Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kettős hatás a szürkepenész és a monília ellen - Switch

  2012. február 10., péntek 15:28 Kertészet és szőlészet

  A gyümölcsfélék virágzási és gyümölcsérési időszakában komoly gazdasági kárt okozhatnak a moníliás betegség különböző kórokozói. Csonthéjas ültetvényekben hűvös, csapadékos időjárás esetén a virágokat fertőzve bejutnak a fás részekbe is, ezáltal a vesszők, gallyak is jelentős mértékben károsodnak.

 • Műtrágyázás kirobbanó start hatással!

  2012. február 10., péntek 15:17 Gazdaság

  A kívánt hozam eléréséhez nem elegendő csupán a hatóanyagok egyszerű kihelyezését elvégezni, hanem érdemes a növényt a növekedésének összes kulcsfontosságú szakaszában a lehető legoptimálisabb módon segíteni.

 • SAATEN-UNION: A csúcsteljesítmény biztonságos megoldásai

  2012. február 10., péntek 05:37 Szántóföld

  Az elmúlt másfél évtizedben a hazai napraforgó termesztés sokat változott a kultúra megítélésének, termesztési intenzitásának, és a használt genotípusok jellemzőinek tekintetében.

 • EURALIS – innováció a herbicid toleráns napraforgó, kukorica és cirok területén

  2012. február 10., péntek 05:28 Szántóföld

  Az Euralis Vetőmag Kft., tavaszi vetőmagjainak szélesebb körű megismertetése érdekében új projektet indított a herbicid toleráns kukorica, napraforgó és cirok hibridjeivel. Olvassa el mellékelt tájékoztatónkat, amelyben részletesen megismerheti a projekt mögött felépített innovációt. Kollégáink készséggel várják kérdéseiket az Euralis...

 • Megállapodtak: az elkövetkező tíz évben is lesz Szentlőrinci Gazdanapok

  2012. február 09., csütörtök 06:32 Gazdaság

  Újabb tíz évre szóló szerződést kötött az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a Szentlőrinci Gazdanapok megtartásáról a helyi önkormányzat és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ szerdán, a baranyai kisvárosban.

 • Helymeghatározó nyakörveket helyeztek szarvasokra

  2012. február 09., csütörtök 06:27 Gazdaság

  GPS telemetria kutatáshoz GPS műholdas helymeghatározó nyakörvet szereltek fel gímszarvas borjúkra a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársai.

 • A berlini Fruit Logistica a magyar termelőknek is fontos üzletkötési fórum

  2012. február 09., csütörtök 06:14 Gazdaság

  A világ legnagyobb friss zöldség-gyümölcs kiállítása - a Berlinben február 8-10. között megrendezett - Fruit Logistica Magyarország számára fontos üzletkötési fórum - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI-nek a német fővárosban.

 • Ellenőrizték a vadászokat - Nem volt súlyos szabálysértés

  2012. február 09., csütörtök 06:09 Gazdaság

  Mintegy 38 vadászatra jogosultat és 289 vadászt ellenőriztek múlt szombaton a megyei vadászati hatóságok, a rendőrhatóság és az állategészségügyi hatóság közreműködésével, az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az MTI-vel szerdán.

 • Magyar Agrárkamara: a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult

  2012. február 09., csütörtök 06:05 Szántóföld

  Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

 • Éheznek a vadak a hideg miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében - Jóval több takarmány fogy

  2012. február 09., csütörtök 05:57 Gazdaság

  Várhatóan több tízmillió forintos pluszkiadást jelent Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászatra jogosult szervezeteinek, hogy a kemény téli időjárás miatt a szokottnál harmadával több takarmányt kell kijuttatniuk az éhező vadak számára – közölte a megyei fővadász szerdán az MTI-vel.

 • Rumba áztatott mazsolával nyugtatják a postást megtámadó agresszív fácánkakast

  2012. február 09., csütörtök 05:52 Gazdaélet

  Egy agresszív fácánkakas tartja rettegésben a közép-angliai Staffordshire megye egyik falujának lakóit: a díszes tollú madár válogatás nélkül megtámad mindenkit, aki csak a közelébe merészkedik.

 • Hidegrekordok Magyarországon

  2012. február 09., csütörtök 05:50 Időjárás

  A megfigyelő-állomásokon mért minimum hőmérsékletek 1901-2010 között.

 • Februárban kérhető az őshonos állatfajták támogatásának kifizetése

  2012. február 08., szerda 21:18 Állattenyésztés

  Már postázhatók azok a kifizetési kérelmek, amelyek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatására vonatkoznak. Az érintetteknek erre február 28-ig van lehetőségük – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 • Kettős Jubileum

  2012. február 08., szerda 09:47 Gazdaság

  A rendkívüli időjárás elbizonytalaníthatja a gazdálkodókat a védendő gabonaterületek nagyságát illetően, ezért a technológiai döntések egy része későbbre halasztódhat. Partnereinket segítendő ezért a www.bayerjubileum.hu oldalon elérhető Jubileum akció jelentkezési határidejét ezennel 2012. február 28-ról március 20-ra módosítjuk.

 • Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal

  2012. február 08., szerda 05:49 Gazdaság

  A nyolc országot érintő stratégia a természeti, földrajzi előnyöket használja ki, különös tekintettel a vízgazdálkodásra és a magyar közösségek közötti vidékfejlesztési tartalmú együttműködésekre,– mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Parlamentben, ahol ünnepélyesen aláírták a „Vidékfejlesztési együttműködések a...

 • Budapest XII. kerületében egyre több vaddisznó bukkan fel az utcákon

  2012. február 07., kedd 21:02 Gazdaság

  Egyre több vaddisznó keres magának élelmet a XII. kerületben, a kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat, amely a közelmúltban információs vonalat is létrehozott, azon vár bejelentést, ha valaki vaddisznót észlel, illetve tájékoztatást nyújt az ilyen esetben szükséges teendőkről.

 • Egyszerűsödést akar a Vidékfejlesztési Minisztérium a területalapú támogatások rendszerében

  2012. február 07., kedd 20:49 Gazdaság

  Nem mindegy, hogy a 2011-ben 280 milliárd forintnyi közvetlen támogatáshoz a jövőben milyen feltételrendszer szerint jut hozzá a magyar mezőgazdaság- mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének találkozóján, Hajdúszoboszlón.

 • Új kalászos fungicid, egy sokat próbált szakember szemével

  2012. február 07., kedd 20:14 Szántóföld

  Az idei évben engedélyt kapott és a szezonban bevezetésre kerülő gombaölő szerről Csuri Károlyt a ceglédi DPMG Zrt. növényvédelmi szakmérnökét kértem meg, hogy ossza meg gondolatait, véleményét az olvasóközönséggel.

 • Grüne Woche 2012 - A német gazdák többsége elégedett

  2012. február 07., kedd 19:30 Gazdaság

  A magyar gazdák súlyos gondjai, nem túl optimista hangulata láttán kíváncsian tekintünk a német gazdákra. Vajon ők hogyan látják saját helyzetüket, jövőjüket? A januárban Berlinben tartott világméretű mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításon (Grüne Woche) a rendkívül változatos és gazdag termékbemutató megtekintése mellett az...

 • Rosszak a mezőgazdaság idei kilátásai az MSZP szerint

  2012. február 07., kedd 05:56 Gazdaság

  Az MSZP szerint figyelemelterelés a vidékstratégia keretterve, a mezőgazdasági ágazat legsúlyosabb problémáiról ugyanis nem tesz említést.

 • Mesterségesen keltetik a csukákat Rétimajorban

  2012. február 06., hétfő 19:42 Gazdaság

  Megkezdődött a csukák mesterséges keltetése Rétimajorban, az Aranyponty Halászati Zrt-nél; a külföldi és hazai piacon egyaránt keresett ragadozóhal ivadékából évente 300 ezer darabot értékesít a társaság - mondta el a cég elnök-vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn.

 • Orvvadász bukott le Borsodban - Egy közösségi oldalra feltöltött fotó lett a veszte

  2012. február 06., hétfő 19:32 Gazdaság

  Lopás bűntette miatt indított eljárást egy orvvadász ellen a rendőrség; a férfit az buktatta le, hogy az elejtett gímszarvas bikáról készült fotót az állat szétbontásával megbízott fiatalember feltette egy internetes közösségi oldalra - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

 • Kukorica startertrágyázási kísérletek

  2012. február 06., hétfő 19:03 Szántóföld

  A kukoricát sokrétű, takarmányozási, élelmezési és ipari felhasználása következtében elsőszámú kultúrnövényként tartjuk számon. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra, vetésterülete az elmúlt 10 év átlagában stabilan 1,1 -1,4 millió ha között mozgott.

 • Megállapodott a magyar és az indiai államtitkár: magyar pontyokat visznek Indiába

  2012. február 06., hétfő 18:53 Állattenyésztés

  Indiában az egyik legfontosabb népélelmezési fehérjeforrás a hal, ezért nagy jelentőségű az akvakultúra, a pontygenetika és az édesvízi haltenyésztési programok területét érintő megállapodás, melyet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Prabeer Kumar Basu, az Indiai Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára...

 • Tegnap megnyitott a Foodapest - Tudatos vásárlók keresik az egészséges termékeket

  2012. február 06., hétfő 06:19 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka; Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

 • Leégett egy csirketelep Enesén

  2012. február 05., 16:18 Állattenyésztés

  Egy üresen álló csirketelep égett le vasárnap hajnalban a Győr-Moson-Sopron megyei Enese külterületén – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei ügyelete az MTI-t.

 • Megkapja a cukorrépa-termelő gazdáknak megelőlegezett pénzt a Magyar Cukor Zrt. a kormánytól

  2012. február 05., 10:40 Szántóföld

  A kormány kifizeti a Magyar Cukor Zrt.-nek a gazdáknak megelőlegezett pénzt, amit a Magyar Közlönyben megjelent, a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendeletmódosítás tesz lehetővé - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Mangalica Fesztivál - KÉPEKBEN

  2012. február 05., 08:59 Állattenyésztés

  Az V. Mangalica Fesztivál idén új helyszínen fogadta az érdeklődőket. A nagy hideg és sok hó ellenére a város apraja-nagyja kilátogatott a Szabadság térre.

 • A kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat segíti földhöz a kormány

  2012. február 04., szombat 10:50 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átadta az első földhaszonbérleti szerződéseket tegnap.

 • Négymillió forintot nyert el szociális földprogramra Nyírcsaholy

  2012. február 04., szombat 10:35 Támogatások - pályázatok

  Négymillió forintot nyert el a halmozottan hátrányos helyzetű embereket segítő szociális földprogram finanszírozására a nyírcsaholyi önkormányzat, amely az idén így 54 rászoruló családot tud ily módon támogatni - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ukrajna: kukorica - termelés 2018 becslés: 35,2 millió tonna (+43% vs 2017) (Ukrán agrárgazdasági kutatóintézet, 2018-12-06)

India: búza - vetésterület 2018: 15,3 millió hektár (-3% vs 2017) (Hellenic shipping news, 2018-12-05)

Románia: búza - export 2018. július-október: 3,0 millió tonna (+23% vs 2017. július-október) (UkrAgroConsult, 2018-12-05)

Ausztrália: búza - termelés 2018/2019 előrejelzés: 17,0 millió tonna (-20% vs 2017/2018) (ABARES, 2018-12-03)

Ausztrália: árpa - termelés 2018/2019 előrejelzés: 7,3 millió tonna (-18% vs 2017/2018) (ABARES, 2018-12-03)

[bezárás x]