Ne hidd, hogy az én trakeszom annyira személyautós. Ősszkerék, szervó és ennyi. Az összes többi alap. A motornál is az az egyetlen mágnesszelepes izé az, amivel több, mit egy akármilyen alap.
Elkaptam egy pech sorozatot, ennyi. Egyébként meg poénnak szántam a hsz-t, csak elfelejtettem kitenni a szmájlit.
Teljesen egyetértek veled ebben (is).
Hacsak lehet elvetem ősszel...no nem is annyira a terméshozam miatt hanem h tavaszra a gyomot megelőzze.
Ez éven parlagon volt legyomirtózam elsőként majd maró, és zúztam.Mivel homok próbálok istállótrágyát szerezni rá.
Tavaszra pedig veszek valami lábasjószágot ami meg is eszi a lucernámat...
Nekem a kézzel guritgatott beton hordós ötlet teszett. Nem hiszem, hogy kipróbálom. Az egyik területem lejtős, nem kicsit!
Gyanítom, ha meglátná a szomszédság amint nagy igyekezettel gurítok egy méretes betongordót akár fel, akár le, szerintem legalább annyira jól szórakoznának mint Jani bácsin, amikor tökön vágat megát a kapanyéllel!
Szia Bencsiki!
Nem csak az Isekinek lehetnek gondjai,de a mi trakeszaink még igazi egyszerű trakik.A tieitek meg már majdnem személyautók már ami a technikát illeti.Bizonyára jobbak is ,de az tény,hogy sokkal több a hibalehetőség.
Őszi lucernát nem szokás felülvetni. Állítólag újabba a tavaszit sem, de én ebben szkeptikus vagyok.
Szóval az őszi telepítésnek az az egyik trükkje, hogy nem gyomosodik fel és a fagyokig már megerősödik annyira, hogy ne kelljen takaró növénnyel védeni. A másik, hogy tavasszal az első kaszálásnál már teljes termést ad. A gáz az őszi esőkkel van....
ÜDV!
Kérdés!
Véletlenül nincs ismerősötök, vagy valaki nem foglalkozik szőlővessző értékesítéssel?
Keresnék az őszi telepítéshez, vesszőket.
Köszönettel!
Csak egy ötlet hengerezésre egy olyan tartály amiből nem folyik ki a víz,munka után pedig kiereszted a földre.Üresen tárolnád és mozgatnád,a munka előtt meg feltöltenéd és kész.Lehet,hogy erősebb fém hordóból(hordókból) is lehetne valahogy összehozni.
Akkor várjuk az esőt hogy vethessük a lucernát...
érdemes keverni az őszi vetést pl.árpával?
Utószó a hengerhez: csak 16" os felnijeim vannak
520 kg..hmm megcsinálom otthon és kinn megtöltöm homokkal utána ott hagyom a föld szélén:)))
uis az oda vezető út olyan meredek hogy szólóban elég felmenni:))
lesz kölcsön eszköz már lebeszéltem.
geresz
Nekem olyan van. Amire figyelni kell:
- Mit akarsz vetni vele? Kukorícát is, vagy csak kalászost és apró magot?
- Vannak-e hozzá beállítási adatok? (milyen növényhez hogyan kell beállítani)
- Áttételek mennyire kopottak,
- Kerekek állapota.
Szevasztok.
Hengernek biztos megfelelne valamilyen régi 120, 160 literes, vagy akár ennél nagyobb ürtartalmú bojler belseje is, nemde? Vagy a házi vízmü régi tartálya, akár kettő összehegesztve.
Sziasztok!
Valaki üzemeltet lóvontatású vetőgépet traktorral?
Most hozzá tudnék jutni 1-hez jutányos áron Mire figyeljek? Mik a lényeges elemek aminek feltétlen meg kell amiket nem lehet pótolni?Mert első ránézésre szerintem hiányos de ha valaki tudna képet mellékelni azt megköszönném!
Szia Balu.
Jó volt a pancsi a Balcsiban?Én a horvátoknál olvastam,hogy lelépsz hétvégére,pedig szerettem volna közelebbről megkukucskálni a rendsodródat.Beüzemelted már a fűkaszádat?Érdekelne,hogy birja-e a trakesz,mert nekem is kellene valami hasonló
Válasz #4703. hozzászólásra
Igazad van...nem beszélve arról h ez persze nem függeszthető...és persze ki pakolja ide-oda....ki is kell vele jutni a területemre.
Gondolkodjunk...sör-sör-sör
Szerintem a túl kicsi sugarú hengerekkel vigyázni kell, puha talajon baj lehet vele (nehezen gurul, süpped, részben tolja maga előtt a talajt)
1 olyan méretű henger amit leírtál olyan 77 dm3. Betonból ez kb 170, acélból kb 606 kiló.
Érdemesebb talán valami nagyobb sugarú és üreges megoldásban gondolkodni.
Mármint szerintem. De szóljatok, ha tévedek.
Köszi!
Az az ötletem támadt ha két vashengert készítek(110 cm 30 átm) és egymás után kb 30 cm re vontatom egy szerelvényként az jobb hatásfokkal jár? érdemes?
ahhoz meg hüle vagyok hogy kilóra ez mennyi
Az idén zöldborsó vetőmagot termeltem.
Vetés után gyűrűs hengerrel tömörítettük. Szerintem jól sikerült. 2,5 ha-ról 60 q. már csak el kell adni a felét.
Szívesen, nincs mit.
Csak ugye én nem olvasom ezt a topikot, mert kistraktorom sincs. De valamelyik nicsk név IDE vezetett.
ha az S.O.S. topikban teszed fel isméltlésként talán még több javaslat érkezik.
Van ottho egy lovashanger megtépázott állapotban, ha gondolod. A viszont könnyű.
Mák lucerna tömörítésre úgy emlékszem sima hengert szuktunk volt használni.
a gyűrűst inkább másnál, mert ....
Köszi mindenkinek.!
Ha lenne eső(de nem lesz) elvetném most.
Eke,borona van és kezünk is szépen megszórjuk ahogy írtad Bencsiki.
Jók a henger ötletek..most adtam le egy gáztartályt a vasba..bakker...de még van két kisebb csak az alu, de ha bebetonozom belül akkor jó lesz!
egerész
Másik henger megoldás.Kiselejtezett autó gáztartály(gázbeszerelőknél ócskavas árban) külőmbőző nagyságban vannak. A múltiszelep felfogatás kivágva homokkal feltölt a rés behegeszt két végére forgáspont hegeszt és lehet húzni.A tartály 3.5-4 acéllemez így még tartós és erős is.
Másik megoldás:
Azonos méretű autófelniket egymásra rakunk, a csavarok mentén menetes szárral összehúzatjuk, radikálisabbak össze is hegeszthetik. Utána az egészet ki öntjük betonnal.A csavaroknál csapágyazható,így vontatható lesz.
Ráadásként valami kis profilja is van neki.
Egy haverom tavaly tavasszal vetett kézzel lucernát 4000 nm-re. Kimondottan jó lett. Szót fogadott az öreg parasztnak, a magot bekeverte nedves homokkal (nem vizessel, olyan nedvességűvel, amilyen a bányában a homok), szobában tárolta 2 napig, aztán szántott - boronált földre egyenletesen elszórta, boronával takartatta. Nem vetette felül semmivel. Lehet, hogy mázlija volt.
Szia!
Nem biztos, hogy tavasszal vetem. Én ősszel szeretném, van még rá 2 hetem, mielőtt végképp lekésném. Ha lesz annyi eső, hogy tudjak magágyat készíteni, akkor még az idén vetek.
Vetőmag igény: 20-25 kg/ha. Én 20-szal számolok.
Vetni kézzel is lehet. Nagyobb területet (hektár körül) sima lovas vetőgéppel vetem. Kisebbet most csinálok először. Vetést a haverom kézi szórós vetőgépével csináljuk. Még én sem láttam, a srác szerint olyasmit kell elképzelni, mint a műtrágya szóró, csak kézben. Megrántasz egy madzagot, a cuss meg szépen egyenletesen elteríti a magot egy bizonyos területen. Aztán léphetsz arrébb.
Magtakarás boronával lesz, hengerem sajnos nincs, így az elmarad.
Ha kész lesz, beszámolok róla (mármit a vetőgépről).
Bencsiki említetted hogy lucernát akarsz vetni. Gondolom tavasszal?
Mivel készíted elő a talajt?
Gondom az hogy kb 1000 nm kéne bevetnem azonban vetőgépem nincs..vmi ötlet?
Kb mennyi mag kell ehhez 3 kg -al számoltam.
Köszi!
Szia, nekem is van egy egysoros "félautomata" krumplivetőm, én gyártottam, arra az 5-10 árra amit szoktam vetni tökéletesen megfelel. Egyébként egy gyáriról koppintottam, igazán kevés pénzt költöttem rá, de müködik rendesen. Itt van két kép is róla. De ha a nevemre vagy a trakim képére kattintol, akkor a hozzászólásaim közt megtalálod a tavaszi vetés videóját, +van ott még két videó a netről is, az a TZ-4K -s videó nekem nagyon tetszik.
Szia ATI mi hánt hozzá jutok a videóhoz felteszem. Indul a következő projekt ha már felszedem el is kellene ültetni. Most ehhez keresek képeket és videókat, mondjuk élőben kellene egyet megnézni.
Szép estét a fórumtársaknak.
Misi meg néztem a képeket nagyon tuti.Most már kívánok hozzá 5-10ha bérszedést és meg érte vele dolgozni.Igen sajna sok dolog a politika martalékává vált ebben az országban.A magyar tudást a porba tiporták,mérnökeinket elmarták az országból holott nincs olyan terület ahol magyar név ne legyen az elsö 3 hely valamelyikén.Ma a duna tv-n néztem egy 2003-as dokumentumfilmet,idös gazda emberek beszéltek föként hajdúságiak.A tejkvóta volt a téma,meg a következménye vagyis a csatornába öntött tej a 85.-ft kilóáron vágóra adott tehenek.Némely ember ugy zokogott mint egy 2éves gyerek.Öszinte leszek az elsö félóra után nekem is könnybe lábatt a szemem.Hát ide jutott az ország.
35470 hozzászólás
Válasz #4717. hozzászólásra
Ne hidd, hogy az én trakeszom annyira személyautós. Ősszkerék, szervó és ennyi. Az összes többi alap. A motornál is az az egyetlen mágnesszelepes izé az, amivel több, mit egy akármilyen alap.
Elkaptam egy pech sorozatot, ennyi. Egyébként meg poénnak szántam a hsz-t, csak elfelejtettem kitenni a szmájlit.
Válasz #4716. hozzászólásra
Teljesen egyetértek veled ebben (is).
Hacsak lehet elvetem ősszel...no nem is annyira a terméshozam miatt hanem h tavaszra a gyomot megelőzze.
Ez éven parlagon volt legyomirtózam elsőként majd maró, és zúztam.Mivel homok próbálok istállótrágyát szerezni rá.
Tavaszra pedig veszek valami lábasjószágot ami meg is eszi a lucernámat...
Válasz #4713. hozzászólásra

Nekem a kézzel guritgatott beton hordós ötlet teszett. Nem hiszem, hogy kipróbálom. Az egyik területem lejtős, nem kicsit!
Gyanítom, ha meglátná a szomszédság amint nagy igyekezettel gurítok egy méretes betongordót akár fel, akár le, szerintem legalább annyira jól szórakoznának mint Jani bácsin, amikor tökön vágat megát a kapanyéllel!
Válasz #4711. hozzászólásra
Szia Bencsiki!
Nem csak az Isekinek lehetnek gondjai,de a mi trakeszaink még igazi egyszerű trakik.A tieitek meg már majdnem személyautók már ami a technikát illeti.Bizonyára jobbak is ,de az tény,hogy sokkal több a hibalehetőség.
Válasz #4713. hozzászólásra
Őszi lucernát nem szokás felülvetni. Állítólag újabba a tavaszit sem, de én ebben szkeptikus vagyok.
Szóval az őszi telepítésnek az az egyik trükkje, hogy nem gyomosodik fel és a fagyokig már megerősödik annyira, hogy ne kelljen takaró növénnyel védeni. A másik, hogy tavasszal az első kaszálásnál már teljes termést ad. A gáz az őszi esőkkel van....
ÜDV!
Kérdés!
Véletlenül nincs ismerősötök, vagy valaki nem foglalkozik szőlővessző értékesítéssel?
Keresnék az őszi telepítéshez, vesszőket.
Köszönettel!
Sziasztok
Csak egy ötlet hengerezésre egy olyan tartály amiből nem folyik ki a víz,munka után pedig kiereszted a földre.Üresen tárolnád és mozgatnád,a munka előtt meg feltöltenéd és kész.Lehet,hogy erősebb fém hordóból(hordókból) is lehetne valahogy összehozni.
Bocs,hogy beleszólok csak egy ötlet.
Válasz #4705. hozzászólásra

Jó reggelt!
Akkor várjuk az esőt hogy vethessük a lucernát...
érdemes keverni az őszi vetést pl.árpával?
Utószó a hengerhez: csak 16" os felnijeim vannak
520 kg..hmm megcsinálom otthon és kinn megtöltöm homokkal utána ott hagyom a föld szélén:)))
uis az oda vezető út olyan meredek hogy szólóban elég felmenni:))
lesz kölcsön eszköz már lebeszéltem.
geresz
Válasz #4708. hozzászólásra
Nekem olyan van. Amire figyelni kell:
- Mit akarsz vetni vele? Kukorícát is, vagy csak kalászost és apró magot?
- Vannak-e hozzá beállítási adatok? (milyen növényhez hogyan kell beállítani)
- Áttételek mennyire kopottak,
- Kerekek állapota.
Válasz #4707. hozzászólásra
Ahoz Iseki kell?
Szevasztok.
Hengernek biztos megfelelne valamilyen régi 120, 160 literes, vagy akár ennél nagyobb ürtartalmú bojler belseje is, nemde? Vagy a házi vízmü régi tartálya, akár kettő összehegesztve.
Válasz #4707. hozzászólásra

Köszi!
Látom te sem küszködsz ilyen problémákkal.
Sziasztok!
Valaki üzemeltet lóvontatású vetőgépet traktorral?
Most hozzá tudnék jutni 1-hez jutányos áron Mire figyeljek? Mik a lényeges elemek aminek feltétlen meg kell amiket nem lehet pótolni?Mert első ránézésre szerintem hiányos de ha valaki tudna képet mellékelni azt megköszönném!
Válasz #4685. hozzászólásra
meg mindenféle bowdenekkel.
Gratulálok a trakihoz.Biztos nem lesznek gondjaid az elektronikával
Válasz #4633. hozzászólásra

Szia Balu.
Jó volt a pancsi a Balcsiban?Én a horvátoknál olvastam,hogy lelépsz hétvégére,pedig szerettem volna közelebbről megkukucskálni a rendsodródat.Beüzemelted már a fűkaszádat?Érdekelne,hogy birja-e a trakesz,mert nekem is kellene valami hasonló
Válasz #4704. hozzászólásra
Hengert nem szokás 3 ponton emelve szállítani :) Inkább vontetják.
2 db 17 colos felniből és 2 mm-es acél lemezből 130 széles hengert elkészítve és homokkal megtöltve kb 520 kilós hengert kapunk.
Válasz #4703. hozzászólásra

Igazad van...nem beszélve arról h ez persze nem függeszthető...és persze ki pakolja ide-oda....ki is kell vele jutni a területemre.
Gondolkodjunk...sör-sör-sör
köszi!
Szerintem a túl kicsi sugarú hengerekkel vigyázni kell, puha talajon baj lehet vele (nehezen gurul, süpped, részben tolja maga előtt a talajt)
1 olyan méretű henger amit leírtál olyan 77 dm3. Betonból ez kb 170, acélból kb 606 kiló.
Érdemesebb talán valami nagyobb sugarú és üreges megoldásban gondolkodni.
Mármint szerintem. De szóljatok, ha tévedek.
Válasz #4701. hozzászólásra

Köszi!
Az az ötletem támadt ha két vashengert készítek(110 cm 30 átm) és egymás után kb 30 cm re vontatom egy szerelvényként az jobb hatásfokkal jár? érdemes?
ahhoz meg hüle vagyok hogy kilóra ez mennyi
Válasz #4700. hozzászólásra

Az idén zöldborsó vetőmagot termeltem.
Vetés után gyűrűs hengerrel tömörítettük. Szerintem jól sikerült. 2,5 ha-ról 60 q. már csak el kell adni a felét.
A másik felét meg magamnak elvetem.
Válasz #4698. hozzászólásra
Ebben teljesen igaza van kolléga, sima kell oda. A felnis inkább szántást tömöríteni jó. Szegény ember vizzel főz...
A lucernás topikot is nézd meg.

Íme
Válasz #4694. hozzászólásra

Szívesen, nincs mit.
Csak ugye én nem olvasom ezt a topikot, mert kistraktorom sincs. De valamelyik nicsk név IDE vezetett.
ha az S.O.S. topikban teszed fel isméltlésként talán még több javaslat érkezik.
Van ottho egy lovashanger megtépázott állapotban, ha gondolod. A viszont könnyű.
Mák lucerna tömörítésre úgy emlékszem sima hengert szuktunk volt használni.
a gyűrűst inkább másnál, mert ....
Válasz #4696. hozzászólásra

Vihar lámpát mi a cukorrépánál használtunk.
(Ugyanoda kötve).
Válasz #4691. hozzászólásra

Télleg..van kinn egy betonkádam majd azt gurigatom..a homokban...tökömön egy viharlámpással
Köszi mindenkinek.!
Ha lenne eső(de nem lesz) elvetném most.
Eke,borona van és kezünk is szépen megszórjuk ahogy írtad Bencsiki.
Jók a henger ötletek..most adtam le egy gáztartályt a vasba..bakker...de még van két kisebb csak az alu, de ha bebetonozom belül akkor jó lesz!
egerész
Sziasztok Urak!
Na ezért jó ez a topik (hengerek).
Köszi az infókat.
Másik henger megoldás.Kiselejtezett autó gáztartály(gázbeszerelőknél ócskavas árban) külőmbőző nagyságban vannak. A múltiszelep felfogatás kivágva homokkal feltölt a rés behegeszt két végére forgáspont hegeszt és lehet húzni.A tartály 3.5-4 acéllemez így még tartós és erős is.
Másik megoldás:
Azonos méretű autófelniket egymásra rakunk, a csavarok mentén menetes szárral összehúzatjuk, radikálisabbak össze is hegeszthetik. Utána az egészet ki öntjük betonnal.A csavaroknál csapágyazható,így vontatható lesz.
Ráadásként valami kis profilja is van neki.
Válasz #4682. hozzászólásra
véletlen keveredtem idáig .....
"hengerem sajnos nincs, így az elmarad."
úgy látom nagyon szerettek dolgozni, így megemlítek egy hengerezési lehetőséget.
200 literes fémhordó vízzel megtöltve, és kézzel .....
Válasz #4689. hozzászólásra

Görbe sorban nem kell a kormányt tekergetni de a féket azt szét kell akasztani az biztos,
Válasz #4688. hozzászólásra

Hát van benne anyag...
Sziasztok Urak!

Készlet a szezon végére a krumplirázóm már csak a festés hiányzik. Nagyon szépen dolgozik majd ha hozzá jutok a videóhoz akkor feltöltöm.
Várom a véleményeket.
Válasz #4686. hozzászólásra
Kb. 10 centire. Meg ahogy éppen sikerül. Ahogy a videón is látod.
Válasz #4678. hozzászólásra

Szia bt66!
Köszi a képeket te milyen mélyre ülteted ?
Nagyon tetszik a gép.
Válasz #4679. hozzászólásra
Helló!
Na valami örömhír!
Már felkutattam minden a közelben.
És hol , menyiért?
Írd meg ide vagy e-mailben. Köszi.
Válasz #4681. hozzászólásra
Egy haverom tavaly tavasszal vetett kézzel lucernát 4000 nm-re. Kimondottan jó lett. Szót fogadott az öreg parasztnak, a magot bekeverte nedves homokkal (nem vizessel, olyan nedvességűvel, amilyen a bányában a homok), szobában tárolta 2 napig, aztán szántott - boronált földre egyenletesen elszórta, boronával takartatta. Nem vetette felül semmivel. Lehet, hogy mázlija volt.
Válasz #4680. hozzászólásra
Bocs, a magágyelőkészítés kimaradt: semmi extra. Szerves trágya, szántás, boronálás, henger nincs. A műtrágyát elfelejtem.
1000 nm-re 2 kg vetőmeg elég. Magot csak megbízható forrásból!
Szia!
Nem biztos, hogy tavasszal vetem. Én ősszel szeretném, van még rá 2 hetem, mielőtt végképp lekésném. Ha lesz annyi eső, hogy tudjak magágyat készíteni, akkor még az idén vetek.
Vetőmag igény: 20-25 kg/ha. Én 20-szal számolok.
Vetni kézzel is lehet. Nagyobb területet (hektár körül) sima lovas vetőgéppel vetem. Kisebbet most csinálok először. Vetést a haverom kézi szórós vetőgépével csináljuk. Még én sem láttam, a srác szerint olyasmit kell elképzelni, mint a műtrágya szóró, csak kézben. Megrántasz egy madzagot, a cuss meg szépen egyenletesen elteríti a magot egy bizonyos területen. Aztán léphetsz arrébb.
Magtakarás boronával lesz, hengerem sajnos nincs, így az elmarad.
Ha kész lesz, beszámolok róla (mármit a vetőgépről).
Szórd szét kézzel,mint az Ősök!
Sziasztok!

Bencsiki említetted hogy lucernát akarsz vetni. Gondolom tavasszal?
Mivel készíted elő a talajt?
Gondom az hogy kb 1000 nm kéne bevetnem azonban vetőgépem nincs..vmi ötlet?
Kb mennyi mag kell ehhez 3 kg -al számoltam.
Köszi!
Zoli82 jelentkezz !!!
Tudok a közelünkbe egy helyet ahol van keréksúly.
Válasz #4670. hozzászólásra

Szia, nekem is van egy egysoros "félautomata" krumplivetőm, én gyártottam, arra az 5-10 árra amit szoktam vetni tökéletesen megfelel. Egyébként egy gyáriról koppintottam, igazán kevés pénzt költöttem rá, de müködik rendesen. Itt van két kép is róla. De ha a nevemre vagy a trakim képére kattintol, akkor a hozzászólásaim közt megtalálod a tavaszi vetés videóját, +van ott még két videó a netről is, az a TZ-4K -s videó nekem nagyon tetszik.
http://www.technikboerse.com/view/gebrauchtmaschine/kartoffellegemaschine/720815/stoll-kartoffellegemaschine-handbetrieben-.html
http://www.agroinform.com/aprohirdetes/Burgonya-kiporgeto-Burgonya-ulteto-Szoghajtok/157713/
Válasz #4674. hozzászólásra
Volt automatám is de azzal csírásan nem lehet ültetni ezért azt eladtam most fél autómatám van. Holnap teszek fel képet róla.
Válasz #4672. hozzászólásra
Most ehhez keresek képeket és videókat, mondjuk élőben kellene egyet megnézni.
Szia ATI mi hánt hozzá jutok a videóhoz felteszem. Indul a következő projekt ha már felszedem el is kellene ültetni.
Válasz #4671. hozzászólásra
Szia !
Neked milyen fajta van ? Szeretnénk egyet össze eszkábálni és valami mintát szeretnénk lekoppintani.
Válasz #4672. hozzászólásra
kellett ez az Ojrópa...
Szép estét a fórumtársaknak.
Misi meg néztem a képeket nagyon tuti.Most már kívánok hozzá 5-10ha bérszedést és meg érte vele dolgozni.Igen sajna sok dolog a politika martalékává vált ebben az országban.A magyar tudást a porba tiporták,mérnökeinket elmarták az országból holott nincs olyan terület ahol magyar név ne legyen az elsö 3 hely valamelyikén.Ma a duna tv-n néztem egy 2003-as dokumentumfilmet,idös gazda emberek beszéltek föként hajdúságiak.A tejkvóta volt a téma,meg a következménye vagyis a csatornába öntött tej a 85.-ft kilóáron vágóra adott tehenek.Némely ember ugy zokogott mint egy 2éves gyerek.Öszinte leszek az elsö félóra után nekem is könnybe lábatt a szemem.Hát ide jutott az ország.
Nekem van!