Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Jakab István: a kormány célja a mezőgazdasági öntözővíz ingyenessé tétele (frissített! + grafikon)

  2014. március 24., hétfő 12:21 Gazdaság

  Az új vízstratégia keretében a teljes vízkormányzás megoldása mellett a kormány arra törekszik, hogy a gazdáknak ingyen biztosítsák az öntözővizet - jelentette be a jászsági ivóvízminőség-javító program sajtótájékoztatóval egybekötött hétfői nyitórendezvényén Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Jászapátin.

 • Gyors ütemben bővül a Németországba irányuló magyar borexport értéke

  2014. március 24., hétfő 09:12 Gazdaság

  Tavaly szinte változatlan mennyiség mellett értékben több mint 10 százalékkal növekedett a Németországba irányuló magyar borexport, ami azt mutatja, hogy a legfontosabb külföldi piacon egyre nagyobb figyelem irányul a magasabb minőségű magyar borokra - emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Rekordszintre emelkedett a nyerstej országos termelői átlagára

  2014. március 24., hétfő 08:45 Terménypiacok

  Ugyanis februárban 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nyerstej kiviteli ára 124,83 forint/kg volt, egy évvel alatt 20 százalékkal emelkedett és 14 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. Agrárpiaci jelentés.

 • Orbán Viktor: a magyar vidék és mezőgazdaság az ország egyik aranytartaléka

  2014. március 24., hétfő 07:42 Gazdaság

  Orbán Viktor szerint a magyar vidék és mezőgazdaság az ország egyik aranytartaléka, ezért a kormány arra vállalkozott 2010-ben, hogy talpra állítja a mezőgazdaságot, megvédi a magyar földet és visszaadja a vidéken élőknek a boldogulás lehetőségét. A miniszterelnökkel a Nemzeti Agrárkamara lapja (NAKlap) készített interjút.

 • A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint húzóágazattá válhat a baromfitartás

  2014. március 23., 11:36 Gazdaság

  Húzóágazattá válhat a baromfitartás a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint; ehhez a következő 7 évben, főként uniós forrásból 320 milliárd forintos fejlesztésre van szükség.

 • A rendőrség két hónappal meghosszabbította a nyomozást a Bicske külterületén történt fakivágás ügyében

  2014. március 22., szombat 20:32 Gazdaélet

  A rendőrség két hónappal meghosszabbította a Bicske külterületén történt jogosulatlan fakivágás ügyében indult nyomozás határidejét; a nyomozás eredeti határideje szombaton járt volna le.

 • 150, minőségi élelmiszert készítő kistermelő állította ki termékeit (+ videó!)

  2014. március 22., szombat 20:09 Gazdaság

  15 hazai sajttermelő termékeinek kóstolójátis megtartják, közülük a legízletesebb sajt készítőjét is megválasztják a kétnapos V. Agrárexpó - Kiskőrös 2014 rendezvényen.

 • AgroEcoPower: Motortelejesítmény mérés - és javítás (+Videó!)

  2014. március 22., szombat 11:18 Gépészet

  A sikeres AGROmashExpó-s megjelenés után gyakorlati bemutatókat is szervez az Agro Eco Power! A nagy mezőgazdasági kiállítások helyszínein találkozhatnak a társaság szakembereivel a gazdák, ahol a motor-teljesítmény fontos szerepéről élőben is bárki meggyőződhet!

 • Megnyílik az V. Duna-Tisza közi Agrárexpo

  2014. március 22., szombat 10:03 Gazdaság

  Szombaton kezdődik Kiskőrösön az V. Duna-Tisza közi Agrárexpo, amelyen több mint 100 kistermelő állít ki.

 • VM: az erdők fontos gazdasági funkciót töltenek be

  2014. március 21., péntek 21:01 Erdő- és vadgazdálkodás

  A hazai erdők 35 ezer embernek adnak munkát, ökológiai és társadalmi szerepük mellett fontos gazdasági funkciót is betöltenek - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen pénteken.

 • Emelte alapár-prognózisát a tej terméktanács

  2014. március 21., péntek 20:21 Gazdaság

  Emelte alapár-prognózisát a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége pénteki ülésén: az 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó kvótaévre az alapár éves átlagára vonatkozó előrejelzése kilogrammonként 103 forint az eddigi 99 forint helyett.

 • Fazekas: biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a gazdák minél több készterméket állítsanak elő (+ videó!)

  2014. március 21., péntek 19:57 Gazdaság

  A magyar gazdák számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy ne csak alapanyagot, gabonát, élő állatot, hanem minél több készterméket állítsanak elő, forgalmazzanak, kerüljenek közvetlen kapcsolatba a vásárlókkal és így nagyobb jövedelem maradjon náluk mint eddig - hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki pénteken egy helyi vágópontot és...

 • Megvan melyik iskolabüfé adta el a legtöbb magyar terméket

  2014. március 21., péntek 15:19 Gazdaélet

  A Nemzetgazdasági Minisztérium versenyének célja, hogy minél több egészséges magyar termék kerüljön az iskolabüfékbe. Törekvés továbbá, hogy az élelmiszerek, amelyeket itt árusítanak lehetőség szerint minél rövidebb úton kerüljenek a termelőtől a fogyasztókhoz.

 • Új csirkehizlaló és tenyész-szülőpár telepeket építenek a Master Good-nál

  2014. március 21., péntek 14:17 Gazdaság

  A következő négy évben nyolcszáz dolgozóval növeli létszámát a több mint 1200 embernek munkát adó, baromfitenyésztéssel és feldolgozással foglalkozó Master Good Cégcsoport - jelentették be a nemzetgazdasági tárca és a vállalatcsoport képviselői sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán pénteken.

 • Megkezdődik a Tokaj-hegyaljai térség fejlesztése

  2014. március 21., péntek 13:57 Kertészet és szőlészet

  Borvidék-Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Program indul a történelmi borvidéken, a Világörökség részét képező térség településeinek fejlesztésére másfél milliárd forint támogatást nyújt a kormány, a támogatási szerződést pénteken írták alá Tokajban.

 • Új védjegy garantálja a magyar sertéshús minőségét

  2014. március 21., péntek 12:11 Gazdaság

  Új védjegyet vezet be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), illetve a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minőségének garantálására - jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

 • A VM adatai szerint egyre többen keresik a magyar élelmiszert belföldön (+ videó!)

  2014. március 21., péntek 11:48 Gazdaság

  Egyre többen keresik belföldön a magyar élelmiszert, amit az is mutat, hogy több mint hárommillió fogyasztó csak magyar élelmiszert hajlandó vásárolni - mondta Fazekas Sándor pénteken, Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • iF product design award díjas az AXION 800-as

  2014. március 21., péntek 10:23 Gépészet

  Harsewinkel/München 2014. február - A CLAAS gépek nem csak teljesítményükkel nyűgöznek le minket, de látványnak sem „utolsók”.

 • VOGEL-NOOT árfolyam garancia akció!

  2014. március 21., péntek 08:19 Gépészet

  A naponta vegyes hírekkel fogadott árfolyam ingadozást a VOGEL-NOOT 299 Ft/EUR-s ÁRFOLYAM GARANCIA AKCIÓVAL kívánja partnerei számára enyhíteni. Az akcióval Ön most kiszámítható áron rendelheti meg VOGEL-NOOT munkagépeit!

 • Fazekas Sándor: a magyar agráriumnak hazai példákra kell építenie

  2014. március 21., péntek 07:19 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaságnak magyar példákra alapozva kell fejlődnie - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy csütörtöki agrárfórumon, Túrkevén.

 • Harmincezer tonnás gabonatároló épült a Gyermelyi Zrt.-nél

  2014. március 20., csütörtök 15:49 Gazdaság

  A tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-nél befejeződött egy 32 000 tonnás gabonatároló és -tisztító létesítmény építése, ezzel a társaság egyidejűleg 100 ezer tonna búzát képes tárolni saját telephelyén - mondta a társaság marketing igazgató-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

 • Négy tarpai pálinka lett érmes a gyümölcspárlatok világversenyén

  2014. március 20., csütörtök 15:24 Kertészet és szőlészet

  Négy tarpai pálinka lett érmes a gyümölcspárlatok világversenyén, a World Spirits Award 2014 vetélkedőn - közölte a Tarpai Manufaktúra Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

 • Az év európai fája - Második lett a gödöllői vén vackor

  2014. március 20., csütörtök 14:21 Gazdaélet

  Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

 • Gabonapiaci jelentés

  2014. március 20., csütörtök 08:43 Terménypiacok

  A tavalyi termésű malmi búza ára 55-57 ezer forint/tonna között mozgott, a takarmánykukorica 50 ezer forint/tonna körüli áron volt elérhető a piaci szereplők számára. Az AKI PAIR adatai szerint a gabonafélék termelői ára az év első 8-9. hetében nem változott számottevően.

 • Bemutatókertek és kertészeti újdonságok a Gardenexpon

  2014. március 20., csütörtök 08:33 Kertészet és szőlészet

  A legfrissebb kerti újdonságokkal, bemutatókertekkel, bonszájbemutatóval és több ezer orchideával várja az érdeklődőket a Gardenexpo március 21-23. között a Budapest Sportarénában.

 • Együttműködési megállapodást írt alá az agrárkamara az ágazat finanszírozásának javításáért (+ videó!)

  2014. március 20., csütörtök 07:54 Gazdaság

  Az agrárágazat finanszírozásának és versenyképességének javítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) szerdán Budapesten.

 • Font Sándor: több mint 100 termelő állít ki az V. Duna-Tisza közi Agrárexpón

  2014. március 19., szerda 19:47 Gazdaság

  Több mint 100 kistermelő állít ki az V. Duna-Tisza közi Agrár Expón a hétvégén Kiskőrösön, a Városi sportcsarnokban - mondta Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke az MTI-nek.

 • Fazekas: a HNT 600 millió forintból gazdálkodhat idén (frissített, +videó!)

  2014. március 19., szerda 15:29 Kertészet és szőlészet

  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 600 millió forintból gazdálkodhat idén - közölte a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szijjártó: a keleti exportban kulcsszerepe lesz az élelmiszeriparnak és a bornak (frissített)

  2014. március 19., szerda 15:19 Gazdaság

  A magyar export egyharmadának Európán kívülre kell irányulnia, a keleti irányú exportnövelésben az élelmiszeriparnak és a bornak kulcsszerepe lesz - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Egerben, egy borászati fórumon. Kínában például elsősorban a komoly vörösborokat és a karakteres fehérborokat...

 • Destillata 2014: az Agárdi Pálinkafőzde a legsikeresebb

  2014. március 19., szerda 15:05 Kertészet és szőlészet

  Budai Gyula a nemzetközi párlatverseny magyarországi díjátadóján elmondta: az Ausztriában évről-évre megrendezett nemzetközi párlatversenyen a megmérettetésre benevezett magyar pálinkák idén is sikeresen szerepeltek. A salzburgi Destillatáról 188 érmet hoztak el.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]