A részleteket Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatón ismertette.

A Földművelésügyi Minisztérium az agrárágazat finanszírozásában aktív pénzügyi intézményekkel folyamatos és hatékony kapcsolatot tart fenn – hangsúlyozta Czerván György. A kormányzat támogat minden olyan lépést, amely képes a hitelezésbe bevonni olyan kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat, amelyek hagyományosan nem tartoznak a bankok tipikus ügyfélkörébe.

Az agráriumban a legalacsonyabb a csődráta

Kedvező fordulat tapasztalható az agrárvállalkozások hitelezésében – jelentette ki. Ezt jól mutatja az állománynövekedés és a hitelfelvevők összetételének változása is. Miközben az összes társas vállalkozás hitelállománya 2011-ről és 2015-re 23 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági vállalkozásoké 12 százalékkal nőtt. A hitelállomány 2012-től kezdve fokozatosan emelkedett, és 2015-ben az egyéni és a társas vállalkozások hiteleinek együttes összege már meghaladta a 472 milliárd forintot.

Czerván György: a mezőgazdaság szeptember végéig több mint 434 milliárd forinttal részesedett a növekedési hitelprogram forrásaiból – fotó: Agroinform.hu

Külön is kiemelte, hogy az egyéni gazdaságok hitelállománya 51 százalékkal nőtt. Ez a banki bizalom növekedését jelzi. A nemzetgazdasági ágak közül pedig itt a legalacsonyabb csődráta: 1,9 százalék, talán nem véletlenül, jegyezte meg. A 2011-es 67 százalékról 76 százalékra nőtt az éven túli hitelek részaránya.

Az élelmiszeripar a teljes nemzetgazdasági hitelállományból 2011-ben kevesebb mint 5 százalékkal részesedett, de 2015-ben már megközelítette a 390 milliárd forintot, ami 6,6 százalékot jelent.

Öt év alatt 80 milliárd forinttal nőtt az éven túli hitelek állománya, részarányuk 42 százalékról 62 százalékra emelkedett, a devizaalapú hitel állománya pedig 44-ről 37 százalékra mérséklődött. A mezőgazdaság szeptember végéig több mint 434 milliárd forinttal részesedett a növekedési hitelprogram forrásaiból. Ez mintegy 20 százalékos részarány. Az igénybe vett források csaknem 60 százaléka beruházási célokat szolgált.

Eddig 28 500 vállalkozót segített hitelhez az AVHGA

Az államtitkár az AVHGA és az Európai Beruházási Alap (EIF) megállapodását külön méltatva kiemelte: tovább bővíti a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit, ráadásul úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a hazai költségvetési viszontgaranciát. Ez a magyar büdzsé számára 900 millió forint megtakarítást jelent 3 év alatt, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak.

Az AVHGA-ról elmondta még, hogy az elmúlt öt évben 28 500 vállalkozót segített hitelhez, és ezzel 2,5-szeresére növelte az általa biztosított hitelek volumenét.

FM-programok a gazdák megsegítésére

Czerván György emlékeztetett arra is, hogy a minisztérium külön programokat dolgozott ki a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel, illetve kedvezőtlen piaci körülményekkel sújtott vállalkozások finanszírozása érdekében. A már évek óta sikeresen működő Agrár Széchenyi Kártya program keretében, a fagykárt vagy jégkárt szenvedett gazdálkodók mellett – a most megjelent 66/2016. (X. 12.) számú rendelet értelmében – már a tejhasznú tehén- és sertéstartók számára is kiemelt támogatást nyújt – emelte ki. Az állam az érintett agrárvállalkozásoknak a 2016. december 31-ig benyújtott hiteligénylések alapján megkötött, maximum egyéves futamidejű szerződésekhez ad százszázalékos kamat-, kezességidíj- és költségtámogatást – nyomatékosította Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Herczegh András: olyan gazdálkodók is hozzáférhetnek hitelekhez, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva nem hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben – fotó: Agroinform.hu

Az AVHGA és az EIF közötti megállapodás részleteiről Herczegh András elmondta: a COSME (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) viszontgarancia hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) számára biztosítsa a hitelhez jutást, megkönnyítse a hozzáférést a finanszírozási lehetőségekhez olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva eddig nem voltak hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az AVHGA több mint 50 milliárd forint hitel kihelyezését biztosítsa több ezer magyar, elsősorban a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozás számára.

Nem terheli az uniós támogatási keretet

A COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 50 százalékos viszontgaranciát biztosít, amit az Alapítvány saját forrásával kiegészíthet, így 80 százalékos mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára, ezáltal egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel.

Herczegh András is kiemelte, hogy a COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, ezért nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető, mindössze 15 000 eurós támogatási keretet. Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

Könnyítik az adminisztrációs terheket

Jelenleg hat pénzügyi intézménnyel dolgoznak együtt az agrárvállalkozások speciális finanszírozási igényeit kielégítő újabb hiteltermékeken, amelyek a COSME program segítségével a hazai viszontgarancia mellett nyújtott kezességvállaláshoz képest egyszerűsítik a gazdálkodók és a pénzügyi intézmények adminisztrációs terheit is – jelentette be Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.