Erről az italról egyszerűen nem éri meg lemaradni! Akár a saját kertünkben, akár a szabadban látunk egy bodzafát, ne menjünk el mellette anélkül, hogy ne szednénk a virágaiból, és ne készítenénk bodzaszörpöt. Most virágzik a fekete bodza, és ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a saját kertünkben is gyönyörködhetünk a látványában, és érezhetjük a fantasztikus illatát. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy szedjük a bodza virágát, ha igazán finom bodzaszörpöt vagy bodzabort szeretnénk készíteni belőle.
Így gyűjtsd be a bodza virágát
Ha nem a saját kertünkben szedjük le, akkor nagyon fontos, hogy honnan szerezzük be a bodza virágát a bodzaszörphöz. Semmiképp se forgalmas út mellől szedjük le a virágokat, és arra is ügyeljünk, hogy ne lehessen rajta semmiféle vegyszer maradványa. Az is nagyon fontos, hogy ismerjük fel, milyen a bodza virága, nehogy véletlenül másik növény virágát szedjük le, amelyik akár még káros is lehet az egészségünkre nézve.
A bodza virágát ne mossuk meg, csak rázzuk le róla az esetleg arra tévedt bogarakat. Ha ugyanis lemossuk a felhasználás előtt, akkor az ízanyag jelentős részét is lemossuk róla, a virágporral együtt. A bodza virágát érdemes kosárba gyűjteni és nem zacskóba, hiszen akkor nem veszítünk el annyi virágport. Éppen ezért érdemes metszőollóval menni, és úgy levágni a bodza virágát, mert ha elkezdjük rángatni, szintén nagyon sok virágpor fog lehullani róla.
Soha ne esős időben gyűjtsük be a bodza virágát, hiszen akkor is lemosódik a virágpor egy része. Így az eső után érdemes pár napot várni, és a száraz virágokat levágni. Mindig csak annyi bodzavirágot szedjünk le, amennyit fel is fogunk használni, különösen, ha nyilvános helyről szerezzük be, hiszen így jut majd másoknak is belőle. A törvény rendelkezése szerint bármilyen gyűjthető növényből vagy gombából a természetből naponta maximum 2 kg hozható el fejenként.
Így készíts igazán finom bodzaszörpöt
A bodzaszörp készítéséhez a virágot teljesen kinyílt állapotában szedjük le. Fontos, hogy ne mossuk meg a bodza virágait, csak rázzuk le kicsit, hogy megtisztítsuk a rajta lévő bogaraktól.
Forraljunk fel vizet, majd hűtsük le. Öntsünk 3 kg cukrot egy 5 literes üvegbe, majd adjuk hozzá a vizet, és keverjük el, míg teljesen fel nem olvad. Vágjuk rövidre a virágok szárát, majd körülbelül 25 virágot tegyünk az üvegbe, és karikázzunk rá vegyszermentes citromot ízlés szerint. Adjunk hozzá 40 gramm citromsavat. Hagyjuk 3 napig állni úgy, hogy naponta háromszor átkeverjük, majd szűrjük le, és tegyük hűtőbe. Ha nem csak a tavaszi és a nyári időszakban szeretnénk fogyasztani, tegyük félliteres üvegekbe, és kerüljön a mélyhűtőbe.
Illatos, finom és nagyon egészséges a bodza
A fekete bodza hazánkban őshonos cserje. Nagy, tányérszerű, fehér virágzata, és fekete bogyótermése van. Nem csak szörpöt és bort, de lekvárt is készíthetünk belőle, sőt, a virágát ki lehet sütni, ha sörös palacsintatésztába forgatjuk.
A bodzából igazán egyszerűen készíthetünk bodzaszörpöt, amíg virágzik. Fotó: Shutterstock
A bodzát nem véletlenül használták már az ókorban is gyógyításra, hiszen a bodza virágjából megszárítva vízhajtó és lázcsillapító hatású tea készíthető, de megfázásra is kiváló. Nátha esetén napi 2-3 csészét ajánlatos fogyasztani belőle. A bodzából készült lekvár hashajtó hatású.
A bodza fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, ezen kívül pedig szívesen használták még a bőr ápolására és a szem borogatására is. Napjainkban leginkább immunrendszerünk erősítésére használjuk a bodzát, de hatékony méregtelenítő is, és még a pattanások és a bőrkiütések tisztítására is kiváló. Általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák.
A bodzabogyó kivonat hatékonynak bizonyult számos influenzavírus-törzzsel szemben, de kiváló a bodzavirághoz hasonlóan megfázásra és köhögésre is. A bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoid típusú vegyületekben rendkívül gazdag. Magas a kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.
Legyen saját fekete bodzád a kertben
A fekete bodzát napos vagy félárnyékos helyre ültessük, mert ha nem jut napfényhez, akkor nem fog kellőképpen fejlődni. Ha pedig nem fejlődik, úgy virágot és bogyót sem fog hozni. A bodza talajigénye átlagos, a legjobban a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érzi jól magát.
Vízigénye közepes, folyamatos öntözést nem igényel, azonban ha túlságosan nagy a meleg és a szárazság, akkor érdemes megöntözni. A bodza könnyen terjed gyökérsarjakkal, de ezt metszéssel meg tudjuk fékezni. Ha nem szedjük le a virágokat, ősszel bogyó terméssel örvendeztet meg bennünket.
A bodza akár sövénynek vagy térhatárolónak is ideális. Ez a lombhullató kerti cserje 3-6 méteres bokorrá fejlődik, de metszéssel méretre tudjuk igazítani, így a kisebb kertekben is tökéletes lehet. Ráadásul még az énekes madarakat is a kertbe tudjuk vonzani a bodzával, hiszen nagyon szeretik a madarak a bodzabogyót.
A fekete bodzát össze lehet téveszteni a mérgező gyalog- vagy földibodzával, de amíg a fekete bodza bokor formájú, addig a gyalogbodza inkább lágyszárú növény. A fekete bodza nagyobb méretű bokor, vagy kompakt fa megjelenésű cserje, viszont a gyalogbodza alacsony, gyomszerű növény. A fekete bodza virágzata fehér, és tenyérszerűen helyezkedik el, termése pedig lefelé csüngő, míg a gyalogbodza felfelé álló termést hoz. Így hát mindenképp győződjünk meg róla, hogy a fekete bodza bogyóját használjuk fel.
Mindenkinek bodzaszörpben gazdag nyarat kívánunk!