Az IGC azt írta, hogy a 2013/2014-es idényben globálisan 693 millió tonna búza betakarítása várható. Ez kétmillió tonnával felülmúlja az eddig becsültet, elsősorban az Európai Unió és Észak-Afrika kedvezőbb terméskilátásainak hatására. A Nemzetközi Gabonatanács az Európai Unió búzatermésére vonatkozó becslését 142 millió tonnáról 143,3 millió tonnára változtatta, ami meghaladja az előző szezon 131,6 millió tonnás mennyiségét.

Az IGC elsősorban azért javított Észak-Afrika terméskilátásán, mert Marokkó búzatermése a legújabb előrejelzések szerint várhatón eléri a 7 millió tonnát az eddig becsült 5 millió tonna helyett, jóval több lesz az előző idényben betakarított 3,9 millió tonnánál.

A nemzetközi szervezet a globális kukoricaterméssel kapcsolatos legújabb előrejelzését kétmillió tonnával 943 millió tonnára rontotta. Az IGC szerint Ukrajnában az eddig várt 24 millió tonnánál több kukoricát, 28 millió tonnát takaríthatnak be. Ez azonban nem ellensúlyozza, hogy Kína legközelebbi  kukoricatermésének a várható mennyiségét 4 millió tonnával 210 millió tonnára, az Európai Unióét 65,7 millió tonnáról 64,2 millió tonnára rontotta a nemzetközi szervezet.

Ilusztráció: Piac & Profit