Bálint Gábor – Dabas

Bálint Gábor dabasi gazdasága 1997 óta foglalkozik tojástermeléssel. 2003 óta gazdálkodnak, családi gazdálkodóként. Fő profiljuk a tojástermelés maradt, ami mellett 40 ha-on szántóföldi növénytermesztést is végeznek. A megtermelt terménnyel a tyúkállomány takarmányigényét fedik le, a többlet pedig eladásra kerül.

- Mikor és miért választotta a Mascar Arizona vetőgépet, illetve korábban milyen gépet használt?

- 2012-ben vásároltuk a Mascar Arizona vetőgépet, eddig egy szezont dolgoztunk vele. Előtte egy csúszó csoroszlyás Gaspardo vetőgépet használtunk. Mindenképpen tárcsás vetőgépben gondolkodtunk, mivel repcét is szeretnénk vetni. A szója fehérjét az állatok takarmányozásában ugyanis repcével szeretnénk kiváltani a későbbiekben.

- Milyen felszereltségű a vetőgép?

- A forgalmazó által megadott alapfelszereltségen túl opcióként egyelőre hidraulikus sorjelzővel, aprómag vetődobozokkal, valamint pódiummal felszerelt változatot vásároltunk. A későbbiekben a gépet magnyomókerék garnitúrával is szeretnénk felszerelni.

- Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?

- Eddig 16-18 ha-t vetettünk a Mascarral, búzát, tritikálét és tavaszi árpát. A 2013-as évben repcét is fogunk vetni vele. A vetésünk abszolút egyenletes, idén rekord termésünk volt. A csúszócsoroszlyás géphez képest óriási a különbség, mivel most már pontos a vetőgépünk vetési mélység tartása. A traktor nyomában egy kicsit később kelt. Sajnos az anyagiak miatt a nyomlazítót és a magtakarót nem rendeltük meg, de ezt a későbbiekben pótolni fogjuk, s így egy minden igényt kielégítő gabonavetőgépünk lesz.
A tapasztalatunk azt mutatja, hogy a Mascar Arizona egy stabil, erős gabonavetőgép, erős vonórésszel. A vetőelem soha nem dugult el, nagyon megbízható.

- Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?


- A kapcsolatunk a SZEGÁNA Kft-vel kb. 10 éves, már több gépet vásároltunk tőlük. A kft. képviselői, szervizesei mindig segítőkészek voltak velünk.

- Kinek ajánlaná a vetőgépet?

Hasonló méretű kis gazdaságokban biztos, hogy jó szolgálatot tesz, de szerintem nagyobb gazdaságokban is bizton megállja a helyét. A gép ár-érték aránya rendkívül kedvező, a beruházás rövid időn belül megtérül. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, aki egy erős felépítésű, pontosan dolgozó, könnyen beállítható vetőgépet akar vásárolni jó árban.

Dejtári Mezőgazdasági Kft.  Kis Tibor – Dejtár

A Dejtári Mezőgazdasági Kft. elődje, a Dejtári Mezőgazdasági Szövetkezet 1993-ban vált szét a Magyar-Csehszlovák Barátság TSZ-től, majd 2012 októberétől, mint Kft. működött tovább. Szántóterületük nagysága 500 ha. A vetésszerkezet az idei évben 180 ha búza, 175 ha tritikálé, 30 ha zab, 66 ha kukorica, 97 ha napraforgó volt. A fennmaradó terület belvíz borítottság miatt pihentetésre került.

- Mikor és miért választotta a Mascar Arizona vetőgépet, korábban milyen gépet használt?


- A Mascar Arizona előtt egy IH, valamint egy Kühne vetőgépet használtunk, melyek már nem voltak alkalmasak a korábban 50-60 ha-on termelt repce vetőmag megfelelő minőségben történő  kijuttatására.
Az IH vetőgép önerőként beszámításra került az Arizona megvásárlásába, ami közrejátszott abban, hogy ezt a márkát és a SZEGÁNA Kft-t válasszuk. Sajnos az utóbbi 2 év nyári és ősz eleji csapadékszegény időszakai miatt kimaradt a vetésszerkezetből a repce, így a Mascar Arizona vetőgép besegít az őszi- és tavaszi kalászosok vetésében.

- Milyen felszereltségű a vetőgép?

- Cégünk egy 3 méteres munkaszélességű, 25 soros dupla tárcsás csoroszlyás vetőelemmel szerelt változatot vásárolt a választható opciós tételek közül, mi hidraulikus sorjelzővel, pódiummal, magnyomókerék garnitúrával és sorkihagyó rendszerrel szerelve kértük a gépünket.

- Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?


- Összesen kb. 200-250 ha-t vetettünk el a Mascar Arizonával. A gép munkájával, magkijuttatásával összességében elégedettek vagyunk. Szinte grammra pontosan kijuttatja a kívánt mennyiséget, így pontosan biztosítja számunkra a kívánt csíraszámot. A szélsőséges talajszerkezetünk ellenére a beállított vetési mélységet tartotta, a magnyomókerék garnitúra beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

- Kinek ajánlaná a vetőgépet?

- Kis és közepes méretű gazdálkodó egységeknek javaslom a Mascar Arizona vetőgépet, minőségi munkavégzése és ár-érték arány pozitívuma miatt.

- Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?


- A forgalmazóval a kapcsolatunk megfelelő, az aktualitásokról mindig értesítést kapunk. A vetőgép után már egy JYMPA altalajlazítót is vásároltunk a SZEGÁNA Kft-től. Meghibásodásunk még nem volt a gépekkel, ezért nem tudtuk még tesztelni a cég szervizét és az alkatrész ellátottságot.

Tugyi Endre – Újlengyel

Tugyi Endre Újlengyelben a rendszerváltáskor kezdett gazdálkodni, jelenlegi vállalkozási formája családi gazdaság. Sertéstenyésztéssel foglalkoznak, ami mellett 170 ha-on szántóföldi növénytermesztést is folytatnak. Ebből 100 ha a saját földterület, a többi bérlemény.

- Mikor és miért választotta a Mascar Arizona vetőgépet, korábban milyen gépet használt?

- A Mascar Arizona előtt egy 2,5 méter munkaszélességű Muratori forgóboronára szerelt Fiona vetőgépet használtunk, amit még annak idején, szintén a SZEGÁNA Kft-től vásároltunk. Problémánk nem volt a géppel, csak a földterület növekedésével a 2,5 m-es munkaszélesség már kicsinek bizonyult, valamint a forgóborona miatt 5-6 km/h-nál sem lehetett nagyobb a menetsebesség, a területteljesítmény. Így hát 2013 év elején váltottunk egy 4 méteres Mascar Arizona vetőgépre.

- Milyen felszereltségű a vetőgép?

- Egy 4 méteres, 33 soros, egytárcsás csoroszlyás vetőelemmel szerelt gépet vásároltunk, tartály magasítással, hidraulikus sorjelzővel, lépcsővel, nyomlazítóval és hátsó magtakaró boronával szerelve.

- Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?

- Nagy tapasztalataink még nincsenek a géppel, de a bemutatkozása mindenképp pozitív. Eddig összesen csak 5 ha lucernát vetettünk a géppel.  Nagyon pontosan vet, a vetési táblázatban megadott vetési mennyiséget grammra pontosan vetette ki, így a lucernavetésünk nagyon szép, egyenletes lett. Gabonavetési tapasztalatunk még nincs, de a lucernában szerzett tapasztalataink után nem félünk tőle.

- Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

- Nem ez az első gépünk a SZEGÁNA Kft-től. Tulajdonképpen azért esett a Mascar Arizona vetőgépre a választásunk, mert 15 éves korrekt kapcsolatban állunk a forgalmazó céggel, s most már elmondhatjuk, hogy ismét jó vásárt csináltunk. Ha bármilyen problémánk van, a cég képviselői, sőt a cégvezető is bármikor elérhető, s gyorsan intézkedik.

- Kinek ajánlaná a vetőgépet?

- Szerintem a Mascar Arizona a hasonló – pár 100 ha-os – méretű gazdaságok gépe, nekik szívből ajánlom.

A Pneusej pneumatikus gabonavetőgép a gazdák szemével


Gunics Zsolt – Tarnaörs

Gunics Zsolt tarnaörsi gazdasága családi gazdaságként üzemel. Jelenleg 180 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést. Fő profiljuk az árpa, búza, napraforgó termesztés, kisebb arányban még kukoricatermesztéssel is foglalkoznak.

- Mikor és miért választotta a Pneusej vetőgépet, korábban milyen gépet használt?


- 2011-ben vásároltuk a Pneusej MSH 4,5 m-es vetőgépet. Előtte egy 32 soros Lajta vetőgépet és egy 3 m-es Fiona vetőgépet használtunk. Azért választottuk ezt a gépet, mert ez az előző két vetőgépünk ötvözete, és egyszerre biztosítja a Lajta munkaszélességét és a Fiona nagy magtartályát.

- Milyen felszereltségű a vetőgép?

- Mi egy 4,5 méter munkaszélességű Pneusej 4,5 MSH pneumatikus gabonavetőgépet vásároltunk DXD csoroszlyás vetőelemekkel szerelve. Ez egy hidraulikus felhajtású, 3 méteres szállítási szélességű gép, 1150 literes magtartállyal. A gép fel van szerelve művelőutas elektronikával, „S” típusú rugós ujjas boronával, nyomlazítóval, hidraulikus nyomjelzővel.

- Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?


- Eddig kb. 350 ha-t vetettünk el a géppel, s a tapasztalataink igen pozitívak. Előnye, hogy a csoroszlyanyomás könnyen állítható, kevés zsírzási pont van rajta, kevés karbantarást igényel, teli magtartállyal is könnyen emeli a gép, a tartály traktorhoz viszonyított közeli elhelyezése miatt. Aprómag vetésénél is könnyen kezelhető, jól, pontosan vet. Aprómagnál a hozzáadott kefe szükséges a pontos tőszám elérése érdekében. A vetési mélység mindig megfelelő, mostoha – rögösebb, nedvesebb – körülmények között is jól használható a vetőgép. A szállítási helyzetből munkahelyzetbe való átállás gyors.
A földjeink sok kis, néhány hektáros táblákból állnak, sokat kell vonulnunk közúton, valamint keskeny táblákon kell dolgoznunk. Ennek megfelelően végrehajtottunk néhány módosítást a Pneusej vetőgépünkön. A művelőutas automatikát a keskeny táblákhoz és a 18 m-es permetezőgéphez át kellett alakítanunk, hogy ne kelljen minden táblában fél géppel kezdenünk, ezért középről át lett szerelve a művelőút a 6., 7. sorba. A hidraulikus nyomjelzőt is át kellett alakítanunk, mert szállításnál a traktorközépre állított nyomjelző túl magas volt, ezért egy csuklópontot szereltünk a nyomjelzőbe, így hátra hajlíthatóvá alakítottuk. Valamint a sorelzáró automatika csoroszlyájába vetésellenőrző szenzort helyeztünk el – összekötve az elektronikával -, így dupla biztonságot kapunk az esetleges eltömődésnél.

- Kinek ajánlaná a vetőgépet?


- Ár-érték arányban tökéletes, munkája pontos, a gép megbízható, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom.

- Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?


- A forgalmazóval jó a kapcsolatunk, már több gépet vásároltunk a SZEGÁNA Kft-től. A szervízről nem tudok nyilatkozni, eddig még nem volt szükségünk kopó alkatrészekre, a vetőgépben még nem hibásodott meg semmi, még csak csapágyakat sem kellett benne cserélni.

Molnár Gábor – Erdőtelek


Molnár Gábor
1992-től gazdálkodik, családi gazdaságként üzemelnek. Termőterületként 177 ha szántójuk és 33 ha gyümölcsösük van. Búzát, árpát, repcét és napraforgót termesztenek, a vetésterület 10 %-a pillangós.

- Mikor és miért választotta a Pneusej vetőgépet, korábban milyen gépet használt?


- 2012-ben vásároltuk a Pneusej MSh 4,5 méteres vetőgépünket, előtte egy IH6200- asunk volt. Hogy miért erre a gépre esett a választásunk, nem tudom, talán hittünk a kereskedőnek, de nem bántuk meg utólag sem a vásárlást.
Aprómag vetésnél az IH nem volt pontos, a Pneusej aprómagnál is több, mint 99%-os pontosságú.

- Milyen felszereltségű a vetőgép?

- 4,5 méter munkaszélességű, Pneusej 4,5 MSH pneumatikus gabonavetőgépünk van DXD csoroszlyás vetőelemekkel szerelve. Hidraulikus felhajtású, 3 méteres szállítási szélességű, 1150 literes a magtartálya. A gép fel van szerelve művelőutas elektronikával, „S” típusú rugós ujjas boronával, nyomlazítóval, hidraulikus nyomjelzővel.

- Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?

- 60 ha aprómag vetésen vagyunk túl a Pneusejjel. 3 kg/ha vetési mennyiséget állítottunk be, a vetés eredménye 2,99 kg/ha lett, a tarályban visszamaradt mag mennyisége így bizonyítottan elenyésző. A jelenlegi vetőmag árak mellett ez a vetési pontosság nagyon fontos.
Az aprómag mellett 95 ha öszi búzát és őszi árpát vetettünk eddig. A gép vetési mélység tartása tökéletes volt, a kelés egyöntetű. A vetőmag 100 %-ban talajban maradt. Gabonavetésnél a föld fölött nem találtunk vetőmagot. A kelesztő csapadék megjelenését követően szépen, egyenletesen kelt az elvetett tábla.
Problémánk nem volt még a géppel. A szélső soroknál a levegőcső hossza nem volt megfelelő, amire a forgalmazó felhívta a figyelmünket (a gyárét is), s a hibát azonnal kijavította.

- Kinek ajánlaná a vetőgépet?

- Mindenkinek merem ajánlani a Pneusej vetőgépeket. Masszív gép, kimondottan pontos a vetése. A napi teljesítménye nagy, kalászosokban 35 ha/nap.

- Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

- A forgalmazóval a kapcsolatunk kifogástalan, korrekt, már több gépet vásároltunk a SZEGÁNA Kft-től. Még hétvégi problámáknál is gyorsan intézkednek.

További részletek itt: http://www.szegana.hu/