Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mi újság a Kiskun Kutatóközpontban?

  2013. október 16., szerda 08:38 Gazdaság

  Ezzel a kérdéssel kerestem fel dr. Rádi Feriz igazgatót, a KISKUN Kutatóközpont Kft. ügyvezető tulajdonosát.

 • VM: 125 éves az állategészségügyi szolgálat

  2013. október 15., kedd 19:22 Gazdaság

  A jubileum alkalmából 125, az állategészségügy valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember - köztük állatorvosok, humán orvosok, kutatók, mezőgazdasági témákra szakosodott újságírók - munkáját ismerték el. A kitüntetéseket Kardeván Endre országos főállatorvos adta át a kedden Budapesten megtartott, Az...

 • Fazekas: a magyar élelmiszerbiztonság világszínvonalú

  2013. október 15., kedd 16:18 Gazdaság

  A magyar élelmiszerbiztonságot világszínvonalon szavatolja - más hatósági feladatainak ellátása mellett - az állategészségügyi szolgálat, amely fennállásának 125. évfordulóját ünnepli - mondta Fazekas Sándor egy szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

 • A felügyelt növényvédőszer-engedélyezés az élelmiszerlánc-biztonság alapja

  2013. október 15., kedd 10:05 Kertészet és szőlészet

  Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növény- és talajvédelem, ezen belül is a növényvédőszer-engedélyezés - többek között ez is témája volt a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságai hétfőn Budapesten tartott konferenciájának - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

 • Mustgázmérgezés Halásztelken

  2013. október 15., kedd 09:39 Gazdaélet

  Mustgáztól lett rosszul halásztelki családi házának pincéjében egy idős férfi, kórházba vitték - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem helyettes szóvivője hétfő este az MTI-vel.

 • Gabona ömlött az 5-ös útra Kistelek és Balástya között

  2013. október 15., kedd 09:29 Gazdaság

  Gabona ömlött az 5-ös útra kedd reggel Kistelek és Balástya között, ezért lassan halad a forgalom a két település között – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Rendelet az egységes területalapú és a különleges tejtámogatásról

  2013. október 14., hétfő 19:19 Állattenyésztés

  Az idén az egységes területalapú támogatásra hektáronként legfeljebb 70 442,24 forint vehető igénybe - tartalmazza vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlöny 170. számában jelent meg.

 • Főállatorvos-találkozó Budapesten: a járványok megelőzéséért

  2013. október 14., hétfő 18:53 Gazdaság

  A találkozó fő célja volt az Európai Unió most készülő, átfogó élelmiszerlánc-biztonsági jogszabály-csomagjának megtárgyalása, az azzal kapcsolatos vélemények közelítése, kidolgozása. Új szabályozást szorgalmaznak az állategészségügy területén.

 • A húsipar termelése csak áfacsökkentéssel növekedhet

  2013. október 14., hétfő 16:59 Állattenyésztés

  A sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges - állítják a húsipari szakmai szervezetek.

 • Magyar hús, méz, bor, pálinka és konzerv az orosz polcokon

  2013. október 14., hétfő 15:13 Terménypiacok

  Az orosz piacon leginkább keresett magyar élelmiszeripari termékeket szeretné árusítani a CBA Kereskedelmi Kft Hungarikum Delikát üzletében, amelyet belátható időn belül Moszkvában kíván megnyitni - mondta Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

 • Nagy lehetőség innovatív agrár- és élelmiszeripari vállalkozásoknak

  2013. október 14., hétfő 12:56 Gazdaság

  Az élelmiszergazdasági szakemberek által sokat emlegetett űrt tölt be agrár- és élelmiszeripari inkubátorának létrehozásával az Agrotechfood - Agrár és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. A cég a belföldi, illetve a környező országokban - különösen a magyarlakta területeken - a mezőgazdasági, illetve az élelmiszeripari piacra betörni kívánó...

 • Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét

  2013. október 14., hétfő 11:49 Gazdaság

  Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát az úgynevezett uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében - tájékoztatta Szoboszlai-Szász Richárd főügyészhelyettes hétfőn az MTI-t.

 • Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon

  2013. október 14., hétfő 10:48 Gazdaélet

  Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon, a körülmények ismeretében a mustgázmérgezés nem zárható ki – tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t.

 • Németországban termett Európa legnehezebb sütőtökje

  2013. október 14., hétfő 10:29 Szántóföld

  Németországban, egy szászországi gazdálkodó földjén termett Európa legnehezebb sütőtökje, csaknem 790 kilogrammot nyom.

 • Meghívó országos felmérésre, értékes ajándékokkal

  2013. október 13., 19:47 Gazdaság

  Engedje meg, hogy meghívjuk az AgroStratéga által szervezett országos felmérésre!

 • Permetező, rakodógép, ágaprító - hamarosan gép-arzenált sorsolunk ki olvasóink között!

  2013. október 13., 19:46 Gépészet

  Egy FarmGép permetezőgép örökbe, egy Weidemann rakodógép- és egy Volverini ágaprító pedig egy hetes használatra keresi gazdáját az Agroinform olvasói között. Igen, ennek fele sem tréfa, három gépet sorsolunk ki hamarosan az új szakmai hírlevelünkre feliratkozók között!

 • A jövő héten némileg mérséklődik a nappali felmelegedés

  2013. október 13., 18:33 Időjárás

  A jövő héten is többfelé várható eső, zápor, s egy hidegfront hatására visszaesik a hőmérséklet. A nappali maximumok a hét közepén csak 11-16 Celsius-fok körül lesznek, a jövő hét végén viszont ismét 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

 • Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi halastavakon

  2013. október 12., szombat 20:26 Gazdaság

  Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. halastavain: a két hónapig tartó hálóvetés során 1000 tonna pontyot, 300 tonna busát és 100 tonna egyéb halat, főként harcsát és amurt fognak ki - mondta Lupsán Róbert vezérigazgató a szombati lehalászási ünnepen az MTI-nek.

 • Újabb géptámogatás? Új pályázatok nyílhatnak meg az év végéig mezőgazdasági technológiafejlesztésre

  2013. október 12., szombat 19:38 Támogatások - pályázatok

  Várhatóan még ez év végéig újabb élelmiszeripari, esetleg állattenyésztési technológiafejlesztésre kiírt pályázatok nyílhatnak meg a magyar gazdák számára - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton az Erdőtelek határában fekvő Pintér-tanyán tartott vidékfejlesztési...

 • A hazai tejtermelés piacát is növelheti a Magyar Sajtút Hálózat

  2013. október 12., szombat 18:39 Gazdaság

  A magyarországi borutakhoz hasonlóan megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése, ahol a kézműves sajtkészítők nemcsak saját portékáikat árusítják és kínálják, hanem turistákat is fogadnak – mondta a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete elnöke szombaton az MTI-nek.

 • Hoppál Péter: nemzeti érdek a helyi termelők megerősítése

  2013. október 12., szombat 17:29 Gazdaság

  Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő szerint nemzeti érdek a helyi termelők megerősítése, ezért lehetővé kell tenni, hogy az ország minél több pontján legyen termelői piac.

 • Támogatást kapnak a Pápai Hús 1913 Kft. ki nem fizetett élőállat-beszállítói

  2013. október 11., péntek 19:19 Támogatások - pályázatok

  Megjelent a Pápai Hús 1913 Kft. élőállat-beszállítói támogatásáról szóló rendelet: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 400 millió forintos forrást biztosít a követeléssel rendelkezők részére - tájékoztatta a tárca az MTI-t pénteken.

 • Magyar biotermékek mutatkoznak be a lengyelországi szakkiállításon

  2013. október 11., péntek 19:09 Gazdaság

  A bioborok, biopálinkák, bioételek és más, bio- és természetes alapanyagokat felhasználó élelmiszer-előállítók és forgalmazók mutatkoznak be a pénteken megnyílt, a lengyelországi Lodzban rendezett háromnapos Natura Food Nemzetközi Hagyományos- és Bioélelmiszer Vásáron, ahol Magyarország a díszvendég.

 • Évi 20 milliárd forint bevételt hoz a vadgazdálkodás

  2013. október 11., péntek 14:12 Gazdaság

  A magyar vadászati ágazatnak éves szinten több mint 20 milliárd forint a bevétele, az ország területén mintegy 1400 vadászatra jogosult társaság gazdálkodik, a vadászterületek átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár - ismertette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Bugyin az Országos vadgazdálkodási és vadkár...

 • A biztonságos áttelelés érdekében!

  2013. október 11., péntek 13:17 Szántóföld

  Nagyobb gyökér, biztonságos áttelelés, jobb tápanyaghasznosítás, Route®? Igen!

 • EU-s agrár projekt: Nemzetközi elismerés a VM koszovói segítségnyújtásáért

  2013. október 11., péntek 11:34 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium 2006 óta vesz részt ún. kimenő Twinning (ikerintézményi) programok megvalósításában. Idén a tárca egyik projektje első díjas lett. Segítséget nyújtanak a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az agrár-vidékfejlesztési program bevezetéséhez.

 • Hazánk ragaszkodik az ország GMO-mentességéhez

  2013. október 11., péntek 11:05 Gazdaság

  Először rendeztek hazánkban Ökológiai Szakmapolitikai Csúcstalálkozót, ahol a magyar szaktárca képviselői mellett nemzetközi szakemberek mutatták be az ökológiai mezőgazdaság legújabb eredményeit, szakmapolitikai helyzetét és fejlődési lehetőségeit.

 • A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal

  2013. október 10., csütörtök 20:48 Állattenyésztés

  A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal - jelentette ki Valerij Nazarov, az orosz lízingcég vezérigazgatója, akivel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön tárgyalt az orosz fővárosban.

 • A biodiverzitás fontossága

  2013. október 10., csütörtök 20:14 Környezetvédelem

  Ismeretes, az élővilágban a fajok száma egyféle módon kifejezi az élővilág változatosságát, amit fajdiverzitásnak vagy faji változatosságnak nevezünk. Az élővilág változatosságot (=biológiai sokféleség) általában a változatok (féleségek) számával, azok előfordulási arányával, a változatok közötti különbségek nagyságával lehet megadni. Így...

 • A hétvégén zivatarokra és 25 fokos melegre is lehet számítani

  2013. október 10., csütörtök 17:47 Időjárás

  A hétvégén többfelé várható eső, néhol heves zivatar is lehet. Többfelé sok napsütésre lehet számítani, és 25 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]