A tejfogyasztás az EU tagországokban is a fenti világtendenciákat követi, nevezetesen a sajtok és a friss tejtermékek (pl. joghurtok) fogyasztása növekszik. A tagországok 2007-ben összesen 5,5 millió literrel több tejet használtak fel sajtok és a friss termékek előállítására, mint 2003-ban. Mivel a Közösség egészében előállított friss tej éves volumene azonos szinten maradt (130-131 millió tonna), a feldolgozáshoz szükséges a mennyiséget a vaj, a tejpor és a kazein gyártásából kellett elvonni. Érdekes ellentmondása az EU tejtermelésének, hogy miközben néhány tagország kvótaemeléseket sürget, más tagországok nem használják ki a számukra megállapított kvótákat. A 2006/07. évi szezonban az alulteljesítés 1,9 millió tonna tejnek felelt meg, ami 0,8 millió tonna kvótatúllépésből és 2,8 millió tonna ki nem használt kvótából tevődik össze. A jelenlegi rendszer viszont nem teszi lehetővé a kvóták országok közötti áthelyezését. Tíz tagország, köztük a balti országok, Lengyelország, Írország, Hollandia és Olaszország 5 százalékos kvótaemelést szeretne, a többiek elégedettek a 2 százalékos kvótaemelési előirányzattal.

Az EU 2007-re gyakorlatilag nullára csökkentette a vaj és a tejpor – a korábbi években 100.000 tonnás nagyságrendű – intervenciós készleteit, valamint az intervenciós és magánraktározásra, illetve a tejtermékek exportjára fizetett támogatásokat. Ez közösségi szinten számottevő megtakarítást jelentett, ugyanakkor azonban hosszú távon rontotta a tejtermelés jövedelmezőségét. Ezért a tejhasznú szarvasmarhatartás perspektívája – a megemelkedett tejárak ellenére – romlott, és az ágazat a tagországok többségében jövedelmezőségi problémákkal küzd.