Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Gyümölcsöst avattak tegnap Béren

  2011. december 07., szerda 05:49 Kertészet és szőlészet

  Minden program annyit ér, amennyit helyben megvalósítanak belőle! Az itt ültetett őshonos gyümölcsös példája országos mozgalommá kell, hogy terebélyesedjen, és ehhez a tárca minden segítséget megad – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Béren, az Evangélikus Egyházközség templomkertjében...

 • Lehet még javítani a mezőgazdaság exportteljesítményét

  2011. december 06., kedd 22:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság a hazai kivitel egyötödét, a kereskedelmi többlet 38 százalékát állítja elő; az ágazat exportteljesítménye a feldolgozottsági szint emelésével még javítható – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Békésen.

 • Meghirdették a Halastavi Környezetgazdálkodási Programot

  2011. december 06., kedd 21:36 Gazdaság

  A Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), az Európai halászati Alap (EHA) – Halászati Operatív Program (HOP) 2-es prioritási tengelye szerinti támogatás, melyet a 110/2011.(XI.24.) számú VM rendelete és a 175/2011.(XI.30.) számú MVH közleménye tartalmaz.

 • Hegybírók és Borbarátok Bálja

  2011. december 06., kedd 10:17 Kertészet és szőlészet

  A világhírű Mathiász János szőlőnemesítő szoboravatását követően idén is megrendezésre került a Hegybírók és Borbarátok Bálja.

 • Vezérlésdiagnosztikai tanfolyamot indított az Axiál

  2011. december 06., kedd 06:16 Gazdaság

  Az Axiál 2007 szeptemberében indította útjára a tanfolyam-sorozatot az ADFS Kft-vel közösen, melyet minden évben megrendeznek újonnan belépő kollégáink részére.

 • Januártól egyszerűbb lesz a bortermelők élete

  2011. december 06., kedd 06:05 Kertészet és szőlészet

  2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

 • Módosultak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények - Érinti a K+F tevékenységet

  2011. december 06., kedd 05:36 Gazdaság

  A jövőben egységesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal végzi a kutatást végző szervezetek K+F minősítését, miután az Országgyűlés elfogadta a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosítását.

 • A Fűszerpaprika reneszánsza - Konferenciát tartottak Szegeden

  2011. december 05., hétfő 22:27 Gazdaság

  Az eredetvédett termék ismertségének növekedése és a fóliás termesztés elterjedése eredményezheti a fűszerpaprika termőterületének gyarapodását – hangzott el a Fűszerpaprika reneszánsza című konferencián hétfőn Szegeden.

 • December 7-től kapják meg a tejtermelők a különleges támogatást

  2011. december 05., hétfő 22:16 Gazdaság

  Megkezdte az idei különleges tejtámogatás második felének kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - tájékoztatta az MVH hétfőn az MTI-t.

 • Karácsonykor fogyasztják a legtöbb halat a magyarok

  2011. december 05., hétfő 06:34 Gazdaság

  Az éves magyar halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka esik a karácsonyi ünnepek idejére - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke az MTI-nek.

 • Halálának 90. évfordulóján avattak szobrot a világhírű szőlőnemesítőnek

  2011. december 05., hétfő 06:27 Kertészet és szőlészet

  Mathiász János bronzból készült mellszobrát szombaton, a világhírű szőlőnemesítő halálának kilencvenedik évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola szoborkertjében.

 • Nufarm - Sumitomo együttműködés itthon és a nagyvilágban

  2011. december 05., hétfő 06:11 Gazdaság

  Idén májusban jelentette be az ausztrál székhelyű Nufarm Limited, hogy a japán Sumitomo Chemical Company az eddigi 20%-os részesedését 21,7%-ra növelte a cégben. A nemzetközi együttműködés jövőbeni hatásairól kérdeztük az ausztrál növényvédőszer-gyártó hazai leányvállalatának vezetőjét.

 • Két mellső lábán közlekedik a csonkán született disznó

  2011. december 03., szombat 06:29 Gazdaélet

  Megtanult "kézenjárni" egy kínai disznó.

 • Hamarosan megkaphatják a kártérítést a gazdák, akik a vörösiszap miatt károsultak

  2011. december 02., péntek 19:16 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz, hogy a vörösiszap katasztrófa miatt károsult mezőgazdasági termelők mielőbb pénzhez jussanak, az Európai Unió a kifizetésre szánt összeget mezőgazdasági támogatásnak minősítette és a szabályok szerint ennek folyósításához a Bizottság jóváhagyása szükséges - közölte a szaktárca...

 • Új Axiál-telephelyet avattak ma Dombóváron

  2011. december 02., péntek 19:04 Gépészet

  Az Axiál Kft. új, fél milliárd forintos beruházással épült telephelyet avatott fel pénteken Dombóváron, a cég a jövő év végéig másfél milliárd forintot fordít telephelyeinek fejlesztésére.

 • A süllő védelmére koncentrálnak a Balatonon

  2011. december 02., péntek 18:53 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új horgászrendet vezet be jövőre, amelyben prioritást kap a süllő védelme, áprilisban ismét bevezetik a nyíltvízi horgászatban az általános fogási tilalmat, a téli időszakban tilos lesz a halradar használata és a nyíltvízi éjszakai horgászat, továbbá vissza kívánják szorítani a megélhetési...

 • Ki korán vet, korán arat

  2011. december 02., péntek 05:36 Szántóföld

  Évről évre felmerül a tavasz közeledtével, hogy mikor lehet majd elkezdeni a kukorica vetését. Egyik évben már meleg van de még csak épp hogy elkezdődött április, máskor hideg van pedig már április közepét mutatja a naptár.

 • Sikeres kamarai összefogás a közös EU-s agrárérdekekért

  2011. december 01., csütörtök 21:58 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara meghívására 2011. november 28-29-én 9 közép-európai ország agrárkamarai vezetői gyűltek össze Budapesten, hogy egyeztessék álláspontjaikat az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP).

 • Traktoron érkezett esküvőjére az ara, tehenek voltak a násznép

  2011. december 01., csütörtök 06:16 Gazdaélet

  Tehenek övezte esküvőt rendezett magának egy brit gazdapár, hogy megünnepelje szeretetét a vidéki élet iránt.

 • Hatékonyan kell gazdálkodnunk természeti erőforrásainkkal

  2011. december 01., csütörtök 06:10 Környezetvédelem

  A nemzetközi gazdasági válság szorításában még fontosabb, hogy a világban minél hatékonyabban gazdálkodjanak a természeti erőforrásokkal - állapították meg a témáról kedden Brüsszelben rendezett nemzetközi konferencia résztvevői.

 • A CLAAS elkészítette harmincezredik Jaguar silózóját

  2011. december 01., csütörtök 06:06 Gépészet

  A CLAAS röviddel az Agritechnika kiállítás előtt, 2011. novemberében kerek évfordulót ünnepelt: A Harsewinkel-i gyárban elkészült a 30 000. JAGUAR silózó.

 • Hétfőn létrejött a mezőgazdasági termelők kockázatközössége

  2011. december 01., csütörtök 05:58 Gazdaság

  Az Országgyűlés hétfőn létrehozta a mezőgazdasági termelők kockázatközösségét, amely egységes kárfelelősségi rendszert határoz meg a gazdáknak.

 • „We create chemistry” - A BASF ismertette vállalati stratégiáját

  2011. november 30., szerda 21:43 Gazdaság

  A BASF közzétette továbbfejlesztett stratégiáját, amelynek célja, hogy a világ vezető vegyipari vállalataként megerősítse pozícióját. A „We create chemistry” stratégia részleteit Dr. Kurt Bock a BASF Igazgatótanácsának elnöke, Dr. Martin Brudermüller az Igazgatótanács elnökhelyettese, valamint Dr. Hans-Ulrich Engel pénzügyi...

 • A mezőgazdaságban munkát kínálnak és képzést indítanak a közfoglalkoztatottaknak

  2011. november 30., szerda 21:22 Gazdaság

  Az idei 64 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 132 milliárd forintot különít el a költségvetés az országban legalább 200 ezer embernek munkát biztosító közfoglalkoztatási programokra - közölte a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Két pilléren nyugvó KAP-ra van szüksége Európának

  2011. november 30., szerda 20:04 Gazdaság

  Magyarországnak nem érdeke, hogy az unió Közös Agrárpolitikája 2014 után gyökeresen megváltozzon, de az új úgynevezett integrációs modell alkalmazását - amely nem drasztikus, hanem a működést javító változtatások alkalmazására, például célzottabb támogatásra ösztönözné a tagországokat - elfogadhatónak ítéli - hangoztatta Czerván György, a...

 • Használt traktorok, rakodógépek EGYEDÜLÁLLÓ GARANCIÁVAL az AgroPark-nál!

  2011. november 30., szerda 12:51 Gépészet

  Cégünk több mint 10 éve foglalkozik különféle mezőgazdasági gépek, munkagépek, rakodók forgalmazásával. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a jó állapotú, megkímélt, csupán néhány éves gépek kereskedelmére. Ennek oka több mindenre vezethető vissza.

 • Vas megyében jelentősen nőtt a kukorica és a napraforgó átlaghozama

  2011. november 29., kedd 22:09 Szántóföld

  A kukorica hektáronkénti átlaghozama 30 százalékkal, a napraforgóé pedig 40 százalékkal haladta meg idén Vas megyében az elmúlt 15 év átlaghozamát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

 • Új mezőgazdasági kockázatkezelési törvényt fogadott el az országgyűlés

  2011. november 29., kedd 21:50 Gazdaság

  A képviselők 296 igen szavazattal, 37 nem ellenében elfogadták a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, új kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztésre kizárólag a Jobbik frakciója, illetve a szocialista Puch László és Pál Tibor mondott nemet.

 • A Fliegl több helyszínen is kiállított az idei Agritechnikán

  2011. november 29., kedd 06:09 Gazdaság

  Az idei Agritechnika mind színvonalát, mind a kiállítási területet nézve, mind pedig a kiállítók számát a legnagyobb volt az eddigiek közül. Ezzel szinkronban a Fliegl nagyobb területen és több helyszínen is kiállított.

 • 1. Virtuális Agro+Mashexpo kiállítás - Mától!

  2011. november 29., kedd 05:33 Gazdaság

  Ma nyit az 1. Virtuális Agro+Mashexpo kiállítás, mely két napon át, november 29-30-án 10:00 és 15:00 óra között a www.virtualexpo.hu oldalon várja az érdeklődőket, a vállalkozó kedvű kiállítók ajánlataival.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]