Elmondta: tavaly a Syngenta Magyarország mintegy 29 milliárd forint árbevételt ért el, ez 8-10 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. Az ügyvezető igazgató úgy vélte, a múlt évi árbevételt legalább 5 százalékkal, de a piaci viszonyok függvényében akár ennél többel is meghaladhatja az idei forgalmuk.

Jelezte: a múlt év februárjában bejelentett integráció véget ért, és a Syngenta két üzletága, a növényvédőszer- és a vetőmag-értékesítés Magyarországon is egyesült, hasonlóan a világ többi részében végrehajtott folyamathoz.

A Syngenta a mezőtúri kukorica vetőmagüzemben a múlt év második felében 7,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházás indult el. Az üzem világszinten a Syngenta legmodernebb üzeme, s egyben a legnagyobb Európában - tájékoztatott Bíró János marketing vezető.

A kapacitás bővítése tekintetében kukorica feldolgozásban 50 százalékos, a kukorica betakarításban 100 százalékos, a vetőmagüzemi tárolásban pedig közel 200 százalékos a növekedést eredményez majd új üzem. Így a vállalat magasabb szinten harmonizálhatja a mostani heterogén üzemi kapacitásokat.

Elhangzott az is, hogy a termelői kifizetéseket tekintve ez a beruházás átlagosan 1,5 milliárd forinttal növeli évente a magyar gazdák bevételeit. A Syngenta ugyanis 2012-ben közel 6 milliárd forintot fog kifizetni a vetőmag-előállító termelőknek.

A Syngenta a sajtótájékoztatón közölt adatok szerint a kukorica üzletágban jelenleg a magyarországi piac mintegy 24 százalékát fedi le. Az egyéb szántóföldi növények esetében a cég 33 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a zöldségek területén  34 százalékkal.