Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • KSH: novemberben 14,6 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

  2014. január 14., kedd 10:51 Terménypiacok

  Novemberben folytatódott a mezőgazdasági termelői árak csökkenése: a növényi termékek, vágóállatok és állati termékek átlagos árszintje 14,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel azelőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentéséből.

 • Feldman Zsolt: az idén 725 milliárd támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre

  2014. január 14., kedd 10:42 Támogatások - pályázatok

  A mezőgazdasági termelők és az élelmiszergazdaság 2014-ben összesen csaknem 725 milliárd forint támogatáshoz jut hazai és uniós forrásból. Ezen felül mintegy 21 milliárd forinthoz jut az ágazat a gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséből - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hétfőn Veszprémben.

 • A hungarikumok jegyében zajlik az idei Széchenyi-bál: hízott libamájból, mangalicából és szürke marhából készült ételek az asztalon

  2014. január 13., hétfő 18:09 Gazdaélet

  A bálozókat huszárok, a Magyar Huszár és Lovashagyományőrző Társaság tagjai fogadják. Az érkező vendégeket magyar pálinkával és Törley pezsgővel, valamint egyebek mellett libamájjal, békéscsabai vastagkolbásszal, szalámikkal és sajtokkal kínálják. Ugyanis a hungarikumok jegyében zajlik az idei Széchenyi-bál, amelyet február 1-jén...

 • Axiál borteszt - Idén is áldoznak Bacchusnak

  2014. január 13., hétfő 18:07 Kertészet és szőlészet

  Az Axiál idén is részt vesz a január végén megrendezésre kerülő Agrárgépshow-n. Ahogy azt már megszokhattuk, számos színes program kíséri majd az AXIÁL Gépkavalkádot. Az idei évben is lesz borkóstoló, ahol friss újborokat és rosékat tesztelnek majd.

 • Pályázati felhívás ügyvivő-szakértői állás betöltésére

  2014. január 13., hétfő 11:43 Gazdaság

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet ügyvivő-szakértő munkakörbe pályázatot hirdet egy fő részére határozatlan időre a Vállalkozáselemzési Osztályon.

 • Kalászos fungicid és adjuváns kísérletek 2013.

  2014. január 13., hétfő 10:18 Szántóföld

  A Kwizda összehasonlító kísérleteinek célja az volt, hogy információt kapjunk a 2013-as évjáratban jellemző gombabetegségek – Septoria spp, Puccinia recondita, Fusarium spp - károsításáról, a különböző fungicides technológiák hatékonyságáról és az adjuvánsok fuzárium elleni hatásfokozásáról.

 • Januári árupiaci táblázatok

  2014. január 13., hétfő 10:12 Terménypiacok

  Januári árupiaci táblázatok az Agroinformon. Frissítve január 26-án!

 • 120 ezer hektoliter bort értékesített, erősítette pozícióját a külföldi piacokon a Danubiana Kft.

  2014. január 12., 15:24 Kertészet és szőlészet

  A Danubiana Kft. mintegy hárommillió euróval növelte árbevételét, adózott eredményét pedig megkétszerezte 2013-ban az előző évihez képest - közölte a bonyhádi borászati cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

 • Térítésmentes oktatás a a helyi élelmiszer-vállalkozásoknak

  2014. január 11., szombat 17:52 Terménypiacok

  Ingyenes szemináriumokat szervez a kézműves élelmiszerek termelőinek országszerte több városban az Élelmiszerklub Alapítvány - közölte az alapítvány az MTI-vel.

 • Axiál ajánlatok - holt szezonban is előrelátóan

  2014. január 11., szombat 09:05 Gépészet

  A mezőgazdasági év körforgásának megvannak a maga árny- és napos oldalai, de az előrelátás, a munkákra való felkészülés lehetősége biztos az utóbbihoz tartozik. Tekintse meg az Axiál ajánlatait!

 • 2014-ben az Agrana új csomagolóüzemet épít a kaposvári cukorgyárban

  2014. január 10., péntek 21:05 Terménypiacok

  Lezárult a 2013-as feldolgozási idény a kaposvári cukorgyárban, az Európai Unió által meghatározott 105 ezer tonnás kvótát 10 ezer tonnával meghaladó mennyiségű cukrot állítottak elő - tájékoztatta a Magyar Cukor Zrt., az osztrák Agrana cégcsoport tagja pénteken az MTI-t.

 • Négy új zöldségfajtát fejlesztettek ki a kecskeméti Zöldségmag Kft.-nél

  2014. január 10., péntek 15:56 Kertészet és szőlészet

  Négy új zöldségfajtát fejlesztett ki a kecskeméti Zöldségmag Kft., amely a 219 millió forintot meghaladó költségű beruházáshoz 99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből - közölte a társaság az MTI-vel.

 • Axiál - AgrárgépShow ingyen, regisztráció után

  2014. január 10., péntek 14:59 Gépészet

  Az Axiál előregisztrációs lehetőséget teremtett az AgrárgépShow rendezvényen részt venni kívánók részére. A regisztrációs adatlap kitöltésével a felhasználó egyszeri, ingyenes belépésre lesz jogosult a kiállítás bármely napján.

 • Nemzetbiztonsági ügyként kezelné a külföldiek földvásárlását Mircea Geoana

  2014. január 10., péntek 14:48 Gazdaság

  Főleg a „Magyarországéhoz hasonló gyanús kezdeményezések” miatt a román legfelső védelmi tanácsban (CSM) napirendre kellene tűzni a külföldiek földvásárlásának ügyét - vélekedett pénteki közleményében Mircea Geoana szociáldemokrata szenátor, volt külügyminiszter.

 • XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  2014. január 10., péntek 14:25 Állattenyésztés

  A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár idén április 25-27. várja látogatóit.

 • Magyar termőföld: a biznisz világából a termelés világába

  2014. január 10., péntek 14:18 Szántóföld

  A hónap végén lezárul a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében 250 ezer hektár állami termőföld bérletére pályázhattak gazdálkodók - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek. Bitay Márton jelezte: a kormányzat a nagyüzemek földigényét 20 százalékos...

 • Szaktanácsadót keres a Timac AGRO Hungária Kft.

  2014. január 10., péntek 12:28 Gazdaság

  A műtrágya - és specifikus tápanyagpótlási megoldásokkal, valamint mezőgazdasági segédanyagok gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Timac AGRO Hungária Kft. FEJÉR megye déli területére keres szaktanácsadó munkatársat.

 • Jó hír a környékbeli tanyasi gazdálkodóknak: megújul a szolnoki piac

  2014. január 10., péntek 07:13 Terménypiacok

  A napokban kezdődött és várhatóan tavaszra el is készül a szolnoki vásárcsarnok 80 millió forintos fejlesztése és bővítése – tudatta a város önkormányzatának sajtóreferense az MTI-vel. A Tanyafejlesztési Program által támogatott munkálatok során lefedik a szabadtéri árusító helyeket, ahol elsősorban a Tisza-parti megyeszékhely...

 • ÚJ ALAPOKON A TALAJFERTŐTLENÍTÉS – KENTAUR 5 G    

  2014. január 09., csütörtök 19:20 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki az Európai Bizottság 2013. május 24.-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozza és redukálja az imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: biztonság változó körülmények között is

  2014. január 09., csütörtök 12:25 Szántóföld

  A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést...

 • FAO: stagnáltak az élelmiszerárak decemberben

  2014. január 09., csütörtök 11:54 Terménypiacok

  Nem változtak érdemben a világon az átlagos élelmiszerárak decemberben az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Csúcstechnológiával nyerik ki a gyógynövények hatóanyagait Bikácson

  2014. január 09., csütörtök 11:32 Terménypiacok

  Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.

 • Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

  2014. január 09., csütörtök 10:26 Terménypiacok

  Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb - mondta a terméket kifejlesztő Fitorex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete

  2014. január 08., szerda 19:59 Gazdaság

  Megalakult az Agrár-Szakképző Iskolák Tanácsadó Testülete (ASzITT), amelynek célja, hogy az agrár-szakiskolai hálózat minél hatékonyabb és sikeresebb működését elősegítse - közölte a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az MTI-vel közleményben szerdán.

 • Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a VM és az Edutus Főiskola

  2014. január 08., szerda 19:37 Gazdaság

  Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Edutus Főiskola az élelmiszer-gazdaság és a turizmus hatékony fejlesztése, a hazai és határon túli kis- és középvállalkozások megerősítése, valamint a határon túli gyakorlatorientált képzések kialakítása szándékával szerdán Budapesten.

 • 1400 tonna hízott libamáj exportja a cél

  2014. január 08., szerda 14:06 Terménypiacok

  Piaci pozíciói javulását várja a Hungerit Zrt. attól, hogy a libamájat hungarikummá nyilvánították, és úgy vélik, serkentheti a termelést a német és az osztrák vendéglátók élénkülő libamáj iránti kereslete is.

 • Január 31-ig nyújthatnak be kifizetési kérelmet a fiatal gazdák

  2014. január 08., szerda 12:02 Támogatások - pályázatok

  2014. január 31-ig nyújthatják be a támogatási összeg fennmaradó 10 %-ának igénylésére kifizetési kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz azok a gazdálkodók, akik a 2007/2008. évi fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatási kérelem alapján 2009. évben meghozott helyt adó vagy részben helyt adó határozattal...

 • Mezőgazdasági vontató és személyvonat karambolozott Békéscsabán

  2014. január 08., szerda 10:43 Gazdaélet

  Mezőgazdasági vontató és személyvonat ütközött össze Békéscsabán, a balesetben senki nem sérült meg - tájékoztatta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-t. A mezőgazdasági gépjármű vezetője nem vette figyelembe a piros jelzést, a vonat a pótkocsinak ütközött.

 • FruitVeB: a szokatlan meleg még nem károsította a gyümölcsösöket

  2014. január 07., kedd 13:45 Kertészet és szőlészet

  A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, a rügyek még pihennek - közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI megkeresésére.

 • Axiál szakmai verseny az AgrárgépShow-n!

  2014. január 07., kedd 13:07 Gépészet

  Az Axiál szakmai versenyt hirdet az AgrárgépShow hétköznapjai alatt a HUNGEXPO D pavilonjában. A szerviz versenyt gépkezelők, mezőgazdasági vállalkozók, illetve mezőgazdasági gépészeti közép- és felsőfokú szakiskolák tanulói részére írták ki.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]