Gázolaj árak 581 Ft Benzin árak 586 Ft EUR 403.39 Ft USD 352.73 Ft CHF 429.37 Ft GBP 478.01 Ft

Fórum

Fokhagyma termesztés

Létrehozta: takiati05 , 2010-07-15 13:10:47

Kedvencekhez Segítség

3378 hozzászólás
Nincs profilkép
#1378 zsugabubus84
2013-07-28 13:33:04

Na mi történt?
Mindenki fokit pucol? :)

Válasz #1376. hozzászólásra nyugodtan ültethetsz belöle vissza!

Nincs profilkép
#1376 Protib
2013-07-25 18:43:49

Olyan kérdésem lenne ( nagyon kezdő vagyok még), hogy tavaly ősszel raktam először boltban vásárolt dughagymát. Most amit én termeltem azt visszaültethetem?

Válasz #1372. hozzászólásra Olvastam a cikket meg a commenteket is . sokan abba nem gondolnak lehet 10 év kemény munkája benne van valakinek aki kicsit összeszedi magát !!!!!

Nincs profilkép
#1374 galgi
2013-07-25 07:42:35

Válasz #1370. hozzászólásra
Makón a Rákosi uton 5+-450ft ,4-5-ig 350ft,de csak ha hibátlan ,egyébként százalékolják

Nincs profilkép
#1373 Protib
2013-07-25 07:19:33

Bocsi mégegyszer, de nem kaptam választ. Fokhagymát lehet árnyékos helyre duggatni?

Nincs profilkép
#1372 Perecke
2013-07-24 21:31:54

Tegnap a délvilágban volt egy cikk a fokhagymásokról,konkrétan a lelei tavaszi fokiról.Termésátlagról várható árakról,miegymás.Olyan gusztustalan kommentek voltak a cikk alatt,majd elhánytam magam.Ekkora roszindulat hogy lehet emberekben:-(((???Ráadásul olyan aki a laikusnál is laikusabb.....

Nincs profilkép
#1371 Perecke
2013-07-24 20:56:35

Zsugabu!Elképzelhető,hogy igazad van.Bevallom én nem csinálok ügyet ebből,ami nem fér ,az megy a földre egyszerűen nem lehet különbséget látni később.Másrészt A mezőkernél a fuvató fölött lábakba van rakva,nemigen felakasztva,merthát irtózatos mennyiségek vannak ott.De aláírom,hogy a legjobb a felakasztás .:-)))

#1370 novenyszerviz
2013-07-24 15:25:38

Válasz #1369. hozzászólásra
Szerintem sajnos lesz még ez alacsonyabb is. Jó pár tonnát nem egyszerű csak úgy eladni. Én is örülnék ha legalább 5-sel kezdődne az ára, de szerintem csak álom.
smile nonono

Valaki töri az árat :Magro

Nincs profilkép
#1368 zsugabubus84
2013-07-23 22:23:15

Köszi a válaszokat. Akkor reggel szedem is. Tomka, akkor csak egy-két napot hagyom kint, nehogy megégjen.
Perecke, én úgy tudom, hogy lógatni kell, hogy a szárból bele menjen még a nedvesség. Vagy rosszul tudom?
üdv.

Nincs profilkép
#1367 Perecke
2013-07-23 18:16:02

Zsugabu!

Bőven elég a 3-4 nap kiterítve,szedni kell már.Már 2 nap alatt rengeteget szárad,főleg ilyen időben.

Padláson meg ha lusta vagyok felrakni akkor feltéve ha csomóba van ,akkor felfordítva,hogy a levele alul a feje felül,szépen egymás mellé lehet rakni,vagy kiterítve,de az sok helyet foglal.Ha meg tökre száraz,akkor mehet gúlába.De csak akkor.

Máglya ma az utolso adag is bekerült a szin alá a következö napok nagy kánikulája miatt ez az egyik rakat nem teljesen látszik de 7 db raklapbra van pakolva kb 120 magas igy kicsit megülve kb mennyi lehet ez súlyra szerintetek ? 5-6 közötti a fej átlag!

Válasz #1364. hozzászólásra Böven elég lesz ! Csak vigyázz me 40 fokot is mondanak az elkövetkezendö napokra és nehogy úgy járj mint én a vöröshagymával junius ba a nagy forroságba kicsit megsült hiába forgattam!!!!!!!

Nincs profilkép
#1364 zsugabubus84
2013-07-23 16:33:11

Hello!
Holnapra terveztem a kiszedését a fokinak. Pár napja megtapostam mert elkezdett dőlni egy része, igaz csak foltokban. Ma kivettem egyet és a külső száraz levél alatt még elég sok a nedvességtartalom. Elég lesz neki 3-4 nap kinn a napon (úgy néz ki az most összejön), vagy még a földben jobban meg kell száradnia? Amikor Ti szedtétek ki mennyire volt nedves/száraz a szára?
Bocs a felesleges kérdésért, de ezen a héten érek rá kiszedni, illetve két hét múlva ismét, de akkor már félek, hogy késő lesz.
köszi

Nincs profilkép
#1363 Bzsr
2013-07-23 16:26:46

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy tárolóm, ahova a fokhagymát csomóba felkötöttük, de nem elég a hely smile closedeyes. Van viszont egy 200 m2-es padlásom is, ha ide csomóba felrakom felkötés nélkül, akkor lehet bármi gondja a fokhagymásnak?

Nincs profilkép
#1362 Perecke
2013-07-23 15:52:57

Micsoda ötletek:-) Fokiföldre meg kis kosarat mindenkinek alibinek:-)))

#1361 Északi
2013-07-23 13:05:52

Válasz #1359. hozzászólásra

He he , itt egyik gazda csináltatott pár szóró lapot paradicsom szed magad akcióval dátumot mindig ő írja a lapra , pár munkásának meg pici vödröt adott mert hát ők szed magadósok , még nem elellenőrizték de kíváncsi vagyok hogy tényleg működik-e .

#1360 novenyszerviz
2013-07-23 11:55:13

Augusztus 2-án fokhagymás rendezvény lesz Makón a http://fokhagymavetomag.hu szervezésében amin én a növényvédelemről tartok előadást.

#1359 novenyszerviz
2013-07-23 11:51:13

Meg adják a termelők kedvét! Tegnap a NAV,rendőrség, munkaügy csapott le Maroslelei foki földekre sok ember megbukott. Mindenkit ellenőriztek alkalmi munkaügyi bejelentés nélkül csak közvetlen családtag segíthetett, de előrizték a munkavédelmi oktatás meglétét földhasználat jogosságát is.
Tegnap délután felett szedve a tavaszi foki teljesen, de naponta rengeteg időm ment el a papírozással. smile cowboy

Nincs profilkép
#1358 pepe122
2013-07-22 10:54:27

Jajj, így késő este már fáradtan a hülye fejemmel félreértelmeztem a műtrágyát, aszittem fokhagyma termésre átszámolva kell mázsánként 14,000 Ft-nyi műtrágya (gondoltam magamban milyen prémium minőség vagy milyen mennyiségű kell rá??) XD.
Még régebben utána néztem és cirka 700-1000 kg/Ha-t javasoltak műtrágya szükségletként (10-15 t termés esetében). Ezért nem stimmelt ott vmi :D
De akkor így minden ok.
Földek esetében nagyjából tudom mi a dörgés, nekem is van össze-vissza 20-25 Ha kiadva bérbe. Én kis 0,5 Ha-os területekre csapnék le foki ügyben, amit nem éri meg gabonatermesztésre hasznosítani és olcsó, szinte ingyen lehet bérelin (+ tám. felvétele).

Nincs profilkép
#1357 Perecke
2013-07-22 08:28:49

Bocsánat a jobb műtrágyák 20000 fölött vannak.A bérleti díjak valószínűleg helyenként változó árúak.Errefelé sokan gabonáznak,a kiadó földeket vagy kiveszik több évre ,vagy megveszik a nagygazdák.Továbbá ott van a sok fokhagymás,akik szintén bérelnének.Azt hogy kicsiben kezded helyénvaló,de azt se felejtsd el hogy egy éved rámegy a próbára.Mellesleg úgy lehet a legtöbbett megtanulni ha alulról kezdi valaki.Legalulról.Másként nem látsz sokmindent.mert nem fogják elárulni.Na szép napot.

Ime a mütrágya árak: műtrágya árlista

Itt találsz kis segitséget a növényvédelemhez : novenyszerviz.5mp.eu . amugy az eladás Magro,Termelötöl, na meg a honlapomnak köszönhetö Tomka Pál. Amugy meg a szabadidöm nagyrészét technologia fejlesztéssel töltöm meg markreting az asszony szokta mondani ez már kórós de nem tudok mit csinálni szinte semmivel kezdtem és a fokinak saját magát kell felpörgetnie évröl évre.

Válasz #1353. hozzászólásra pepe én Csanádapácai vagyok! ;)

Nincs profilkép
#1353 pepe122
2013-07-22 00:50:57

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat.
Vhogy számítottam erre, hogy ez a szabadföldi "játék" más műfaj.
Bár nagyon meglepett a 14000/q műtrágya, sztem az nagyon magas...
És a 150,000/Ha bérletidíj???, itt Szarvas környékén nem ez a módi, kb 60-70e Ft/Ha, pedig bőven akad +30 AK föld.
Nagyjából igyekszem helyretenni a dolgokat, de amondó vagyok, hogy gyakorlat teszi az mestert és a hibáiból tanul. Kicsiben kell kitapasztalni a dolgot.
Igazából a foki fajtákkal vagyok bajba, nem tudom melyik mit tud (tapasztalat híjján), ill. a fokhagymaspecifikus növényvédelemmel, de remélem idővel ez is adni fogja magát.
Az értékesítés hogyan zajlik a fokinál, termelőktől/tőletek vásárolják fel, vagy viszitek a nagybanira? (mivel a termelőtől történő felvásárlás során elég rendesen meg lehet vágni 30-50%-ra is).
Mégegyszer hálásan köszönöm a segítséget :)

Nincs profilkép
#1352 Perecke
2013-07-21 22:42:55

Csak két mondat még.A fóldbérletet kihagytam.Nálunk kb 150000 / ha..Hacsak nincs sajátod.Az a legjobb.. Idővel is szerencse kell,no belvíz,no jég,Egy mondatban összefoglalva jó föld,jó mag jó időjárás,kis odafigyelés,szabadidő mikor kell,és jó ár.

Nincs profilkép
#1351 Perecke
2013-07-21 22:27:13

Az attól függ.
Azt tudnod kell ,hogy kis tételnél 12-20-30 mázsáig nincs nagy gond,elbír a család a mennyiséggel,feltéve ,ha összefog,és akkor a pénz házon belül marad.Tudvalevő,hogy a fokhagyma nagyon élőmunkaigényes.Persze nagyobb területnél ,már amit lehet gépesíteni kell,de attól még a kézi rakás,a dikkelés a sorolás,szedés ugyanúgy megmaradhat.1 hektáron termett foki lepucolása simán lehet 1 milla körül is,Akkor a többi napszám fosztás,rakás gazolás,szedés,hajajjjjj,Vegyszerek megint jó százezres tétel,műtrágya úgyszintén,Mag ha veszed szintén lehet nem kevés,főleg a made in france.Ha locsolni akarod idővel dobot kell venni,ha lehet ,akkor konzollal,mert így locsol szépen,és, a bérlocsolás igen drága.
Egyáltalán nem lebeszélni akarlak,mert lehet ezt a szakmát szeretni,csak oda kell figyelniJól kell eladni,ez a titka,és ez az amit Pali jól csinál.Amúgy meg pár napja találtam tavalyi arnót véletlenül,és volt amelyik egyáltalán nem volt kipuhulva,többi is úgy-ahogy megvolt..Nem semmi.
Átadom a szót:-)

Válasz #1345. hozzászólásra Tibi én probáltam tavaszi illetve összi ültetéssel is elsö évben semmi gond nem volt a tavaszi ültetéssel . viszont az idén a majom fejest ugrott a kútba fejesedési problémák voltak nálam foltokba ugy nézet ki mint ha fejesedés közepén megállt volna a fejlödés . Az Arnónak a az összi ültetés az igazi úgy hozza a formáját még ilyen szélsöséges időjárás körülmények közt is.

a következö napok idöjárássa :Időkép ezt érdemes megnézni . ha ez bekön nekik akkor megkockáztatom szeptember vége oktober eleje már fagyos lesz!!!!!!!

Válasz #1346. hozzászólásra A vetömag 4-5 euro durván és 1000kg kell egy hektárba kb ebböl indulj ki . mütrágya 14000/q vegyszerek , napszámosok,stb Perecke irta 70ft/kg csak a pucolás!!!

Nincs profilkép
#1347 Protib
2013-07-21 19:55:57

Érdeklődnék, hogy a fokhagymát lehet-e árnyékolt helyre duggatni?

Nincs profilkép
#1346 pepe122
2013-07-21 13:02:43

Igen, tisztában vagyok vele, hogy a tavaszi kevesebbet terem, ellenben tartósan tárolható, így ezt jobban preferálom, megfelelő letárolás után magasabb áron értékesíthető (szvsz). Viszont a megfelelő mód kell diverzifikálni az őszi és tavaszi termést az optimális bevétel eléréséhez, bár így dilettánsként nem akarok okoskodni :D Egyébként ezért szeretnék egyszerre többfajtát, különböző ültetési idővel, hogy a lehetőleg redukáljam a kockázatot.

Igazándiból meglep, hogy egy rosszabb termésátlag esetében nulla közeli hasznot termel... ilyen hatalmas költséget emészt fel a növényvédelem vagy a "vetőmag"? (Pont ezért érdeklődtem a fokhagyma iránt, mivel 4-5 hónap alatt ki is fut és nem olyan mint a paradicsom, hogy az előnevelt palánta is min 3 hónap mire első kötés érik és ezen felül min 2 hónap mire nullára hozz a ktg-et és ez után hozza a hasznot - feltéve hogy nem pusztul ki a kultúra).

Lehet naiv számításokat végeztem, de a dugghagyma a termés kb 1/8-ada. Honnan ered a többi ktg? Tényleg meglep a dolog. De komolyan ennyit felemészt a növényvédelem? - Ugyan nem mindegy milyen értékesítési áron számolja az ember. Én pesti nagybani áron számolom...

Mindenesetre nagyon köszönöm a tanácsot :)

Nincs profilkép
#1345 Perecke
2013-07-21 11:52:28

Hát ez néhány oldalas iromány lenne:-)
Először is tavasziból inkább a magyar tavaszit venném.A makói Szuperinfóban hírdetik,majd később ,amúgy nagyrészt Lelén vannak jobban ,mivel ott kötöttebb a föld,mint Makón,illetve még Zomboron. .Persze könnyen beleszaladhatsz galád eladókba,akiktől minden kitelik.Mindenképp locsolnám,mert kevés a tenyészideje,műtrágyázni a gyorsabban oldódokkal.Azt tudomásul kell venni,hogy kevesebbett terem mint az őszi,tehát mikor értékesíted ,a beárazásnál,feltéve ,ha nem hozzák a nyakadra a külföldi importot,hát elégg észnél kell lenni,mert könnyen nullára futhatsz.Nem igazán vagyok a híve az arnó tavaszi termelésének,de ez inkább szubjektív dolog.

Nincs profilkép
#1344 pepe122
2013-07-21 11:37:45

Üdvözlet mindenkinek!

Én még új vagyok itt, mind a fórumon, mind pedig a szakmában. Laikusként olvasgattam itt a fórumot nagyon sok hasznos tapasztalatot és tanácsot láttam.
Eddig fóliás paradicsomban utaztam, de most bele szeretnék fogni fokhagyma termesztésbe. Engem főként a tavaszi ültetés érdekel - mivel elvileg tartósabb és jobban eláll - (de nem zárkózom el az őszitől sem). A tavaszihoz milyen hagymát ajánlotok (az Arno-t néztem ki magamnak, de akár többfélével is megpróbálkozok). Kezdetnek itthon a konyhakertben (100-150 nm) egy próbaszezont akarok lenyomni, kicsit kitapasztalni a dolgot, mire érdemes figyelni.
Esetleg fel tudtok vértezni pár jótanáccsal, mégis mire érdemes figyelni kezdetben, nekem mint zöldfülűnek :D (vetőmag rendelés vásárlás honnan-kitől ajánlott, csávázás mennyire fontos és ha igen mivel milyen szerrel érdemes, öntözés mennyire szükséges - ha igen akkor csepegtetőszalaggal vagy mással, növényvédelemnél mire kell főként figyelni...).
Előre is hálásan köszönöm a segítséget.

Nincs profilkép
#1343 zsugabubus84
2013-07-20 20:39:33

Válasz #1342. hozzászólásra

Köszönöm, akkor szerdán nekiállok, és szedem.
Már nagyon várom, kiváncsi vagyok mennyi lesz. :)

Válasz #1340. hozzászólásra ja ha kiszeded akkor hagyd kint a földön száradni pár napig . Nekem már a összi tavaszi minden kint van kedden végzek a máglyázással is aztán kis szünet ás szedni kell kb két hét mulva a krumplit , vöröshagyma,lilahagyma,fehérhéjú i vöröshagymát ! Remélem 10-e körül meg elindulhatink pucolni a fokit és ott körül elökészitem a földeket az összi ültetésre!

Válasz #1340. hozzászólásra ha megdölt szedheted ki nyugodtan!

Nincs profilkép
#1340 zsugabubus84
2013-07-20 20:25:54

Hello!
A következő lenne a kérdésem: A tavaszi fokhagymám lassan elkezdett dőlni és száradni a levele vége. Sajnos a munkám és a szabadság miatt lehet, hogy pont nem tudom megfelelő időben kiszedni. Melyik a rosszabb neki? Ha egy héttel előbb kiszedem, és még erősek a szárai, vagy ha egy hétig még benn lenne a földben, miután már elszáradt és lehetne szedni.
köszi

Válasz #1338. hozzászólásra Tibi ! 5 napot áll a földön aztán muszály vinni be mert szinte letörik a szára!

Nincs profilkép
#1338 Perecke
2013-07-20 08:07:31

Pali!
nem tudom te csinálod- e,de érdemes kiteríteni a földre 2-3 napra,úgysem lesz eső.Így nem gyullad be az amúgy viszonylag zöld szára,és sokkal fehérebb is lesz.

még holnapra maradt sor foki kiszedni aztán az idei évre vége máglya is szépen épül !

Nincs profilkép
#1336 Lazácska
2013-07-19 14:30:34

Nekem nem nőtt ki hamus helyen,pedig még meg is szántottam.Nekem a kert közepén volt 1 szalonnasütés és ennyi elég is volt.

Nincs profilkép
#1335 tomso
2013-07-19 08:58:27

Üdv mindenkinek!
Én már felszedtem és ha minden jól megy, ma el is tudom adni az utolsó adag fokhagymámat.
Már az őszi rakáson töröm a fejem, ehhez kérnék némi tapasztalatból fakadó segítséget.
A földemen foltokban gombás lett a hagymám.
Arra gondoltam, hogy duggatás előtt Trifenderrel permetezem le a földet, majd tavasszal folytatom a gombaölést Topsin-M, Dithane-M45 és Amistar növényvédő szerekkel.
Az első kérdésem, hogy Trifenderes permetezésnek duggatás előtt van-e értelme?
A második kérdésem, hogy mi a véleményetek arról, ha vékonyan hamuval beszórom a földet, majd beledolgozom talajmaróval. A fokhagyma szereti-e, elviseli-e a hamuval szórt enyhén lúgos földet?

Fokhagyma  termése Ime fokhagyma "magja" vagy is a termés egy kis egygerezdes foki!

Egyébként meg évröl évre jönnek váratlan dolgok igy nem unatkozik az ember idegrendszerre!

Nincs profilkép
#1332 Perecke
2013-07-18 07:57:23

Nyugi Lazácska,mindenki hoz rossz döntést.Lehet lesz még ennél rosszabb is.Nekem a legnagyobb agyalásom mindig a mag volt volt,kitől milyen fajtát,abból is mennyit .aztán rágod a körmöd 1 évig,jól döntöttél e.Miután egyik bejött,a másik nem annyira,akkor meg de jó lett volna csak ezt a helyett.Stb.Stb.
Amúgy meg örülj neki hogy mindenki próbál segíteni a maga módján.Legközelebb hamarabb permetezel,és ennyi.Szép napot mindenkinek.

Nincs profilkép
#1331 Lazácska
2013-07-18 05:56:52

Felhívtam a növényszervízt,azt mondta h semmi gáz nincs mert ha felszeded akkor is eltávozik belőle a méreganyag.Csak be kell tartani a 2 hetet.:)

Válasz #1328. hozzászólásra Ne dobd ki olyat kérdezz meg aki jártas növényvédö szerekbe !

Nincs profilkép
#1329 csabazsolt
2013-07-17 11:08:11

Válasz #1328. hozzászólásra

Szerintem ne dobd ki, felszedés után isél, akkor is feldolgoz valamennyit, meg nem is olyan erőss méreg

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Közepes termésre, kiváró piacra számítanak a gabonatermesztők
Közepes termésre, kiváró piacra számítanak a gabonatermesztők
Menetrend szerint kezdődhet az őszi kalászosok betakarítása.
Hirdetés
Hogyan segít a balatoni alga megmenteni a termést?
Hogyan segít a balatoni alga megmenteni a termést?
Az Algafix a növények természetes szövetségese: kettős hatásával gyors...
Volvo FH 16 470 / 1998 / 653 000 km
Volvo FH 16 470 / 1998 / 653 000 km

14.900 EUR

HERACLES H280E
HERACLES H280E

11.900.000 Ft

Vadháló,  drótfonat,  oszlop,  kapu,  drótkerítés,  vadkerítés,  kerítés építés országosan
Vadháló, drótfonat, oszlop, kapu,...

369 Ft

3D táblás kerítés panel,  vadháló,  drótfonat,  oszlop,  kapu,  kerítéspanel
3D táblás kerítés panel, vadháló,...

5.490 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]