Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban? – VIDEÓ
Milyen év lehet 2021 a magyar mezőgazdaság számára, mire készüljön, aki az agrárszektorban működik? Tekintse meg az évindító szakmai beszélgetés videóját!

Magyar kutatók leplezték le a rejtélyes lisztharmatjárványt
Miért pusztulnak a kocsányos tölgyesek Európa-szerte? Magyar kutatók megtalálták a magyarázatot.

Tölgylisztharmattal súlyosan fertőzött, pusztuló fiatal kocsányostölgymagoncok – fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Készüljön fel a repce lombkezelésére! – ez a technológia jobbnak bizonyult az üzeminél! (PR-cikk)
Újabb összehasonlító kísérlet során vizsgáztak jelesre a Natur Agro Hungária Kft. termékei: Kiskunfélegyházán 5,4%-os terméstöbbletet ért el a technológia az üzemi lombtrágyázási technológiához képest.

Az orosz gabonaexport szabályozása kihat a világkereskedelemre
Oroszország ebben az évben történelmének második legnagyobb gabonatermését takarította be, amely (ha az országban marad) mindenképpen elegendő lesz az élelmezési és takarmányozási igények fedezésére.

gabona

A nemzetközi gabonakereskedelem résztvevői aggódva figyelik az esetleges orosz korlátozást – fotó: agrárheute.com

Lesz-e hiány vetőmagból? Mit kaphatunk és mit válasszunk 2021-ben? (PR-cikk)
A hibrid körültekintő megválasztása 20%-ot jelent a termesztés nyereségességében, továbbá a fajta kiválasztása azt is meghatározza, hogy lesz-e lehetőségünk posztemergens gyomirtásra és milyen hatóanyagot használhatunk fel az állományunkban. Így a fajtaválasztáson keresztül a gyomszabályozásra mint a másik nagyon fontos termésbefolyásoló tényezőre is hatással vagyunk.

Megjelent az élelmiszeripari pályázat: a támogatás összege akár 500 millió forint is lehet!
Új pályázati felhívás keretében fejleszthetnek az élelmiszeripari vállalkozások: új eszközök, gépek, gyártósorok, robottechnológia, intelligens gyártási megoldások beszerzését támogatják ötmilliárd forintos keretösszegben.

Január 25-től kérhető a tejágazati támogatás meghosszabbítása!
Több más mezőgazdasági támogatáshoz hasonlóan a tejágazatot érintő állatjóléti támogatások kötelezettségvállalási időszaka is kitolható egy évvel. A hosszabbítás nem automatikus, kérelmezni kell!

Változik a műtrágyákra vonatkozó szabályozás! Ezután nehezebben fogunk hozzájutni?
Új EU-rendelet szabályozza egyes műtrágya-alapanyagok felhasználását és forgalmazását. Sok a felmerülő kérdés, lehet, hogy alapjaiban változik meg a műtrágyahasználat gyakorlata.

gép

A lakosság számára ammónium-nitrát-tartalmú műtrágyát nem lehet kiadni a rendelet szerint – fotó: Pixabay

Osztatlan közös tulajdon: ezeket a földeket NEM lehet megosztani
Az új eljárásban csak a mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld kimérése lehetséges, így kivett ingatlant nem lehet a 2020-as törvény szerinti eljárásban megosztani – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

KITE szóják: a számok tényleg önmagukért beszélnek! (PR-cikk)
A KITE Zrt. szójafajta-portfóliójának jól ismert és egyben elismert tagjai 2020-ban is szerepeltek a Nébih kisparcellás fajta-összehasonlító kísérleteiben. Az eredményeket látva, erre szokták mondani, hogy a számok önmagukért beszélnek. A vizsgálati eredményeken túl a 2021. év új fajtáját, az ES Professort is szeretnénk bemutatni.

Elmeszelte az Alkotmánybíróság az új hulladékgazdálkodási törvényt
Alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény egyik rendelkezése, mert sérti a tulajdonhoz való jogot – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán született határozatában.

kép

Áder János köztársasági elnök több pontban kifogásolta az új hulladékgazdálkodási törvényt – fotó: Pixabay

Gazdálkodási napló, Nitrát jelentés, WEB-GN – ne szenvedj velük! (PR-cikk)
A kézi adminisztráció kora lejárt. Az ARASZ gazdálkodási napló szoftver több ezer gazdaság adatait, elemzéseit kezeli. Használata gyerekjáték!

Te mivel szenvedtél meg legjobban a 2020-as szezonban?
Legyél Te is az Agroinform hírforrása! Legújabb felmérésünkben azt szeretnénk átlátni, hogy az ország különböző régióiban milyen növényvédelmi kihívással találkoztak leginkább a termelők.

A pénztárcánknak és a növénynek is jót tesz: Folyékony Kénpótlás nitrogénoldattal egy menetben! (PR-cikk)
Érdekes és tanulságos eredményeket kaptunk, amikor 2020-ban az aratást követően 5 növényből több helyen szedtünk szemet, szalmát, szármaradványt.

Gyorsabb lesz a gombafertőzések azonosítása
Az élelmiszer-biztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőség-ellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, amelynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

kép

Pókhálós penész fertőzés tüneteit mutató kétspórás csiperke minták – fotó: Parrag Viktória

A kiszórt műtrágya egy része könnyen elveszhet – tegyél ellene! (PR-cikk)
Szerencsére van egy kis tél – hóval és faggyal, ahogy kell. Aztán esetleg lesz pár nap tavasz, és hirtelen jön megint a nyár. Ha folytatódik az elmúlt évek időjárási trendje, akkor legjobb, ha száraz tavaszra készülünk.

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon
A madárinfluenza két megyében is megjelent az év elején, de az érintett telephelyeken sikerült lokalizálni a betegséget. Egyelőre nem terjed a betegség Magyarországon, azonban nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik.

Miért van az, hogy az élelmiszerárak emelkednek, a termelők mégis kevesebbet kapnak?
Agrárszakértők szerint az élelmiszerek fogyasztói árai Németországban emelkednek, miközben a termelők kevesebbet kapnak a termékeikért. Mit lehet tenni?

zöldségek

Egyes esetekben nincs lehetőség rá, hogy a tagállamok saját fogyasztóik szokásainak és érdekeinek megfelelően szabályozzák az országban forgalmazható élelmiszerek körét és árát – fotó: Pixabay

Új kórokozót fedeztek fel a magyar kutatók
Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói 2020-ban számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként, miközben Magyarországon is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót.

Ezeket az agráriumot érintő törvényeket tárgyalják idén tavasszal
Földügyi módosítások, ingatlan-nyilvántartási változások és a pálinkatörvény is terítéken lesz – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

Szerezd be egyszerre! Talajbaktérium és meszezőanyag komoly kedvezménnyel! (PR-cikk)
Az őszi betakarítások nehézségei nem múltak el nyomtalanul. Az országot járva több területen lehet találkozni olyan táblákkal, ahol a betakarítást követően a talaj már nem volt alkalmas a művelésre.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.