Gázolaj árak 581 Ft Benzin árak 586 Ft EUR 403.88 Ft USD 354.23 Ft CHF 429.55 Ft GBP 477.78 Ft

Fórum

Fokhagyma termesztés

Létrehozta: takiati05 , 2010-07-15 13:10:47

Kedvencekhez Segítség

3378 hozzászólás
Nincs profilkép
#1378 zsugabubus84
2013-07-28 13:33:04

Na mi történt?
Mindenki fokit pucol? :)

Válasz #1376. hozzászólásra nyugodtan ültethetsz belöle vissza!

Nincs profilkép
#1376 Protib
2013-07-25 18:43:49

Olyan kérdésem lenne ( nagyon kezdő vagyok még), hogy tavaly ősszel raktam először boltban vásárolt dughagymát. Most amit én termeltem azt visszaültethetem?

Válasz #1372. hozzászólásra Olvastam a cikket meg a commenteket is . sokan abba nem gondolnak lehet 10 év kemény munkája benne van valakinek aki kicsit összeszedi magát !!!!!

Nincs profilkép
#1374 galgi
2013-07-25 07:42:35

Válasz #1370. hozzászólásra
Makón a Rákosi uton 5+-450ft ,4-5-ig 350ft,de csak ha hibátlan ,egyébként százalékolják

Nincs profilkép
#1373 Protib
2013-07-25 07:19:33

Bocsi mégegyszer, de nem kaptam választ. Fokhagymát lehet árnyékos helyre duggatni?

Nincs profilkép
#1372 Perecke
2013-07-24 21:31:54

Tegnap a délvilágban volt egy cikk a fokhagymásokról,konkrétan a lelei tavaszi fokiról.Termésátlagról várható árakról,miegymás.Olyan gusztustalan kommentek voltak a cikk alatt,majd elhánytam magam.Ekkora roszindulat hogy lehet emberekben:-(((???Ráadásul olyan aki a laikusnál is laikusabb.....

Nincs profilkép
#1371 Perecke
2013-07-24 20:56:35

Zsugabu!Elképzelhető,hogy igazad van.Bevallom én nem csinálok ügyet ebből,ami nem fér ,az megy a földre egyszerűen nem lehet különbséget látni később.Másrészt A mezőkernél a fuvató fölött lábakba van rakva,nemigen felakasztva,merthát irtózatos mennyiségek vannak ott.De aláírom,hogy a legjobb a felakasztás .:-)))

#1370 novenyszerviz
2013-07-24 15:25:38

Válasz #1369. hozzászólásra
Szerintem sajnos lesz még ez alacsonyabb is. Jó pár tonnát nem egyszerű csak úgy eladni. Én is örülnék ha legalább 5-sel kezdődne az ára, de szerintem csak álom.
smile nonono

Valaki töri az árat :Magro

Nincs profilkép
#1368 zsugabubus84
2013-07-23 22:23:15

Köszi a válaszokat. Akkor reggel szedem is. Tomka, akkor csak egy-két napot hagyom kint, nehogy megégjen.
Perecke, én úgy tudom, hogy lógatni kell, hogy a szárból bele menjen még a nedvesség. Vagy rosszul tudom?
üdv.

Nincs profilkép
#1367 Perecke
2013-07-23 18:16:02

Zsugabu!

Bőven elég a 3-4 nap kiterítve,szedni kell már.Már 2 nap alatt rengeteget szárad,főleg ilyen időben.

Padláson meg ha lusta vagyok felrakni akkor feltéve ha csomóba van ,akkor felfordítva,hogy a levele alul a feje felül,szépen egymás mellé lehet rakni,vagy kiterítve,de az sok helyet foglal.Ha meg tökre száraz,akkor mehet gúlába.De csak akkor.

Máglya ma az utolso adag is bekerült a szin alá a következö napok nagy kánikulája miatt ez az egyik rakat nem teljesen látszik de 7 db raklapbra van pakolva kb 120 magas igy kicsit megülve kb mennyi lehet ez súlyra szerintetek ? 5-6 közötti a fej átlag!

Válasz #1364. hozzászólásra Böven elég lesz ! Csak vigyázz me 40 fokot is mondanak az elkövetkezendö napokra és nehogy úgy járj mint én a vöröshagymával junius ba a nagy forroságba kicsit megsült hiába forgattam!!!!!!!

Nincs profilkép
#1364 zsugabubus84
2013-07-23 16:33:11

Hello!
Holnapra terveztem a kiszedését a fokinak. Pár napja megtapostam mert elkezdett dőlni egy része, igaz csak foltokban. Ma kivettem egyet és a külső száraz levél alatt még elég sok a nedvességtartalom. Elég lesz neki 3-4 nap kinn a napon (úgy néz ki az most összejön), vagy még a földben jobban meg kell száradnia? Amikor Ti szedtétek ki mennyire volt nedves/száraz a szára?
Bocs a felesleges kérdésért, de ezen a héten érek rá kiszedni, illetve két hét múlva ismét, de akkor már félek, hogy késő lesz.
köszi

Nincs profilkép
#1363 Bzsr
2013-07-23 16:26:46

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy tárolóm, ahova a fokhagymát csomóba felkötöttük, de nem elég a hely smile closedeyes. Van viszont egy 200 m2-es padlásom is, ha ide csomóba felrakom felkötés nélkül, akkor lehet bármi gondja a fokhagymásnak?

Nincs profilkép
#1362 Perecke
2013-07-23 15:52:57

Micsoda ötletek:-) Fokiföldre meg kis kosarat mindenkinek alibinek:-)))

#1361 Északi
2013-07-23 13:05:52

Válasz #1359. hozzászólásra

He he , itt egyik gazda csináltatott pár szóró lapot paradicsom szed magad akcióval dátumot mindig ő írja a lapra , pár munkásának meg pici vödröt adott mert hát ők szed magadósok , még nem elellenőrizték de kíváncsi vagyok hogy tényleg működik-e .

#1360 novenyszerviz
2013-07-23 11:55:13

Augusztus 2-án fokhagymás rendezvény lesz Makón a http://fokhagymavetomag.hu szervezésében amin én a növényvédelemről tartok előadást.

#1359 novenyszerviz
2013-07-23 11:51:13

Meg adják a termelők kedvét! Tegnap a NAV,rendőrség, munkaügy csapott le Maroslelei foki földekre sok ember megbukott. Mindenkit ellenőriztek alkalmi munkaügyi bejelentés nélkül csak közvetlen családtag segíthetett, de előrizték a munkavédelmi oktatás meglétét földhasználat jogosságát is.
Tegnap délután felett szedve a tavaszi foki teljesen, de naponta rengeteg időm ment el a papírozással. smile cowboy

Nincs profilkép
#1358 pepe122
2013-07-22 10:54:27

Jajj, így késő este már fáradtan a hülye fejemmel félreértelmeztem a műtrágyát, aszittem fokhagyma termésre átszámolva kell mázsánként 14,000 Ft-nyi műtrágya (gondoltam magamban milyen prémium minőség vagy milyen mennyiségű kell rá??) XD.
Még régebben utána néztem és cirka 700-1000 kg/Ha-t javasoltak műtrágya szükségletként (10-15 t termés esetében). Ezért nem stimmelt ott vmi :D
De akkor így minden ok.
Földek esetében nagyjából tudom mi a dörgés, nekem is van össze-vissza 20-25 Ha kiadva bérbe. Én kis 0,5 Ha-os területekre csapnék le foki ügyben, amit nem éri meg gabonatermesztésre hasznosítani és olcsó, szinte ingyen lehet bérelin (+ tám. felvétele).

Nincs profilkép
#1357 Perecke
2013-07-22 08:28:49

Bocsánat a jobb műtrágyák 20000 fölött vannak.A bérleti díjak valószínűleg helyenként változó árúak.Errefelé sokan gabonáznak,a kiadó földeket vagy kiveszik több évre ,vagy megveszik a nagygazdák.Továbbá ott van a sok fokhagymás,akik szintén bérelnének.Azt hogy kicsiben kezded helyénvaló,de azt se felejtsd el hogy egy éved rámegy a próbára.Mellesleg úgy lehet a legtöbbett megtanulni ha alulról kezdi valaki.Legalulról.Másként nem látsz sokmindent.mert nem fogják elárulni.Na szép napot.

Ime a mütrágya árak: műtrágya árlista

Itt találsz kis segitséget a növényvédelemhez : novenyszerviz.5mp.eu . amugy az eladás Magro,Termelötöl, na meg a honlapomnak köszönhetö Tomka Pál. Amugy meg a szabadidöm nagyrészét technologia fejlesztéssel töltöm meg markreting az asszony szokta mondani ez már kórós de nem tudok mit csinálni szinte semmivel kezdtem és a fokinak saját magát kell felpörgetnie évröl évre.

Válasz #1353. hozzászólásra pepe én Csanádapácai vagyok! ;)

Nincs profilkép
#1353 pepe122
2013-07-22 00:50:57

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat.
Vhogy számítottam erre, hogy ez a szabadföldi "játék" más műfaj.
Bár nagyon meglepett a 14000/q műtrágya, sztem az nagyon magas...
És a 150,000/Ha bérletidíj???, itt Szarvas környékén nem ez a módi, kb 60-70e Ft/Ha, pedig bőven akad +30 AK föld.
Nagyjából igyekszem helyretenni a dolgokat, de amondó vagyok, hogy gyakorlat teszi az mestert és a hibáiból tanul. Kicsiben kell kitapasztalni a dolgot.
Igazából a foki fajtákkal vagyok bajba, nem tudom melyik mit tud (tapasztalat híjján), ill. a fokhagymaspecifikus növényvédelemmel, de remélem idővel ez is adni fogja magát.
Az értékesítés hogyan zajlik a fokinál, termelőktől/tőletek vásárolják fel, vagy viszitek a nagybanira? (mivel a termelőtől történő felvásárlás során elég rendesen meg lehet vágni 30-50%-ra is).
Mégegyszer hálásan köszönöm a segítséget :)

Nincs profilkép
#1352 Perecke
2013-07-21 22:42:55

Csak két mondat még.A fóldbérletet kihagytam.Nálunk kb 150000 / ha..Hacsak nincs sajátod.Az a legjobb.. Idővel is szerencse kell,no belvíz,no jég,Egy mondatban összefoglalva jó föld,jó mag jó időjárás,kis odafigyelés,szabadidő mikor kell,és jó ár.

Nincs profilkép
#1351 Perecke
2013-07-21 22:27:13

Az attól függ.
Azt tudnod kell ,hogy kis tételnél 12-20-30 mázsáig nincs nagy gond,elbír a család a mennyiséggel,feltéve ,ha összefog,és akkor a pénz házon belül marad.Tudvalevő,hogy a fokhagyma nagyon élőmunkaigényes.Persze nagyobb területnél ,már amit lehet gépesíteni kell,de attól még a kézi rakás,a dikkelés a sorolás,szedés ugyanúgy megmaradhat.1 hektáron termett foki lepucolása simán lehet 1 milla körül is,Akkor a többi napszám fosztás,rakás gazolás,szedés,hajajjjjj,Vegyszerek megint jó százezres tétel,műtrágya úgyszintén,Mag ha veszed szintén lehet nem kevés,főleg a made in france.Ha locsolni akarod idővel dobot kell venni,ha lehet ,akkor konzollal,mert így locsol szépen,és, a bérlocsolás igen drága.
Egyáltalán nem lebeszélni akarlak,mert lehet ezt a szakmát szeretni,csak oda kell figyelniJól kell eladni,ez a titka,és ez az amit Pali jól csinál.Amúgy meg pár napja találtam tavalyi arnót véletlenül,és volt amelyik egyáltalán nem volt kipuhulva,többi is úgy-ahogy megvolt..Nem semmi.
Átadom a szót:-)

Válasz #1345. hozzászólásra Tibi én probáltam tavaszi illetve összi ültetéssel is elsö évben semmi gond nem volt a tavaszi ültetéssel . viszont az idén a majom fejest ugrott a kútba fejesedési problémák voltak nálam foltokba ugy nézet ki mint ha fejesedés közepén megállt volna a fejlödés . Az Arnónak a az összi ültetés az igazi úgy hozza a formáját még ilyen szélsöséges időjárás körülmények közt is.

a következö napok idöjárássa :Időkép ezt érdemes megnézni . ha ez bekön nekik akkor megkockáztatom szeptember vége oktober eleje már fagyos lesz!!!!!!!

Válasz #1346. hozzászólásra A vetömag 4-5 euro durván és 1000kg kell egy hektárba kb ebböl indulj ki . mütrágya 14000/q vegyszerek , napszámosok,stb Perecke irta 70ft/kg csak a pucolás!!!

Nincs profilkép
#1347 Protib
2013-07-21 19:55:57

Érdeklődnék, hogy a fokhagymát lehet-e árnyékolt helyre duggatni?

Nincs profilkép
#1346 pepe122
2013-07-21 13:02:43

Igen, tisztában vagyok vele, hogy a tavaszi kevesebbet terem, ellenben tartósan tárolható, így ezt jobban preferálom, megfelelő letárolás után magasabb áron értékesíthető (szvsz). Viszont a megfelelő mód kell diverzifikálni az őszi és tavaszi termést az optimális bevétel eléréséhez, bár így dilettánsként nem akarok okoskodni :D Egyébként ezért szeretnék egyszerre többfajtát, különböző ültetési idővel, hogy a lehetőleg redukáljam a kockázatot.

Igazándiból meglep, hogy egy rosszabb termésátlag esetében nulla közeli hasznot termel... ilyen hatalmas költséget emészt fel a növényvédelem vagy a "vetőmag"? (Pont ezért érdeklődtem a fokhagyma iránt, mivel 4-5 hónap alatt ki is fut és nem olyan mint a paradicsom, hogy az előnevelt palánta is min 3 hónap mire első kötés érik és ezen felül min 2 hónap mire nullára hozz a ktg-et és ez után hozza a hasznot - feltéve hogy nem pusztul ki a kultúra).

Lehet naiv számításokat végeztem, de a dugghagyma a termés kb 1/8-ada. Honnan ered a többi ktg? Tényleg meglep a dolog. De komolyan ennyit felemészt a növényvédelem? - Ugyan nem mindegy milyen értékesítési áron számolja az ember. Én pesti nagybani áron számolom...

Mindenesetre nagyon köszönöm a tanácsot :)

Nincs profilkép
#1345 Perecke
2013-07-21 11:52:28

Hát ez néhány oldalas iromány lenne:-)
Először is tavasziból inkább a magyar tavaszit venném.A makói Szuperinfóban hírdetik,majd később ,amúgy nagyrészt Lelén vannak jobban ,mivel ott kötöttebb a föld,mint Makón,illetve még Zomboron. .Persze könnyen beleszaladhatsz galád eladókba,akiktől minden kitelik.Mindenképp locsolnám,mert kevés a tenyészideje,műtrágyázni a gyorsabban oldódokkal.Azt tudomásul kell venni,hogy kevesebbett terem mint az őszi,tehát mikor értékesíted ,a beárazásnál,feltéve ,ha nem hozzák a nyakadra a külföldi importot,hát elégg észnél kell lenni,mert könnyen nullára futhatsz.Nem igazán vagyok a híve az arnó tavaszi termelésének,de ez inkább szubjektív dolog.

Nincs profilkép
#1344 pepe122
2013-07-21 11:37:45

Üdvözlet mindenkinek!

Én még új vagyok itt, mind a fórumon, mind pedig a szakmában. Laikusként olvasgattam itt a fórumot nagyon sok hasznos tapasztalatot és tanácsot láttam.
Eddig fóliás paradicsomban utaztam, de most bele szeretnék fogni fokhagyma termesztésbe. Engem főként a tavaszi ültetés érdekel - mivel elvileg tartósabb és jobban eláll - (de nem zárkózom el az őszitől sem). A tavaszihoz milyen hagymát ajánlotok (az Arno-t néztem ki magamnak, de akár többfélével is megpróbálkozok). Kezdetnek itthon a konyhakertben (100-150 nm) egy próbaszezont akarok lenyomni, kicsit kitapasztalni a dolgot, mire érdemes figyelni.
Esetleg fel tudtok vértezni pár jótanáccsal, mégis mire érdemes figyelni kezdetben, nekem mint zöldfülűnek :D (vetőmag rendelés vásárlás honnan-kitől ajánlott, csávázás mennyire fontos és ha igen mivel milyen szerrel érdemes, öntözés mennyire szükséges - ha igen akkor csepegtetőszalaggal vagy mással, növényvédelemnél mire kell főként figyelni...).
Előre is hálásan köszönöm a segítséget.

Nincs profilkép
#1343 zsugabubus84
2013-07-20 20:39:33

Válasz #1342. hozzászólásra

Köszönöm, akkor szerdán nekiállok, és szedem.
Már nagyon várom, kiváncsi vagyok mennyi lesz. :)

Válasz #1340. hozzászólásra ja ha kiszeded akkor hagyd kint a földön száradni pár napig . Nekem már a összi tavaszi minden kint van kedden végzek a máglyázással is aztán kis szünet ás szedni kell kb két hét mulva a krumplit , vöröshagyma,lilahagyma,fehérhéjú i vöröshagymát ! Remélem 10-e körül meg elindulhatink pucolni a fokit és ott körül elökészitem a földeket az összi ültetésre!

Válasz #1340. hozzászólásra ha megdölt szedheted ki nyugodtan!

Nincs profilkép
#1340 zsugabubus84
2013-07-20 20:25:54

Hello!
A következő lenne a kérdésem: A tavaszi fokhagymám lassan elkezdett dőlni és száradni a levele vége. Sajnos a munkám és a szabadság miatt lehet, hogy pont nem tudom megfelelő időben kiszedni. Melyik a rosszabb neki? Ha egy héttel előbb kiszedem, és még erősek a szárai, vagy ha egy hétig még benn lenne a földben, miután már elszáradt és lehetne szedni.
köszi

Válasz #1338. hozzászólásra Tibi ! 5 napot áll a földön aztán muszály vinni be mert szinte letörik a szára!

Nincs profilkép
#1338 Perecke
2013-07-20 08:07:31

Pali!
nem tudom te csinálod- e,de érdemes kiteríteni a földre 2-3 napra,úgysem lesz eső.Így nem gyullad be az amúgy viszonylag zöld szára,és sokkal fehérebb is lesz.

még holnapra maradt sor foki kiszedni aztán az idei évre vége máglya is szépen épül !

Nincs profilkép
#1336 Lazácska
2013-07-19 14:30:34

Nekem nem nőtt ki hamus helyen,pedig még meg is szántottam.Nekem a kert közepén volt 1 szalonnasütés és ennyi elég is volt.

Nincs profilkép
#1335 tomso
2013-07-19 08:58:27

Üdv mindenkinek!
Én már felszedtem és ha minden jól megy, ma el is tudom adni az utolsó adag fokhagymámat.
Már az őszi rakáson töröm a fejem, ehhez kérnék némi tapasztalatból fakadó segítséget.
A földemen foltokban gombás lett a hagymám.
Arra gondoltam, hogy duggatás előtt Trifenderrel permetezem le a földet, majd tavasszal folytatom a gombaölést Topsin-M, Dithane-M45 és Amistar növényvédő szerekkel.
Az első kérdésem, hogy Trifenderes permetezésnek duggatás előtt van-e értelme?
A második kérdésem, hogy mi a véleményetek arról, ha vékonyan hamuval beszórom a földet, majd beledolgozom talajmaróval. A fokhagyma szereti-e, elviseli-e a hamuval szórt enyhén lúgos földet?

Fokhagyma  termése Ime fokhagyma "magja" vagy is a termés egy kis egygerezdes foki!

Egyébként meg évröl évre jönnek váratlan dolgok igy nem unatkozik az ember idegrendszerre!

Nincs profilkép
#1332 Perecke
2013-07-18 07:57:23

Nyugi Lazácska,mindenki hoz rossz döntést.Lehet lesz még ennél rosszabb is.Nekem a legnagyobb agyalásom mindig a mag volt volt,kitől milyen fajtát,abból is mennyit .aztán rágod a körmöd 1 évig,jól döntöttél e.Miután egyik bejött,a másik nem annyira,akkor meg de jó lett volna csak ezt a helyett.Stb.Stb.
Amúgy meg örülj neki hogy mindenki próbál segíteni a maga módján.Legközelebb hamarabb permetezel,és ennyi.Szép napot mindenkinek.

Nincs profilkép
#1331 Lazácska
2013-07-18 05:56:52

Felhívtam a növényszervízt,azt mondta h semmi gáz nincs mert ha felszeded akkor is eltávozik belőle a méreganyag.Csak be kell tartani a 2 hetet.:)

Válasz #1328. hozzászólásra Ne dobd ki olyat kérdezz meg aki jártas növényvédö szerekbe !

Nincs profilkép
#1329 csabazsolt
2013-07-17 11:08:11

Válasz #1328. hozzászólásra

Szerintem ne dobd ki, felszedés után isél, akkor is feldolgoz valamennyit, meg nem is olyan erőss méreg

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Rizskrízis: duplájára ugrottak az árak, jöhet a kormányzati beavatkozás
Rizskrízis: duplájára ugrottak az árak, jöhet a kormányzati beavatkozás
Rekordmennyiségű tartalék felszabadításával és importtal próbálják stabilizálni...
Mi történik a cukor árával?
Kultivátor
Kultivátor

870.000 Ft

Búza eladó
Búza eladó

82.000 Ft

Jansen TBF-220 kultivátor,  hátsó,  2,20 m (SN139)
Jansen TBF-220 kultivátor, hátsó, 2,20 m...

2.763 EUR

Sárga mosott extra burgonya
Sárga mosott extra burgonya

220 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]