Igen biztatóak a kukorica 2016/2017. gazdasági évi terméskilátásai. Az USDA augusztusi projekciójában a két évvel korábbi rekordot is felülmúló, 1,028 milliárd tonna termésre számít világszinten. A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban rekordtermés kerülhet a magtárakba 2016 őszén. A 385 millió tonnára jelzett kibocsátás közel 40 millió tonnával haladhatja meg a tavalyit; a várt növekedés a termőterület 7 százalékos bővüléséből adódik.

Ukrajnában egyelőre 26 millió tonna (+3 millió tonna), Oroszországban 14 millió tonna (+1 millió tonna) kukoricatermésre van kilátás ebben az évben.

Az Európai Unióban a tavalyi év igen gyenge termésénél 3 millió tonnával több, közel 61 millió tonna kukorica betakarítását valószínűsítik a Tallage elemzői. Tagországonként eltérő a helyzet: Franciaországban a tavalyihoz hasonlóan 13,8 millió tonna, Németországban 4,7 millió tonna (+17 százalék), Olaszországban 6,4 millió tonna (-4 százalék) kukorica teremhet. Romániában és Bulgáriában a júliusi szárazság és az extrém meleg időjárás következtében a hozamok nem tudták felülmúlni az előző évi gyenge szintet, így előbbiben 9,3 millió tonna, utóbbiban 2,4 millió tonna kukorica betakarítása valószínűsíthető.

kukorica

Magyarországon a kedvezően csapadékos időjárás segítette a növény fejlődését – fotó: Shutterstock

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 1,06 millió hektárról 7,6 tonna/hektár (2015: 5,79 tonna/hektár) hozam mellett akár 8 millió tonna (2015: 6,6 millió tonna) termés betakarítására is sor kerülhet ősszel.

A fizikai piacon a 2015/2016. gazdasági évben betakarított kukorica kikötői ára július eleje és augusztus eleje között 8 dollárral, 166 dollár/tonnára (FOB) nőtt az USA-ban, 11 dollárral, 195 dollár/tonnára (FOB) Brazíliában és 5 dollárral, 179 dollár/tonnára (FOB) Argentínában, miközben a franciaországi kikötői ár 1 dollárral, 193 dollár/tonnára mérséklődött.

A gabonafélék termelői ára Magyarországon

HUF/tonna

táblázat

Megjegyzés: A termelői ár az áfát és a szállítási költséget nem tartalmazza.
Forrás: AKI PÁIR

Jelenleg az USA-ból származó kukorica a legversenyképesebb a nemzetközi kereskedelemben, tekintettel arra, hogy a fekete-tengeri térség (Románia, Bulgária, Ukrajna) ótermése már nem forog a piacon. Az új termés – vagyis az októbertől induló szállítmányok – ára az ígéretes terméskilátások következtében egy hónap alatt 10 dollárral esett, 173 dollár/tonna körül alakult az USA-ban augusztus elején.

A korábbinál gyengébbre jelzett uniós és fekete-tengeri kibocsátás miatt az európai térségben 2-7 dollárral, 173-195 dollár/tonnáig erősödött a kukorica kikötői ára. Ugyanezen okok a dél-amerikai kikötőkben 1-14 dollár emelkedést eredményeztek: 180-199 dollár/tonnára nőtt a kukorica ára a jelzett időszakban. Magyarországon az ótermés átlagosan 40 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát az AKI PÁIR adatai szerint augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 9 százalékkal múlta alul.

A kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 125-130 dollár/tonna tartományban mozgott a chicagói árutőzsdén augusztus első három hetében. A párizsi árutőzsdén eközben 165-166 euró/tonnáért kereskedhettek a terménnyel. Magyarországon, a BÉT-en nem mozdult a 41 ezer forint/tonna körüli szintről a termény novemberi kurzusa – áll az Agrárpiaci Jelentések Gabona és Ipari növények c. kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.