megszabadulhatunk ettől a bosszantó kártevőtől!
De már nincs sok idő. A kártevők éledeznek és már éhesek!

Első lépések a 6 tonna felé vezető úton – napraforgó-növényvédelem (PR-cikk)
A Syngenta Kft. 2019 őszén hirdette meg a "Cél a 6 t/ha napraforgó" kísérleti programsorozatát azon termelők részére, akik gazdaságukban napraforgó-termesztéssel foglalkoznak. A termés mennyiségének alakulásában számos tényező játszik szerepet, amelyek közül jó pár antropogén, azaz saját magunk által is befolyásolható.

Idén ömlik a pénz az agráriumba! Mutatjuk a pályázatok menetrendjét!
A következő két évben a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hétéves költségvetési ciklus terhére jelentős mértékű fejlesztési támogatásokat vehetünk igénybe. Több mint 10 új pályázati felhívásról itt vannak a részletek is!

körte

Május 24-től elérhető az ültetvénytelepítési pályázat – fotó: Agroinform

Átalakulóban vannak a kalászosbetegségek – ezzel a gombaölő szerrel felkészülhetsz a változásra (PR-cikk)
A kalászosokat támadó gombák jelentősége átalakulóban van. Sok betegség visszaszorult, más kórokozók viszont nagy károkat okoznak, ezzel a gombaölő szeres védekezés átgondolására késztetve a termelőket.

Enyhítheti a GMO-szabályozást az EU? Ismét fellángolt a tiltakozás
A civil társadalom, gazdálkodók és üzleti szervezetek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is aláírta azt a nyílt levelet, melyben arra kérik az Európai Bizottság alelnökét, hogy ne vonja ki a jelenlegi szabályozás alól a génszerkesztett növényeket és állatokat.

növény

A genomszerkesztés kockázataira nincs megfelelő rálátás egyelőre – fotó: Pixabay (A kép illusztráció)

Bemutatkozik az állattenyésztők és állatorvosok webáruháza, az Anivetdirect.hu! (PR-cikk)
2020 októberében megnyílt az AnivetDirect, az állattenyésztők és állatorvosok webáruháza. Az üzlet már most az ország egyik legnagyobb termékportfóliójával rendelkező online boltja, ahonnan könnyedén vásárolhat állattenyésztéshez és haszonállattartáshoz szükséges eszközöket és takarmánykiegészítőket egyaránt.

Növényvédelmi előrejelzés: Most kell nyakon csípni a moníliát!
Az őszi árpa a bokrosodás vége, míg az őszi búza a bokrosodás állapotában jár, a repcék általában jól teleltek, a szőlő még nyugalmi állapotban van. Az Agroinform.hu 2021. évi 13. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Cserepesedett talaj, csapadék kellene, nagyon.

Eső nélkül is életben kell tartani a kalászosokat – mit tud ilyenkor segíteni egy nagy dózisú lombtrágya? (PR-cikk)
Száraz a talaj az ország nagy részén, és eső sem várható. A föld mélyebb rétegeiben azonban több víz található. Segítsük tápanyagokkal a növények gyökereit lejutni ide! Erre kínál megoldást a VulcanAgro Kft. két termékének keveréke.

VI. Locsolóversíró verseny! Virtuális locsolkodás – valódi nyereményért!
Második éve locsolkodunk virtuálisan – és ebben a helyzetben még fontosabb, hogy ápoljuk a hagyományainkat! Immár hatodik alkalommal hirdetünk versenyt olvasóinknak: ragadjatok tollat, és küldjétek el nekünk a saját szerzeményű locsolóverseteket!

Zöldségfélék tápanyag-utánpótlása: mit, miért, hogyan? (PR-cikk)
A sikeres zöldségtermesztés egyik sarkalatos pontja a tápanyag-utánpótlás. Az okszerű tápanyagellátással elérjük a magas termésátlagokat és a jobb minőséget, valamint fokozni tudjuk a termésünk tárolhatóságát.

Veszélyben a virágzó gyümölcsfák és a tavaszi vetések
Mit hozott 2021 márciusa, és mit várhatunk az áprilistól, a sokévi átlagok tükrében?

gyümölcsfa

fotó: Pixabay

Kukoricavetési tanácsok a BAYER-től (PR-cikk)
A kukoricára kifejezetten igaz, hogy a vetés minősége nagymértékben meghatározza a termés mennyiségét, így gyakorlati tanácsokkal támogatjuk most ezt a komplex kérdéskört.

Növénykondicionálás – a termesztett növények semmilyen tápanyagban ne szenvedjenek hiányt (PR-cikk)
Levéltrágyák segítségével gyorsan és hatékonyan tudjuk növényeinket tápanyaghoz juttatni. Lombtrágyázással növelhetjük a növényeink kórokozókkal, kártevőkkel, illetve a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét, és javíthatjuk a termés minőségét és mennyiségét.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.