Mit árul el a csomagolás? – A Magyar Élelmiszerkönyv titkai
Tudod, mit jelent, ha egy gyümölcslé „100%-os”? Vagy miért nem mindegy, mit neveznek párizsinak? A „Ma Te mit eszel?” új epizódja segít eligazodni a Magyar Élelmiszerkönyv világában.
Mi történik? Eltűnik a sertéshús a bécsi iskolák menzáiról
Egyre több bécsi iskolában tűnik el a sertéshús az étlapokról – derült ki az osztrák Heute lap beszámolójából.
Ajvár, zakuszka, lecsó: balkáni ízek az őszi konyhában
Ősz van, a piacon már piroslik a paprika, mosolyog a padlizsán, és minden sarkon ott illatozik a friss paradicsom. De vajon tudod-e, hogy ezekből az alapanyagokból milyen elképesztően izgalmas,...
A sör vizes, a kenyér homokos?
A hamisítás nem a modern kor „találmánya”, ez a jelenség egyidős az emberi kereskedelemmel.
Rovartetemek, pergett festék, szennyezett eszközök – pékséget zárt be a Nébih
Megdöbbentő higiéniai állapotokat találtak a Nébih ellenőrei egy tiszavasvári pékségben.
Termékvisszahívás: idegen anyag kerülhetett egy gyerekeknek szánt élelmiszerbe
Szennyeződés miatt hívják vissza a Himmeltau Gyermekgríz mézzel 500 g-os kiszerelését.
Rendelettel védekeznének a mézhamisítás ellen – de nem biztos, hogy elég lesz
A lengyel méhészetet veszélyezteti a Kínából és Ukrajnából származó, olcsó importméz, amiért már többen az ágazat összeomlásától tartanak.
Mi történik a testeddel, ha túl sok csípőset eszel?
Gyomorégéstől a halálig – a csípős ételek lehetséges mellékhatásai.
Repceméz és napraforgóméz különbségei – melyiket válasszuk?
Gyomorégés, köhögés vagy immunerősítés? Nem mindegy, melyik mézfajtát választjuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb különbségeket és tanácsokat.
Alternatív fehérjeforrások – rovarfehérje és növényi protein
Felejtsük el a megszokott húsokat?
Egekbe szökött az ára, mégsem tudunk lemondani róla
Egy barna por, amely egy évre lázba hozta a világpiacot.
Magyar minta az EU-ban: jön az egységes chipsadó? Mit jelent ez a vásárlóknak?
Egyre több szakpolitikus gondolja úgy, hogy az étkezési szokásokat adópolitikával is befolyásolni kell – most akár közös uniós szinten.
Harapnivaló innovációk: így édesítik meg a piacot a magyar gyártók
Miközben az uniós cukorpiacot szerkezeti gondok és árhullámzás sújtja, a magyar édességgyártók új termékekkel és exportbővítéssel válaszolnak. A jövő az ízesített kandiscukorban és vegán gumicukrokban...
Meghiúsult a tojótyúkvágóhíd újranyitása
Bár 150 gazdaság is hajlandó lett volna befektetni, a szigorú feltételek és a támogatás hiánya miatt le kellett állítani az újraindítási projektet.
Valóban ez lenne a vaj jövője: nincs benne tej, mégis olyan, mint az igazi
Egy amerikai startup új alapokra helyezi a zsiradékgyártást: nem használnak sem tejet, sem növényi olajat, mégis finom a végeredmény.
Banán, mandula, olíva jöhet a kukorica helyére?
A mediterrán kultúrák számára kedvezőbbé váló éghajlat új gazdasági lehetőségeket teremt – de ehhez új szemlélet is kell.
Tojás a konyhában: biztonságos tárolás lépésről lépésre
Hűtő vagy kamra? Mosni vagy nem mosni? A Nébih hasznos tanácsai minden háziasszonynak és hobbiszakácsnak jól jöhetnek.
Új kamattámogatás segítheti az élelmiszeripari vállalkozásokat
A forgóeszközhitelek után igénybe vehető kamattámogatás jelentős könnyebbséget jelenthet a kis- és középvállalkozások számára.
Hideg is, habos is, ráadásul fenntartható módon készül
Fontos díjat nyert a HEINEKEN Hungária „Net Zero Production” programja.
Növényvédő szert találtak a népszerű teában
Határérték feletti növényvédőszer-maradvány miatt azonnali visszahívás indult egy argentin maté tea terméknél.
Véget vethet az EU a „műhús” megtévesztő megnevezéseinek
Strasbourgban elfogadták azt a szabályt, amely szerint olyan elnevezések, mint a "steak" vagy "szelet", csak hagyományos húsból készült termékeken szerepelhetnek.
Az egészség szimbóluma lett, de kezdünk vele átesni a ló túloldalára
A magas fehérjetartalmú termékek népszerűsége átalakítja az élelmiszeripart – de valóban egészségesebbek ezek az ételek?
Friss adatok a KSH-tól – Nézd meg, hogyan változtak az árak szeptemberben!
Az alapvető kiadások – az energia, élelmiszer vagy a szolgáltatások – továbbra is nyomást gyakorolnak a családi költségvetésre.
Pálinkafőzés: a gyümölcs drága, a lehetőségek viszont határtalanok
Erdő-mező gyümölcseiből készülnek a különleges italok.
Olasz tészta a célkeresztben: kitörhet a kereskedelmi háború
Az Egyesült Államok drasztikus vámemelésekkel sújtaná az olasz tésztát – Róma és Brüsszel keményen reagál.
Bármelyikünket átverhetik a szárított fűszerrel, és meg is teszik
Az NKFH ellenőrzése súlyos hiányosságokat tárt fel: sok oregánó nem is az, aminek látszik.
Új korszak a zöldségcsomagolásban: ehető bevonat válthatja a műanyagot
Egy svéd innováció fenntartható alternatívát kínál az egyszer használatos csomagolások kiváltására – az uborka csak a kezdet.
Állami kézbe kerülhet az Alföldi Tej – Megkezdődtek a tárgyalások
Az állam kész megvásárolni az Alföldi Tej 100 százalékos üzletrészét, hogy biztosítsa a lakosság élelmiszer-ellátását és megőrizze a stratégiai jelentőségű tejágazat szuverenitását.
Nem minden Trappista, ami annak látszik – mostantól ennek vége
A Tej Terméktanács üdvözli, hogy hivatalos definíció született a Trappista sajtra. A jövőben nem lehet idegen eredetű tömbsajtokat megtévesztően Trappistaként forgalmazni.
Ha egy falat is elég a bajhoz – Allergének a mindennapokban
Ismét új adással jelentkezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudománynépszerűsítő sorozata.
Az indián gasztronómia titkai: természetközeli ízek és ezeréves hagyományok
Az amerikai őslakos törzsek gasztronómiája változatos, tudatos és mélyen összefonódik a természettel – sokat tanulhatunk tőlük ma is.
Komlópiaci válság: mi áll a sörgyártás alapanyagának mélyrepülése mögött?
A kereslet visszaesése, a túltermelés, a klímaváltozás és a piac koncentrációja egyszerre alakítják át a globális komlópiacot, amely ma az áresés és a bizonytalanság szorításában vergődik.
Mi történik, ha hangyát dobsz a tejbe? Joghurt születik
A kutatók Bulgáriában tanulták meg a receptet a helyiektől, majd Dániában elemezték a mögötte álló tudományt.
Veszélyben a kávé, de itt a megoldás: visszatérhet egy elfeledett faj
A stenophylla erősebb, mint az arabica, és ízében is felveszi vele a versenyt – a tudósok szerint új korszak kezdődhet.
Kiemelt témáink
- AKG
- baromfi
- gazdálkodási napló
- búza
- fiatal gazda
- PREGA
- gazdaságátadás
- AÖP
- gyümölcstermesztés
- jogszabály
- kukorica
- közös agrárpolitika
- legeltetés
- madárinfluenza
- napraforgó
- no-till
- növényvédő szer
- ökológiai gazdálkodás
- repce
- sertés
- sertéspestis
- szarvasmarha
- szőlő
- talaj
- termőföld
- TMR
- ukrajna
- zöldségtermesztés
- drón

Jogszabályváltozások és pályázati lehetőségek 2026 Agroinform webinárium
EGN-könnyítés, gazdaságátadás, támogatási lehetőségek és fontos változások.
_fill_540x300_0.jpg)



_fill_540x300_0.jpg)

_fill_540x300_0.jpg)
_fill_540x300_0.jpg)


_fill_360x200_0.jpg)




