Beszámolt arról, hogy az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló fejlesztés két projektből áll. az egyikben 550 millió forintból Kaposvártól nyugatra egy 120 hektáros területen vésztározót alakítanak ki a Kapos mentén, egyúttal rendezik a Kapos vésztározó alatti szakaszát. A másikban mintegy 600 millió forintos fejlesztés keretében további szakaszokon, összességében 18 kilométeren rendezik a folyó medrét.

A tározóban árhullám esetén 1,7 millió köbméter vizet lehet visszatartani, így csak a belterületi szakasz kiépítettségének megfelelő vízhozam jut tovább a folyóban - magyarázta az igazgató. A fejlesztések eredményeként olyan kiegyensúlyozott vízjárás alakul ki, amely nemcsak Kaposvár belterületét, hanem a Kapos Kaposvár alatti, most még belvizekkel erősen veszélyeztetett szakaszát is képes ezektől a terhelésektől megvédeni.

Tóth István (Fidesz-KDNP), Kaposvár alpolgármestere a beruházás kapcsán azt hangsúlyozta, árvízügyben ez az egyik legfontosabb bejelentés, mert a munkák befejezése után a kaposváriak biztonságban érezhetik magukat, és nem fog megtörténni az, ami 2005-ben, amikor belterületi lakóházakban több tízmillió forintos kárt okozott az árvíz.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kivitelezési munkálatokkal a tervek szerint 2014. június 30-ig végez.

Forrás: PV TV