Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Komplett megoldás a repcetermesztőknek

  2014. január 31., péntek 15:15 Szántóföld

  A BASF komplett repce-növényvédelmi technológiáját az idei évben szántóföldi bemutatóink mind a négy helyszínén bemutattuk – Hajdúböszörményben, Kondoroson, Beleden, Szekszárdon. Partnereink a gyakorlatban tekinthették meg a hagyományos gyomirtást, a ClearfieldŸ technológiát, a regulátoros kezeléseket és nem utolsó sorban kártevők...

 • Megjelent a 2014. évi pályázati felhívás a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésére, népszerűsítésére

  2014. január 31., péntek 14:53 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

 • A ClearfieldŸ technológia száraz és esős körülmények között is megbízhatóan működik

  2014. január 31., péntek 14:45 Szántóföld

  A Clearfield gyomirtási rendszer három pillérre épül. Első eleme az imazamox hatóanyagra toleráns napraforgóhibrid, második eleme a PulsarŸ 40 SL gyomirtó szer, amely a kikelt gyomokat levélen keresztül felszívódva pusztítja el, a harmadik pedig a talajon keresztüli hatást biztosító Wing-PŸ.

 • Legyen nagyobb hatással terméseredményeire!

  2014. január 31., péntek 14:43 Szántóföld

  A termelő folyamatokat aktiváló hatóanyagokkal pedig javítani tudjuk a növény rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását, amivel magasabb minőség és hozam elérését célozzuk meg.

 • VM: Az élelmiszeriparban nőtt a foglalkoztatottak száma

  2014. január 31., péntek 14:35 Gazdaság

  A KSH adatai szerint 2012-ben 1,9 százalékkal, 2013. január és szeptembere között pedig 4,4 százalékkal bővült az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma. Így 2013 első három negyedévében 129,9 ezer főnek nyújtott megélhetést az élelmiszeripar, 5 ezerrel többnek, mint három évvel ezelőtt - emelte ki közleményében a Vidékfejlesztési...

 • Újabb szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a NAK

  2014. január 31., péntek 14:20 Gazdaélet

  Újabb három szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken a fővárosban az AGROmashEXPO mezőgazdasági szakkiállításon.

 • Legelőjük elvesztése miatt demonstrálnak gazdák a 42-es főúton

  2014. január 31., péntek 14:05 Gazdaélet

  Félpályás útlezárással tiltakoznak legelőik elvesztése ellen gazdák Berettyóújfalu határában, a 42-es számú főúton pénteken 10 és 12 óra között: a demonstrálók mintegy 40 gépkocsival 500 méter hosszúságban sorakoztak fel Berettyóújfalu határában.

 • Újabb részletek az idei Tanyafejlesztési Programmal kapcsolatban (+videó!)

  2014. január 31., péntek 12:21 Támogatások - pályázatok

  A tanyagazdaságok fejlesztésére 200 millió, míg az egyéni tanyavillamosítás támogatására 100 millió forint áll rendelkezésre. Pályázni február 14-től március 10-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet.

 • A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is a Hungarikumok Gyűjteményének tagja (+videó!)

  2014. január 31., péntek 10:26 Gazdaélet

  Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.

 • Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden (frissített: képek a tárgyalásról)

  2014. január 31., péntek 09:53 Gazdaélet

  Jogerősen öt, illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön annak a makói gabonakereskedő cégnek a vezetőit, akik mintegy 259 millió forintnyi adót csaltak el 2008-ban.

 • Lumax – A legjobb a kukoricánknak

  2014. január 30., csütörtök 20:30 Szántóföld

  A jövedelmezőség egyik fontos eleme a maximális termés, a termésbiztonság.

 • Gehl boci visszatért!

  2014. január 30., csütörtök 20:00 Gépészet

  A szeptemberi OMÉK tiszteletére tehénfoltokba öltözött Gehl SL 5240 P2-es csúszókormányzású kompaktrakodónk a 2014-es AgrárgépShow-n is megtekinthető! A különleges jószággal a HUNGEXPO D pavilonjában lehet megismerkedni.

 • Lengyelország is a génmódosítás ellen harcol, illetve a fiatal gazdák nagyobb mértékű támogatását szorgalmazza (+ új képek!)

  2014. január 30., csütörtök 16:19 Gazdaság

  Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök hivatalos találkozója után a magyar és lengyel agrárminiszterek is kétoldalú megbeszélést folytattak a Parlamentben. Fazekas Sándor és Stanisław Kalemba tárgyalásán a fő témák a GMO-politika, a Közös Agrárpolitika hazai kifizetési rendszere, dohányágazat támogatása, az Európai...

 • Kedvez az őszi vetéseknek a hó

  2014. január 30., csütörtök 15:44 Szántóföld

  Az országban az őszi vetések mintegy 80 százalékát 5-30 centiméteres hótakaró borítja, ami kedvező körülményeket teremt a növényeknek, és amire a gazdák már régóta várnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Budai Gyula: további 320 millió forint a tanyákon élők támogatására (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 15:29 Támogatások - pályázatok

  További 320 millió forint áll rendelkezésre a tanyákon élő emberek gazdálkodásának, élethelyzetének támogatására - jelentette be Budai Gyula csütörtökön egy szakmai konferencián.

 • Czerván: duplájára emeli a tárca a baromfitartók állatjóléti támogatását (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 14:56 Támogatások - pályázatok

  Kétszeresére, 8 milliárd forintra emeli az agrártárca a baromfitartók állatjóléti támogatását - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökségi ülésén csütörtökön Budapesten.

 • Tizenegyezernél több tyúk bennégett egy hodályban Sükösdön (+fotók!)

  2014. január 30., csütörtök 14:35 Gazdaélet

  Tizenegyezer tojótyúk pusztult el abban az 1200 négyzetméteres hodályban, amely csütörtök délelőtt gyulladt ki Sükösdön - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-t. Kovács Andrea elmondta: reggel fél kilenckor érkezett a riasztás. A Bajáról, Kalocsáról, Szekszárdról, Bonyhádról és Paksról kilenc járművel érkező...

 • Kormányszóvivő: a Kehi vizsgálja a hortobágyi földbérleti szerződéseket

  2014. január 30., csütörtök 09:31 Szántóföld

  Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

 • Egy lovarda is elfér a Lindab Systemline csarnokában

  2014. január 29., szerda 19:30 Állattenyésztés

  Interjú a nyírtassi lovarda tulajdonosával és az épület kivitelezőjével

 • Országimázs-pályázat kisborászatok számára

  2014. január 29., szerda 18:12 Támogatások - pályázatok

  Közösen hirdet országimázs-pályázatot kisborászatok számára Cégér-Ab Ovo néven a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azzal a céllal, hogy a nyertes tételekből összeállított Carton Hungaricum borcsomagot külföldön is bemutassák.

 • Lázár: a kormány 100 milliárd forintot irányítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére

  2014. január 29., szerda 17:46 Kertészet és szőlészet

  A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

 • Szentesi fiatal gazda nyerte az Európai Néppárt legfenntarthatóbb vállalkozás díját

  2014. január 29., szerda 17:35 Környezetvédelem

  Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját szerdán az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson - közölte Glattfelder Béla európai parlamenti (EP) képviselő.

 • Május elseje után sem szerezhetnek termőföldet külföldiek Magyarországon

  2014. január 29., szerda 16:26 Szántóföld

  Idén május elseje, a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium lejárta után sem szerezhetnek termőföld tulajdont külföldiek Magyarországon, ennek jogi hátterét a kormány megteremtette - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

 • VM: cselekvően lépett fel a kormány a törvénytelen földszerzés ellen (+videó!)

  2014. január 29., szerda 15:43 Szántóföld

  Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a legutóbbi, a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Kardeván: stratégiai partnerség a VM és a gyógynövény szakma között

  2014. január 29., szerda 15:06 Kertészet és szőlészet

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a gyógynövény szakma képviselőivel - jelentette be a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szakmai napján.

 • A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012

  2014. január 29., szerda 14:39 Gazdaság

  A grafikon a mezőgazdaság részarányát mutatja: a foglalkoztatásban, a bruttó hazai termék (GDP) termelésében, a beruházásban.

 • Még 3 napig igényelhető támogatás élelmiszeripari technológiai berendezések beszerzésére!

  2014. január 29., szerda 11:19 Támogatások - pályázatok

  A Technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzése jogcím keretében kizárólag a 2. célterület (az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából támogatható gépek beszerzése) esetében továbbra is nyitva áll a támogatási kérelem benyújtásának lehetősége a mezőgazdasági termelő és a nem mezőgazdasági termelő...

 • Előzetesben a rendőrökre karddal támadó érdi fatolvajok

  2014. január 28., kedd 15:20 Gazdaélet

  Előzetes letartóztatásba helyezte kedden a Budakörnyéki Járásbíróság azt a három érdi férfit, akik karddal támadtak rá az ellenük falopás miatt intézkedő rendőrökre - közölte a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője a végzés kihirdetése után az MTI-vel.

 • Szijjártó: a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója

  2014. január 28., kedd 15:07 Gazdaság

  Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése...

 • Fazekas ígéretes együttműködési lehetőségeket lát Kazahsztánnal a mezőgazdaság területén (+videó!)

  2014. január 28., kedd 14:32 Gazdaság

  Kazahsztán ma az egyik leggyorsabban fejlődő ország a világon, olyan kiváló teljesítménnyel büszkélkedhet, amelyre méltán büszke – hangsúlyozta Fazekas Sándor az Európai Unió és Kazahsztán közötti együttműködés erősítéséről rendezett keddi budapesti szemináriumon. A Vidékfejlesztési Miniszter lehetséges együttműködési területek...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]