Gyuricza Csaba a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékáni posztjáról, a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként került a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal élére. A 2017. január elsején megszűnt hivatal elnökét 2016. október végén menesztették, helyére új vezetőt neveztek ki.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a Földművelésügyi Minisztérium intézménye, központja Gödöllőn van. 2014 júliusától mostanáig az általános főigazgató-helyettes látta el a főigazgatói feladatokat.

Gyuricza

Gyuricza Csabával az AGROmashEXPO ünnepélyes megnyitóján találkoztunk. Az az új feladata, hogy nagyobb hangsúlyt adjon az agrárkutatásoknak – fotó: Agroinform.hu

Az új főigazgató, akivel az AGROmashEXPO ünnepélyes megnyitóján találkoztunk, megerősítette az Agroinform.hu  kinevezéséről szóló információját, amely egyébként már olvasható a NAIK honlapján is. Közel áll hozzá ez a feladat, hiszen egész életében az agrárkutatásban, a felsőoktatásban dolgozott, egyetemi tanárként, professzorként – mondta el. Mint az érintettektől megtudtuk, Gyuricza Csaba a miniszter felkérésére vállalta a megbízást. Január 17-én lépett hivatalba.

Csaknem húsz kutatóintézet tartozik a NAIK-hoz, a talajműveléstől a gyümölcstermesztésig, a borászattól az erdészetig mindent lefed. Az intézményrendszer csaknem 1000 fővel működik. Az agrárpolitika irányait gyakorlatorientált kutatásokkal támogatja – mondta el.

„Most még tájékozódom. Annyit azonban elmondhatok: azt a feladatot kaptam, hogy az agrárkutatásnak nagyobb hangsúlyt adjak Magyarországon, és azokat az irányokat, amelyek a gyakorlatban is fontosak, megfelelő módon képviseljem, ezzel is segítve a kormányzati szakpolitika megvalósulását” – hárította további kérdéseinket.