Egész Európában veszélyt jelent az idei, szokatlanul enyhe tél az őszi vetésekre
Az idei, szokatlanul meleg tél jelentősen gyengíti az őszi gabonavetések fagytűrő képességét, ami Németországban, Lengyelországban és a balti országokban egy erős lehűlés betörése esetén komoly fagykárveszéllyel fenyeget.

Új szereplő a növényvédőszer-piacon
Az UPL Hungary Kft. 2019-től van jelen Magyarországon, azóta, hogy az indiai UPL felvásárolta az Arysta LifeScience-t.

Sárguló vetések? Nem biztos, hogy a nitrogénhiány a felelős
Itt a tavasz, miközben tél sem volt igazán. Nagyon nehéz igazodási pontokat találni a munkavégzések idejének meghatározásához; egyre inkább a fenológia, a talajállapot, a csapadék és az önmérséklet dönti el a különböző munkák idejét, és kevésbé a hőmérséklet. Az őszi vetésűeknél az első fejtrágyázáson lassan már mindenki túl van, vagy beszerezte a hozzá szükséges nitrogénműtrágyát. Amennyiben ez esetleg hátravan, vagy a második beszerzésen gondolkodik, mindenképpen felhívom a figyelmét a kénes nitrogén használatára. Kora tavaszi teendők a szántóföldön.

Részletek az új ASP-mentesítési tervről!
Az Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport közreműködésével megújult a magyar sertéspestis mentesítési terve.

vaddisznó

A mentesítési terv segíti a sertéspestis elleni védekezés hatékonyságát – fotó: Pixabay

Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel – de mikor, milyen készítményt és milyen áron válasszunk? 
A gabonatermesztés intenzitásának foka megfontolandó kérdés, de azzal már szinte mindenki egyetért, hogy minimális befektetéssel jó minőségű, nagy terméseket nem lehet elérni. Hatékony gyomirtó szerre, gomba- és rovarölő készítményekre Önnek is szüksége lesz a termesztés során. A kérdés csak az, hogy mikor, melyiket válasszuk, és milyen áron juthatunk hozzá.

Fényképeken elevenedik meg a múlt századi, vidéki élet
Mi mindenhez értett egy jó kovácsmester? Hogyan gazdálkodtak a bolgárkertészek? Mire használták őseink a hajdinát? – Válogatás a Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményéből.

Az időjárási szélsőségek miatt ma már nem lehet megszokásból gazdálkodni
Azok az adatok, amelyeket ma nem gyűjtünk be és nem digitalizálunk, elvesznek a gazdaság számára, márpedig ezek nagyon értékesek – fogalmazott Solymos Gyula, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettesi tanácsadója a PREGA Konferencián, ahol az Agroinform.hu-nak is nyilatkozott.

kép

"Az adatoknak itt kell lenniük Magyarországon."

Már Franciaországban is kimutatták a paradicsom rettegett vírusát
Paradicsomvírust mutattak ki a francia Bretagne-félsziget egy gazdaságában. Az esetről a francia a mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume számolt be, hangsúlyozva, hogy a hivatalos nevén Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a fertőzött növényt elpusztítja, de emberre nem veszélyes.

Kivételes hatású kalászos gombaölő szer lépett a piacra!
Változik a magyarországi és a kárpát-medencei kalászosgabona-termesztés: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

A legfontosabb mezőgazdasági cégek most hallgatnak Önre
Válaszaival azok közé a gazdaságok közé tartozhat, akik véleményükkel a magyar mezőgazdasági piac prominens szereplőinek piaci döntéseit befolyásolhatják! Ráadásul egy Monster Truck, egy Tesla vagy egy igazi tank vezetését is elnyerheti!

Koronavírus: vészhelyzetet hirdetett a kormány
Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére – jelentette be szerdán délután a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Operatív Törzs tájékoztatóján.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Így juthat egy agrárvállalkozás kedvezőbb vagy akár nagyobb hitelhez
Kedvezményes finanszírozás az agráriumban! Az AVHGA készfizető kezesség nyújtásával támogatja a mezőgazdasági, illetve a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

Így védje meg növényeit a levél- és kalászbetegségektől
Az Elatus Era gombaölő szer kiváló védelmet nyújt a kalászosoknak, emellett a terméspotenciált és a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javítja.

Átmenetileg engedélyezik a Reglon Air használatát deszikkálásra
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége kérelmére adta ki a Nébih a Reglone Air szükséghelyzeti engedélyét őszi káposztarepce és napraforgó deszikkálására.

Ennyibe kerül most egy jó permetezőgép!
Ráadásul ez a típus már több gazdaságban is bizonyított, és az árán kívül munkavégzése és kezelhetősége is nagyon szerethető.

permetezőgép

Milyen hatásai lehetnek a koronavírusnak az élelmiszer-ellátásra?
A korábbi globális járványok mind negatív hatással voltak az élelmezés- és táplálkozásbiztonságra. Összeszedtük az élelmiszer-biztonságot fenyegető tényezőket.

Növényvédelmi előrejelzés: Nincs két egyforma szezon, de sokat tanulhatunk az előzőekből
Az előző év tapasztalataiból vonjuk le a következtetéseket! Az Agroinform.hu 2020. évi 11. heti növényvédelmi előrejelzése.

Vakcinákkal megelőzhetők a növényi betegségek?
Korábban a vakcinákat csaknem kizárólag emberek és állatok gyógykezelésére használták, ma pedig már a növények esetében is akár 90 százalékos védettséget lehet azokkal elérni.

gép

A védelemre szolgáló vakcinákat – a növényvédő szerekhez hasonlóan – a növényekre ki lehet permetezni – fotó: Pixabay

Megéri még az egységes kérelem beadása előtt megkötni a növénybiztosításokat
A gazdálkodók a falugazdászok segítségével akár kilenc káreseményre vagy azok kombinációjára is szerződhetnek, melyet a hamarosan induló egységeskérelem-beadási időszak előtt is megtehetnek.

Csak indokolt esetben érvényesítsék őstermelői igazolványukat!
A koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt az őstermelői igazolvány március 20-ig történő érvényesítését csak azoknak javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, akik a veszélyhelyzet fennállása alatt is értékesítési tevékenységet szeretnének végezni.

ELMARAD a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
A koronavírus világjárvány óvintézkedéseire való tekintettel ELMARAD a 2020. május 7-8-9-re tervezett XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

Koronavírus hatásai az agráriumban – Minden hír egy helyen, FRISSÍTVE!
Az Agroinform.hu portál egy cikkbe gyűjti a koronavírus-intézkedések mezőgazdaságra vonatkozó híreit. CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!

vírus

Hogyan hat a koronavírus az agrár- és élelmiszeripari termelésre?
Pánikszerű felvásárlás és a boltok kifosztása… mindenhol így kezdődik, viszont országonként nagyon eltérő hatásokkal számolhatunk.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.