Gázolaj árak 605 Ft Benzin árak 607 Ft EUR 383.58 Ft USD 354.11 Ft CHF 386.1 Ft GBP 435.16 Ft

Fórum

Becenév: Gox
Csatlakozott: 2009-04-08 13:04:57
Utolsó belépés: 2022-07-27 15:03:55
Fórum hozzászólás: 1564

Fórumhozzászólásai

Előzmény: avm #5607 hozzászólása


Nem hasogatjuk. Kuglira fürészeljük, majd egy favágító tuskóba horonyt vágunk, és abban hosszában is elfürészeljük.

Nagy munka a kivágás is.

Előzmény: kompérka #5599 hozzászólása


Nem veszem zokon. 80 kg/ha N hatóanyagot tehetek ki. A nem szervestrágyázott években kap 2 q/ha kevertet ősszel. Tavasszal 2-3 q MAS. KNO3 1,5 kg, Bór 1liter, MgSO4 3-4 kg/ ha/alkalom. KNO3 cserélve K- bomberra, 3 kg/ha. Mindez nem lépi túl az engedélyezett mennyiséget. A bodzánál nem is ajánlatos túltolni a műtrágyát. A levéltrágyázással segítjük, hogy a lomb a lehető legtovább viszonylag ép maradjon. Ha idő előtt kezdene hullani a levél, akkor jönnének a bajok.
Hogy mennyire pompás az eredmény, nem tudom, ezt gúnyolódásnak vegyem-e? Ahogy írták ebben a fórumban, van ahol 14 t/ha is terem. Mi annyit itt sohasem tudnánk elérni, nem is gondoltunk rá. Ha most mondanának egy komolyabb felvásárlási árat, akkor is 8 vesszőn termelnénk, ezzel a számított tápanyagmérleggel, és örülnénk ha ennyi sikerülne, mint eddig. Ha viszont nem fog kelleni a bodza, szívfájdalom nélkül húzzuk ki ezt az ültetvényt is.
Vannak olyan területek, ahol nem szeret a bodza, ott akárhogyan gondozzák, nem sikerül.
Megkérdezhetem, hogy milyen technológiát alkalmaztok? Bio ültetvényetek van?


Előzmény: A vasalás témája #5597 hozzászólása


Köszönöm a dícséretet! 20 AK-s csernozjom talaj. 4-5 permetezés szokott lenni, 2+3. Mast egyszerre adjuk ki. Befejeződik a metszés, lezúzzuk, rászórjuk, és betárcsázzuk. Csepegtetős öntözés van, talajba húzva. Nagy előnye a kezelésnek, hogy ernyőn belül is egyben érnek meg. A szedőknek nem kell forgatni az ernyőket, amit úgysem tesznek meg megfelelően, ha szemükbe süt a nap akkor nem is igazán látszik, meg egyébként is színvakok. Ez a harmadik ültetvényünk, az elsőnek volt hasonló talaja, öntözés nélkül is volt hasonló termés, normális évben augusztus 23-25 között végeztünk a szedéssel, esősebb évben később lehetett kezdeni. Viszont válogatós volt a szedés, és volt utószüret is, ha megfelelő volt az ár. Ennél az ültetvénynél a kezdési 3-4 napon szedett részt érdemes tallózni esetleg, a következő napokon szedett után már nagyon kevés marad el. 10-11 napig tart a szüret.
Az öntözés jövőképe még képlékeny, nagyban függ az energia és felvásárlási árától, és természetesen a csapadék viszonyoktól.
Nektek milyen technológia vált be?


Előzmény: A vasalás témája #5595 hozzászólása


Nem terheljük túl a fákat, beérjük 10t/ha terméssel. A fák 90 %-án 8 ágon termelünk. A gyengébb talajadottságú foltokban kevesebben. pár erősebb helyen marad 9 ág, de ez elenyésző. Marhatrágyát kap 2-3 évente, amelyik évben nem kap, akkor ősszel 8:23:23 kevertet.
Tavasszal Mast szórunk. A szinesedéshez június vége felé kezdjük lombra permetezni a káliumnitrát + bór + keserűsó kombót. Ezt megismételjük, majd a KNO3-at lecseréljük K- bomberra. Éjjel permetezünk. Általában sikerül a Haschber bodza felvásárlásnak az elejére készen lenni. Ami vagy előnyös, vagy nem.
Jelenleg metszünk, ez egy átlagos rész, 2014. őszi telepítés.

Előzmény: Tüti #5593 hozzászólása


Hasonlóan látom. Ebben a történetben nagyon nem jön be, hogy “ a kutya is a saját kölykét védi”???? Képesek máshonnan drágábban vásárolni, nehogy nekünk jó legyen.???? Ettől függetlenül mi nem panaszkodhatunk, jó a bodzánk, teszünk érte, hogy időben beérjen,
16 éve visz el ugyanaz a hűtőház. Viszont, maradtak leszedetlen, és félig leszedett ültetvények is. Felénk a 2000-2005- ben ültetett bodzásokat már felszámolták. Nem ültettek helyettük. Sőt, aki bővítette a mellette lévő területtel, a fiatalt is kihúzta az öreggel együtt.
Jövőkép: egy nagy fekete folt, nem lehet tudni semmit. A boltban a szörpökre van írva, hogy “feketerépával színezve”.
Előzmény: Gabi 07 #336 hozzászólása


Meghosszabították febr. 28-ig. A disznósoké maradt dec.31.

Kérdezte valaki, hogy milyen a bodza gyökere, terülése, mélyre hatolása?
Íme:

Előzmény: zöldséggyümölcs #5586 hozzászólása


Szívesen!—. Most kezdtük el, kopaszra metszeni az öreg bodzást. Kiváló ültetvény volt, szerette a helyét a bodza, de eljárt felette az idő.
Idén a 8 hektárról jött össze egy nyergesvontatóval.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5582 hozzászólása


Mindenképpen érdemes lazítani, a bodza a levegős talajt szereti. A gyökere behálózza az egész területet a talaj felszíne alatt, egy kis szaggatás nem ártott neki, legalább is nálunk. Bár, 40-45 centire letéve, lehet, hogy nem is szaggatta. Amikor az öntözés nyomócsövet fektettük le, keresztben volt kiárkolva, ott volt gyökér sérülés bőven, lehetett látni, hogy micsoda terebélyes a gyökérzet. Az árok melletti fákon, semmi változást nem tapasztaltunk.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5582 hozzászólása


Nekünk a legjobban az jött be, hogy a soralját Calderonival beműveljük. Trágyázás után betárcsázzuk, kombival elhúzzuk. Ha jól jön ki, akkor aratás előttig nem zöldül be annyira, hogy kombinátorral be tudjuk művelni a sorközt. Utána bezöldül, és mulcsoljuk, így szüretre pont jó. Idén akkora volt az aszály, hogy nem kellet kombinátorozgatni, nem zöldült be, csak az csepegtető csövek felett. Csernozjom talaj.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5580 hozzászólása

A keréknyomot és közötte 1 késsel szoktuk.

Előzmény: kacar #5561 hozzászólása


Sohasem volt írásos szerződésünk. Szedés előtt rászerveztünk a vevővel közösen, hogy mikor lesz jó szedni. Ütemezte a beszállítást, heti bontásban előre. Ha elkezdtük, már nem álltunk meg, néha 1 nap technikai szünet előfordult a gyárnál. Az ütemezéskor egyeztettük, hogy melyik hétvégi napot hagynánk ki. A vége felé közeledve, már látszott, hogy lesz-e + vagy - egy nap. Szedés előtti napon megkaptuk a fuvaros elérhetőségét. Egyeztettünk, megadta a sofőr elérhetőségét. A vevő szedés előtt közölte az árat. A mérlegjegyeket naponta küldte e- mailben. Számlázás után fizetett.
Megjegyzem, hogy amikor még a Horkernek adtuk el, 2006-ig, ugyanilyen jó volt a logisztikájuk.

Előzmény: medikus #5572 hozzászólása


Így van. Területalapú, AKG, meg extenzív gyümölcs tám. van rá. Azért extenzív, mert hiában van az öntözés, pont az engedélyezés utáni évben emelték fel a tőszámot. 2014. őszi önerős telepítés. A következő években, az aktuális támogatásokat megkaptuk.
Nem sajnáltatom magunkat, ezek tények. Remélem, hogy Te bizakodóan, elégedetten, örömmel termelsz gyümölcsöt!Előzmény: A vasalás témája #5566 hozzászólása


Na, persze, a szedő brigádok is dörzsölgették a tenyerüket előre, hogy majd lesz a nagy bodza ár, hiszen mindennek megy fel az ára. Aztán rákérdeztem, hogy miben befolyásolja őket a bodza ára? Netán feléért akarják szedni idén?
Nálunk tavalyi áron szedték, ráadásul sok helyi jelentkező is volt.
Már a vadbodza áron is háborogtak, hogy nem éri meg. Mert tavaly kimen apu, anyu meg a purdék, és délelőtt meg volt a 100.Előzmény: A vasalás témája #5564 hozzászólása


Nem panasz. Már elengedtük. Amikor 2018- ban 55 forintért szedtük, komoly törés volt. 2019-ben 80 forint, 2020-ban 230 forint, aztán 2021-ben nagyot ugrott felfelé. Ahhoz képest, hogy 2003-ban 115 forintér szedtük, gondolkodni nincs min. Esetenként, többet hozott egy hektár búza, mint egy hektár bodza. És a búza csak egy éves növény. Itt meg három év nevelgetés, kézi munka, finanszírozás, bevétel csak a területalapú. Aztán a vége a kiszedés is nagy munka.

Előzmény: kacar #5561 hozzászólása


Egyetértek veletek! Volt egy ‘99-es, egy 2003-as és most egy 2014-es telepítésű ültetvényünk. A 2003-as 8 hektáros már nem gazdaságos, 1 kamionnal szedtünk róla. Kivágjuk. Jó ültetvény volt, 10 t fölött tudott rendszeresen, öntözés nélkül. A 8 évesünk, most hozza a legjobb éveket. Viszont, már eljutottunk odáig, hogy szívfájdalom nélkül kihúzzuk, ha úgy adódik a helyzet. Még két év az AKG, és az öntözés támogatás kötelezettsége is akkor jár le. Belegondolva, lehet, hogy jobb lett volna el sem ültetni. Többször megfordult már a fejünkben, hogy ki mindenki keres ezen, a befektetés - munkaszervezés - megfelelő gépek, kockázat pedig a mienk. Sarkosan fogalmazva, ár akkor van, amikor már a nyakunkba esik a bodza. Változást nem remélek.
Még hozzá teszem, hogy idén, végig egy áron szedtük, ez már egy kis haladás előre.


Előzmény: medikus #5556 hozzászólása


Valahová bevihette. Különben minek szedte volna le? Lejön az magától is.

Előzmény: kacar #5553 hozzászólása


Köszönöm. Most akkor, hogyan tovább? Elkezdtük mulcsolni, a traktor nyomokat fel kell lazítani, soralját is be kell művelni, öreg ültetvényt kopaszra metszeni, kihúzogatni. Elhanyagolni nem célszerű, de, hogy mire számíthatunk a jövőt illetően, csak a jó Isten tudhatja.

Előzmény: zöldséggyümölcs #5551 hozzászólása


Köszönöm. Szerencsénk volt. A bodza is hozta a szokásos jó minőséget, és szinte hihetetlen, de ez volt a 16. évünk ennél a hűtőháznál.


Egy kis számadás az árról:
Idén 16 %-al termett több bodzánk, mint tavaly.
Mindezért a mennyiségért, 34 %-al kaptunk kevesebbet.

Befejeződött a bodza betakarítás? Tegnap megnéztem az öreg, öntözetlen ültetvényt. Nem tallóztuk le, de nem is lehetne. Ami rajta maradt, mostanra összeesett.

Előzmény: dutra0 #5533 hozzászólása


15 %-al termett több, mint tavaly. Szüret előtt, 80 %-ára becsültük, aztán kapott pár nap alatt 114 mm esőt, ami szemmel láthatóan, kitelítette hirtelen a bogyókat. Már azon járt az eszem, hogy hogyan hozzuk le a termést. Az eső előtt nem zúztuk le a területet, mert nem volt gyomos, csak a cseppcsövek sávjában. Most bezzeg……
Lopás nem volt. Nem őriztük, csak kamerával.

Előzmény: A vasalás témája #5431 hozzászólása


Szerintem sem a termelőt kell ostorozni. A feldolgozónak nem kell mindenféle szemetet átvenni, drága pénzért, kétes egyénektől. De megveszi. Máskor is volt, hogy a vad vagy vadított ára beelőzte a szép termeltet. Ez egyértelműen a termelő lealázása. Kérdés, hogy mi célból van így már 20 éve? Mi a cél hosszú távra? Eszembe jutott, hogy jópár éve, az őrölt paprikát keverték meg téglaporral. Sokan csak jelen időben gondolkodnak. Változás? Ugyan!

Előzmény: dutra0 #5424 hozzászólása


Buddhista tanok szerint, három megoldás van, lehet választani.
1. Elfogadod.
2. Teszel ellene.
3. Elengeded.

Előzmény: Anicska #5413 hozzászólása


Még nem szedjük, csak összekészülődtünk.

14-es brix. 104 mm eső esett rá az utóbbi napokban, áztatóan.

Előzmény: Tüti #5301 hozzászólása


Az lesz még szép, ha beindul a vadbodza átvétel is! Aminek a 99 %-a ültetvényből lopott lesz, legalább is a mi vidékünkön. Gombostű fejnyi, már két hete vöröslő bogyók, ritka ernyőkön, levéltelen bokrokon. Zölden fonnyadó termés itt-ott. Magára adó hűtőház, ilyet nem vesz át, de akadhatnak másként gondolkodók.
A szüret sem megy meg egyben, még a jól kezelt, öntözött ültetvényeken sem. A termés kiesés is jelentős.
A 2007. évhez hasonlítom. Akkor, 17 hektáros ültetvényben, 4 hektárt egyáltalán nem szedtünk le. Amikor visszamentünk böngészni, akkor sem, mert a pici bogyók befeketedtek ugyan, de súly semmi. Volt benne még 50-100 fa, egy dombocskán, amelyikeken megtörtek a kocsányok, úgy száradtak meg. Az ára, 2007-ben, 115-120 Ft nettó volt. Ez jó ár volt akkor, egyébként előtte is utána is hektikusan hullámzott az ár.

Előzmény: Gox #5298 hozzászólása


Vadbodza lehet, 150 Ft.

Látom a market-placen, hogy vasárnaptól, újra bodzafelvárárlás. Kelet- Magyarországi hírdetés.
Közelebbi info valakinek.???

Nem is értem, hogyan lehet a fán tartani a bodza termést? Mi akkor kezdjük el a szedést, amikor megfelelően megérik.
Akkor is még jöhet pár esős nap, és halasztódhat. Ezen a héten is melegszik még az idő, figyelni kell, hogyan reagálnak a fák az időjárás változásokra.

Arról van információ, hogy vadbodza felvásárlás lesz-e még? Rauchnál nem, de esetleg máshol?

https://www.agrofil.hu/hu/hirek/ki-imadkozni-nem-tud-menjen-a-tengerre-ki-sirni-nem-tud-jojjon-az-alfoldrehttps://www.agrofil.hu/hu/hirek/ki-imadkozni-nem-tud-menjen-a-tengerre-ki-sirni-nem-tud-jojjon-az-alfoldre

Kezdi valaki a Haschberg szedését a héten? A mienket még nem lehet.

Előzmény: bojarikert #5209 hozzászólása


Sajnos, nemigen tudsz tenni vele semmit sem. De lehet, h van itt jobb ötlet is.
Mi a K-bomber mellé teszünk keserűsót és bórt is. Éjjel permetezünk.
Annak is örülünk, hogy már nincsen 38 fok, csak 28, és nem tűz annyira a nap.
Sok volt a hosszantartó 40 fok közeli meleg nap. Lelassúlt az anyagcsere működése.

Előzmény: Csyzy #5097 hozzászólása


Termés kiesés licitre: 50-60-70……% minusz? Vagy van még lejjebb?
Ez a hosszan tartó forróság kegyetlenül megviselte, viseli.


smile sad

Jövő héten nem lesz vadbodza beszállítás, egy hét szünet, és kezdődik a nemes? Ilyenre nem emlékszem.
Arra viszont emlékszem, hogy régebben a vadbodza után leálltak két napra, kitakarítottak, és úgy indult a nemes bodza beszállítása.

Előzmény: medikus #5168 hozzászólása


Nem tudom, hogy mi történik, nem is kerestem szedőket, mégis többen ajánlkoznak, akik régebben jártak hozzánk szüretelni.
Nálunk azoké az elsőbbség, aki előtte évben is volt, és megfelelt a munkája.

Előzmény: nekedajo #5152 hozzászólása


Csak nem változott valami? Pl. az átvevő fölvásárlási jegy kiadására kötelezett lett? Nem mintha eddig nem kellett volna kiállítania, csak nem állította ki.

Előzmény: Tom250 #3635 hozzászólása


Meglehet, hogy az egyéni vállalkozók, egyéni ügyvédek, egyéni állatorvosok, stb, miatt van.

Előzmény: avm #5134 hozzászólása


Hédi is 300-al. Viszont a falusi átvevők, 250 alatt nem akarnak foglalkozni vele.

Előzmény: zsman5939 #5144 hozzászólása


Hamar megjelentek! Nálunk még jóformán zöld. Csak az értelmetlen rombolás, nekünk meg az elcseszett augusztus, + komoly kiadás. Sajnos nem tudok feltenni álló képet.

Előzmény: Tüti #5137 hozzászólása


Tavaly is így indult a vad, vagy lejjebb? Viszont gyorsan emelkedett.
Idén ráadásul rosszabb a minősége, mint tavaly.
A vad minősége akkor javul majd, ha egyre több lesz benne a nemes.

Előzmény: csola87 #5129 hozzászólása


Ne legyél ebben biztos. Tavaly is akkor rezegtették meg őket, amikor már mindent végig loptak. A betakarítás végén volt pár ellenőrzés.

Kezdődik. smile cursing Tele vannak a kistérségek hírdetései, hogy veszik-e a bodzát, és hol, mert nagy mennyiség van!!!

Szombaton kezdődik a vadbodza felvásárlást állítólag?

Tegnap körülnéztem a határban. 4 km-en tudtam volna szedni 3-4 láda bodza termést, a súlya kérdéses.. Ég el minden. K-E megye.

Előzmény: Tüti #5093 hozzászólása


Egyre többen hírdetnek felvásárlást, “kiváló” helyesírással. Szép kigyúrt testű, tetovált képekkel.
Felvásárlói bőség lesz?smile innocent


Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Ezekre készülj fel, ha vidékről a városba költöznél!
Sajtóközlemény
Ezekre készülj fel, ha vidékről a városba költöznél!
Nyugat-Magyarországon könnyebb községből városba költözni.
A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását
Sajtóközlemény
A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását
A mikotoxinoknak komoly a humán- és állategészségügyi kockázata.
IFA L 60
IFA L 60

100 Ft

MTZ gumi
MTZ gumi

15.000 Ft

Topend Plus szilva csemete eladó
Topend Plus szilva csemete eladó

2.000 Ft

SPC vetőgép alkatrészek
SPC vetőgép alkatrészek

10.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]