Ha a gépészet rovatot nézzük, akkor a képzeletbeli dobogó legfelső fokára az MTZ jövőjét feszegető cikk áll, amelyben a jól ismert piros gép egy Michael Bay filmbe illő Transformerré alakul, de szintén sokan kattintottak az MTZ múltját felidéző cikkre is. Úgy látszik ez a traktormárka mindig garancia az olvasottságra.

Egy kissé szakít a tervezői hagyományokkal az új MTZ tanulmány – fotó: farmer.pl

Rengetegen kattintottak az első 100 %-ban román gyártású traktorra is, amelynek sorozatgyártása jövőre indul, és a TAGRO névre keresztelt gépből az első évben mintegy 200 példányt terveznek értékesíteni.

Tetszetős formai elemek,és korszerű dizájn – fotó: irum.ro

A szántófölddel kapcsolatos írásoknál, sokan láttak fantáziát a ciroktermesztésben, és ennek megfelelően sokan is kattintottak, de rengetegen olvasták Magyarország legnagyobb szántóföldi bemutatójáról, a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-ról szóló cikket, melyben rengeteg élő videó is helyet kapott, így aki nem tudott a helyszínre személyesen ellátogatni, vagy csak szeretné feleleveníteni a több napos rendezvény legjobb pillanatait az bátran kattintson.

Az sem meglepő, hogy olvasottsági dobogóra került a neonikotinoid tartalmú rovarirtó szerek teljes körű tilalmát firtató cikk is, hiszen mégiscsak a világon a legszélesebb körben használt rovarölőszer hatóanyagokról van szó. Az is sokakat érdekelt, hogy a betiltott szereket mivel lehet majd helyettesíteni.

A cikkben még nagyon sok videó vár megtekintésre – videó: Agroinform.hu

Folytatva 2018 legolvasottabb cikkeinek listáját az állattenyésztés rovatot sajnos az egész évet beárnyékoló méhpusztulással kell kezdenünk, hiszen a téma mindenkit megrázott, és a legtöbb mezőgazdasági kötődéssel bíró ember tudni akarta a „miérteket”.

Természetesen a számos cikk között akadt jó néhány, amely gondos részletességgel jár körül egy-egy témát. Ilyen például az, amelyik kifejezetten a keltetetéssel foglalkozik, és még nyomtatható keltetési táblázatot is tartalmaz az érdeklődőknek, igaz ez a cikk tavalyi, de olvasottságban idén is rávert a rovat többi cikkére. Nagyon sokan olvasták a Varroa atka elleni kísérletekről szóló cikket, nem csoda, hisz ez nagyon fontos témája a méhészeknek. Kalandvágyó honfitársainkat pedig az új-zélandi munka lehetősége villnyozta fel.

Baranyai tájfajta csibék egy sikeres keltetés eredményeképpen – fotó: Bugyinszki Péter, Tótkomlósról

A pénz nagy úr! Ismerjük a mondást, így logikus, hogy elképesztő mennyiségű olvasót vonzott az a gazdasági cikkünk, mely azt az egyenletet próbálta prezentálni, hogy hogyan lehet egy hektáron megtermelni egy új John Deere árát?! – Még mindig jó a kérdés… érdemes kattintani. 2018 egy hasznos térképpel is szolgált, ami megtekinthető cikkbe foglalva, és amiből megtudhatjuk, hogy hol éri a legtöbbet a termőföld Magyarországon.

A szántók megyei átlagárai az Agrotax Kft. által készített termőföldpiaci körkép eredményei alapján – fotó: Agrotax Kft.

A kertészet és szőlészet szerelmesei sem maradtak olvasnivaló nélkül, és számukra 2018-ban a paprika és paradicsom sárguló levelének hátterében álló betegségekre, vagy tápanyaghiányra lehetséges válaszok jelentették az egyik legérdekesebb írást, hasonlóan a "Sok paradicsom kis felületről" című írásunk. Nem csoda, hogy a mindenkit idegesítő poloskák megállításáról sokan olvastak, ami pedig szintén egyértelművé vált idén, hogy az országot ellepő kártevő csigák, nemcsak a kertekben megállíthatatlanok, hanem az interneten is.

A videó tökéletesen bemutatja a csiga "étkezési tempóját" – videó: Agroinform.hu

Autós rovatunk a 4x4 hétről hétre ajánl különféle, terepen is nyúzható gépeket, melyek közül sokan voltak kíváncsiak a Volkswagen 5 literes fogyasztására 150 lóerő mellett. Komoly vita alakult ki a cikk alatti hozzászólásokban, viszont nincs igen vagy nem, fekete vagy fehér, hiszen az autóval ténylegesen lehet 5 literes fogyasztást produkálni, de mindenkinek a „lábmérete” határozza meg, hogy ezt meddig tornázza még felfelé. A német SUV mellett egy másik szabadidő-autó is sokak érdeklődésének középpontjába gördült, amiben pár régről eredő emocionális szál is közrejátszhat, mert a Skoda megújulásának egyik újabb mérföldkövéről, a Kodiaq-ról van szó.

Városi autó, de terepen sem jön zavarba  – videó: Agroinform.hu

Az erdő- és vadgazdálkodást érintő témák között két cikk fej-fej mellett léphetett a képzeletbeli pódium legfelső fokára. Még az egyik az erdei fák szállítási szabályainak változásairól ad tájékoztatást, addig a másik a rakoncátlan vaddisznók, lakosságot terrorizáló portyáit mutatja be a Balatonnál.

Rengeteg támogatásokat, pályázatokat érintő cikk is született, és ezek közül nagyon sokan olvasták és reagáltak is a zártkertek problémájával foglalkozóra, hiszen ez a gond rengeteg embert, 5-6 millió tulajdonost is érinthet, és ennek megfelelően a cikkhez kapcsolódóan is nagyon sokan fejtették ki véleményüket.

Ugyancsak rengeteg olvasót vonzott a tanyafejlesztésre fordítható összeggel foglalkozó, még jelenleg is kifejezetten aktuális írás, és decemberi megjelenésével igazi sprint tempóban, nagyot hajrázva lépett a legjobbak közé.

Ha pedig valaki gazdatársakkal szeretné megosztani a támogatások kifizetésével kapcsolatos észrevételeit, vagy csak kérdezni szeretne, érdemes fórumunkon bekapcsolódni a beszélgetésbe.

A kérelmeket január második felétől lehet benyújtani – fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Idén egy új fogalmat is szült a környezetvédelem, ez pedig nem más, mint a "hígtrágyaturizmus". Hogy pontosan mit takar a különös szó, az a cikkből kiderül, és valószínűleg az újdonság és a kíváncsiság jelzők segítették az írás életútját a kattintásrengeteg irányába. A gyomirtószerek folyamatos fejlődése is arra a szintre jutott, hogy már a növények által előállított méreganyag is túl van több kísérleten, melyet a világon, és az Agroinform.hu-n is nagyon sokan követtek figyelemmel.

Elérkeztünk 2018 legolvasottabb cikkéhez,

ami nagy valószínűséggel nem váltja ki a meglepetés érzését senkiből, hiszen a több hónapon keresztülívelő kutak engedélyeztetéséről szóló történet azon állomása, mely még a türelmi időszak meghosszabbítása előtt, viszont már az év végéhez közeledve született. Egyébként maga az írás abban nyújt segítséget, hogy honnan tudhatjuk meg, hogy a kutunkat kell-e engedélyeztetni, vagyis egyszer ismételten aktuális lesz.

A cikk egyébként a gazdaélet rovatban is toronymagasan diadalmaskodott, pedig olyan vetélytársai voltak, mint az egyedi azonosító jellel visszaélő traktoros fenegyerek, vagy a még májusban történt, óriási felháborodást kiváltó szándékos tejtermékszennyezés.

Már most biztosak vagyunk benne, hogy 2019 mezőgazdasága is tartogat számunkra rengeteg új gépet, érdekes történetet, különös felfedezéseket, egyedi kísérleteket, változatos szakmai rendezvényeket, melyekről oldalunkon beszámolhatunk Nektek.