Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Országos aszályhelyzet – igényelhető a kárenyhítő juttatás

  2012. augusztus 29., szerda 15:20 Támogatások - pályázatok

  Azért, hogy a szárazság miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelők a kockázatkezelési törvény alapján kárenyhítő juttatásban részesülhessenek, országos aszályhelyzetet hirdet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - olvasható a tárca Agroinformhoz eljuttatott közleményében.

 • VAKOND lazítók - Válasz az aszályra

  2012. augusztus 29., szerda 14:58 Gépészet

  A speciális geometriai elrendezésű, szárnyakkal rendelkező réteges lazító számos előnnyel rendelkezik a hagyományos lazítókhoz képest.

 • Indul a GAZDANet program - Számítógépet kapnak a kistermelők

  2012. augusztus 29., szerda 13:34 Támogatások - pályázatok

  Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Hamarosan fel lehet tölteni a Gazdálkodási Naplót és a Nitrát adatlapot a NÉBIH honlapján

  2012. augusztus 29., szerda 13:13 Gazdaság

  Hamarosan elérhetőek a 2012. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok, és a feltöltő felület is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében a harmadik gazdálkodási évre vonatkozóan...

 • Müthing szárzúzók – kukorica és napraforgó tarlóhántás előtti mulcsozására is

  2012. augusztus 29., szerda 11:09 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Növényvédő szereket loptak Mezőcsáton

  2012. augusztus 28., kedd 20:38 Gazdaélet

  Növényvédő szereket lopott egy férfi Mezőcsáton cége telephelyéről, a gyanúsítottat egy napon belül elfogták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

 • Átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók díjakat

  2012. augusztus 28., kedd 09:46 Gazdaság

  Idén is átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) díjakat szombaton a Vajdahunyadvárban immár ötödik alkalommal megrendezett HÍR-es Íznapokon.

 • VM: kilós ár a tojásokra

  2012. augusztus 28., kedd 08:22 Állattenyésztés

  Hatályba lépett az a rendelet, amely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is; az új rendelkezés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

 • Differenciált áfacsökkentési javaslat a mezőgazdaságban

  2012. augusztus 28., kedd 08:18 Gazdaság

  Az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kéri a kormányzattól három - a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej - terméktanács; a javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

 • Aszály - A mezőgazdasági kár több mint 400 milliárd forint

  2012. augusztus 27., hétfő 21:56 Gazdaság

  Több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a szárazság miatt - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Válasz az aszályra - Könnyebben öntözhetnek a kisebb gazdaságok

  2012. augusztus 27., hétfő 17:03 Gazdaság

  A kormány bevezeti az egynyári öntözés fogalmát, így a legfeljebb 100 hektáros gazdaságok egyszerűsített engedélyezéssel juthatnak öntözővízhez - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • A bioetanol szövetség szerint a hazai gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért

  2012. augusztus 27., hétfő 08:49 Gazdaság

  Aggasztónak tartja a bioetanol gyártását érő támadásokat a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ), amelynek meggyőződése, hogy a magyar bioüzemanyag-gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért.

 • Ráborult a traktor egy lenti férfira

  2012. augusztus 26., 11:23 Gazdaélet

  Meghalt egy férfi, aki a traktorja alá került szombaton a Zala megyei Lenti külterületén - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Az Axiál Kft. egymillióval támogatta a bajai kórházat

  2012. augusztus 25., szombat 09:19 Gépészet

  Immáron hagyománnyá vált, hogy az Axiál Kft. az Axiál Szakmai Napok bevételéből származó összeget a Bajai Szent Rókus Kórháznak ajánlja fel. Az idei évben a Traumatológiai Osztály számára az úgynevezett MCR fixateur externe csontrögzítő eszköz midi és mini sorozatának megvásárlását támogatták 1.000.000 forinttal.

 • Olcsó élelmiszertermelés – a környezet rovására

  2012. augusztus 25., szombat 08:55 Környezetvédelem

  A mezőgazdasági termékek világpiacainak növekvő mértékű megnyitása hosszú távon az élelmiszerek termelési költségeinek csökkenésével jár. Ez azonban csak úgy tud megvalósulni, hogy az erdők nagy részét szántókká alakítják, ezzel pedig az élelmezés és a klímavédelem között konfliktust idéznek elő.

 • A jövőben három évre szól az őstermelői igazolvány betétlapja is

  2012. augusztus 25., szombat 08:14 Gazdaság

  A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előterjesztését, amely egyszerűsíti az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, és három évre hosszabbítja a betétlap érvényességét is - közölte a vidékfejlesztési tárca az MTI-vel.

 • Augusztus 31-ig igényelhető támogatás juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez

  2012. augusztus 23., csütörtök 22:28 Támogatások - pályázatok

  Augusztus 31-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet a juh- és kecsketartók állataik elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzésére, illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítésére - emlékeztetett csütörtökön a Magyar Agrárkamara.

 • A repce kártevők elleni védelme

  2012. augusztus 22., szerda 16:03 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését az agrotechnikai tényezők mellett nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés sikere is. A repce legfontosabb őszi kártevői a repcegubacs-ormányos, a repcebolha, a repcedarázs álhernyója, a mocskospajor és a kis káposztalégy.

 • Három nap szakma, három nap szórakozás - Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. augusztus 22., szerda 15:56 Gazdaság

  Immár hatodik alkalommal nyílik meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye. A hazai agrárium egyik meghatározó eseménye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

 • Tarlóbontás Phylazonittal: többszörösen megtérülő befektetés

  2012. augusztus 22., szerda 15:50 Szántóföld

  A kukorica és a napraforgó betakarítása után a szár- és gyökérmaradványok egyéb alternatív felhasználás hiányában rendszerint a tarlón maradnak. E tarlómaradványok rendkívül gazdagok feltáratlan növényi tápanyagokban, melyek ideális talajszerkezet és aktív talajélet esetén maradéktalanul és kiegyensúlyozottan állnak a következő...

 • Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

  2012. augusztus 22., szerda 15:49 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • A fattyasodás kérdésköre KWS szemmel

  2012. augusztus 22., szerda 08:06 Szántóföld

  Először 3 fontos dolgot kell megjegyezni. A fatty a velejárója és szerves része a növénynek. A fattyasodás a kedvező körülmények „lakmusza”. A fattyasodás nem jelent élettani hátrányt a főnövény számára.

 • MVH: változtak a támogatás szabályai a baromfi ágazatban

  2012. augusztus 21., kedd 14:49 Állattenyésztés

  Az idén a harmadik negyedévtől módosulnak az állatjóléti támogatások igénybevételének szabályai a baromfi ágazatban - hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) keddi közleményében.

 • Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére

  2012. augusztus 19., 11:55 Állattenyésztés

  Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyartarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében - mondta a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Munkagépek égtek ki Kiskőrösön egy avartűzben

  2012. augusztus 18., szombat 19:06 Gazdaélet

  Több munkagép kiégett egy avartűzben Kiskőrös Feketehalom nevű településrészén, az oltás jelenleg is tart - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője szombaton az MTI-vel.

 • Aratásokat ellenőriztek a hatóságok: sok a szabálytalanság, de nem kirívóak

  2012. augusztus 18., szombat 13:13 Gazdaság

  Aratásokat ellenőriztek az elmúlt hetekben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a munkaügyi hivatal szakemberei: a 310 vizsgálat egyharmadánál találtak valamilyen hiányosságot, de azok nem voltak kirívóak.

 • A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

  2012. augusztus 17., péntek 11:18 Szántóföld

  A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

 • Traktorgumi-robbanás roncsolta szét egy férfi arcát

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:57 Gazdaélet

  A 49 éves Nebojsa Dragulovic zloti gazdaságában pumpált traktorának egyik abroncsába levegőt, amikor a gumiköpeny szétdurrant és több foszlánya a férfi arcába vágódott olyan erővel, hogy szétroncsolta az arcát és vérzést okozott agyában.

 • K&H: a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:22 Gazdaság

  A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re - közölte a K&H Bank Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • Szeptemberben Bábolnai Gazdanapok

  2012. augusztus 15., szerda 14:38 Gazdaság

  Szeptember 5-én nyitja meg kapuit a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mindent megtesz azért, hogy ebben az évben is Magyarország legrégebbi agrár-seregszemléje méltón mutassa be a hazai agrárium fejlődését.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]