Pillantsunk be egy 2500 anyakocás vállalkozás gazdálkodási módszereibe!
Mi az a profi gazdálkodási szemlélet, ami például Spanyolország sertésállományát 30 millióra növelte, és miért stagnál a magyar sertésállomány még mindig?

Sikeres kukoricatermesztés? Tökéletes vetőmagot és teljes technológiai ajánlást adunk! – VIDEÓ
Kukorica vagy szója, hibrid vagy fajta – a vetés utáni egységes kelést az egyöntetű, válogatott vetőmag is befolyásolja. Ebben segít a KITE, és a saját előállítású vetőmagok esetében garantálja a frakcionált vetőmagot a partnerei számára. A terméseredmény minden esetben a termesztéstechnológiától és a termelési körülményektől is függ.

A baromfitartók ritkán figyelnek rá, pedig 6-8%-os hozamnövekedést is eredményezhet
A megfelelő világítástechnika a baromfitartásban nem mindig kap megfelelő figyelmet, pedig elképesztően nagy hatással van az állatok jólétére és a produktivitásukra. A kifejezetten az állatok igényeire szabott megoldásoknak külön szakterülete van, és évtizedes tudományos kutatások bizonyítják jelentőségét.

A vegyszermentes növényvédelem új szintje – gyomirtás árammal
A Case IH mezőgépgyártó a Zasso csoporttal közösen egy olyan gyomirtó rendszert hozott létre, amely elektromos árammal segíti a terület totális gyomtalanítását, és különösen a vetés előtti talaj-előkészítésben nyújt hasznos segítséget a gazdáknak.

Így arathatunk több jövedelmet egy hektáron, mintha 10 tonna kukoricát termeltünk volna
Egyetlen év alatt 13 ezer hektárral csökkent a szójatermő terület hazánkban a zöldítési előírások szigorodása miatt. Ez együtt járt azzal az igénnyel, hogy a követelményt más módon teljesítsék a termelők.

növény

A szójatermő terület csökkenése miatt nagyon megnőtt az igény a zöldítésre alkalmas vetőmagokra – fotó: Shutterstock

Egy rendszerrel megoldódhat a tárolás és a szárítás problémája? – VIDEÓ!
A Seed-Imex Kft. szakemberei olyan alacsony hőmérsékletű szárításra alkalmas terményszárító silórendszert vizsgálnak saját üzemi körülményeik között, amely lassú, ugyanakkor kíméletes szárításra képes – és amely egyúttal a tárolásikapacitás-hiányt is megoldhatja a gazdaságokban.

Amit a belvíz elvezetéséről feltétlenül tudni kell
Belvízcsatornának nevezzük a belvizek elvezetésére szolgáló, meghatározott vízszállító képességű ásott medret, az egykori természetes vízfolyás esetleg földmunkával kibővített medret. Ide szerves trágyát tartalmazó vizet tilos bevezetni.

Több helyszínen is tesztgyőztes, új kukoricahibridek
A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

Hogyan védekezzünk a repcében hatékonyan, a méheket védve és megakadályozva a rezisztenciát?
Nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is folyamatosan növekszik az olajos növények termőterülete. Az elmúlt években a napraforgó és az őszi káposztarepce felvásárlási ára kisebb évjárati és világpiaci hatásoktól eltekintve stabilizálódott, piaci kilátásaik kiszámíthatóbbá váltak, aminek köszönhetően a gazdálkodók Magyarországon is szívesebben termesztik őket.

kép

A legkritikusabb időszak a virágzás, amikor számos károsító ellen kell védekezni, ráadásul a méheket kímélve

Hogyan lesz egy magyar kertészeti vállalkozás igazán sikeres?
Beszélgetés dr. Csikai Miklóssal, a szentesi Árpád Agrár Zrt., Közép-Európa legnagyobb termálvízre alapozott zöldséghajtató kertészeti vállalkozása elnök-vezérigazgatójával.

Amit az integrált növényvédelemről tudni kell
A viszonylag kevéssé mérgező kategóriába sorolt növényvédő szerek használata is jelentős terhelést jelenthet a környezetre, a kivitelezést végző emberre és a kezelt terményeket fogyasztó felhasználóra, azonban számos tényező szükségessé teszi a növényvédő szerek alkalmazását.

Mit kell tudni az élelmiszeripari adalékanyagokról?
Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer-összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). Számos, az interneten köröző rémhír egyike a Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikájának megállapításai, amely öt csoportba sorolja az adalékanyagokat: semlegesek, gyanúsak, veszélyesek, egészségünkre károsak és rákkeltők.

Hogyan érjünk el még nagyobb és stabilabb napraforgótermést?
A hazai napraforgó-termesztésben az elmúlt évtizedekben szembetűnő termésstabilitási gondok voltak tapasztalhatók, nagy örömünkre viszont napjaink gazdálkodói az elmúlt három évben feljegyzett 3 t/ha körüli országos termésátlagok alapján már biztonsággal termesztik ezt a kultúrát.

Ezeket a szójafajtákat magyar földre tervezték!
A meghatározó szántóföldi kultúrákban – így a szója esetében is – gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó fajtaválasztékot mutatunk be.

Talaj-előkészítés a hajtatott paprikánál: ezekre figyeljünk oda!
Ha az elmúlt tíz évben a hazai étkezési paprika termőterületének alakulását követjük, azt gondolhatnánk, hogy a felülethez hasonlóan a termésmennyiség is a töredékére esett vissza. Ennek ellenére a statisztikai adatok lényeges változást nem mutatnak. A statisztikai adatokból az is megállapítható, hogy az évek közötti termésingadozás is csökkent, noha még mindig jelentős! A közel 1500 ha-os hajtatófelület nagyobb részén még mindig hagyományos módon, talajon nevelik a paprikát, a vízkultúrás és a konténeres termesztés területe (talaj nélküli termesztés) nem éri el a 30%-ot, ezért a hajtatott paprika esetében általánosan lehet a hagyományos talajos termesztésről és az annál alkalmazott talaj-előkészítésről beszélni.

paprika

Míg a szabadföldön a területcsökkenés mértéke az elmúlt években közel 60% volt, addig a hajtatásban mindössze 20%-ra tehető – fotó: Shutterstock

Magyar starter műtrágya hódítja meg Európát?
Az UMG MICRO starter műtrágyacsalád komplex hatóanyagtartalma révén (ásványi nitrogén, foszfor, talajélesztő enzimek, szerves kelátképző és szerves kén) dinamikus kelést és erőteljes csíraképződést biztosít.

Ez a fólia alatti sárgarépa-hajtatás sikerének a titka
A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék, kitűnően tárolható, de tavasz végén csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan keresik a jobb minőségű, zsenge sárgarépát. Vetése ősz végén, tél elején aktuális, de a magvetés idejével óvatosnak kell lenni, mert vannak buktatók!

Decemberi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT és ITT.