Növényvédelmi előrejelzés: Általános a levéltetvek betelepülése
Napos, meleg időjárásban egyes kártevők további betelepedése, felszaporodása várható. Érdemes a táblákat szemlézni és időben beavatkozni. Az Agroinform.hu 2019. évi 41. heti növényvédelmi előrejelzése.

Új, 600 millió forintos támogatás a viharkárok enyhítésére
Az elmúlt hónapok viharai súlyos, sok esetben a gazdálkodás folytatását ellehetetlenítő károkat okoztak a mezőgazdasági termelőeszközökben – ültetvényekben, épületekben, berendezésekben –, amely nehéz helyzet elé állítja az érintett termelőket. Az Agrárminisztérium 600 millió forint keretösszeggel új támogatási konstrukciót dolgozott ki a viharok által a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott károk részbeni kompenzálására.

A teheneket is komolyan veszélyeztetik a mikotoxinok, amik a tejbe is bekerülhetnek
A mikotoxinok a tejelő szarvasmarhákban okozhatnak szaporodásbiológiai zavarokat, a legyengült immunrendszer miatt különböző betegségeket és a terjtermelés visszaesését.

tehén

Az Aflatoxin egy része kimutathatóan átjuthat a tejbe – fotó: Pixabay

A talajvizsgálat kötelező, de megéri az árát! Megmutatjuk, hogy miért!
Fontos lenne, hogy ne csak azok végeztessenek talajvizsgálatot, akiknek kötelező – és még fontosabb, hogy ezek az értékes mintavételi eredmények ne a szekrény mélyén végezzék!

Eddig kétezer vaddisznó pusztult el sertéspestisben Magyarországon
Mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta – közölte az országos főállatorvos.

vaddisznó

Az állattartóknak be kell tartaniuk az előírásokat, hogy a betegség ne terjedjen át a házisertésekre – fotó: Pixabay

A fiatal gazdálkodók vállalkozói készségeit fejleszti a NAK és az AGRYA közös programja
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) újabb közös szervezésű programjában a fiatal gazdálkodókat segítik a vállalkozóvá válás folyamatában. Az ingyenes, hat hónapos Így neveld az álmaidat! című programra már várják a jelentkezéseket.

A legújabb technológia térnyerése a fiatalok számára is vonzóvá teheti az agrárpályát
Magyarországon több tízezer vállalkozás áll a generációváltás küszöbén, ami jelentős kihívás elé állítja a cégeket. Az agrárium pedig különösen érintett a problémában, hiszen hazánkban ebben az ágazatban a legmagasabb az első számú vezetők átlagéletkora.

Az agrártámogatások csak asszisztálnak a környezet pusztulásához
A világszinten percenként egymillió dollárnyi mezőgazdasági támogatás szétosztása nem megfelelő. A hatalmas összeg mindössze egy százaléka szolgál környezeti célokat – írja egy nemrég megjelent tanulmány.

gép

A mezőgazdaság által okozott károk értéke nagyobb, mint a világban előállított élelmiszereké – fotó: Pixabay

Összeomolhat a búzatermesztés a század végére
A Science Advances folyóiratban megjelent amerikai tanulmány megállapította, hogy a világ fő búzatermő körzeteinek legalább 30, de akár 60 százalékában, mintegy 70-80 éven belül, komoly és tartós szárazság léphet fel egy időben.

Nőhet a kukorica iránti kereslet, ami magával húzza az árakat is
Az őszi búza, a durumbúza, az őszi árpa, a tavaszi árpa, a rozs, a zab, a tritikálé és a repce betakarítása országszerte több mint 1,66 millió hektárnyi területre terjedt ki, a termés teljes mennyisége 7,82 millió tonna. Tavaly 1,74 millió hektáron 7,93 millió termett.

Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a vízválságot
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 legfontosabb ajánlása valószínűleg az lesz – ha elfogadja a konferencia –, hogy alapvetően át kell gondolnunk a vízgazdálkodással kapcsolatos cselekedeteinket.

víz

A professzor szerint Magyarországon is jelentkeznek majd szélsőségek, de vízválság nem lesz.

Egy magyar termék, ami csodát tesz a növényekkel
Ráadásul a szántóföldi növénykultúrákban legalább 3-4-szeres, a szőlő-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben akár a 10-szeres megtérülés is elérhető.

Miért fontos az őszi lemosó permetezés?
Egyre gyakoribb az elhúzódó ősz és az enyhe tél, ami kedvez a károsítók áttelelésének. Az őszi lemosó permetezés a kártevők és kórokozók felszaporodásának leghatékonyabb megelőzési módja, amivel csökkenteni tudjuk a következő év fertőzési forrását, így akár a kezelések számát is.

Közép-Európai gazdálkodók véleményére kíváncsiak
A TRANSFARM projekt keretében kérdezik a gazdálkodók technológiai fejlesztésekkel szemben támasztott igényeit és elvárásait.

Jövő szerdától érkeznek a támogatások előlegei!
Jövő szerdán indul a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetése, amely idén 240 milliárd forintot tesz ki.

gép

Az előlegfizetés az őszi munkák problémamentes elvégzését hivatott biztosítani – fotó: Pixabay

Hogyan biztosítsuk be magunkat okosan fagykár ellen?
Habár néhány napja már megmutatta magát az őszies időjárás, és mérhettünk helyenként az országban fagypont alatti hőmérsékleteket, azonban egyelőre nem úgy néz ki, hogy aggódnunk kellene a fagyok miatt. A kérdés az, hogy meddig tart a jó idő. Akkor kell-e aggódnunk, amikor már a fagy tüneteit tapasztaljuk vagy még idejekorán.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.