Ezt be....Még az is legyen???Annyira ügyi azé nem vagyok hogy még bodzám is legyen..Tegnap Koppány barátommal beszélgettünk telón a bodzáról mikor felnéztem a földem végén lévő bokorra..No mondom ezt lekapom..Mert hogy elég soknak látom ami rajta van..Az biztos hogy ez biobodza.
Nem biztos hogy elmarad a túlkínálat.Már veszik a vadbodzát,amit a sárgalábú indiánok szednek.Egyik haverom hordja Nagykónyi-ból győrbe kamionnal.Miért engedik a vadat venni!
Bodzát hová lehet eladni, mennyiért, mekkora termés hoz? Felénk 2-3 ültetvény van-volt. De egyik se aktív, van amit kiszántottak mire beállt. És van amit úgy ahogy még karbantartanak de szedni azt se szedik. gondolom a telepítési támogatás miatt csinálták csak. A ....k viszont szedik az útszélén rendesen.
Válasz #178. hozzászólásra
Szeva.
Gyere el télen 1 hónapra,és meglátod mivel jár a gombatermesztés.
Se le,se rá nem akarlak beszélni.
Jöhetnél éppen most is,csak tudom nyáron igen sok a dolog neked is.
Válasz #176. hozzászólásra
Ami kipusztult és alul sarjadt, ott a koronaalapnál lefűrészelve a megmaradt törzshöz kötöttük. Tavasszal a foszló kérgeket leszedtük, a zuzmót lekapartuk a törzsről. Most szép tiszta. Én úgy tudtam, hogy a fagy miatt foszlik a kéreg. Persze biztos van más gyengítő is mellette. Először a foszlást az ültetvény legmélyebb pontján észleltük 2003-ban. Kiszedtünk egy fát, és bevittük a növényvédő állomásra. Nem szóltak érdemben hozzá. Általában szépen begyógyul, el van vele.
Válasz #175. hozzászólásra
Hali hali.
Nekem is van ilyen halovány zöld kevés lombbal rendelkező fám,amin semmi újulat nincs,az ernyők pedig aprók.
A kérge nem sérült,jobbról balról melette semmi gond.
Tavasszal vágtam ki 10-12db fát,mert ugyan szépen kihajtott,elvirágzott,majd elfonnyadtak a levelek,és kiszáradt.
A törzsön levált a kéreg.
Érdekes,hogy csak a fiatal telepítésben találtam ilyet,az öregben nem.
A szakirodalom szerint vírusos törzselhalásnak hívják ezt a fajta kéregleválás okozta pusztulást.
Sarjúról ugyan újra hajtott,de nem lehetett karó mellé kötni.
Idén előszőr letördeltük a lombkorona alján növő vékony lefelé,vagy oldalra növő hajtásokat,még "gumis" állapotban.
Ebbe már nem nyom a fa kaját,vizet,másfelöl nincs útban szedésnél,és nem utolsó sorban télen már nem kell lemetszeni.
Válasz #173. hozzászólásra
Ez már jobban tetszik! Elgondolkodtam a vadbodza árán is. Hűtőházba szállítva mennyit kaphatnak?
Mennyiségre nálam közepes termés várható, ha nem éri semmi rossz. Fák nem igen hiányoznak, viszont van pár fa (1 %) amin kevés a termés, az újulat is gyenge, a levele pedig világos. Ugyanott mellette a másik fa rendben van. Ezek a fák a következő évben helyre szoktak jönni.
Ebben a pásztában eddig 54 mm esőnk volt, ezzel már akár el is van szüretig.
Válasz #172. hozzászólásra
Szia Gox.
Tegnap +nézbem a BOTÉSZ honlapját,ott tész tagoknak 150ft,külsősöknek 140ft árat ígérnek aláírt előszerződéssel.
(próféta beszéljen belőlük)
Úgy tudom,hogy a Lengyel feketeribizli nagy része megsemmisült a kései fagyok miatt,így űr keletkezik a "festék" piacon.
A tavalyi belvizes,víznyomott,megtizedelt magyar bodza ültetvények sem fognak rekord termést produkálni,így talán elmarad a túlkínálat,és elfogadható ára lesz a bogyónak.
Ilyen sunnyogó borús idő kedvezne az érésnek...nem kell a 40fok.
Szia Koppány Vezér!
Én is úgy gondolom, hogy a légköri aszály volt a baj. Nem véletlen telepszik meg a bodza az erdőszéleken, félárnyékban, ha teheti.
Telefonáltak tegnap Somogyból, hogy a felvásárlók 25 forintért szedik a bodzát a gyűjtőktől. Így 1 héttel előbb kezdték, mint más években. No comment.
Arrabonás fickóval beszéltem hétfőn, szerinte 60 és 200 forint között lesz az ár. No comment.
Mulcsozgattunk.
Válasz #167. hozzászólásra
Igen.
Akác lábakat kérgezem,égetem a fölbe kerülő részt,fúrom a lyukakat...szal nem unatkozom.
3 oldala kész csak a drót hiányzik róla.
Válasz #163. hozzászólásra
Hali GOX.
Úgy nézem a vadon termő bodza elég gyengén kötött.
Bízom benne,hogy nem okoz akkora konkurenciát,már csak azért sem,mert pillanatnyilag jó ára van a vasnak.
Tegnap tegnapelőtt esett 29 mm eső nálunk,amit már szépen szürcsölnek a fák.
Két három hete a száraz forróság okozta légköri aszály azonban megégette a bogyókat.
Talán annyira nem keményen mint 2007-ben,de már látható nyomai vannak.
Bejártam az eső előtt a bodzákat. Már voltak részek, amik nehezen viselték a hőséget. Némelyik vadbodza bokron is látok tiszta feketedő tányérokat. Állítólag jövő héten kezdik a felvásárlást a déli megyékben.
Szia Gox!
Sajnos itt nem volt egy szem eső sem .nem tudom mi
lesz a fákkal ha sokáig igy marad ez az időjárás.
A jövő héten készülök gomba ellen permetezni .
Nem-nem! Félreérthető voltam! Ez a kaszások autó nyoma! Ma végeztek. Én a talaj átnedvesedésének örülök! Itt több eső volt, mint ahol a mérőink vannak. A látogatók majd a vadbodza indulásával jelennek meg, ha a bodza drágább lesz mint a vas.
Kaptatok esőt?
6360 hozzászólás
Válasz #206. hozzászólásra
Több éven keresztül hordtam turistaként Európában őket, nagyon aranyosak, de akkor már nem voltam önálló, így kimaradt.
Válasz #207. hozzászólásra

No ez zsíír hasonlat..
Válasz #205. hozzászólásra
Egy soproni démon belefér???Majd leszedem és elpóstázom Neked...Te meg fizetsz egy sört ha arra járok..
Válasz #203. hozzászólásra

Tüzet oltani moslékos vödörrel is lehet.
Válasz #204. hozzászólásra
És egy japán csajszit elkapnál ???Én egy olyanra befizetem majd magam egyszer...Akármi is lesz..
Válasz #199. hozzászólásra

Sör ára megvan.
Válasz #203. hozzászólásra

Pedig a viccben másképp van, ilyen dologgal még én sem nem tudok dicsekedni.

Válasz #202. hozzászólásra
Én nemtudom..Valahogy egy olyan büdi szolisba nem merülnék bele..Vagy lehet hogy finnyás vagyok???Velem lehet a baj???
Válasz #201. hozzászólásra

Csak arra mondtam amit kérdeztél már bocsánat.
Válasz #200. hozzászólásra
Sanyibácsi..Te hagynád hogy ledogozzák az árát???
Válasz #199. hozzászólásra

De azok leszedik Neked csak le dolgozzák az árát.

Igen, a faluszélére.
Válasz #197. hozzászólásra

Toom..Én termeltem..Mennyi kb kilóra amit a képen látsz???Be tudnám magam fizetni egy bordélyházba abból ami az ágain csüng???
Válasz #186. hozzászólásra

Hali Gox.
Naggggyon fajin masinéria.
Válasz #187. hozzászólásra

SZÍÍÍÍP János SZÍÍÍÍP!!!
Válasz #193. hozzászólásra

De ezek szerint bodzába is jó vagyok..
Válasz #193. hozzászólásra
Ezt be....Még az is legyen???Annyira ügyi azé nem vagyok hogy még bodzám is legyen..Tegnap Koppány barátommal beszélgettünk telón a bodzáról mikor felnéztem a földem végén lévő bokorra..No mondom ezt lekapom..Mert hogy elég soknak látom ami rajta van..Az biztos hogy ez biobodza.
Nem biztos hogy elmarad a túlkínálat.Már veszik a vadbodzát,amit a sárgalábú indiánok szednek.Egyik haverom hordja Nagykónyi-ból győrbe kamionnal.Miért engedik a vadat venni!
Válasz #192. hozzászólásra
azt hittem van egy pár ha.

Hát ezt benyeltük,
Hát....Most erre mit mondjak...Ez az egy bokor van csak a földem végében...
Tegnap még ennyi volt rajta ha le nem szedték az embörkék.
Válasz #189. hozzászólásra

Éjszaka őrzi a szomszédasszonnyal.
Bodzát hová lehet eladni, mennyiért, mekkora termés hoz? Felénk 2-3 ültetvény van-volt. De egyik se aktív, van amit kiszántottak mire beállt. És van amit úgy ahogy még karbantartanak de szedni azt se szedik. gondolom a telepítési támogatás miatt csinálták csak. A ....k viszont szedik az útszélén rendesen.
Moderátor által módosítva: 2015-04-07 15:02:53
Ez igen szép! Mikor kezditek?

Ez szép.
Szép napot!

Kinek, hogy érik a bodzája? A vadbodza gyűjtők igen aktívak.
Átvettük a talajmarót, ki is próbáltuk. Jó. Majd szüret után dolgozunk vele.
Válasz #184. hozzászólásra
Igen,már itthon vagyunk.
Sógi megérkeztetek már???
Válasz #182. hozzászólásra
Nem találom a gombás topikot..Mennyibe lenne egy sátor kb???
Válasz #181. hozzászólásra

Gyere
Válasz #180. hozzászólásra
Sejtem mivel jár...Egy sátrat beválalnék..Kispiacon dupla pézt kapnák érte..
Válasz #178. hozzászólásra

Szeva.
Gyere el télen 1 hónapra,és meglátod mivel jár a gombatermesztés.
Se le,se rá nem akarlak beszélni.
Jöhetnél éppen most is,csak tudom nyáron igen sok a dolog neked is.
Válasz #176. hozzászólásra
Ami kipusztult és alul sarjadt, ott a koronaalapnál lefűrészelve a megmaradt törzshöz kötöttük. Tavasszal a foszló kérgeket leszedtük, a zuzmót lekapartuk a törzsről. Most szép tiszta. Én úgy tudtam, hogy a fagy miatt foszlik a kéreg. Persze biztos van más gyengítő is mellette. Először a foszlást az ültetvény legmélyebb pontján észleltük 2003-ban. Kiszedtünk egy fát, és bevittük a növényvédő állomásra. Nem szóltak érdemben hozzá. Általában szépen begyógyul, el van vele.
Válasz #177. hozzászólásra
Mondjál nekem valami okosat..Termeljek gombát???
Válasz #174. hozzászólásra
Szeva Sógi.
Jól csengő számok,de várjuk ki a végét.
Válasz #175. hozzászólásra

Hali hali.
Nekem is van ilyen halovány zöld kevés lombbal rendelkező fám,amin semmi újulat nincs,az ernyők pedig aprók.
A kérge nem sérült,jobbról balról melette semmi gond.
Tavasszal vágtam ki 10-12db fát,mert ugyan szépen kihajtott,elvirágzott,majd elfonnyadtak a levelek,és kiszáradt.
A törzsön levált a kéreg.
Érdekes,hogy csak a fiatal telepítésben találtam ilyet,az öregben nem.
A szakirodalom szerint vírusos törzselhalásnak hívják ezt a fajta kéregleválás okozta pusztulást.
Sarjúról ugyan újra hajtott,de nem lehetett karó mellé kötni.
Idén előszőr letördeltük a lombkorona alján növő vékony lefelé,vagy oldalra növő hajtásokat,még "gumis" állapotban.
Ebbe már nem nyom a fa kaját,vizet,másfelöl nincs útban szedésnél,és nem utolsó sorban télen már nem kell lemetszeni.
Ez már jobban tetszik! Elgondolkodtam a vadbodza árán is. Hűtőházba szállítva mennyit kaphatnak?
Mennyiségre nálam közepes termés várható, ha nem éri semmi rossz. Fák nem igen hiányoznak, viszont van pár fa (1 %) amin kevés a termés, az újulat is gyenge, a levele pedig világos. Ugyanott mellette a másik fa rendben van. Ezek a fák a következő évben helyre szoktak jönni.
Ebben a pásztában eddig 54 mm esőnk volt, ezzel már akár el is van szüretig.

Hűűű...Akkor felesbe megyek szedni!!!
Válasz #172. hozzászólásra
)
Szia Gox.
Tegnap +nézbem a BOTÉSZ honlapját,ott tész tagoknak 150ft,külsősöknek 140ft árat ígérnek aláírt előszerződéssel.
(próféta beszéljen belőlük
Úgy tudom,hogy a Lengyel feketeribizli nagy része megsemmisült a kései fagyok miatt,így űr keletkezik a "festék" piacon.
A tavalyi belvizes,víznyomott,megtizedelt magyar bodza ültetvények sem fognak rekord termést produkálni,így talán elmarad a túlkínálat,és elfogadható ára lesz a bogyónak.
Ilyen sunnyogó borús idő kedvezne az érésnek...nem kell a 40fok.
Válasz #164. hozzászólásra

Szia Koppány Vezér!
Én is úgy gondolom, hogy a légköri aszály volt a baj. Nem véletlen telepszik meg a bodza az erdőszéleken, félárnyékban, ha teheti.
Telefonáltak tegnap Somogyból, hogy a felvásárlók 25 forintért szedik a bodzát a gyűjtőktől. Így 1 héttel előbb kezdték, mint más években. No comment.
Arrabonás fickóval beszéltem hétfőn, szerinte 60 és 200 forint között lesz az ár. No comment.
Mulcsozgattunk.
Válasz #170. hozzászólásra

a krumplisat meg hanyagolja.

De a sogi éli a kocsma topicot,
Válasz #169. hozzászólásra

Megyek majd kis családommal.
Sok a dolog ide is csak futólag kukkantok be mikor van 1 kis időm.
Válasz #168. hozzászólásra

Azt hittem nyaralni vagy?
Válasz #167. hozzászólásra

Igen.
Akác lábakat kérgezem,égetem a fölbe kerülő részt,fúrom a lyukakat...szal nem unatkozom.
3 oldala kész csak a drót hiányzik róla.
Válasz #166. hozzászólásra
Birs farm ???Készülődik???
Válasz #165. hozzászólásra
dolgos kézre mindíg szükség van.
Hali Cimbi.
Jöhetsz
Gomba is lesz...sütve,főzve,párolva,vagy akár nyersen.
Válasz #164. hozzászólásra
Ha ke napszámos megyek segíteni szedni..De rántottgomba legyen!!!
Bár pár hétre kicsit megutáltam a rántottgombát..
Válasz #163. hozzászólásra

Hali GOX.
Úgy nézem a vadon termő bodza elég gyengén kötött.
Bízom benne,hogy nem okoz akkora konkurenciát,már csak azért sem,mert pillanatnyilag jó ára van a vasnak.
Tegnap tegnapelőtt esett 29 mm eső nálunk,amit már szépen szürcsölnek a fák.
Két három hete a száraz forróság okozta légköri aszály azonban megégette a bogyókat.
Talán annyira nem keményen mint 2007-ben,de már látható nyomai vannak.
Bejártam az eső előtt a bodzákat. Már voltak részek, amik nehezen viselték a hőséget. Némelyik vadbodza bokron is látok tiszta feketedő tányérokat. Állítólag jövő héten kezdik a felvásárlást a déli megyékben.

Hallottatok valamit? Mennyiért veszik a vadat?
Szia Gox!
Sajnos itt nem volt egy szem eső sem .nem tudom mi
lesz a fákkal ha sokáig igy marad ez az időjárás.
A jövő héten készülök gomba ellen permetezni .
Válasz #159. hozzászólásra
Szia Zsibis!
Nem-nem! Félreérthető voltam! Ez a kaszások autó nyoma! Ma végeztek. Én a talaj átnedvesedésének örülök! Itt több eső volt, mint ahol a mérőink vannak. A látogatók majd a vadbodza indulásával jelennek meg, ha a bodza drágább lesz mint a vas.
Kaptatok esőt?