Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Felavatták Monostorpályiban az Agri – Corn Kft. gluténmentes tésztagyárának a csarnokát

  2014. március 27., csütörtök 11:39 Támogatások - pályázatok

  Az Agri-Corn Kft. jogelődje családi vállalkozásként 1992-ben alakult. A társaság tulajdonosait a hosszútávú gondolkodás jellemzi, amit az is mutat, hogy eddig hogy egy fillér osztalékot sem vettek ki az alapítók a cégből, hanem minden nyereséget a további fejlesztésekre fordítottak.

 • Permetezési tippek 2014-ben

  2014. március 27., csütörtök 10:35 Szántóföld

  A növényvédelem az egyik legfontosabb szerepet játssza a növénytermesztésben. Az Agroinform most is összegyűjtötte a hazai cégek termékeit. Letölthető Arysta, Bayer, BASF, Dow AgroScience, DuPont, Kwizda Agro, Makhtesim, Nufarm, Sumi Agro és Syngenta termékkatalógusok, technológiai füzeteket! Nézze meg most!

 • Új bioborfajtát mutattak be Szekszárdon

  2014. március 26., szerda 20:07 Kertészet és szőlészet

  Új bioborfajtát mutattak be szerdán Szekszárdon, amely a Mészáros-Borház Borászati Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének (SZBI) együttműködésében termesztett, a gyakori gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajtából készült.

 • Az Agrova Kft. küldetése a fenntartható magyar mezőgazdaságért

  2014. március 26., szerda 15:41 Szántóföld

  A termőtalaj a mezőgazdasági termelés és a földi élet alapja. ”A termőföldet unokáinktól kaptuk kölcsön.” Nem mindegy hogyan hasznosítjuk.

 • VM: versenyképes a dísznövényágazat, de az adottságokat jobban ki lehetne használni

  2014. március 26., szerda 14:32 Gazdaság

  Versenyképesnek nevezte a magyar dísznövénytermesztést Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerdán egy szakmai fórumon, de azt is hozzátette, hogy az ágazat adottságait jobban ki lehetne használni.

 • Megszületett a 2014-es Zöld Forrás pályázat eredménye

  2014. március 26., szerda 14:14 Környezetvédelem

  70 millió forint értékben támogatja a környezet-és természetvédelmi céllal létrejött Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 • Szepsi Laczkó Máté emlékezete

  2014. március 26., szerda 13:54 Gazdaélet

  Szepsi Máté emlékét örökre megőrizte krónikája. Arra még nem derült fény, miért hagyta abba az írást, miként arra sem, mikor került be a főúri udvar könyvtárába.

 • Kerékpárost gázolt egy mezőgazdasági vontató Esztáron

  2014. március 26., szerda 13:53 Gazdaélet

  Kerékpárost gázolt halálra egy mezőgazdasági vontató szerdán reggel a hajdú-bihari Esztáron - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

 • Újabb díjjal gazdagodott a Lamborghini trattori - A Nitro nyerte el a neves Red Dot Award 2014 díjat

  2014. március 26., szerda 13:29 Gépészet

  A Red Dot díjat tartják a világ egyik legfontosabb dizájn díjának, amivel 1955-óta jutalmazzák a kiváló tervezőket és gyártókat.

 • Munkavédelem a kémiai növényvédelemben II. rész

  2014. március 26., szerda 13:13 Szántóföld

  A peszticid-használat jellemzői, a védőeszközök mezőgazdasági használata. Gyakorlatias egyénvédelmi megoldási lehetőségek

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a magas olajsavas (HO) napraforgó termelésében alkalmazandó izolációs távolságról

  2014. március 26., szerda 11:52 Szántóföld

  A 2000-es évek eleje óta, amikor hazánkban a növénytermesztők elsőként fogtak magas olajsavas (HO) napraforgók termelésébe, adott volt a kérdés: kell-e, és ha kell, akkor mekkora izolációs távolságot kell alkalmazni, hogy a végtermék a termeltetési szerződésekben foglalt követelményeknek megfeleljen.

 • Célzott védekezés a kritikus időszakban repcében fénybogarak ellen!

  2014. március 26., szerda 11:22 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce egyik legismertebb és legjelentősebb kártevője a repcefénybogár (Meligethes aeneus). Kora tavasztól folyamatosan megtalálható a repce táblákon, a legnagyobb veszélyt mégis a zöldbimbós állapotban lévő növényekre jelenti. Az imágók előjövetele telelőhelyükről 9-10 °C léghőmérséklet mellett kezdődik el.

 • Kimagasló bogyóvédelem!

  2014. március 26., szerda 10:39 Kertészet és szőlészet

  A szőlőtermesztők által jól ismert a lisztharmat jellegzetes tünete, lisztes bevonat a bogyók felszínén, valamint beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük.

 • Agritech - megjelent a CLAAS márciusi katalógusa! (Letölthető!)

  2014. március 26., szerda 09:06 Gépészet

  Bár már befejeződött a 100 éves jubileum, a CLAAS továbbra is innovatív vezető marad a mezőgazdasági technikában, és a cég munkatársai a 101. évben is új termékekkel kápráztatják el a vásárlóközönséget.

 • Inazuma- egyedülálló megoldás a repce kártevői elleni védekezésben

  2014. március 26., szerda 08:34 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce hazai vetésterületének folyamatos bővülése és a termesztés intenzifikációja magával hozta a kártevők fajspektrumának és egyedszámának jelentős növekedését. Ebből egyenesen következik, hogy az eredményes növényvédelemben, napjainkban még inkább kiemelt szerep hárul rovarkártevők elleni hatékony védekezési technológiák...

 • Cél a dísznövényágazat fejlesztése és versenyképességének javítása (+videó!)

  2014. március 25., kedd 19:44 Gazdaság

  A dísznövényágazat fejlesztésének támogatása és versenyképességének javítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Dísznövény Szövetség és Terméktanács kedden Budapesten.

 • Közel három milliárd forint állatjóléti támogatás kifizetése kezdődött el

  2014. március 25., kedd 15:21 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével megkezdte a 2013. negyedik negyedévi állatjóléti támogatások kifizetését, melynek során 626 sertéstartó részére 1,89 milliárd forintot, valamint 1334 baromfitartó részére 1,04 milliárd forintot folyósít a Hivatal.

 • Kardeván: tudatos vadgazdálkodásra van szükség

  2014. március 25., kedd 15:06 Állattenyésztés

  A vadhús "megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - jelentette ki Kardeván Endre országos főállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.

 • Megújult a Win-Peszti növényvédő szer adatbázis

  2014. március 25., kedd 11:09 Szántóföld

  Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek naprakészen frissített elektronikus adatbázisa. „A professzionális, tudatos és környezetkímélő növényvédelmi szakember programja.”

 • Ökológiai távlatok a növénytermesztésben

  2014. március 25., kedd 10:44 Szántóföld

  Az ökoszisztémák szerkezete: Az ökológiai rendszer (ökoszisztéma) magában foglalja az élőlényeket, élettelen környezetüket és kapcsolataikat. Minden közösségszintű ökológiai rendszer a következő alapvető alkotóelemekre tagolódik: abiotikus környezet, termelők (producensek), fogyasztók (konzumensek) és lebontó szervezetek. Általánosabban,...

 • Csökkent a vágócsirke élősúlyos termelői ára

  2014. március 25., kedd 08:58 Állattenyésztés

  Milyen a baromfi vételi- és eladási ára a hazai és a nemzetközi piacokon? Milyen az átlgos európai kereslet? Hol helyezkedünk el benne mi? Kiderül agrárpiaci jelentésünkből.

 • A Kőröstej 12 ezer tonna sajt exportjáról kötött szerződést Rijádban

  2014. március 25., kedd 08:29 Gazdaság

  A Kőröstej tizenkétezer tonnányi sajt szállításáról írt alá szerződéseket Rijádban, a Magyar-Arab Üzleti Fórumhoz kapcsolódó tárgyalásokon - közölte a cégcsoport az MTI-vel hétfőn.

 • Jubileum Le Mans-ban: elkészült a 100 000. CLAAS traktor

  2014. március 25., kedd 08:20 Gépészet

  Legördült a 100 000. CLAAS erőgép a franciaországi Le Mans városában a CLAAS traktorgyár gyártósoráról, ahol évente mintegy 13 000 traktort fejlesztenek és gyártanak, az AXOS 310-től egészen a CLAAS legnagyobb standard traktoráig, a 410 lóerős AXION 950-esig.

 • Mérséklődött a vágósertés termelői ára

  2014. március 25., kedd 08:05 Terménypiacok

  Magyarországon a vágósertés termelői ára februárban 2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Export-import, termelői és felvásárlási árak olvashatók az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében.

 • Jelentős környezetszennyezést okozott egy mezőgazdasági cég a Hortobágyi Nemzeti Parkban

  2014. március 24., hétfő 19:31 Gazdaélet

  - Jelentős környezetszennyezés történt pénteken a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Nagyiván külterületén - közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel. Elmondta, hogy a Nagyiváni Mezőgazdasági Kft. - a helyi polgármester cége – húsfeldolgozó üzemből szippantott...

 • Átadták a Bábolna TETRA Kft. új keltetőüzemét Uraiújfaluban (frissített, +videó!)

  2014. március 24., hétfő 15:57 Gazdaság

  Csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával alig egy év alatt épült fel a Bábolna TETRA Kft. új baromfikeltető üzeme, amelyet hétfőn adott át V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vas megyei Uraiújfaluban.

 • A növénynemesítés professzora

  2014. március 24., hétfő 15:47 Gazdaélet

  125 évvel ezelőtt, született Veneny Lajos, akit később, Ľudovít Veneny néven a szlovákiai növénynemesítés atyjaként tiszteltek.

 • FruitVeB: a gyümölcsösökben jók a terméskilátások

  2014. március 24., hétfő 15:09 Kertészet és szőlészet

  Kedvező állapotban vannak a gyümölcsösök az enyhe téli időjárás miatt, így a gyümölcsösökben jók a terméskilátások - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek.

 • A jó növénykondíció, mint a termésbiztonság egyik feltétele

  2014. március 24., hétfő 15:08 Kertészet és szőlészet

  Viszonylag új fogalom a növénytermesztésben a kondíció, noha tudatosan vagy csak érzésből a kertészek már ősidőktől fogva az öntözést, a trágyázást, de mondhatnánk azt is, hogy az ökotechnikai munkákat ennek formálása tudatában végezték.

 • Évadzáró faiskolai tapasztalatok a Tahi Faiskola Kft. kertészetében

  2014. március 24., hétfő 14:48 Kertészet és szőlészet

  Beszélgető partnerem Molnár József a Tahi Faiskola Kft. árudavezetője, őt kértem meg egy rövid bemutatkozásra.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]