Nyáron döntenek az agrárpályázatokról és újakat is megnyitnak
A nyári időszakban döntés születik a beérkezett agrártámogatási pályázatokról és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A kötelező közbeszerzés több hónappal késleltetheti az agrárberuházásokat
A Vidékfejlesztési Programra vonatkozó támogatói döntéseket a kormány tavasz végére, nyár elejére ígérte, így nyár közepétől tömegével indulnak az ezekhez kapcsolódó kötelező közbeszerzési eljárások.

Közeledik a határidő! Most kell növénybiztosítást kötni!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni.

Már a Fülöp-szigetekre is exportálhatunk magyar húst
Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt. Az érintett vállalatok hamarosan megkezdhetik termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba.

Egyre fontosabbá válik a nagy ellenálló képességű növényfajták nemesítése
A Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT) közösen a magyar fővárosban rendezte meg a világkongresszust. Polgár Gáborral, a VSZT ügyvezető igazgatójával összegeztük a kongresszus tapasztalatait.

GMO-s szója helyett magyar kukoricatápot!
A Pannonia Ethanol nincs „a helyén kezelve” a magyar agráriumban, noha Magyarországon más nem állít elő a kukoricából magas fehérjetartalmú kukoricatörkölyt, más néven DDGS-t. Ez a GMO- és antibiotikum-mentes takarmányféle pedig több mint 30 százalékos fehérjetartalmával kiválóan alkalmas lehetne a GMO-s import szója részbeni kiváltására.

kukorica

A Pannonia Ethanol célja, hogy a gazdák szélesebb rétege megismerje a DDGS-t – fotó: Shutterstock

Késik a nemzedékváltás
A termelők átlagéletkora ismét emelkedett, és a gazdaságátadást célzó erőfeszítések ellenére sem jelenik meg kellő mértékben az új generáció, hogy átvegye a stafétát.

A hazai vetőmagszektor éves forgalma 100 milliárd forintot tesz ki
Hatvankét ország csaknem 1700 szakemberének részvételével zajlott négy napon át Budapesten a 2017-es ISF Vetőmag Világkongresszus, az ágazat legnagyobb eseménye. Mint a konferencia megnyitóján elhangzott: a rendezvény kiváló alkalmat teremt arra, hogy a szakmai közönség még jobban megismerhesse a külföldön is keresett magyar vetőmagokat.

Kimerült a forrás, felfüggesztik a borászati pályázatot
Néhány héten belül felfüggesztik a ,,Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása" című pályázatot.

Bálint gazda: „Számomra a termőföld szent dolog”
Ritkán írjuk le így Gyuri bácsi nevét, hogy Dr. Bálint György. Az ország Bálint gazdaként ismerte meg még a múlt században népszerűvé vált Ablak című televíziós műsorban.