Gázolaj árak 623 Ft Benzin árak 616 Ft EUR 390.47 Ft USD 358.68 Ft CHF 403.71 Ft GBP 463.39 Ft

Fórum

Becenév: Gox
Csatlakozott: 2009-04-08 13:04:57
Utolsó belépés: 2024-02-28 12:13:08
Fórum hozzászólás: 1598

Fórumhozzászólásai

Milyen a Haschberg ? Nálunk már a virágzás vége felé van. A fényképeket visszanézve, június 15-20.-a körül volt ilyen.

Ki melyik évben kezdte a legkorábban a Haschberg szüretelését?
Nálunk 2018. augusztus 6.-a volt a legkorábbi, a legkésőbbi kezdés pedig 2006. szeptember 5.-e volt.

Előzmény: A vasalás témája #6111 hozzászólása


Ma volt róla szó a Hajnaltájt-ban.

Előzmény: A vasalás témája #6100 hozzászólása


Biztos, hogy nem! Ilyen termény árak mellett fölösleges költeni ilyesmire részemről.

Előzmény: Öcsi75 #6098 hozzászólása


Jók a Damisol szerek, a technológiai leírása is jó.

Előzmény: tamas320d #6096 hozzászólása


Lemosóról már jópár éve leszoktunk. A virágok védelme szükséges szerintem.

Előzmény: tamas320d #6091 hozzászólása


Szia! 8 ágat hagyunk a fák 90%-án, erősebb egészséges fákon 9-et. A gyenge fákon csak párat. Amin csak lehet visszafogjuk a költséget.
Öntözés, szervestrágyázás felejtős. Tápanyag visszapótlás szolidan. Gombaölőzés részben időjárás függő. Az árat illetőleg, nem számítok sok jóra, más terményárak is stagnálnak. Ez az utolsó AKG- évünk, aztán majd átgondoljuk.

Szervusztok!
Megmetszettetek már? Mi hétfőn kezdtük el. Mi várható vajon?

Előzmény: Ares 826 #68 hozzászólása

A 87-es hidegre én is emlékszem. K-E megyében elfagytak a kordonos szőlők tövig, újra kellett nevelni. Az udvarunkban a fagyal sövényt, ami szintén elfagyott tövig. A sertéstelepi vízvezetékcsövek, itatók, csatornák szintén nagy feladatot adtak.

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Előzmény: hegylakó 01 #1313 hozzászólása

Az 1308. hozzászólásban is van helyesírási hiba.

2020. decemberben kötött haszonbérleti szerződést, szabad készpénzben kifizetni? A szerződés szerint : A haszonbérleti díj teljesítésére a haszonbérbeadó választása szerint vagy készpénzben, vagy átutalással kerül sor.
Ha valaki tudja, esetleg tudja a vonatkozó szabályt, kérem segítsen!

Előzmény: medikus #6080 hozzászólása


Kiszedés előtt kopaszra metszük.

Előzmény: m.szabolcsy #6008 hozzászólása


Nekünk is hasonló gyenge termésünk volt. 2005-ben és 6-ban volt hasonlóan gyenge.
Tudod mi volt a baj?

Előzmény: Csyzy #5993 hozzászólása


Logikus, szedték-vitték az arcok 30 forintért. A termelőnek csak egy szállítót kellett adni kiközelíteni.
Belement akinek volt, mert a 0-nál több.

Előzmény: korrektuzlet11 #5997 hozzászólása


Miért közérdekű adat a bodza ára?
A BOTÉSZ-nek is lehetnek üzleti titkai, úgy mint mindenki másnak. A tagokra tartozik. -Itt a fórumon senki sem szokta kiírni szezonban, hogy ő konkrétan mennyiért üzletel. Ez teljesen érthető. Telefonon viszont beszélget a társaság. - Most igen nagyon mély az ár. Például, 2003-ban 115 forintért adtuk el a HORKER-nek. Aztán ment lefelé, és 2007-ben ment fel megint 115 forintra. Aztán felaraszolt, majd 2019-ben zuhanás volt 55 forintra. Akkor döntöttük el, hogy kifuttatjuk a bodzát. Egy hektár bodza árbevétele megegyezett egy hektár búzáéval. Azt mindenki tudta, hogy a 2021. évi csodálatos ár pillanatnyi állapot. Szerencsére jó termésünk volt, nem úgy mint idén.
Olyat, hogy egyáltalán nem kell a bodza, tavaly hallottam először. Már itt volt a válság szele.

Előzmény: 4.putyin #92 hozzászólása


Arra kiváncsi vagyok, hogy miért és kinek volt fontos a cukorgyárakat és a konzervgyárakat leépíteni? Sőt malmokat és vágóhidakat és borászatokat is.

Előzmény: korrektuzlet11 #3293 hozzászólása


Nagyon zavaró, hogy nem képesek egy mértékegységet használni. A pénznemeket is össze-vissza írják néha cikken belül, sőt helyesírási hibák is előfordulnak. A szőlő ára és kifizetése pedig gyalázatos.

Visszatért az élet a bodzásokba. Dolgoznak a kis és nagy “arcok”.

Mi az igaz abból, hogy emelkedett az ár?

Előzmény: A vasalás témája #5889 hozzászólása


Nem lehet, hogy azért viszik mint az “őrült”, mert rohamosan érik a bodzája?

+ 1200 Ft bejelentés, pénzkivét ha kell 1%, saját bér és egyéb apróságok.
Nem véletlen nem szedik a gyűjtők a vadat 80 forintért. (nagyon keveset vesznek egy helyen)
Két éve kiment szedni az asszony meg az ember, még a nem ültetvényben lopottban is megvolt a 100 e forintja délelőtt.
Ez sem volt normális.

Előzmény: Tüti #5814 hozzászólása


A vadbodzát nem veszik felénk.

Előzmény: zsozsobt80 #5800 hozzászólása

A 150 forintot keveslem a jelenlegi árak mellett. Reálisan számolva, nemcsak a fenntartást, hanem a telepítés és a fenntartás is számolandó a termőre fordulásig. Sőt a termőterületnek is van vagy volt ára. Előkészületek, engedélyek beszerzése, terület kimérése stb.
Végeredmény, hogy sokan kerestek rajta, ehhez képest a tulajdonos aránytalanul keveset. Nem véletlen, hogy nyomott áron nem mennek ki vadat szedni, pedig semmi kockázata, veszíteni valója nincsen, csak nem éri meg neki. Ráadásul lealázó, hogy többször előfordult, hogy a vad drágább volt a termesztettnél. A vad papirozásáról és a gyűjtési szabályok betartásáról már ne is beszéljünk. A bodza = zsákutca.

75-85 Ft/kg a költsége a szedésnek. Szedő bére + közteher (1200 Ft/nap, ha alapbérrel van bejelentve) + bank költség (kp. kivét 1%) go költség, utiköltség, kiszolgáló személyek bére. Esetlegesen eső miatt szedés abbahagyása miatti költség növekedés. Gépek előkészítése.
Nálunk 600-800 kg-ot szoktak szedni, a szedő csak szed, nem mászkál rekesz után. 10 e forintos napszám nem létezik.

Előzmény: Csyzy #5692 hozzászólása


40 forintból nem jön ki kamionba rakva. Konkrétan, csak a szüretelést számolom.

Előzmény: A vasalás témája #5665 hozzászólása


Nálunk is szinesedik a kocsány. A vadbodza mifelénk többnyire zöld kocsányon érik. Erről szokták felismerni a gyűjtöttet és a lopott Haschberget. Elég jól összeszedte magát a bodzánk, szinte szebb mint tavaly. Elhúzódott az utóvirágzás, sok a virág most is. Válogatós szedés várható. Öntöztök?

Nálunk vegyesen alakul. Nálatok, milyen az eső és a huzamosan nagy páratartalom hatása? Ha volt ilyen.

Mi a virágszedés teljesítménye ültetvényben?

Előzmény: Tüti #5647 hozzászólása


Végh-Vár kezdi venni a hét közepén a virágot.

Előzmény: A vasalás témája #5637 hozzászólása


Nem érné meg. smile smile

Ültetvény talaja szépen elmunkálva. Nagy munka volt eljutni idáig.Telepítés: 2003 ősz. Kiszedés: 2022. ősz. Lehordás, elmunkálás: 2023. tavasz.

Előzmény: schuszter1 #5628 hozzászólása


Én szépen letisztogatnám a törzset, alulról kezdve, nem egyszerre, hanem 2-3 lépésben. A felső 2 vagy 4 rügyet meghagynám. A rügyeket ollóval szoktuk levágni, ilyenkor, nehogy sérüljön a kéreg. A virágokat a felsőkön ráérsz kicsipkedni, ha már kényelmesen lehet, vagy eladod virágnak. Ilyen szép törzseket meg kell hagyni.

Előzmény: avm #5607 hozzászólása


Nem hasogatjuk. Kuglira fürészeljük, majd egy favágító tuskóba horonyt vágunk, és abban hosszában is elfürészeljük.

Nagy munka a kivágás is.

Előzmény: kompérka #5599 hozzászólása


Nem veszem zokon. 80 kg/ha N hatóanyagot tehetek ki. A nem szervestrágyázott években kap 2 q/ha kevertet ősszel. Tavasszal 2-3 q MAS. KNO3 1,5 kg, Bór 1liter, MgSO4 3-4 kg/ ha/alkalom. KNO3 cserélve K- bomberra, 3 kg/ha. Mindez nem lépi túl az engedélyezett mennyiséget. A bodzánál nem is ajánlatos túltolni a műtrágyát. A levéltrágyázással segítjük, hogy a lomb a lehető legtovább viszonylag ép maradjon. Ha idő előtt kezdene hullani a levél, akkor jönnének a bajok.
Hogy mennyire pompás az eredmény, nem tudom, ezt gúnyolódásnak vegyem-e? Ahogy írták ebben a fórumban, van ahol 14 t/ha is terem. Mi annyit itt sohasem tudnánk elérni, nem is gondoltunk rá. Ha most mondanának egy komolyabb felvásárlási árat, akkor is 8 vesszőn termelnénk, ezzel a számított tápanyagmérleggel, és örülnénk ha ennyi sikerülne, mint eddig. Ha viszont nem fog kelleni a bodza, szívfájdalom nélkül húzzuk ki ezt az ültetvényt is.
Vannak olyan területek, ahol nem szeret a bodza, ott akárhogyan gondozzák, nem sikerül.
Megkérdezhetem, hogy milyen technológiát alkalmaztok? Bio ültetvényetek van?


Előzmény: A vasalás témája #5597 hozzászólása


Köszönöm a dícséretet! 20 AK-s csernozjom talaj. 4-5 permetezés szokott lenni, 2+3. Mast egyszerre adjuk ki. Befejeződik a metszés, lezúzzuk, rászórjuk, és betárcsázzuk. Csepegtetős öntözés van, talajba húzva. Nagy előnye a kezelésnek, hogy ernyőn belül is egyben érnek meg. A szedőknek nem kell forgatni az ernyőket, amit úgysem tesznek meg megfelelően, ha szemükbe süt a nap akkor nem is igazán látszik, meg egyébként is színvakok. Ez a harmadik ültetvényünk, az elsőnek volt hasonló talaja, öntözés nélkül is volt hasonló termés, normális évben augusztus 23-25 között végeztünk a szedéssel, esősebb évben később lehetett kezdeni. Viszont válogatós volt a szedés, és volt utószüret is, ha megfelelő volt az ár. Ennél az ültetvénynél a kezdési 3-4 napon szedett részt érdemes tallózni esetleg, a következő napokon szedett után már nagyon kevés marad el. 10-11 napig tart a szüret.
Az öntözés jövőképe még képlékeny, nagyban függ az energia és felvásárlási árától, és természetesen a csapadék viszonyoktól.
Nektek milyen technológia vált be?


Előzmény: A vasalás témája #5595 hozzászólása


Nem terheljük túl a fákat, beérjük 10t/ha terméssel. A fák 90 %-án 8 ágon termelünk. A gyengébb talajadottságú foltokban kevesebben. pár erősebb helyen marad 9 ág, de ez elenyésző. Marhatrágyát kap 2-3 évente, amelyik évben nem kap, akkor ősszel 8:23:23 kevertet.
Tavasszal Mast szórunk. A szinesedéshez június vége felé kezdjük lombra permetezni a káliumnitrát + bór + keserűsó kombót. Ezt megismételjük, majd a KNO3-at lecseréljük K- bomberra. Éjjel permetezünk. Általában sikerül a Haschber bodza felvásárlásnak az elejére készen lenni. Ami vagy előnyös, vagy nem.
Jelenleg metszünk, ez egy átlagos rész, 2014. őszi telepítés.

Előzmény: Tüti #5593 hozzászólása


Hasonlóan látom. Ebben a történetben nagyon nem jön be, hogy “ a kutya is a saját kölykét védi”???? Képesek máshonnan drágábban vásárolni, nehogy nekünk jó legyen.???? Ettől függetlenül mi nem panaszkodhatunk, jó a bodzánk, teszünk érte, hogy időben beérjen,
16 éve visz el ugyanaz a hűtőház. Viszont, maradtak leszedetlen, és félig leszedett ültetvények is. Felénk a 2000-2005- ben ültetett bodzásokat már felszámolták. Nem ültettek helyettük. Sőt, aki bővítette a mellette lévő területtel, a fiatalt is kihúzta az öreggel együtt.
Jövőkép: egy nagy fekete folt, nem lehet tudni semmit. A boltban a szörpökre van írva, hogy “feketerépával színezve”.
Előzmény: Gabi 07 #336 hozzászólása


Meghosszabították febr. 28-ig. A disznósoké maradt dec.31.

Kérdezte valaki, hogy milyen a bodza gyökere, terülése, mélyre hatolása?
Íme:

Előzmény: zöldséggyümölcs #5586 hozzászólása


Szívesen!—. Most kezdtük el, kopaszra metszeni az öreg bodzást. Kiváló ültetvény volt, szerette a helyét a bodza, de eljárt felette az idő.
Idén a 8 hektárról jött össze egy nyergesvontatóval.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5582 hozzászólása


Mindenképpen érdemes lazítani, a bodza a levegős talajt szereti. A gyökere behálózza az egész területet a talaj felszíne alatt, egy kis szaggatás nem ártott neki, legalább is nálunk. Bár, 40-45 centire letéve, lehet, hogy nem is szaggatta. Amikor az öntözés nyomócsövet fektettük le, keresztben volt kiárkolva, ott volt gyökér sérülés bőven, lehetett látni, hogy micsoda terebélyes a gyökérzet. Az árok melletti fákon, semmi változást nem tapasztaltunk.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5582 hozzászólása


Nekünk a legjobban az jött be, hogy a soralját Calderonival beműveljük. Trágyázás után betárcsázzuk, kombival elhúzzuk. Ha jól jön ki, akkor aratás előttig nem zöldül be annyira, hogy kombinátorral be tudjuk művelni a sorközt. Utána bezöldül, és mulcsoljuk, így szüretre pont jó. Idén akkora volt az aszály, hogy nem kellet kombinátorozgatni, nem zöldült be, csak az csepegtető csövek felett. Csernozjom talaj.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5580 hozzászólása

A keréknyomot és közötte 1 késsel szoktuk.

Előzmény: kacar #5561 hozzászólása


Sohasem volt írásos szerződésünk. Szedés előtt rászerveztünk a vevővel közösen, hogy mikor lesz jó szedni. Ütemezte a beszállítást, heti bontásban előre. Ha elkezdtük, már nem álltunk meg, néha 1 nap technikai szünet előfordult a gyárnál. Az ütemezéskor egyeztettük, hogy melyik hétvégi napot hagynánk ki. A vége felé közeledve, már látszott, hogy lesz-e + vagy - egy nap. Szedés előtti napon megkaptuk a fuvaros elérhetőségét. Egyeztettünk, megadta a sofőr elérhetőségét. A vevő szedés előtt közölte az árat. A mérlegjegyeket naponta küldte e- mailben. Számlázás után fizetett.
Megjegyzem, hogy amikor még a Horkernek adtuk el, 2006-ig, ugyanilyen jó volt a logisztikájuk.

Előzmény: medikus #5572 hozzászólása


Így van. Területalapú, AKG, meg extenzív gyümölcs tám. van rá. Azért extenzív, mert hiában van az öntözés, pont az engedélyezés utáni évben emelték fel a tőszámot. 2014. őszi önerős telepítés. A következő években, az aktuális támogatásokat megkaptuk.
Nem sajnáltatom magunkat, ezek tények. Remélem, hogy Te bizakodóan, elégedetten, örömmel termelsz gyümölcsöt!Előzmény: A vasalás témája #5566 hozzászólása


Na, persze, a szedő brigádok is dörzsölgették a tenyerüket előre, hogy majd lesz a nagy bodza ár, hiszen mindennek megy fel az ára. Aztán rákérdeztem, hogy miben befolyásolja őket a bodza ára? Netán feléért akarják szedni idén?
Nálunk tavalyi áron szedték, ráadásul sok helyi jelentkező is volt.
Már a vadbodza áron is háborogtak, hogy nem éri meg. Mert tavaly kimen apu, anyu meg a purdék, és délelőtt meg volt a 100.Előzmény: A vasalás témája #5564 hozzászólása


Nem panasz. Már elengedtük. Amikor 2018- ban 55 forintért szedtük, komoly törés volt. 2019-ben 80 forint, 2020-ban 230 forint, aztán 2021-ben nagyot ugrott felfelé. Ahhoz képest, hogy 2003-ban 115 forintér szedtük, gondolkodni nincs min. Esetenként, többet hozott egy hektár búza, mint egy hektár bodza. És a búza csak egy éves növény. Itt meg három év nevelgetés, kézi munka, finanszírozás, bevétel csak a területalapú. Aztán a vége a kiszedés is nagy munka.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Aszály ide vagy oda, az oroszok sorban égetik fel az ukrán gabonamezőket
Nem várt hatását fedezték fel az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnek
Nem várt hatását fedezték fel az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnek
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az üvegházak megfékezhetik a globális...
Eger Nagy-Eged Hegy Merlot,  Kékfrankos
Eger Nagy-Eged Hegy Merlot, Kékfrankos

220 Ft

Claas Lexion 440 kombájn gabonaasztallal,  vágóasztalszállító kocsival
Claas Lexion 440 kombájn...

16.800.000 Ft

IFA HL 60.02 pótkocsi
IFA HL 60.02 pótkocsi

1.380.000 Ft

SIMI - 750 függeszett símító
SIMI - 750 függeszett símító

1.460.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]