Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hölgyek a Budavári Borfesztivál reflektorfényében

  2013. szeptember 10., kedd 17:04 Kertészet és szőlészet

  Szerdán nyitja kapuit a 22. Budavári Borfesztivál

 • GfK: népszerűségi lista élén a húsfélék, a baromfi a legkedveltebb

  2013. szeptember 10., kedd 16:32 Állattenyésztés

  A húsfélék a magyarok legkedveltebb élelmiszerei közé tartoznak: a baromfihúst a lakosság 97 százaléka, a sertéshúst 89 százalékuk kifejezetten kedveli, ezzel az értékkel a baromfi a burgonya mögött a második, míg a sertéshús a tizedik legkedveltebb az összes élelmiszer sorában - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet étkezési...

 • A bor és a cicege (tócsni) ünnepe Pápán

  2013. szeptember 10., kedd 15:34 Kertészet és szőlészet

  Húsz pincészet és két cicegeház kínálja portékáját szerdától vasárnapig Pápa főterén, ahol a Bor-és Cicegenapokon szórakoztató és zenés programok is várják az érdeklődőket.

 • Pesszimizmus jellemzi a magyar munkaerőpiacot

  2013. szeptember 10., kedd 15:19 Gazdaság

  Pesszimizmus jellemzi a magyar munkaerőpiacot: 2013 utolsó negyedévében a munkaadók 11 százaléka tervez elbocsátást, míg 8 százalék számol munkaerő-felvétellel, 69 százalék pedig nem tervez létszámváltoztatást - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amelyet 750 magyarországi munkaadó...

 • Magyar borokat kínál rendezvényein a soros litván EU elnökség

  2013. szeptember 10., kedd 14:55 Kertészet és szőlészet

  Magyar borokat kínál az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Litvánia az elnökségi rendezvények résztvevőinek - közölte Pecze Zoltán, Magyarország vilniusi nagykövete hétfőn az MTI-vel.

 • Jó eséllyel indulnak a minőségi magyar agrártermékek a kínai piacon

  2013. szeptember 10., kedd 14:41 Szántóföld

  Kínának egyre nagyobb szüksége van a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek importjára, s az igényes piacon Magyarországnak is jó esélyei vannak - mondta kedden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek Pekingben a Kínai-Magyar Mezőgazdasági Munkacsoport 5. ülését követően.

 • Több hónapot késhet a Duna-projekt néhány szakaszon

  2013. szeptember 10., kedd 10:08 Gazdaság

  Három-négy hónapot késhet a Duna-projekt a folyó egyes szakaszain, a csaknem 30 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztést a márciusi havazás és a júniusi árhullám hátráltatta - mondta a projekt vezetője hétfőn Szekszárdon.

 • Kevesebb lesz a kukorica és a napraforgó Vas megyében

  2013. szeptember 10., kedd 08:44 Szántóföld

  Az előzetes becslések alapján az idén kevesebb napraforgó és kukorica terem Vas megyében, mint az elmúlt években. A kukorica termésátlaga várhatóan 5-5,2 tonna lesz hektáronként, a napraforgóé pedig még a 2 tonnát sem éri el - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője az MTI-vel.

 • Visszaesett az év elején a mezőgépvásárlás

  2013. szeptember 10., kedd 06:45 Gépészet

  Kis mértékben, öt százalékkal, 17,3 milliárd forintra csökkent 2013 első negyedévében az új mezőgazdasági gépek, és 4 százalékkal, 6,8 milliárd forintra az alkatrész vásárlására költött összeg az előző év azonos időszakához képest - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

 • Magyar Értékek fesztiválja a Szent István téren

  2013. szeptember 09., hétfő 21:33 Gazdaság

  Magyarország tizenkilenc megyéje mutatja be kultúráját, értékeit szombaton a Magyar Értékek elnevezésű rendezvényen a budapesti Szent István téren.

 • A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

  2013. szeptember 09., hétfő 21:06 Szántóföld

  Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek) agrárkamarai vezetőinek hétfőn Szekszárdon kezdődött háromnapos tanácskozásán a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, terményalapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.

 • Nemzeti iskolagyümölcs-program

  2013. szeptember 09., hétfő 14:55 Kertészet és szőlészet

  Aradi Szilvia, a III. kerületi Zápor utcai Nagy László Általános Iskola igazgatóhelyettese almát oszt a diákoknak az intézményben, ahol bejelentették a nemzeti iskolagyümölcs-program újraindulását 2013. szeptember 9-én.

 • Zárszámadás - A mezőgazdasági bizottság támogatta a javaslatot

  2013. szeptember 09., hétfő 14:35 Szántóföld

  A parlament mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén 14 igen és 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a Magyarország 2012-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

 • Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a székelyföldi faipari óriásberuházás

  2013. szeptember 09., hétfő 14:24 Erdő- és vadgazdálkodás

  Jóváhagyta a Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fűrészüzemének területrendezési tervét - közölte hétfőn az erdélyi Krónika című lap.

 • Dió buroklégy magyarországi elterjedése 
2013 tavaszán

  2013. szeptember 09., hétfő 14:08 Szántóföld

  A Magyarországon először 2011-ben károsító dió buroklégy (Rhagoletis completa Cresson) jelenléte 2012-ben már 4 nyugati, ill. délnyugati megyében volt detektálható. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében 19 helyen mutatták ki a rajzás megfigyelésre kihelyezett csapdák. Valószínű, hogy 2013-ban tovább fog terjedni az ország...

 • Az új műtrágyázási technológia SIKERE őszi búzán

  2013. szeptember 09., hétfő 13:04 Szántóföld

  A Fertilia Kft. 2012-ben üzemi méretű őszi búza startertrágyázási kísérletet állított be a Somogy megyei Lengyeltóti térségében. A kísérletnek a helybeli Bognár István gazdálkodó adott helyet. Együttműködő partnerünk a Väderstad Kft., valamint a Szent István Egyetem Gépészmérnöki kara, aki a szántóföldi mérővizsgálatokat lefolytatta.

 • Magyar Termék Nagydíjat nyert a Fertilia Kft.

  2013. szeptember 09., hétfő 12:57 Szántóföld

  A Fertilia Kft. a Magyar Termék Nagydíj 2013. évi pályázatán elnyerte a saját gyártású és fejlesztésű UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya családdal a Magyar Termék Nagydíj Kitűntető Címet.

 • Újságírók tesztelhetik Európa első újborát

  2013. szeptember 09., hétfő 09:58 Kertészet és szőlészet

  Az idén nyáron a magyarok szüreteltek elsőként. A csabagyöngyéből készült újbor már a palackokban van!

 • Növekvő haltermelés - Törvényi szigor az orvhalászoknak

  2013. szeptember 08., 13:09 Állattenyésztés

  A Magyarországon haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi hal mennyiségének fokozatosan 30 ezer tonnára növelése a feladat, amihez várhatóan az EU támogatásával is számolni lehet - mondta a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője az MTI-nek.

 • Egy faház leégett, két épület tetőszerkezete megsérült a hajdú-bihari avartűzben

  2013. szeptember 07., szombat 16:48 Erdő- és vadgazdálkodás

  Körülhatárolták a három hektáron égő avartüzet a tűzoltók szombat délután 3 óra után Debrecen-Pallag és Bocskaikert között, a tűzben három hétvégi ház károsodott - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-vel.

 • Több száz bográcsban rotyogott a hallé szombaton Szegeden

  2013. szeptember 07., szombat 16:42 Gazdaság

  Frissen főtt hallé illata töltötte be szombaton Szeged belvárosát, ahol immár tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

 • Az állami erdőgazdaságok pozitív adózás előtti eredményt értek el

  2013. szeptember 07., szombat 16:22 Erdő- és vadgazdálkodás

  Míg 2010-ben több állami erdőgazdaság is veszteséggel zárta az évet, addig az elmúlt két évben mindegyik társaság pozitív adózás előtti eredményt ért el - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Fejér megyei Soponyán szombaton rendezett Vadgasztronómiai Fesztiválon.

 • Megszűnhet a bábolnai IKR Zrt.

  2013. szeptember 07., szombat 16:14 Gépészet

  A mezőgazdasági gépek, berendezések forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó New Holland felbontotta kizárólagos forgalmazói szerződését a bábolnai IKR-rel, emiatt megszűnhet a 45 éves társaság és 360 munkahely - írta pénteken a Fehérvár24 internetes portál.

 • Fazekas Sándor: 2010-ben egy új korszak kezdődött a magyar vidékpolitikában

  2013. szeptember 07., szombat 15:57 Szántóföld

  Egy új korszak kezdődött 2010-ben a magyar vidékpolitikában, egy határozott filozófiaváltás, amelynek lényege, hogy a falvak fejlesztése elsőrangú nemzeti ügy, és a legkisebb településre is szükség van - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kuncsorbán, a szolgáltató faluház átadásán.

 • A szőlő- és borágazat megújításáért felelős miniszteri biztost nevezett ki Fazekas Sándor

  2013. szeptember 07., szombat 15:14 Kertészet és szőlészet

  A vidékfejlesztési miniszter a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Kiss Elizát.

 • A Debreceni Virágkarnevál díjnyertes kocsija a Libamájfesztiválon

  2013. szeptember 06., péntek 19:21 Kertészet és szőlészet

  A 44. Debreceni Virágkarneválon fesztiváldíjat nyert, a Szent Anna-tó legendáját megelevenítő virágkocsi fogadja az V. Libamájfesztivál látogatóit a fővárosi Erzsébet téren.

 • Hagyományteremtő Harcsafesztivált rendeznek Fonyódon

  2013. szeptember 06., péntek 19:19 Gazdaság

  Először rendeznek a halfogyasztást és az élő vizek védelmét népszerűsítő Harcsafesztivált Fonyódon, kulináris élményekkel, ingyenes kulturális és szórakoztató programokkal, főzőversennyel és lampionos vitorlás-felvonulással.

 • A vidékfejlesztés kiemelt célja lesz a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok kiépülése

  2013. szeptember 06., péntek 18:52 Szántóföld

  A vidékfejlesztés egyik prioritása a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok (RÉL) kiépítése lesz az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakban, ami a helyi termelők és a helyi fogyasztók közötti távolság csökkentését jelenti és a helyi piacok előtérbe helyezését - emelte ki előadásában a Vidékfejlesztési Minisztérium Térségi Programok...

 • Matrica bevezetésével tennék felhasználhatatlanná a zsebszerződéseket

  2013. szeptember 06., péntek 18:40 Szántóföld

  A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni - ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén, pénteken...

 • Nem fogadták el a fizetési ajánlatot a Pápai Hús 1913. Kft. hitelezői

  2013. szeptember 06., péntek 18:04 Állattenyésztés

  Nem fogadták el pénteken a Pápai Hús 1913. Kft. hitelezői az első csődegyezségi tárgyaláson a tulajdonosnak azt az ajánlatát, hogy tartozásaik 5 százalékát fizessék ki; a hitelezők úgy döntöttek, hogy a tulajdonos dolgozzon ki új ajánlatot.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]