Tomka én úgy raktam...mondjuk magamtól jöttem rá kb egy óra múlva ahogy elkezdtem.....:)A képen napszámosok vannak ugye,mert én fotóztam.Mondjuk befejeztem 3 sort mire ők egyet.Mérges is voltam,de csak egy szabad napom volt.
Válasz #2408. hozzászólásra Az Arnonak semmi baja nem lesz én mindig korán ültettek mint irtam már én az időjárási számitásokra alapozok minden évben nem a a "régi jól bevált modszerekre" minden évben nyerek vele akkor mi a probléma a korai ültetéssel? Nem mindig értem a vész károgást!
Látom nem tudod,mi az igazi fokhagyma rakás.Térden állva mászol,előre dobsz egy marékkal,és 2 kézzel dugdosod folyamatosan.Több sort viszel egyszerre.Valahogy így csinálják a makóiak.
Sziasztok.Tegnap ültettem próbaképpen 120 kilo fokit.Teljesen hülye vagyok hozzá,szívesen venném ha a környékről/Kecskemét/ valaki segítene,akár személyesen is.Már kérdeznélek is benneteket,hogy most mivel lenne érdemes permetezni gazosodás ellen?Köszönöm!Jah és egy kép......
Hhx biztos szenved fagykart a fokidde bizzunk benne h kihe eri majd. Errol beszeltem h rakjatok a hagymat ido elott esz nelkul de ti tudjatok. En 23 anter ezem az oszi fajtak rakasat ez egyaltalan nem vagyok elkesve... AZ h az arnot Mar ultetitek mev el is ultettetek itt paran hat eleg baj de ki mint vdt ugy arat.
A Makói őszi fajta fokhagyma egy része, ami szeptember 20 körül lett elduggatva már jó arasznyi leveleket hozott. Korán került földbe? Nem fog elfagyni a télen ekkora levelekkel? (Főleg, ha marad a meleg idő, ráadásul most még egy jó kis esőt is kapott)
Egyébként már az október elején duggatott is kezd kibújni, de az még csak pár centis
Tápanyag visszapótlási kísérleteink alapján a következőkre jutottunk 10 év átlagában.
A tavaszi és őszi fokhagyma tápanyag igénye különböző, de mind a kettőről elmondható hogy a közvetlen szerves trágyázott területbe ne kerüljön egyik sem.
Őszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
-alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
-fejesedés kezdetén az összes mennyiség 40%-át
-fejesedésben az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 120 kg, foszfor 80 kg, kálium 100 kg, kén 40 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Tavaszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 100 kg, foszfor 80 kg, kálium 60 kg, kén 30 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Lombtrágyázás:
-mindig összetett, mikroelemekkel dúsított lombtrágyát alkalmazzunk
-mikroelemek közül a kén tartalmú lombtrágyákat részesítsük előnyben
-használjunk tapadó szert, kivéve az olajos kondicionáló készítmények
Tapasztalatok alapján a szulfát típusú műtrágyák alkalmazása előnyös a fokhagymánál. Kálium klorid mérgezi a fokhagymát.
A kénre igényes növény mivel ez allil vegyület alkotórésze a növényben és minőséget és eltarthatóságot javítja.
Az őszi típus több nitrogént és káliumot igényel a foszforból kevesebbet igényel mind a két típus.
Összetett lombtrágyák segítik a növényt az aszályos időszakok átvészelésében, és a növény kondicionálok is pozitív hatással, vannak a növény fejlődésére. A tenyészidőszak végén a nitrogén tartalmú lombtrágyák használatát mellőzük. A tenyészidőszak végén használt keseresó viszont pozitívan hat a minőségre, tárolhatóságra.
Válasz #2396. hozzászólásra
novenyszerviz.5mp.eu oldalon talál adatokat, de készítünk talajvizsgálatra alapozott konkrét területre vonatkozó tápanyag visszapótlási tanácsadást is /fokhagymára/.
Sziasztok! Most kezdenék foghagymázásba...ti ősszel milyen alapműtrágyát tesztek alá? Illetve miért nem célszerű frissen trágyázott földbe ültetni?
Esetleg ha van valakinek komplett technológia, akkor szívesen elolvasnám, a neten nem sokat találni. Előre is köszönöm!
Ha valaki végig követi az idei év időjárását akkor nagyon jól látszik hogy elcsuszás van az idén az áprilisi munkálatokat már márciusban ellehetet végezni. a másik intő jel a környezö országokban alacsony magaságban már leeset az első hó is. A mezőgazdaság igazábol nem nem naptárhoz kötött hanem időjáráshoz amihez alkalmazkodni lehet vagy kell. Az utobbi 2-3 évben kicsit gyökeresen megváltozott az idöjárás . pl a Kukoricát is március 12-én már elvetettem ás augusztus 25-én már bevolt tárolva . Az Arnot szeptemer 20-án ültettem tavaly és junius végén már bent száradt máglyába rakva.
Nincs meg hamar hltetni? Konkretan az arnot novemberben kellene de hajra.... Nagyobb nem lesz ! Meg csak halvány gondolatba van az őszi ültetése nem h az Arno :D
Marha jo ez a forum. Itt a segitseg legkisebb jelet sem lehet megalalni. Mindenki csak a sajat dolgait irja ki. Kb 1 hete kertem, hogy irjatok felvasarlokat, most mas is szeretett vna ezen a teren segitseget de ahogy latom se en se o nem fog kapni. Reszemrol a forumozas befejezodott.
3378 hozzászólás
Válasz #2427. hozzászólásra
Szia.kb 900 nm.Tőtáv 6-8 cm,sor 30cm kb.Miért?
Válasz #2415. hozzászólásra
Üdv!
A terület mekkora volt? Sortáv,tőtáv?
Válasz #2424. hozzászólásra
Nem rögös ez egy kicsit??? Mivel készítettél talajt?
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy az ültetőfával való fokhagymarakásról mi a véleményetek?
Gyorsabb lehet , mint a sorokat kihúzgálni és temetni?
Üdv!
Válasz #2423. hozzászólásra

Valahogy így rakják /igaz ez ikersoros /
Tomka én úgy raktam...mondjuk magamtól jöttem rá kb egy óra múlva ahogy elkezdtem.....:)A képen napszámosok vannak ugye,mert én fotóztam.Mondjuk befejeztem 3 sort mire ők egyet.Mérges is voltam,de csak egy szabad napom volt.
Válasz #2408. hozzászólásra Az Arnonak semmi baja nem lesz én mindig korán ültettek mint irtam már én az időjárási számitásokra alapozok minden évben nem a a "régi jól bevált modszerekre" minden évben nyerek vele akkor mi a probléma a korai ültetéssel? Nem mindig értem a vész károgást!
Válasz #2413. hozzászólásra

Látom nem tudod,mi az igazi fokhagyma rakás.Térden állva mászol,előre dobsz egy marékkal,és 2 kézzel dugdosod folyamatosan.Több sort viszel egyszerre.Valahogy így csinálják a makóiak.
Válasz #2419. hozzászólásra
Írj már egy mailt légyszi 
Kíváncsivá tettél
Én is lakiteleki vagyok...:)
Válasz #2416. hozzászólásra

Igen, nem vagyunk messze
Válasz #2409. hozzászólásra
Telefonrol irok alltalaban ott meg ugye surun vannak a betuk.
Norbi látom te is lakiteleki vagy:)
7-en 7 óra alatt éppen hogy végeztünk,de már most okosabban csinálnám...
7-en 7 óra alatt éppen hogy végeztünk,de már most okosabban csinálnám...
Köszi+:)
Válasz #2410. hozzászólásra

Kép feltöltéshez segítség: Fájl kiválasztása --> Feltölt --> Beilleszt
Most talán a kép is sikerül...:)
Sziasztok.Tegnap ültettem próbaképpen 120 kilo fokit.Teljesen hülye vagyok hozzá,szívesen venném ha a környékről/Kecskemét/ valaki segítene,akár személyesen is.
Már kérdeznélek is benneteket,hogy most mivel lenne érdemes permetezni gazosodás ellen?Köszönöm!Jah és egy kép......
Válasz #2408. hozzászólásra
Bocs az offért, de ez az írás hogy sikerült ilyenre? :)
Hhx biztos szenved fagykart a fokidde bizzunk benne h kihe eri majd. Errol beszeltem h rakjatok a hagymat ido elott esz nelkul de ti tudjatok. En 23 anter ezem az oszi fajtak rakasat ez egyaltalan nem vagyok elkesve... AZ h az arnot Mar ultetitek mev el is ultettetek itt paran hat eleg baj de ki mint vdt ugy arat.
Űdv!

Ezeket ma szereztem Ausztriából.
Ekkora fokhagymákat én még nem láttam.
Gyorsan el is ültettem őket.
Kedves hozzáértők!
A Makói őszi fajta fokhagyma egy része, ami szeptember 20 körül lett elduggatva már jó arasznyi leveleket hozott. Korán került földbe? Nem fog elfagyni a télen ekkora levelekkel? (Főleg, ha marad a meleg idő, ráadásul most még egy jó kis esőt is kapott)
Egyébként már az október elején duggatott is kezd kibújni, de az még csak pár centis
Tápanyag visszapótlási kísérleteink alapján a következőkre jutottunk 10 év átlagában.
A tavaszi és őszi fokhagyma tápanyag igénye különböző, de mind a kettőről elmondható hogy a közvetlen szerves trágyázott területbe ne kerüljön egyik sem.
Őszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
-alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 120 kg, foszfor 80 kg, kálium 100 kg, kén 40 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Tavaszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 100 kg, foszfor 80 kg, kálium 60 kg, kén 30 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Lombtrágyázás:
-mindig összetett, mikroelemekkel dúsított lombtrágyát alkalmazzunk
-mikroelemek közül a kén tartalmú lombtrágyákat részesítsük előnyben
-használjunk tapadó szert, kivéve az olajos kondicionáló készítmények
Tapasztalatok alapján a szulfát típusú műtrágyák alkalmazása előnyös a fokhagymánál. Kálium klorid mérgezi a fokhagymát.
A kénre igényes növény mivel ez allil vegyület alkotórésze a növényben és minőséget és eltarthatóságot javítja.
Az őszi típus több nitrogént és káliumot igényel a foszforból kevesebbet igényel mind a két típus.
Összetett lombtrágyák segítik a növényt az aszályos időszakok átvészelésében, és a növény kondicionálok is pozitív hatással, vannak a növény fejlődésére. A tenyészidőszak végén a nitrogén tartalmú lombtrágyák használatát mellőzük. A tenyészidőszak végén használt keseresó viszont pozitívan hat a minőségre, tárolhatóságra.
Makoi tavaszi fokhagyma elado. Akar vetomagnak is. Erd 307565518
Válasz #2402. hozzászólásra
Ezt jól láttod! ;)
Válasz #2393. hozzászólásra
Csak tudod Minden novenynek van egy tenyesz ideje ergo hamarabb veted hamarabb is takaritod be... :)))))
3q hektar nitrogen ennyi az oszi tragya
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy foglalkozik e valaki hagyományos Magyar B15- nevű fokhagyma termesztésével?
Válasz #2397. hozzászólásra

Köszönöm, tudom hogy fokhagyma, csak véletlenül elírtam

Hagyományos tavaszi fokhagyma /Lelexir/ ültetési anyag rendelhető.
Info: leleifokhagyma.5mp.eu

novenyszerviz.5mp.eu oldalon talál adatokat, de készítünk talajvizsgálatra alapozott konkrét területre vonatkozó tápanyag visszapótlási tanácsadást is /fokhagymára/.
Sziasztok! Most kezdenék foghagymázásba...ti ősszel milyen alapműtrágyát tesztek alá? Illetve miért nem célszerű frissen trágyázott földbe ültetni?
Esetleg ha van valakinek komplett technológia, akkor szívesen elolvasnám, a neten nem sokat találni. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
nem tudtok Szabolcs megyében fokhagyma felvásárlót ?
Mai ültetés alanyai....

Válasz #2392. hozzászólásra
Ha valaki végig követi az idei év időjárását akkor nagyon jól látszik hogy elcsuszás van az idén az áprilisi munkálatokat már márciusban ellehetet végezni. a másik intő jel a környezö országokban alacsony magaságban már leeset az első hó is. A mezőgazdaság igazábol nem nem naptárhoz kötött hanem időjáráshoz amihez alkalmazkodni lehet vagy kell. Az utobbi 2-3 évben kicsit gyökeresen megváltozott az idöjárás . pl a Kukoricát is március 12-én már elvetettem ás augusztus 25-én már bevolt tárolva . Az Arnot szeptemer 20-án ültettem tavaly és junius végén már bent száradt máglyába rakva.
Válasz #2391. hozzászólásra
Mi az hogy csuszásban van?
már novemberi kellene legyen szerinted?
Válasz #2388. hozzászólásra
Az időjárás 30 napos csúszásba van azt figyelembe kell venni!
Válasz #2386. hozzászólásra
Válaszoltam az e-mailre!
Válasz #2384. hozzászólásra
Lehet, hogy azért nem válaszoltak, mert nem tudtak segíteni...
Én örülök, ha jövő hónapban szántatni tudok, nem hogy ültetni :(
A szuper korait kellene ultetgetni meg...
Nincs meg hamar hltetni? Konkretan az arnot novemberben kellene de hajra.... Nagyobb nem lesz ! Meg csak halvány gondolatba van az őszi ültetése nem h az Arno :D
VAMOSIG!!! Én irtam neked csak rám kellet volna kattintani(az e-mail-en)
Attól függetlenül ez az oldal elég rágós!!!
Válasz #2381. hozzászólásra
0,5 ha kész
Marha jo ez a forum. Itt a segitseg legkisebb jelet sem lehet megalalni. Mindenki csak a sajat dolgait irja ki. Kb 1 hete kertem, hogy irjatok felvasarlokat, most mas is szeretett vna ezen a teren segitseget de ahogy latom se en se o nem fog kapni. Reszemrol a forumozas befejezodott.
Utolso 100kg duggatni való Arno 650/kg áron eladó! Tel: +36302961252
én tegnap kezdtem el ültetni. de Komádi, Debrecen környékiek az Arnot már szeptember 10 körül elrakták!
Válasz #2379. hozzászólásra
Én még sehogy, elkezdett e már ultetni valaki?
Sziasztok!
Tudnátok mondani Szabolcs megyében fokhagyma felvásárlókat-felvásárlót? Köszönöm előre is.!
Ki, hogy áll az ültetéssel?