Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Állatjóléti támogatások: az idén kifizethetik a harmadik negyedévet, de nagyon oda kell figyelni

  2013. október 29., kedd 13:36 Támogatások - pályázatok

  Október 31-ig kell benyújtani a harmadik negyedéves állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Lehetőség nyílhat arra, hogy a harmadik negyedéves támogatásokat még az idén kifizesse az MVH, de a hiánypótlási határidő 15 napról 8 napra csökkenhet.

 • Faapríték és biomassza előállítására alkalmas gépekhez nyert el uniós támogatást egy gazda

  2013. október 29., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Az erdészeti szolgáltatások nyújtásával, faapríték és biomassza előállításával foglalkozó vásárosdombói Hepik Bt. héhány éve sikeresen pályázott az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében igényelhető gépvásárlási támogatásra. Amiből aprítógépet, erdészeti közelítő- és kihordógépet, erdészeti darut, daraboló fűrészt,...

 • Tejfeldogozó támogatásból

  2013. október 29., kedd 12:41 Támogatások - pályázatok

  A hajdúnánási Martinek Imre, a Martinek Farm Bt. vezetője tejfeldolgozó üzem kialakítására nyújtott be támogatási kérelmet 2009 -ben, melyet el is nyert.

 • Családi örökség a gazdálkodás szeretete

  2013. október 29., kedd 11:51 Támogatások - pályázatok

  Lukács Attila Hajdú-Bihar megyei sertés feldolgozó, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatási jogcímben nyújtott be támogatási kérelmet 2011-ben, melyet el is nyert. Korszerű hurka-kolbásztöltő gépet vásárolt, így higiénikusan, kevesebb idő alatt, minőségibb hurkát, kolbászt tud...

 • Egy traktor miatt billent meg a komp

  2013. október 28., hétfő 22:03 Gazdaélet

  Megbillent, majd süllyedni kezdett egy komp Százhalombattánál, amikor ráhajtott egy traktor. Senki sem sérült meg, a műszaki mentés megkezdődött - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-vel.

 • Föld-ügylet: Bírság járhat a késve kiadott információért

  2013. október 28., hétfő 21:09 Szántóföld

  A zsebszerződések – azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek – elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a...

 • Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Fazekas Sándor a református presbiteri szövetséggel + Videó

  2013. október 28., hétfő 19:49 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a gyülekezetekben is alapelv a természetvédelem és a hosszú távon fenntartható mezőgazdasági termelés. Fazekas Sándor azt mondta, aktív együttműködésre számítanak az egyházzal a környezettudatosságra, a magyar termékek iránti elkötelezettségre és a takarékosságra nevelésben. Beszélt az egyházi...

 • Tisztújítás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál, Tornai Tamás az új elnök

  2013. október 28., hétfő 19:38 Gazdaság

  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tisztújító gyűlést tartott hétfőn Budapesten, a küldöttek Tornai Tamást választották meg a HNT új elnökévé, aki a Nagy-Somlói borvidék képviselője.

 • A termelők helyzetére hívták fel a figyelmet a dohánytermelők világnapján

  2013. október 28., hétfő 19:08 Gazdaság

  A dohánytermesztés jelentőségére és a szabályozás ellentmondásaira hívják fel a figyelmet hétfőn az ágazathoz kötődő szervezetek, köztük a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz). A föld dohánytermelőinek 85 százalékát tömörítő Dohánytermelők Nemzetközi Szövetsége (ITGA) tavaly döntött a dohánytermelők világnapja kezdeményezés...

 • Font: a húsáfa csökkentését garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak

  2013. október 28., hétfő 18:49 Gazdaság

  A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint a hús termékkör általános forgalmi adója (áfa) esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértékének a fogyasztókhoz kellene jutnia.

 • Egyre több távhőrendszer vált biomasszára

  2013. október 28., hétfő 18:29 Környezetvédelem

  A Magyarországon üzemelő mintegy 100 távhőrendszer csaknem ötöde már úgy kezdte az idei fűtési szezont, hogy biomasszát is használ a hőtermeléshez - közölte a Dalkia Energia Zrt. hétfőn.

 • A közönséges búza 2013/2014. gazdasági évben rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról

  2013. október 28., hétfő 17:06 Támogatások - pályázatok

  Megjelent az MVH legfrissebb közleménye, a közönséges búza 2013/2014. gazdasági évben rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról.

 • Még néhány napig lehet trágyázni!

  2013. október 28., hétfő 17:00 Szántóföld

  A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ez évtől, október 31-e és február 15-e között nem lehet sem szerves trágyát, sem műtrágyát kijuttatniuk, kivéve február 1-jétől a kalászosok fejtrágyázását.

 • Megtérültek az uniós méhészeti támogatások

  2013. október 28., hétfő 16:49 Terménypiacok

  Pozitív hatással voltak az EU-s támogatások a méhész szektorra. Javuló tendencia figyelhető meg ugyanis a termelésben és az értékesítésben, és ez részben az uniós pénzeknek is köszönhető – áll a Deloitte jelentésében.

 • Darányi Ignác munkásságát bemutató kiállítás nyílt Dombóváron

  2013. október 28., hétfő 16:40 Szántóföld

  Darányi Ignác (1849-1927) egykori földművelésügyi miniszter életét, munkásságát bemutató kiállítás nyílt a dombóvári Helytörténeti Múzeumban, a tárlat a korabeli agrárium történetéből is ízelítőt ad.

 • Fél százalék pontosságú gabonaszem-nedvességmérő a CLAAS-tól

  2013. október 28., hétfő 16:34 Gépészet

  A gabonaszem nedvességtartalmának megállapítása döntő fontosságú információ az aratás időpontjának vagy a tárolás módjának meghatározásakor. A nedvesség meghatározására különböző módszerek léteznek, amelyek eltérő pontossággal adják meg ezt az értéket.

 • Kelátok, a jövő kulcsai

  2013. október 28., hétfő 12:14 Környezetvédelem

  A kelátoknak köszönhetően a növények elegendő mennyiségben juthatnak hozzá a mikrotápanyagokhoz, így a jövőben egyre nagyobb szükség lehet rájuk.

 • Takarmánygyártási kísérlet uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél

  2013. október 28., hétfő 11:03 Szántóföld

  Az Európai Unió pályázati támogatásával takarmánygyártási kísérlet kezdődött a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél - közölte a cég ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.

 • ARION 500/600 CMATIC néven új fokozatmentes traktor váltót mutat be a CLAAS

  2013. október 27., 13:17 Gépészet

  A 2013-as Agritechnica kiállításra a CLAAS kibővíti fokozatmentes CMATIC családját az ARION 500/600 CMATIC-kal, amellyel a 140-184 LE-s teljesítményosztályt is lefedi. A gyártó a paderborni sajtótájékoztatón mutatta be az új váltókat.

 • Még jövő hét elejéig benyújtható a cukorrépa termelők nemzeti kiegészítő támogatási kérelme

  2013. október 27., 13:13 Terménypiacok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) október 15-ig kellett benyújtani a támogatási kérelmeket cukor nemzeti kiegészítő támogatásra, még 10 napig benyújtható a kérelem, azonban naponta 10 %-kal csökken a támogatási összeg késedelem esetén.

 • Limagrain Silókonferencia –A Holstein-fríz professzionális takarmányozása gondos hibridválasztással!

  2013. október 27., 11:46 Állattenyésztés

  A Limagrain Central Europe SE Magyarországi Fióktelepe második alkalommal rendezte meg silókonferenciáját Herceghalomban. Az első előadások fajtaismeretről és a magyar tejtermelő ágazat átfogó értékeléséről szóltak. A továbbiakban a Holstein-fríz fajta hatékony takarmányozása került a középpontba- a Limagrain LGAN silókukorica hibridek...

 • Véget ért a legeltetés, behajtási ünnepet tartottak a Hortobágyon

  2013. október 26., szombat 19:48 Állattenyésztés

  A pásztorok védőszentje, Dömötör napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon: szombaton látványos behajtási ünnep keretében terelték be az állatokat (a marhákat és juhokat) a téli szálláshelyekre.

 • Kötelezettségvállalásra kapott felhatalmazást a vidékfejlesztési miniszter

  2013. október 26., szombat 19:29 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter kormányhatározat alapján felhatalmazást kapott arra, hogy nemzeti kockázatra kötelezettséget vállaljon.

 • Új Case IH 170-esek a Dalmand Zrt.- nél - Az Invest Kft. takarékos traktorai (+ Videó!)

  2013. október 26., szombat 18:49 Gépészet

  Költséghatékony üzemeltetés, nagy teljesítmény, gyors munkavégzés. Az új Case IH 170-es traktorok kedvező tulajdonságai mellett sok más fontos információ is elhangzott a Dalmand Zrt. telephelyén. Az új flotta átadásáról videó-interjúval számolunk be.

 • Több mint ezer milliárd forint gazdálkodók, önkormányzatok és a civil szervezetek számára (+Videó)

  2013. október 26., szombat 14:27 Támogatások - pályázatok

  Magyarország számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) folyó áron számolva mintegy 1400 milliárd forint európai uniós forrás érkezett a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére az év végével záruló programozási időszakban - közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, szombaton...

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2013. október 26., szombat 12:01 Környezetvédelem

  A világ népességének rohamos gyarapodásával a hús- és tejtermékek növelésével az állatlétszám emelése is indokolt, de mit lehet kezdeni az így megtöbbszöröződő biogázzal? Ennek eredünk utána cikkünkben.

 • A Fendt új világa: Nemzetközi látogatóközpont

  2013. október 26., szombat 11:38 Gépészet

  Idén októberben megnyitotta a kapuit az új Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a látogatók özönét. Könnyű parkolás, látványos Fendt történelem, új Fendt kollekció az átköltözött márkaboltban.

 • Újabb fejlesztést adott át csurgói gyárában a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.

  2013. október 25., péntek 18:29 Erdő- és vadgazdálkodás

  Folyamatosan fejleszti csurgói faipari gyárát a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt., az elmúlt tíz évben egymilliárd forintot meghaladó összegű beruházást hajtottak végre a somogyi város legnagyobb foglalkoztatójában - mondta Barkóczi István vezérigazgató pénteken Csurgón, amikor átadták az új, 770 négyzetméteres fedett tárolószínt.

 • Az államfő kifogásai alapján pontosítják a hegyközségi törvényt

  2013. október 25., péntek 18:19 Kertészet és szőlészet

  Benyújtotta a fideszes Font Sándor az államfő kifogásait orvosolni hivatott módosító javaslatát a hegyközségi törvény módosításához, amelynek aláírását korábban megtagadta Áder János köztársasági elnök.

 • Kukorica, búza, napraforgó, szója aktuális vételára

  2013. október 25., péntek 13:38 Terménypiacok

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon tonnánként 45 ezer forintért kínálták az étkezési búzát, 43 ezer forintért a takarmánybúzát és 40 ezer forintért a takarmánykukoricát 2013. október 7-13. között.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]