most is viszik hunland 3000-450kg ig 680 plusz komp talán de az egyenlő nagysullyal szoval nem sok értelme van oda adni kivéve ha valakinek kell a pénz! hordják ezek folyamatosan meg valaki nem sporol a vérvételen mint mi én sajnálom rájuk azt a 30 ezer ft ot is ! és itt is volt ugye akinek nem vitték el és elment 80 ezer ft én nem szeretnék igy járni!
amugy nem a magyar bika létszám határozza meg hogy mennyi ért veszik mert akivel én beszéltem azt mondta egész europába nincs elég bika!
ne aggodj én is igy jártam csak nem egy bikával! jöttek 2 héttel mérés előtt hogy az egyik 280 a másik talán 300kg körül elküldtem a f...szba öket mert keveset mondtak erre 2 hét mulva jó árral kamionra feltétel előtt visszamérés 350 meg 360kg voltak az ideg elkapott mikor 340kg tol pakolták öket felfelé!
én már csak akkor mondok valamit ha lemérem a bocikat mert amugy becsapos nagyon!
pontosan 1 hónappal ezelőtt 2 felvásárló is azt mondta rá, hogy olyan 260-280 körül van... most vagy nem értenek hozzá vagy 1 hónap alatt hízott 70-90 kilót
Az ultrahangos megoldást gyanítottam én is, de hol lehet ilyet beszerezni? Az lenne a jó, ha már ellés előtt tudnám, hogy kettő borjúra kell készülnöm, és így nem érnének kellemetlen meglepetések.
Üdv.!
Érdeklődnék, mi lehet a frissen ellett tehenem baja? Étvágytalan, se nem eszik, se nem iszik, lóg a nyelve, és veszett módon folyik a nyál az orrából és szájából. Úgy tapasztalom lázas is, és nehezen lélegzik.
Érdekelne, hogy a kedves tenyésztő társak hogyan szokták megállapítani, hogy egy tehén iker vemhességű. Van-e valami közismert gyógyászati módszer ennek a felderítésére (gép vagy valami)?
Az is érdekelne tud-e valaki olyan felvásárlót, aki kiöregedett tehenet is felvásárol.
Köszönettel!
nekem nincsenek tehneim de most ezek 4 üsző lesz bejelentve nem kell hogy legyen tehened csak az a lényeg hogy ami most van 4 db bejelentem és 30 % nak itt meg kell ellenie és nem adhatom el 6 honapig!
sokan ezt mondják hogy csak tehén mellett lehet bejelentett üszö közbe meg most is lehet csak épp 30% nak meg kell elleni nem adható el!
de az tökmindegy hogy vemhes-e az üsződ vagy nem (a július 31-es támogatáshoz), az a lényeg hogy 8 hónaposnál idősebb legyen. meg ugye max 40 % lehet üsző, a többi tehén kell hogy legyen.
nekem azt mondta az inszeminátor hogy 320kg vagy 14-15 honapos kor meg hogy siessek mert juli 31 ig lehet lejelenteni támogatásra mihelyst látom befolyta a bika már irjuk is a papirt
nekem is 14-15 honaposak és 400kg körüliek az üszöim ugyhogy limuzinnal berakom annak a legkissebb a borjuja amikor meg születik ugyhogy az lesz remélem egyikkel se lesz baj!
Szép napot!
Van 5 darab húsjellegű üszőm(2db blonde,2db limusin,és egy MTxHF)...milyen idős korig várjak a berakással?,mert az egyet tudom hogy kb 15-16 hónaposan kellene,ha sikerül,de a többiről nem nagyon tudom(hallottam 18-20 hónapot,annál hamarabb ne?),mert eddig inkább tejelősökkel foglalkoztunk,de most már át kell váltani lassan a húsra,mert a tej nem kell...
Ez csak az anyatehénre vonatkozik amiből ezek a fajták eleve ki vannak zárva.Hivatkozik is az 5.1-es pontra az anyatehénnél. Hízottbikánál még háziasított bivalyt is beszámol.
A hústípusú vagy kettős hasznosítású típusba tartozó fajtájú állatok támogathatóak. A 1121/2009/EK
rendelet kizár egyes (tejelő típushoz tartozó) fajtákat.
Az állat akkor támogatható, ha a fajtája az ENAR adatbázisban a szarvasmarha ENAR rendelethez
kiadott Útmutató szerint bejelentésre került, és a bejelentett fajta az alábbiak szerint megfelelő. Az
ENAR-ba történő fajtabejelentés későbbi rendezése nem fogadható el, ezért minden esetben
ellenőrizzék le, hogy a nyilvántartásban szerepel-e az állat fajtájának megnevezése. A fentiek alapján
meghatározásra kerültek azok a fajták, amelyek NEM TÁMOGATHATÓAK (ld. alábbi táblázat). Az
ezeken kívüli fajtakódon bejelentett állatok támogathatóak.
Fajta Fajtakód
Angelni 85
Ayrshire 14
Dán vörös 61
Egyéb tejhasznú 99
Holstein-fríz 22
Jersey 12
Norvég vörös 62
SMR 60
Bölény 96
Jak 90
zebu 80
Üdv mindenkinek! le szerettem volna adni 4 borjút 300 ig.Levették a vért most jött meg az eredmény Leptospira hajdró ellenanyag pozitív,buktam vagy 80000 ezret mert így nem viszi el a Török? Szép dolog ez a gazdálkodás!!!!!
mikor lehet kitenni karámba olyan marhát ami egész télen 15-20 fokos istállóban volt ? mennyire teccene nekik az esti 7-8 fok? szél védett helyet csináltam nekik körbe raktam körbálákkal!
meg persze hogy tökéletesen elbomoljanak a dolgok mindeképp kell neki műtrágya de már nem teljesen a nitrogén tartalma miatt! én 2 évente trágyázom a földeket és buzára 2 mázsát rakok kukoricára is sor közé! és kifujt! meg igyekszek rajta hagyni a szármaradványokat is !
Oké legyen igy,de szerinted milyen anyag nincs a tágyában ami a növénynek kell??? Háromszáz mázsa trágya mindent megold...Szervestrágya és forgtás nélküli művelés ,ez lehet egy kitörési pont,mivel működik...
A szervestrágya mellett valamennyi műtrágyát és ásványi anyag pótlást használnod kell, ha nem akarod teljesen lezsarolni a területet. A jó hír viszont az, hogy messze nem annyit, mit ha nem lenne szerves trágyád. A pontos mennyiségeket meg talaj mintavételezéssel lehet jól belőni. A szerves trágya a talaj szerkezetére is jó hatással van. Kötött talajoknak kimondottan jót tesz.
Ez szomorú...Ezekszerint ez csak akkor éri meg ha a trágyát műtrágya árba átváltod és magad használod fel,így bizonyos területen nulla költséggel termelhetsz...Szerinted mennyi területre elég a 400 állományod szervestrágyája úgy ,hogy ne kelljen semmi műtrágya adag???Megmondom őszintén azért kérdezem mert én ebben látom a jővőt,mível látam olyan területet ahol műtrágya nélkül állattartásra alapozva termeltek 4.2 tonna naprát tavaj
12904 hozzászólás
Válasz #2002. hozzászólásra
én sajnálom rájuk azt a 30 ezer ft ot is ! és itt is volt ugye akinek nem vitték el és elment 80 ezer ft én nem szeretnék igy járni!
most is viszik hunland 3000-450kg ig 680 plusz komp talán de az egyenlő nagysullyal szoval nem sok értelme van oda adni kivéve ha valakinek kell a pénz! hordják ezek folyamatosan meg valaki nem sporol a vérvételen mint mi
amugy nem a magyar bika létszám határozza meg hogy mennyi ért veszik mert akivel én beszéltem azt mondta egész europába nincs elég bika!
Válasz #2001. hozzászólásra
ne aggodj én is igy jártam csak nem egy bikával! jöttek 2 héttel mérés előtt hogy az egyik 280 a másik talán 300kg körül elküldtem a f...szba öket mert keveset mondtak erre 2 hét mulva jó árral kamionra feltétel előtt visszamérés 350 meg 360kg voltak az ideg elkapott mikor 340kg tol pakolták öket felfelé!
én már csak akkor mondok valamit ha lemérem a bocikat mert amugy becsapos nagyon!
Válasz #1999. hozzászólásra
legyen igazad az áremelkedést illetően, de attól tartok hogy a sok "itthonragadt bika" majd lenyomja a nagysúly árat...
azért sok volt ez a 3-4 hónap törökök nélkül
Válasz #1999. hozzászólásra

pontosan 1 hónappal ezelőtt 2 felvásárló is azt mondta rá, hogy olyan 260-280 körül van... most vagy nem értenek hozzá vagy 1 hónap alatt hízott 70-90 kilót
Válasz #1996. hozzászólásra
ultrahang dokinak vagy valami közeledbe lévő nagy telepnek lehet! de én javaslom doki vagy inszeminátort mindenképp!
Válasz #1998. hozzászólásra
szoval tarthatod egy darabig még! de akkor érdemes már 6-700kg ig ! azt josolják hogy ez még csak a kezdet 740ft os ár! 
740ft 450kg tól
Szombaton lett volna 3 mázsás bika szállításunk, de sajnos a bika lemondta az utat: kíváncsiságból ma rádobtuk mázsára, 355 kiló.... 8hónaposan....

Nagysúlyban most mennyiért mennek? 700 körül vagy több?
Válasz #1996. hozzászólásra
szólsz a dokinak hogy ultrahangozza meg
én minden ellés után kihívom a dokit hogy nyúljon bele és ellenőrizze ill hogy feltegyen méhtablettát
Válasz #1994. hozzászólásra
A tehénke kezelés alatt.
Az ultrahangos megoldást gyanítottam én is, de hol lehet ilyet beszerezni? Az lenne a jó, ha már ellés előtt tudnám, hogy kettő borjúra kell készülnöm, és így nem érnének kellemetlen meglepetések.
Köszönöm a gyors segítséget!
Válasz #1993. hozzászólásra
jah és van kézi ultrahang sertéseknél ugyis szoktuk megnézni a hasasságot!
Válasz #1993. hozzászólásra

inszeminátor vagy orvos belenyul és ha van benne még egy boci akkor az a "baj" !
ha lázas akkor meg gyulladás csökkentőt neki! de mindegyikhez ha csak neked nincs otthon akkor ki kell hivni állatorvost vagy inszeminátort!
Üdv.!
Érdeklődnék, mi lehet a frissen ellett tehenem baja? Étvágytalan, se nem eszik, se nem iszik, lóg a nyelve, és veszett módon folyik a nyál az orrából és szájából. Úgy tapasztalom lázas is, és nehezen lélegzik.
Érdekelne, hogy a kedves tenyésztő társak hogyan szokták megállapítani, hogy egy tehén iker vemhességű. Van-e valami közismert gyógyászati módszer ennek a felderítésére (gép vagy valami)?
Az is érdekelne tud-e valaki olyan felvásárlót, aki kiöregedett tehenet is felvásárol.
Köszönettel!
Válasz #1991. hozzászólásra
de azok is hus keverékek nem HF elviszik egyszinűnek magyar árba 
a feketék belekerültek valahogy
Válasz #1990. hozzászólásra

az a legjobb bolt!
jól néznek ki s fekete bikák is!
Válasz #1988. hozzászólásra
pont azért lett ebből! de ha nagyon keresel méhtelepen szokott lenni km számra
ingyé volt
Válasz #1987. hozzászólásra

Válasz #1987. hozzászólásra
jól néz ki!
drótkötelet mennyiért adták?
kiraktam a bocikat az uj karámba! már sok volt a trágya taligázás!
délután 1 órátol még most is egymásra ugrálnak nem igaz hogy nem fáradnak el!

Válasz #1983. hozzászólásra
nekem nincsenek tehneim de most ezek 4 üsző lesz bejelentve nem kell hogy legyen tehened csak az a lényeg hogy ami most van 4 db bejelentem és 30 % nak itt meg kell ellenie és nem adhatom el 6 honapig!
sokan ezt mondják hogy csak tehén mellett lehet bejelentett üszö közbe meg most is lehet csak épp 30% nak meg kell elleni nem adható el!
Válasz #1980. hozzászólásra

18hónapos és 4q-ás nak kell lennie.
A 8 hónaposnál fatalabbat üszőként lehet bejelenteni a 8 hónaposnál idősebbet tehénként?
Válasz #1980. hozzászólásra
de az tökmindegy hogy vemhes-e az üsződ vagy nem (a július 31-es támogatáshoz), az a lényeg hogy 8 hónaposnál idősebb legyen. meg ugye max 40 % lehet üsző, a többi tehén kell hogy legyen.
sziasztok! vannak hf bikáim én kérhetek rá támogatást? ha igen akkor miet??
Válasz #1979. hozzászólásra
Minimum 15 hónap és 350 kg az inszeminátorom szerint.
Válasz #1979. hozzászólásra
mihelyst látom befolyta a bika már irjuk is a papirt 
nekem azt mondta az inszeminátor hogy 320kg vagy 14-15 honapos kor meg hogy siessek mert juli 31 ig lehet lejelenteni támogatásra
nekem is 14-15 honaposak és 400kg körüliek az üszöim ugyhogy limuzinnal berakom annak a legkissebb a borjuja amikor meg születik ugyhogy az lesz remélem egyikkel se lesz baj!
Szép napot!
Van 5 darab húsjellegű üszőm(2db blonde,2db limusin,és egy MTxHF)...milyen idős korig várjak a berakással?,mert az egyet tudom hogy kb 15-16 hónaposan kellene,ha sikerül,de a többiről nem nagyon tudom(hallottam 18-20 hónapot,annál hamarabb ne?),mert eddig inkább tejelősökkel foglalkoztunk,de most már át kell váltani lassan a húsra,mert a tej nem kell...
Válasz #1973. hozzászólásra
HF-re eddig sem lehetett anyatehén-támogatást beadni, csak húhasznúakra.
Válasz #1975. hozzászólásra
Ez csak az anyatehénre vonatkozik amiből ezek a fajták eleve ki vannak zárva.Hivatkozik is az 5.1-es pontra az anyatehénnél. Hízottbikánál még háziasított bivalyt is beszámol.
Válasz #1974. hozzászólásra
Na ezt megint megcsináltuk...
A hústípusú vagy kettős hasznosítású típusba tartozó fajtájú állatok támogathatóak. A 1121/2009/EK
rendelet kizár egyes (tejelő típushoz tartozó) fajtákat.
Az állat akkor támogatható, ha a fajtája az ENAR adatbázisban a szarvasmarha ENAR rendelethez
kiadott Útmutató szerint bejelentésre került, és a bejelentett fajta az alábbiak szerint megfelelő. Az
ENAR-ba történő fajtabejelentés későbbi rendezése nem fogadható el, ezért minden esetben
ellenőrizzék le, hogy a nyilvántartásban szerepel-e az állat fajtájának megnevezése. A fentiek alapján
meghatározásra kerültek azok a fajták, amelyek NEM TÁMOGATHATÓAK (ld. alábbi táblázat). Az
ezeken kívüli fajtakódon bejelentett állatok támogathatóak.
Fajta Fajtakód
Angelni 85
Ayrshire 14
Dán vörös 61
Egyéb tejhasznú 99
Holstein-fríz 22
Jersey 12
Norvég vörös 62
SMR 60
Bölény 96
Jak 90
zebu 80
Helló! Na most akkor tényleg nincs HF-re?
Jól olvastam ,hogy Holstein Frízre nem igényelhető???
Válasz #1971. hozzászólásra
Ezzl akarják kivédeni a külföldiek földvásárlását???Azzal hogy majd nem kapnak területalaput???Az állatenyésztöknek mi köze lesz a bázishoz??
Itt az "új bázis év" amit mindenki várt
28-as melléklet
http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk532012
Üdv mindenkinek! le szerettem volna adni 4 borjút 300 ig.Levették a vért most jött meg az eredmény Leptospira hajdró ellenanyag pozitív,buktam vagy 80000 ezret mert így nem viszi el a Török? Szép dolog ez a gazdálkodás!!!!!
mikor lehet kitenni karámba olyan marhát ami egész télen 15-20 fokos istállóban volt ? mennyire teccene nekik az esti 7-8 fok? szél védett helyet csináltam nekik körbe raktam körbálákkal!
Válasz #1967. hozzászólásra
Igen az!
Május közepére-végére lenne aktuális!
Válasz #1933. hozzászólásra
Még aktuális a borjúvásárlási szándékod?
Mennyi időn belül kellene lebonyolítani az üzletet?
Válasz #1965. hozzászólásra
most kaptam INVE borju premix hez recpetet ott 250kg ig ír 20kg szoját 1 mázsához
250kg felett pedig 8kg szoja és 8 kg extrudált napra forgó!
ehhez ugye buza kuki meg a premix jön pluszba meg ugye zeolit vagy mészgritt!
Üdv. Szóját milyen arányban lehet, illetve érdemes tenni az abrakba? köszönöm
Üdv. A húsmarha támogatásról amiről a területalapúnál kell nyilatkozni tud valaki valami pontosat, hogy hogy lesz?
Válasz #1959. hozzászólásra
szerintem is a szervestrágya és a forgatás nélkúli müvelés üti egymást. Valahogy a főldbe kell jutnia az anyagnak nem csak a tetejére.
ha nem forgatod le a ganét akkor tönkre megy
forgatás nélküli hígtrágyánál működhet
meg persze hogy tökéletesen elbomoljanak a dolgok mindeképp kell neki műtrágya de már nem teljesen a nitrogén tartalma miatt! én 2 évente trágyázom a földeket és buzára 2 mázsát rakok kukoricára is sor közé! és kifujt! meg igyekszek rajta hagyni a szármaradványokat is !

Emlékeim szerint korlátozva van a kijuttatható nitrogén mennyiség. Továbbá a mennyiség ritkán fordul át minőségbe.
Válasz #1957. hozzászólásra
Oké legyen igy,de szerinted milyen anyag nincs a tágyában ami a növénynek kell??? Háromszáz mázsa trágya mindent megold...Szervestrágya és forgtás nélküli művelés ,ez lehet egy kitörési pont,mivel működik...
Válasz #1956. hozzászólásra

30000q trágya van évente,de 1-2q nitrogén kell hektáronként.
Válasz #1956. hozzászólásra

Bár nem tőlem kérdezted.
A szervestrágya mellett valamennyi műtrágyát és ásványi anyag pótlást használnod kell, ha nem akarod teljesen lezsarolni a területet. A jó hír viszont az, hogy messze nem annyit, mit ha nem lenne szerves trágyád. A pontos mennyiségeket meg talaj mintavételezéssel lehet jól belőni. A szerves trágya a talaj szerkezetére is jó hatással van. Kötött talajoknak kimondottan jót tesz.
Ez szomorú...Ezekszerint ez csak akkor éri meg ha a trágyát műtrágya árba átváltod és magad használod fel,így bizonyos területen nulla költséggel termelhetsz...Szerinted mennyi területre elég a 400 állományod szervestrágyája úgy ,hogy ne kelljen semmi műtrágya adag???Megmondom őszintén azért kérdezem mert én ebben látom a jővőt,mível látam olyan területet ahol műtrágya nélkül állattartásra alapozva termeltek 4.2 tonna naprát tavaj
Válasz #1954. hozzászólásra
ez lassú folyamat ..Nem bank ez a kis gazdaság.
ÁÁÁÁÁÁ dehogy,,,