Mától igényelhető támogatás a szőlőültetvények szerkezetátalakítására!
A borszőlőtermelők novemberben egyéni tervet nyújthatnak be a jelenlegi, illetve a következő borpiaci évben támogatással elvégezni kívánt szerkezetátalakítási tevékenységeikre vonatkozóan: megjelent a szőlőültetvények korszerűsítéséhez igényelhető támogatásról szóló rendelet.

Ámulatba ejtő állattartó telepek Kelet-Európából (PR-cikk)
Megmutatunk néhány nagyon jól sikerült épületet, amik után a magyar állattartók is vágyakozni fognak.

Kimondta a bíróság: törvénytelen volt a tejtermelő gazdaságok bezáratása Hollandiában
Egy holland bíróság a közelmúltban jogtalannak ítélte Carola Shouten miniszter asszony 2018. évi rendelkezését, amellyel összesen több mint kétezer tejtermelő gazdaságot záratott be.

kép

A bezáratás nem egyeztethető össze az uniós joggal – fotó: Shutterstock

Most érdemes öntözési közösséget alapítani: 250 ezer euróra pályázhatnak!
A pályázati felhívás önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttét ösztönzi, annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. A felhívás tervezetét november 26-ig lehet véleményezni!

Megszavazta a Parlament a családi gazdaságok reformját – ezek a változások lépnek életbe
Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások, miután a parlament 174 igen szavazattal, 6 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett törvénytervezetet.

kép

Átalányadózás esetén az eddigi 8 millió forintos adómentes határ 10 millió forintra nő – fotó: Shutterstock

Ezekre érdemes még év végén költeni a gazdaságban! (PR-cikk)
Lassan közeleg az év vége, leállnak a munkálatok a földeken. Foglalkoznunk kell a vállalkozás pénzügyeivel, és tervezni kell a következő évet. Gyakran fordul elő, hogy költséget érdemes még az idén generálni. Tegyük ezt olyan termékekbe, amelyekre már a tél végi indulásnál szükségünk lesz.

Hogyan tovább? Magyarország megvétózta az EU-s költségvetést
Az EU-s tagországok uniós nagyköveteinek tanácskozásán Magyarország megvétózta az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Új pályázati lehetőség vállalkozásfejlesztésre a hátrányos helyzetű településeken (PR-cikk)
Megjelent a pályázati felhívás. Kérjen előminősítést! Vajon mennyi esélye lesz nyerni? A pályázatok beadására 2021 januárjától lesz lehetőség.

Megmenekülnek az illegális kerti kutak?
Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tételét kívánják megoldani. A WWF álláspontja szerint a kutak engedélyezésének eltörlése súlyos következményekkel járhat, és az új vízgazdálkodási törvényjavaslat hosszú távon csak tovább rontana az aszályhelyzeten. Nagy István azonban kijelentette: nem veszélyezteti a vízkészleteket a kútamnesztia, sőt az illegálisan fúrt, mezőgazdasági öntözést szolgáló kutak szankciómentes bejelentésének lehetőségével pontosan arra törekednek, hogy feltérképezzék azok valós számát és a felhasznált vízmennyiséget.

öntözés

A szankciómentesség csak a meglévő kutakra vonatkozik, az új létesítmények többsége engedélyköteles marad – fotó: MTI/Varga György

80 milliárd forintra emelik a nagyvállalkozások beruházásait támogató keretet
Erősödnek a magyar vállalkozások beruházási igényei, ezért a kormány 40 milliárdról 80 milliárd forintra emeli a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét – jelentette ki Varga Mihály a Vajda-Papír Kft. legújabb, a program keretében megvalósuló gyártóüzemének digitális alapkőletételén.

Így megtalálhatod a kiváló minőségű magyar termékeket! (PR-cikk)
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá. Cikkünkből megtudhatod, hogyan vásárolj tudatosan, és miért érdemes az új, értékteremtő hazai minőségrendszert választanod.

Agrárkamara: nem olyan veszélyesek a növényvédő szerek, mint sokan hiszik
Az Európai Unióban elharapódzott a növényvédő szerekkel szembeni, jellemzően indokolatlan ellenérzés. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is; ha nem védekezünk megfelelően, az az élelmiszer-ellátást veszélyeztetheti, illetve Unión kívüli, ellenőrizetlen élelmiszerek beáramlását eredményezheti. Az észszerű növényvédelemre szükség van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fogyasztókban is ezt kívánja tudatosítani.

traktor

NAK: a növényi gyógyszerek lebomlanak, mire a fogyasztókhoz kerülnek az élelmiszerek – fotó: Pixabay

Új Force Evo: Starter hatású talajfertőtlenítő – talajfertőtlenítő hatású starter (PR-cikk)
Gyakran jelentkezik a termelők részéről az az igény, miszerint szükség lenne talajfertőtlenítésre, és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat kijuttatni kukoricában. Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így a termelőknek választani kell: vagy talajfertőtlenítenek, vagy starter műtrágyát használnak.

Szója és cirok – megéri belevágni a termesztésükbe (PR-cikk)
A szója- és a szemescirok-termesztés a jövőben egyre nagyobb teret nyer.

Ne vesszen kárba a leszüretelt gyümölcs és zöldség! Így előzd meg a tárolási betegségeket!
Elérkezett a zöldségek és gyümölcsök téli betárolásának az ideje. Sok olyan termény van, ami akár hónapokig is elállhat, ha megfelelő körülmények között tároljuk, és a betakarítás előtt is ügyelünk arra, hogy a lehető legjobb minőségű, egészséges termés kerüljön a tárolókba. Lássuk, mire érdemes figyelni, és mely tárolási betegségek fordulnak elő leggyakrabban!

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.