Az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közreműködésével 2017. május 9-én nemzetközi konferenciát szervez "A rövid távú agrárpiaci kilátások környezeti fenntarthatósági vetülete (The Environmental Sustainability Dimension of Short-term Outlooks for Agricultural Markets)" címmel.

Magyarországon az élelmiszer-gazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A fenntarthatóság kérdésköre azonban egyre nagyobb fontossággal bír, és a negatív környezeti hatások csökkentését célzó szabályozók, valamint kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok már rövid távon is elkerülhetetlenül befolyásolják a piaci folyamatokat.

Ezért az Agrárgazdasági Kutató Intézet a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalával együttműködve, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával nemzetközileg elismert szakértőket hív össze Európa különböző térségeiből, akik szakmai tapasztalataikra alapozva a környezeti fenntarthatóság összefüggésében vázolják az agrárpiaci trendeket, különös tekintettel a takarmányok és állati eredetű termékek értékláncaira.

A konferencia egyedülálló iparági betekintést kínál: felhívja az érintettek figyelmét azokra a kihívásokra, amelyeket a kormányzat által, illetve a vállalati felelősségvállalás keretében előírt környezeti fenntarthatósági követelmények támasztanak, és rámutat olyan innovatív módszerekre és eszközökre, amelyek a versenyképesség javítása érdekében segítenek megbirkózni e kihívásokkal.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációra 2017. április 30-ig van lehetőség, a jelentkezéshez kattintson ide.

A rendezvény helyszíne: Budapest Kongresszusi Központ 
(Novotel Budapest City, 1123 Budapest, Jagelló út 1-3.)

A konferencia nyelve az angol, magyar nyelvre szinkrontolmácsolás biztosított.

gazdaság

Az előadók a környezeti fenntarthatóság összefüggésében vizsgálják az agrárpiaci trendeket – fotó: Shutterstock

Program:

• 08:30–09:00 Regisztráció, vendégek fogadása

• 09:00–09:05 Konferencia megnyitása: Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

• 09:05–09:10 Köszöntő: Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

• 09:10–09:30 Nyitóelőadás, előadó: Vladimir Rakhmanin, főigazgató-helyettes, Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője, FAOBLOKK I.

• 09:30–09:50 Kilátások Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet gabonapiacán, különös tekintettel a takarmány-alapanyagok fehérjetartalmára és mikotoxin-szennyezettségére (Outlook for cereal markets in Europe, North Africa and2 / 3the Middle East with a focus on protein content and mycotoxin contamination of feed stuffs)
Előadó: Guljahan Kurbanova, közgazdász, FAO

• 09:50–10:10 A bioipari melléktermékek jelentősége a keveréktakarmány-gyártás fenntarthatóságában (Importance of bio-industry co-products for the sustainability of the compound feed industry)
Előadó: Nicolas Martin, szakpolitikai tanácsadó, Európai Takarmánygyártók Szövetsége

• 10:10–10:30 Az USA szójababtermelésének környezeti fenntarthatósága (Environmental sustainability of US soybean production)
Előadó: Brent Babb, európai, közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgató, USSEC

• 10:30–10:50 Stratégiák a nitrogénműtrágya alkalmazására (Nitrogen fertiliser management strategies)
Előadó: Elisabeth Bömcke, mezőgazdasági szakpolitikai tanácsadó, Fertilizers Europe

• 10:50–11:00 Kávészünet

BLOKK II.
11:10–11:30 Európa húsértékláncainak kilátásai a környezeti fenntarthatóság aspektusából (Outlook for European meat value chains from the aspect of environmental sustainability)
Előadó: Richard A. Brown, igazgató, GIRA

• 11:30–11:50 A spanyol sertéságazat felemelkedése: miként járulhat hozzá az integráció a környezeti fenntarthatósághoz? (The rise of the Spanish pig sector: how can integrations contribute to environmental sustainability?)
Előadó: Pablo Bernardos, Sertés-, Baromfi- és Kisállatenyésztési Szolgálat vezetője, Mezőgazdasági, Halászati, Élelmezésügyi és Környezeti Minisztérium, Spanyolország

• 11:50–12:10 Az EU tejtermelésének regionalizálódása és ennek környezeti következményei (Regionalisation in EU milk production and its environmental implications)
Előadó: Roel Jongeneel, kutató, Wageningeni Egyetem

• 12:10–12:30 A precíziós baromfitartás és a környezeti fenntarthatóság (Precision poultry farming and environmental sustainability)
Előadó: Nan-Dirk Mulder, globális állatifehérje-piaci vezető elemző, Rabobank

• 12:30–12:50 A takarmánykiegészítők fenntarthatósági és környezeti hatásai (Sustainability and environmental impacts of feed additives)
Előadó: Nelleke Barning, globális külső kommunikációs igazgató, DSM Nutritional Products3 / 3

• 12:50–13:00 Zárszó – Juhász Anikó, főigazgató, AKI

• 13:00–14:00 Büféebéd

• 14:00–15:30 PÁRHUZAMOS FÓRUMOK

1. Csoport: Növénytermesztés
• 14:00–14:20 Bevezető előadás: A növénytermesztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Potori Norbert, igazgató, AKI
• 14:20–15:30 Kérdések és válaszok az I. BLOKK előadóival

2. Csoport: Állattenyésztés
• 14:00–14:20 Bevezető előadás: Az állatenyésztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Kujáni Katalin, szakértő, Discovery Kft.
• 14:20–15:30 Kérdések és válaszok a II. BLOKK előadóival