Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Varga Mihály: a mezőgazdaság és az ipar lehet húzóágazat

  2013. augusztus 28., szerda 08:42 Szántóföld

  Kevés olyan ország van, amelyik Magyarországhoz hasonlóan önerőből, újabb hitel nélkül "ki tudott mászni" az IMF segítségéből - mondta Varga Mihály kedden Szentendrén, a nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá.

 • A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron

  2013. augusztus 28., szerda 08:16 Állattenyésztés

  A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron. A szakma képviselőit és a közönséget egyaránt színes programokkal várják a háromnapos rendezvénynek immár hetedik alkalommal otthont adó Kaposvári Egyetemen - közölték a szervezők az MTI-vel.

 • MVH: élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzési támogatás iránt

  2013. augusztus 27., kedd 18:31 Támogatások - pályázatok

  Továbbra is élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzésre igénybe vehető támogatások iránt - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-vel, a jogcímet 12 nappal ezelőtt megnyitották meg.

 • Megkezdődött az Érd és környéke vízellátásának javítását célzó korszerűsítés

  2013. augusztus 27., kedd 18:24 Gazdaság

  Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

 • Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége

  2013. augusztus 27., kedd 17:08 Gazdaság

  Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége - közölte legfrissebb tájékoztatójában Donau Chemie AG kedden az MTI-vel.

 • II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Fogathajtó Európa Bajnokság

  2013. augusztus 27., kedd 16:56 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Szilvásváradon átadta a II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Póni Fogathajtó Európa Bajnokság díjait.

 • Multiva-Bobcat szántóföldi gépbemutató Mezőcsáton

  2013. augusztus 27., kedd 14:22 Gépészet

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák kizárólagos magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft. A gyakorlati bemutató időpontja és helyszíne: Augusztus 30. péntek, Borsod megye Mezőcsát. A Multiva részéről a WingMaster 360H típusjelű vontatott szántóföldi nehéz kultivátor, a DiscMaster 6000 rövidtárcsa...

 • Exportra megy a magyar csemegekukorica

  2013. augusztus 27., kedd 13:18 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában. Így keresett a fontos élelmiszernövény, amely Magyarországon 34 ezer hektáron, azaz a legnagyobb területen terem a kontinensen.

 • Búza betakarítás után, vetés előtt

  2013. augusztus 27., kedd 10:03 Szántóföld

  A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább felmerülő kérdés az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása. A nyári növények betakarítása, még nem fejeződött be, pontos adatokkal még nem rendelkezünk, egyelőre csak találgatni tudjuk, hogy a tavaszi csapadékos időjárás után, mit remélhetünk, az azt követő...

 • Visszaszorulóban az öntözéses gazdálkodás

  2013. augusztus 27., kedd 09:47 Szántóföld

  Egyre jobban visszaszorul az öntözéses gazdálkodás Magyarországon, néhány növénykultúrától - többek közt a vetőmagok, a csemegekukorica, egyes gyümölcsök és zöldségfélék - eltekintve ugyanis a termék ára nem fedezi az öntözés költségeit és beruházásigényét, ami komoly versenyképességi hátrányt jelentene az itthoni termelőknek - írta keddi...

 • Levéltrágyázás hatékonyan

  2013. augusztus 27., kedd 08:50 Kertészet és szőlészet

  A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, de a lombozatra kijuttatott tápelemeket is képes hasznosítani.

 • Mi mindig a jövőre tervezünk. Ehhez nélkülözhetetlen a GPS technológia...

  2013. augusztus 27., kedd 07:57 Szántóföld

  Kardos Ferencnél jártunk Hajdúböszörményben, aki 300 ha-t művel szántóterületként, még ehhez jön hozzá 450 ha gyep és valamennyi szántóföldi bérmunka változó területen. A termesztett növények a hagyományos gabonanövények, búza, árpa, valamint napraforgó, kukorica, cukorrépa és repce.

 • Könyvből nem lehet megtanulni biciklizni

  2013. augusztus 27., kedd 07:37 Gazdaság

  Válasszuk ezt a mondatot címéül, beszélgetésünknek – ajánlottam – Kis-Lőrinc Ildikónak és a fővárosi Csörsz utcai biopiacon „Pali bácsi finomságai Szentkirályról” ismert férjének, Lakó Pálnak, amikor leültünk szentkirályi akácosokkal körülvett tanyájuk házának otthonosan berendezett szobájában egy tea mellé.

 • Integrált és ökogazdálkodási szakmai nap Gutorföldén

  2013. augusztus 27., kedd 07:15 Kertészet és szőlészet

  Ezzel a címmel kaptam meghívót az integrált és ökológiai gyümölcstermesztés aktuális kérdéseinek áttekintésre szervezett szakember találkozóra. A rendezvény helyszínéül a kellemes, göcseji hangulatú Gutorföldét választották a szervezők.

 • Záportározók épülnek a Vasonca-patak térségében

  2013. augusztus 26., hétfő 18:04 Gazdaság

  Az esetleges árvizek ellen védő záportározókat épít a Vasonca-patakon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig), a két tározó összesen nyolc községet véd a záporok és felhőszakadások okozta árvizek ellen - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

 • A vadászati szezon miatt korlátozzák az erdőlátogatást Zalában

  2013. augusztus 26., hétfő 17:41 Erdő- és vadgazdálkodás

  A vadászati szezon miatt szeptemberben csak korlátozottan látogathatók a zalai erdők, késő délutántól reggelig tilos az erdőkben tartózkodni - tájékoztatta a Zalaerdő Zrt. hétfőn az MTI-t.

 • A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

  2013. augusztus 26., hétfő 17:18 Gazdaság

  A szüreti időszak közeledtével a katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz veszélyforrás lehet; gondatlanság, figyelmetlenség miatt minden évben több esetben történik országszerte mustgázmérgezés, amely halállal végződhet.

 • Automata tűzvédelem a mezőgazdaságban

  2013. augusztus 26., hétfő 15:22 Gépészet

  A mezőgazdasági vagy erdészetben használatos gépek motorterében bármikor keletkezhet tűz. A következményi károk súlyosak lehetnek, amely mértéke meghaladhatja a gép értékének többszörösét is. A járműben keletkezett káron felül bekövetkezhetnek személyi- és környezeti károk, továbbá számolni kell a bevétel kieséssel és az esetleges jogi...

 • Növekszik a világ sertéshústermelése - friss, letölthető agrárpiaci jelentés

  2013. augusztus 26., hétfő 13:50 Állattenyésztés

  A világ sertéshústermelése már idén elérheti a 114 millió tonnát, és csaknem 1,5 százalékkal emelkedik a 2012. évihez képest. A globális sertéshús-kereskedelem lanyhulása várható 2013-ban a fő exportáló országok csökkenő kivitele és a meghatározó importőrök kisebb kereslete miatt. Legfrissebb agrárpiaci jelentések következnek.

 • A várható sok esőre, heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia

  2013. augusztus 26., hétfő 13:12 Időjárás

  Hétfőn az ország nagy részén várható heves zivatar, illetve felhőszakadás. Két déli megyére, Békésre és Csongrádra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, de már a fővárost is elérte a csapadékzóna.

 • Milyen áron kél a kukorica, búza, repcemag? Letölthető AKI-jelentés!

  2013. augusztus 26., hétfő 12:55 Szántóföld

  A legfontosabb információk egyike most, hogy milyen áron lehet értékesíteni a tavalyi kukoricát, mennyi az étkezési- és a takarmánybúza áron, és hogy mennyit kell fizetnie annak, aki most vásárolná a repce vetőmagot? Agrárpiaci jelentés következik.

 • Hajdú-Bét - Kifizette a károsultakat a Vidékfejlesztési Minisztérium

  2013. augusztus 26., hétfő 12:49 Gazdaság

  Kifizette a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjait a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), jóval a rendeletben meghatározott véghatáridő előtt 233 millió forintot folyósítottak a jogosultaknak - tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t.

 • Európa egyik legmodernebb vadhúsfeldolgozója épült Tatán

  2013. augusztus 26., hétfő 12:29 Gazdaság

  A Tatai Ipari Parkban közel egymilliárd forintos költséggel épült vadhúsfeldolgozó üzemet és hűtőházat avatott a Fiwi-Hűt Kft. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.köszöntőjében kiemelte a vadhúsexport jelentőségét. Hozzátette: Magyarországon egy évben 300 ezer nagyvad és 700 ezer...

 • Tóth Katalin: a lovasélet fellendítése a cél

  2013. augusztus 26., hétfő 11:45 Állattenyésztés

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára megnyitotta a Kállósemjén községben megtartott fogathajtó versenyt. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a térség fejlesztési koncepciójában régóta nagy szerepet játszik a helyi lovas élet fellendítése, amelynek népszerűsítését szolgálja a mai verseny is, mely a...

 • Állattartó telepek korszerűsítése volt a favorit Bács-Kiskunban

  2013. augusztus 26., hétfő 11:25 Támogatások - pályázatok

  Az év végén lezárul egy hétéves költségvetési időszak az Európai Unió életében. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatások a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) szerint érkeztek a vidék Magyarországára.

 • Reális és hatékony válasz több kérdésre

  2013. augusztus 26., hétfő 10:50 Szántóföld

  Az utóbbi években számtalan bio vagy környezetbarát jelzővel ellátott növényápoló – esetenként még növényvédő szer is – vagy bio-stimulátor kapott engedélyt különböző növények kezelésére. Az ilyen készítmények sorában találkozhatunk a ,,BISTEP” márkanevű termékkel, amelyről egy berkenyei termékismertetőn érdeklődtem...

 • Kerti teendők szeptemberben

  2013. augusztus 26., hétfő 10:37 Kertészet és szőlészet

  Az idei júliusi kánikula sok helyen kiürítette a konyhakerteket. Hamarabb fel kellett szedni a hagymát, a burgonyát s ahol nem lehetett rendszeresen locsolni, a másodvetések sem hozták a várt eredményt. A lecsó s uborka szezon is lezajlott. Többségük üvegekben, vagy a fagyasztóban várja, hogy tányérban végezze. Szeptemberre a szőlők s...

 • Kerti teendők szeptemberben

  2013. augusztus 26., hétfő 10:37 Kertészet és szőlészet

  Az idei júliusi kánikula sok helyen kiürítette a konyhakerteket. Hamarabb fel kellett szedni a hagymát, a burgonyát s ahol nem lehetett rendszeresen locsolni, a másodvetések sem hozták a várt eredményt. A lecsó s uborka szezon is lezajlott. Többségük üvegekben, vagy a fagyasztóban várja, hogy tányérban végezze. Szeptemberre a szőlők s...

 • Harmincéves a Biokultúra Klub, a hazai biogazdálkodás bölcsője

  2013. augusztus 26., hétfő 10:23 Kertészet és szőlészet

  Írhattam volna stílszerűbben a biogazdálkodás melegágyát is – ahonnan származó palántából nevelkedett a Bio­kultúra Egyesület és amelynek létrejöttében sokat tevékenykedett dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője két egyetem címzetes docense.

 • Amit ma elvetünk...

  2013. augusztus 26., hétfő 10:08 Szántóföld

  A repce vetését már megkezdték a gazdák. Rövidesen ezután a szántóterület legnagyobb részén termesztett őszi kalászosok vetése is elkezdődik. Ez a munka akár két hónapig is elhúzódhat, attól függően, melyik növény után következik majd. A legjobb előveteményt a korán lekerülő kultúrák: borsó, repce jelentik, hiszen ezek után bőven van idő...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]