Kósa Lajos frakcióvezető a miniszterelnökkel más témában tartott tájékoztatón tudatta: a Fidesz-frakció arról is döntött, felhatalmazza a kormányfőt, hogy aláírásával elindulhasson a Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikációs folyamata.
 Indoklásul a politikus azt mondta: nem lépnek hatályba olyan átmeneti rendelkezések, amelyekről Magyarországnak önállóan kellene rendelkeznie.

A kormány forduljon az Európai Bírósághoz!

Legutóbb Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója egyenesen azt szorgalmazta: forduljon az Európai Bírósághoz a kormány a jogi felülvizsgálat érdekében, és ne írja alá a megállapodást – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége által tartott szakmai konferencia erre a következtetésre jutott.

Szabó Marcel többek között azért tartotta aggályosnak az egyezmény aláírását, mivel véleménye szerint a megállapodás nincs összhangban a szabadkereskedelmi egyezményekről a parlamentben júniusban elfogadott kritériumokkal, és szembemegy az alaptörvénnyel is. Úgy ítélte meg: a CETA egyik legfőbb vitatható pontja az a vitarendezési mechanizmus, amely alapján a kanadai, illetve a Kanadában székhellyel, telephellyel rendelkező nemzetközi cégeknek jogukban áll megtámadni a befektetési célország környezetvédelmi szabályait, amennyiben azokat túlzónak tartják. Ezekről a jogvitákról ráadásul a CETA-ban előírt választottbíróság döntene, amellyel a befektetők megkerülhetnék az egyes nemzetállamok bíróságait.

Fontos továbbá az is, hogy a megállapodás szövege egyszer sem említi az EU környezetvédelmi jogainak sarokkövét képező elővigyázatosság elvét a környezetvédelmi rendelkezések között. Szabó Marcel szerint félő, az egyezmény nem teszi majd lehetővé, hogy az EU tagállamai érvényesítsék az elővigyázatosságon alapuló élelmiszerbiztonsági szabályaikat, így a magyar alaptörvény azon pontja is veszélybe kerülhet, amely garantálja, hogy

Magyarország mentes legyen a génmódosított szervezetektől.

A jövő nemzedékek szószólója úgy látja, hogy a CETA a nemzetközi vállalkozások jogait a klímavédelmi megfontolások fölé helyezi.

Az illetékes államtitkár megvédte a CETA-t

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, Szabó László hétfőn az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában a parlamentben azt mondta, hogy az uniós tagállamok többsége szerint kedvező a CETA, és a jelenlegi kanadai-magyar bilaterális megállapodásnál sokkal előnyösebb feltételeket teremt Magyarországnak. Hozzátette: az ötéves tárgyalási folyamat eredményeként megszülető egyezmény életbe lépését akár egyetlen uniós tagállam is megakadályozhatja. Ugyanakkor a CETA támogatottsága sokkal nagyobb, mint az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményé (TTIP) – jegyezte meg.

A CETA támogatottsága sokkal nagyobb, mint az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményé (TTIP)

Az államtitkár a CETA aláírásáról szóló határozati javaslatról szólva kiemelte: aláírása és ideiglenes alkalmazása – amelyről az október 18-i általános ügyek tanácsának ülésén dönthetnek – nem jelent végleges megállapodást, mert az egyezmény csak a nemzetállami ratifikációkat követően lép véglegesen életbe, ez még éveket vehet igénybe. A továbblépéshez a magyar parlamentnek jóvá kellene hagynia a megállapodást a jelenlegi formájában, mert a végső jóváhagyás előtt még lesz idő "betűről betűre áttárgyalni” – tette hozzá.

A CETA-t a felek október 27-én az EU-Kanada csúcstalálkozón tervezik aláírni.
 Ha nem írjuk alá, az nemcsak Magyarország számára, hanem az egész unió gazdasága számára negatív lenne, az európai gazdaságpolitika hitelességét kérdőjelezné meg - fejtette ki.

A parlamenti pártoknak nem tetszik az egyezmény

A Fidesz alelnökei, Bencsik János és Turi-Kovács Béla hétfőn a bizottsági ülésen még éles kritikával illették az egyezményt. Kepli Lajos (Jobbik) közölte, pártja semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást nem támogat, a hasonló egyezmények néhány tucat multinacionális cég érdekeit képviselik, nem az állampolgárokét. Sallai R. Benedek (LMP) bizottsági elnök szerint a CETA nem áll összhangban az alaptörvénnyel a jelenlegi formájában, sérti a GMO-mentesség elvét, így nem értett egyet a javaslat elfogadásával.

A V4-ek agrárkamarái kivennék a mezőgazdaságot

Mint az Agroinform.hu megírta, a Visegrádi Négyek agrárkamarái nem támogatják sem az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, sem az EU és az Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezményt, és egyenesen azt szorgalmazzák, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.