Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Eredményes volt a mangalica-konferencia Herceghalomban

  2011. november 22., kedd 06:43 Állattenyésztés

  Eredményesen zárult a zsírsertésekről, köztük a mangalicákról rendezett nemzetközi tudományos tanácskozás, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) rendezett Herceghalomban.

 • Az étkezésre szánt alma mennyisége elegendő, az ipari felhasználók importra szorulnak

  2011. november 21., hétfő 20:28 Kertészet és szőlészet

  Elég és a korábbinál jobb minőségű az idei étkezési alma, csak az ipari felhasználók szorultak importra - tájékoztatta Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke hétfőn az MTI-t.

 • 2011 az erdők nemzetközi éve - A Nemzeti Erdőprogramról beszélt Fazekas Sándor

  2011. november 21., hétfő 18:59 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Erdőprogram célja, hogy 10 év alatt 700 ezer hektárral növeljük az erdők területét – mondta Fazekas Sándor Az erdők helye a Vidékstratégiában - 2011 az erdők nemzetközi éve című konferencián a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 • 2011 az erdők nemzetközi éve - A Nemzeti Erdőprogramról beszélt Fazekas Sándor

  2011. november 21., hétfő 18:59 Gazdaság

  A Nemzeti Erdőprogram célja, hogy 10 év alatt 700 ezer hektárral növeljük az erdők területét – mondta Fazekas Sándor Az erdők helye a Vidékstratégiában - 2011 az erdők nemzetközi éve című konferencián a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 • A nitrátérzékeny területeken tilos a tárgyázás november 15-től!

  2011. november 21., hétfő 06:42 Gazdaság

  November 15-től február 15-ig tilos trágyát kijuttatni, tárolni a nitrát érzékeny területeken, továbbá érzékeny területeken a megengedettnél több állatot tartani. A késő őszi-téli időszakban, egyes környezetileg érzékeny területeken, így a Natura 2000 és a nitrátérzékeny területeken betartandó szabályozás részleteiről számol be a Magyar...

 • Erdőgazdálkodási tevékenységre kérhetnek támogatást a gazdák

  2011. november 21., hétfő 06:15 Erdő- és vadgazdálkodás

  November 15-től egy hónapig támogatás igényelhető az erdő természetes, illetőleg mesterséges felújítása érdekében végzett erdőgazdálkodási tevékenységekre - közölte a Magyar Agrárkamara az MTI-vel.

 • 200 éve született Haraszty Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja - Megemlékezést tartanak

  2011. november 20., 10:47 Kertészet és szőlészet

  Közös, amerikai-magyar megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja születésének 200. évfordulója alkalmából - derült ki a Los Angeles-i magyar főkonzulátusnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

 • Matolcsy György szerint fejleszteni kell az ipart és a mezőgazdaságot

  2011. november 20., 10:38 Gazdaság

  Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján.

 • Agritechnica 2011 - Látogatottság

  2011. november 20., 00:47 Gépészet

  Az idei Agritechnica minden eddigi rekordot megdöntött, mind a kiállítók, mind pedig a látogatók tekintetében. A több mint 2700 kiállítóra 5 nap alatt mintegy 415 000 látogató volt kíváncsi.

 • Vas megyében jelentősen nőtt a vadbalesetek száma

  2011. november 19., szombat 07:35 Gazdaság

  Jelentősen nőtt az utóbbi hetekben a vadelütéssel járó balesetek száma Vas megyében; a szakemberek az idei esetek számát legalább kétszázra becsülik, s egyetértenek abban, hogy azokat szinte lehetetlen megelőzni, csak a fokozott figyelem jelenthet némi védelmet a közlekedők számára.

 • Fejlesztések a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél az orvhalászok ellen

  2011. november 19., szombat 07:24 Gazdaság

  A Balaton halállományának hatékonyabb őrzése érdekében fejlesztést hajtott végre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amit az indokol, hogy egyre kiélezettebb a harc a halőrök, valamint az orvhalászok és orvhorgászok között - tájékoztatta Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-t pénteken.

 • Vesd bele magad! - Általános iskolások termeszthetnek zöldségeket

  2011. november 18., péntek 18:10 Kertészet és szőlészet

  Támogatókat keres a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), hogy 2012-ben is el tudja indítani általános iskolásoknak szóló programját, a Vesd bele magad! mozgalmat. Az akció keretében idén több mint 2000 kisdiák kapott vetőmagot, hogy saját zöldségeket termesszen.

 • Pénzbüntetést kapott a két tilosban vadászó férfi

  2011. november 18., péntek 05:13 Gazdaság

  Pénzbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság szerdán, nem jogerősen két szegedi férfit, akik az ítélet szerint tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, idegen területen és nem megfelelő fegyverrel vadásztak őzekre.

 • Biogáz-üzem épült Vas megyében - Részben a GOP támogatásával

  2011. november 18., péntek 05:05 Gazdaság

  Új biogáz-üzem épült 1,8 milliárd forintos beruházással a Vas megyei Vépen; az építtetők a költségek 35 százalékát a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán elnyert támogatásból finanszírozták.

 • Győr-Moson-Sopron megyében pusztít a szárazság - A gabona és a repce sínyli meg

  2011. november 17., csütörtök 21:08 Szántóföld

  Megviselte a gabonát és a repcét az őszi szárazság Győr-Moson-Sopron megyében - írta csütörtöki számában a Kisalföld.

 • Csökkennek a vállalkozók adminisztrációs terhei

  2011. november 17., csütörtök 20:57 Gazdaság

  A vállalkozásokat terhelő adminisztráció csökkentésére 114 intézkedést magába foglaló programot fogadott el szerdán a kormány - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

 • Az állattenyésztés fejlesztésével erősödhet a növénytermesztés is

  2011. november 17., csütörtök 20:38 Gazdaság

  A ma átadott két sertéstelep fejlesztése példa arra, hogy válság idején is érdemes befektetni a sertéstartásba - mondta Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Dombegyházi Agrár Zrt. avatóünnepségén.

 • A mezőgazdasági kockázatkezelésről szóló törvényjavaslatot tárgyalta tegnap az Országgyűlés

  2011. november 17., csütörtök 05:48 Gazdaság

  Egyebek mellett a mezőgazdaságot érintő természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényjavaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés ülése kedden este. A mezőgazdasági kockázatkezelés kapcsán egyetértés van a pártok között.

 • További 33 milliárdnyi fejlesztési támogatásra pályázhatnak a Leader egyesületek

  2011. november 17., csütörtök 05:31 Támogatások - pályázatok

  Még 33 milliárd forint összegű fejlesztési keret áll rendelkezésre a térségi Leader egyesületeknek - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Szabolcs községben.

 • A fiatal gazdálkodóknak kedvez a Közös Agrárpolitika reformja

  2011. november 16., szerda 20:31 Gazdaság

  Megkülönböztetetten kezeli a fiatal gazdálkodókat és a kisgazdálkodókat a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti reformjáról szóló uniós tervezet, és ez előnyös Magyarországnak is - jelentette ki Brüsszelben Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a fiatal gazdálkodók 25 hektáros felső támogatási határát...

 • A teljes agrobiznisz a gazdaság 10-12%-át teszi ki - A mezőgazdaság a hazai húzóágazat

  2011. november 16., szerda 20:01 Gazdaság

  Amezőgazdasági GDP tavaly 9,8 %-kal nőtt. Az idén a kedvezőbb termés miatt ennél lényegesen nagyobb növekedés várható.

 • Dübörög a vadászati szezon Zalában - Kapitális trófeasúlyú gímszarvasokat ejtettek el

  2011. november 15., kedd 21:28 Gazdaság

  Az idei vadászati szezonban 15,32 kilogramm trófeasúlyú gímszarvas bikát ejtettek el a zalai erdőkben, és további hat kilőtt példány trófeasúlya is meghaladta a kapitálisnak számító 12 kilogrammot - tájékoztatta a szeptember elsején megkezdődött vadászati szezon eredményéről Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője az...

 • Két új jogszabállyal teszik átláthatóbbá az élelmiszer-adalékok használatát az EU-ban

  2011. november 15., kedd 21:01 Gazdaság

  Átláthatóbbá válik az Európai Unióban az élelmiszer-adalékok használata két, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott új jogszabály alapján.

 • Azonosíthatatlan élelmiszereket találtak ma Budapest 10. kerületében

  2011. november 15., kedd 20:29 Gazdaság

  Több kamion azonosíthatatlan állati és növényi eredetű élelmiszert foglaltak le Kőbányán - adta hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 • Megoldást kell találni a méhegészségügyi helyzetre Tabajdi Csaba szerint

  2011. november 15., kedd 04:59 Állattenyésztés

  A méhészeti ágazat a beporzással az egész mezőgazdasághoz és a biodiverzitás megőrzéséhez járul hozzá - hangoztatta Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő hétfő este Strasbourgban, az EP plenáris ülésén a méhegészségügyre összpontosító jelentését ismertetve.

 • Kukorica és búza borítja az autópályát - Két baleset is történt éjjel

  2011. november 15., kedd 04:49 Gazdaság

  Újabb kamionbaleset történt hétfőn, nem sokkal éjfél előtt az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán a kőröshegyi Völgyhíd közelében, a bálványosi lehajtónál; egy horvát és egy magyar kamion ütközött, a rakományuk - búza és WC-papír - az útra borult - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

 • Washingtonban tárgyalt Fazekas Sándor a mezőgazdasági hitelezésről

  2011. november 15., kedd 04:38 Gazdaság

  Az amerikai szövetségi Farm Credit elnökével a szövetkezeti alapú mezőgazdasági hitelezésről, a két legnagyobb amerikai farmerszervezet vezetőivel pedig az érdekképviseletek szerepéről és az előkészületben lévő Farm Bill fontosabb elemeiről tárgyalt Fazekas Sándor Washingtonban.

 • Félmilliárd eurós költségvetéssel folytatódik az élelmiszer-ellátás támogatása

  2011. november 14., hétfő 19:19 Gazdaság

  Megállapodtak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei hétfőn Brüsszelben arról, hogy a következő két évben is a jelenlegi, összesen félmilliárd eurós költségvetéssel folytatódik a legrászorultabb rétegek élelmiszer-ellátásának támogatása.

 • Nem lesz termőföldadó - Senki sem támogatta a javaslatot

  2011. november 14., hétfő 19:05 Gazdaság

  Bár a számvevőszéki és költségvetési bizottság egy, a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatban a múlt héten indítványozta, mégsem lesz termőföldadó - derült ki a parlament mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén. A javaslatot - amely azt kezdeményezte, hogy a telekadó tárgyi hatályát kiterjesztve legyen lehetőség a...

 • 1 milliárd forintos támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

  2011. november 14., hétfő 18:32 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]