Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Évi 20 milliárd forint bevételt hoz a vadgazdálkodás

  2013. október 11., péntek 14:12 Gazdaság

  A magyar vadászati ágazatnak éves szinten több mint 20 milliárd forint a bevétele, az ország területén mintegy 1400 vadászatra jogosult társaság gazdálkodik, a vadászterületek átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár - ismertette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Bugyin az Országos vadgazdálkodási és vadkár...

 • A biztonságos áttelelés érdekében!

  2013. október 11., péntek 13:17 Szántóföld

  Nagyobb gyökér, biztonságos áttelelés, jobb tápanyaghasznosítás, Route®? Igen!

 • EU-s agrár projekt: Nemzetközi elismerés a VM koszovói segítségnyújtásáért

  2013. október 11., péntek 11:34 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium 2006 óta vesz részt ún. kimenő Twinning (ikerintézményi) programok megvalósításában. Idén a tárca egyik projektje első díjas lett. Segítséget nyújtanak a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az agrár-vidékfejlesztési program bevezetéséhez.

 • Hazánk ragaszkodik az ország GMO-mentességéhez

  2013. október 11., péntek 11:05 Gazdaság

  Először rendeztek hazánkban Ökológiai Szakmapolitikai Csúcstalálkozót, ahol a magyar szaktárca képviselői mellett nemzetközi szakemberek mutatták be az ökológiai mezőgazdaság legújabb eredményeit, szakmapolitikai helyzetét és fejlődési lehetőségeit.

 • A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal

  2013. október 10., csütörtök 20:48 Állattenyésztés

  A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal - jelentette ki Valerij Nazarov, az orosz lízingcég vezérigazgatója, akivel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön tárgyalt az orosz fővárosban.

 • A biodiverzitás fontossága

  2013. október 10., csütörtök 20:14 Környezetvédelem

  Ismeretes, az élővilágban a fajok száma egyféle módon kifejezi az élővilág változatosságát, amit fajdiverzitásnak vagy faji változatosságnak nevezünk. Az élővilág változatosságot (=biológiai sokféleség) általában a változatok (féleségek) számával, azok előfordulási arányával, a változatok közötti különbségek nagyságával lehet megadni. Így...

 • A hétvégén zivatarokra és 25 fokos melegre is lehet számítani

  2013. október 10., csütörtök 17:47 Időjárás

  A hétvégén többfelé várható eső, néhol heves zivatar is lehet. Többfelé sok napsütésre lehet számítani, és 25 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

 • Fazekas az Eurázsiai Gazdasági Bizottság mezőgazdasági miniszterével tárgyalt

  2013. október 10., csütörtök 15:52 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Eurázsiai Gazdasági Bizottság mezőgazdasági ügyekért is felelős miniszterével, Szergej Szidorszkijjal tárgyalt csütörtökön az orosz fővárosban.

 • KSH: gyorsult a mezőgazdasági árak csökkenése augusztusban

  2013. október 10., csütörtök 09:39 Gazdaság

  Augusztusban 7,4 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági felvásárlási árak az egy évvel korábbiakhoz képest; a júliusi 2,3 százalékos esést követően második hónapja csökkentek az árak éves összehasonlításban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • MVH: az ügyfél-nyilvántartásban szereplő adatok ellenőrzésére figyelmeztet

  2013. október 09., szerda 20:46 Gazdaság

  Az ügyfélnyilvántartás ellenőrzésére, szükséges esetben aktualizálására hívja fel a gazdák figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), miután a hónap közepén megkezdik az egységes területalapú támogatások előlegfizetését.

 • Folyik a nyomozás a területalapú támogatást igénylő csalók ellen

  2013. október 09., szerda 20:09 Gazdaság

  Nyomozást rendelt el a Vidékfejlesztési Minisztérium információi alapján a Fővárosi Főügyészség azoknak az ügyében, akik bűncselekménnyel akartak megszerezni uniós területalapú támogatásokat - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Gabonapiaci árak

  2013. október 09., szerda 17:17 Terménypiacok

  Az AKI PÁIR adatai alapján a malmi búza termelői ára 44 ezer forint/tonna, a takarmánybúzáé 43 ezer forint/tonna körül alakult szeptemberben. A takarmánykukoricát tonnánként 42 ezer forintért kínálták a magyarországi piacokon.

 • Mennyi a vöröshagyma, szilva, körte, alma, kígyóuborka kilójának ára?

  2013. október 09., szerda 16:43 Terménypiacok

  Betakarítás idején különösen fontos tudni, milyen áron adják-veszik a vöröshagyma, szilva, körte, alma, kígyóuborka kilóját, és a borpiac alakulásával sem árt tisztában lenni. Friss agrárpiaci jelentés.

 • Magyarország kiemelt vendég az Arany Ősz oroszországi agráripari kiállításon

  2013. október 09., szerda 15:28 Gazdaság

  Magyarország kiemelt vendége a szerdán megnyílt 15. Arany Ősz-2013 oroszországi élelmiszeripari kiállításnak, amelyre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével érkezett a tárca küldöttsége Moszkvába.

 • Magyarországon alacsony az ökológiailag művelt terület aránya

  2013. október 09., szerda 14:39 Környezetvédelem

  Magyarországon az uniós átlagnak csak mintegy fele az ökológiailag művelt, biogazdálkodással hasznosított mezőgazdasági terület aránya az összes megművelt területhez viszonyítva - közölte Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet a IV. Nemzetközi...

 • Az agrárinnováció és az oktatás jelentősége a Kárpát-medencében

  2013. október 09., szerda 11:19 Gazdaság

  Úgy érdemes a vidékfejlesztésben gondolkodni, hogy az agrárium szereplőinek komplex programok készülnek foglalkoztatáspolitikai szempontokat figyelembe véve - mondta Tóth Katalin, az agrártárca helyettes államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet oktatási és kulturális szakbizottsági ülésén.

 • Syngenta: felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő gazdák

  2013. október 09., szerda 10:37 Szántóföld

  Felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő magyar gazdálkodók: míg az első félévben jól teljesített az ágazat, az azt követő időszakban a csökkenő kereslet és a mérséklődő árak is nehezítették a gazdálkodást.

 • Legkésőbb 2013. október 18-ig igényelhető a kertészeti géptámogatás

  2013. október 08., kedd 22:17 Gépészet

  Péntekig, azaz 2013. október 18-án 18 óráig (vagy forráskimerülésig) pályázható a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésére kiírt kertészeti géptámogatás. A pályázatok kizárólag elektronikus úton adhatók be.

 • Víz-világtalálkozó - Fazekas Sándor: növelni kell a vízgazdálkodás hatékonyságát

  2013. október 08., kedd 19:19 Gazdaság

  Növelni kell a vízgazdálkodási hatékonyságot a vidékfejlesztési miniszter szerint. Fazekas Sándor a kedden kezdődött Budapesti Víz Világtalálkozón hangsúlyozta, hogy Magyarországnak világviszonylatban is jelentős édesvízkészlete van.

 • Újraindítja az állatjóléti felelősök képzését a Nébih

  2013. október 08., kedd 18:54 Állattenyésztés

  Újraindítja az állatjóléti felelősök képzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A képzés továbbra is ingyenes lesz.

 • Nőtt az egész fagyasztott pulyka importja

  2013. október 08., kedd 18:43 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon jelentősen nőtt a fagyasztott egész pulyka importja az első félévben a 2012-es év azonos időszakához képest. A pulykahúsexport jelentős részét a friss darabolt pulykahús teszi ki, amely közel 10 százalékkal bővült 2013 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. Agrárpiaci jelentés.

 • Aranyérmes díjazottak Európa legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán - Agritechnika 2013.

  2013. október 08., kedd 17:38 Gépészet

  A világelső mezőgazdasági gépkiállításaként számon tartott Agritechnikán csak úgy sziporkáznak majd az újdonságok! Négy aranyérmet és harminchárom ezüstérmet osztott ki a hannoveri kiállítás zsűrije – az aranyérmes innovatív gépeket most részletes cikkben ismertetjük!

 • Csökkent az őszi káposztarepce vetésterülete Vas megyében

  2013. október 08., kedd 15:39 Szántóföld

  A csapadékhiány miatt a káposztarepcét a tervezett 20 600 hektár helyett csak mintegy 18 900 hektáron tudták az idén elvetni Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője kedden az MTI-vel.

 • Magyar-tunéziai gazdasági együttműködés programról tárgyalt Szijjártó Péter

  2013. október 08., kedd 14:58 Gazdaság

  Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Mohamed Bin Szalem tunéziai mezőgazdasági miniszterrel tárgyalt a magyar-tunéziai gazdasági együttműködés programról kedden Budapesten - tájékoztatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-t.

 • Együttműködési és stratégiai megállapodást kötött a VM és az ORÖ

  2013. október 08., kedd 14:39 Gazdaság

  Az agráriumban érdekelt hitelintézeteknél a hitelportfólión belüli piaci súlynál nagyobb mértékben helyeztek ki kölcsönöket az agrárium képviselői számára a növekedési hitelprogram keretében. A program második fázisa kapcsán ugyanakkor komoly probléma, hogy az agrárcégek fejlesztései rendszerint uniós pályázatokhoz köthetőek, ám az új...

 • A Nitro nagytestvérei

  2013. október 08., kedd 13:36 Gépészet

  A Nitro nagytestvéreiről készült "kémfotókat" egy a hétvégén olaszországi borvidéken járt újságíró ismerősünk küldte.

 • Baleset: felborult a tejszállító

  2013. október 08., kedd 10:27 Gazdaélet

  Teljes szélességében lezárták az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalát kedden nyolc órától egy a pálya somogyi szakaszán kora reggel történt balesetet követő műszaki mentés idejére - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

 • Nagyobb termés, magasabb felvásárlási árak a szekszárdi borvidéken

  2013. október 08., kedd 08:39 Kertészet és szőlészet

  A tavalyinál nagyobb mennyiségű, magasabb savtartalmú szőlő várható a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken.

 • Gímszarvasbika vadászat Zalában - 12 kilogramm feletti trófeasúlyok

  2013. október 07., hétfő 19:59 Gazdaság

  Zala megyében 493 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton a szarvasbőgés idején - tájékoztatta a megyei kormányhivatal osztályvezetője hétfőn az MTI-t.

 • Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán

  2013. október 07., hétfő 19:32 Gazdaság

  Bejutott a legjobb innovációk közé egy magyar fejlesztésű, csíráztatott szójából készült tofu a világ legnagyobb élelmiszeripari vásárán, a kölni Anugán.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]