Válasz #9299. hozzászólásra
Bimbós állapotban a fénybogár teszi a legnagyobb kárt a virágbimbó szétrágásával, ugyanis keresi a virágport, ha már kivirágzott akkor pedig a becőormi kezdi a peterakást a becőbe. Tehát ígyis, úgyis kár, én fújnám, a biscayanak elvileg van 6-7 napos hatástartama. Én a magam részéről eccer fújom zöld bimbóban prietroiddal, majd fővirágzásban méhkímélő anyaggal (pl. biscaya) a virágzás végén ha kéznél van a hidas akkor kap még egy rovarölő+gombaölő mixet.
Válasz #9297. hozzászólásra
Biscaya ment múlt héten szerdán este, az orrsúlytartó marékszám szedte a fénybogarat meg az ormit, pénteken néztük már nem volt rajta bogár (elvétve itt-ott egy-egy db) úgyhogy jó szer az
Ha már teljes virágzásban van a repce akkor a fénybogár már nem okoz nagyobb kárt. Persze ha sok van akkor azért érdemes védekezni. A becőormányos is ott lehet már ilyenkor az állományban. Részemről biscaya!
A nitrogén mellé tehetsz egy kis keserűsót is! 10 kg/ha
Magnézium felvétele egészen az érésig folyamatos és mind a szárszilárdságra, mind a kalászok nagyságára mind a szemek telítettségére nagyban kihat. Hatására az ezerszemtömeg, a szénhidrát és a fehérjetartalom nő, a minőségi mutatók jobbak lesznek, a fotoszintézis és a légzés javul.
Üdv. Bár nem tudom milyen fenológiai állapotban van a búzád. de karbamidból max. 15 kg/ha.
Vagy miért nem használsz Kondisol N-t ?
De ezek a szerek nem helyettesítik az alap és a többi műtrágyázást, mivel csak kismértékben van bennük hatóanyag. Szép napot.
Válasz #9280. hozzászólásra
Nagyon jó az elmélet, de nem szabad ilyen drága szereket mint pl. biscaya rátenni a búzára, árpára. Meg kell várni azt a 2-3 napot míg mind kikel addig nem szenek meg semmit és egy sima 0,05l/ha Fury-val pl. (vagy más olcsó prietroiddal) letakarítani őket. Az imágónak csak 1 generációja van, nem lesz 2. peterakás
9276
Tankönyvbe illő!
Érési táplálkozás,és az imágók szinte "azonnali"
pete lerakása.Innentől kezdve résen lenni,
lárvakelés kezdetén azonnal védekezni /karate zeon,
karis,biscaya/az első kettőnek kb 2 max 3nap
tartamhatás a biscayanak kb 1 hét.
ki, hányszor akarja még a repcét, rovar ellen fujni?
most kemény virágzásba van,és bundás bogarat láttam elvétve,ez mekkora kártételt okoz?
érdemes most belemenni Biscayaval,vagy várjak még ,kicsit eltolva ,a következő "ragadozóig"?
Ma fújtuk az árpát Cerone-lombtrágya-rovarölő koktéllal. Ha valamilyen gombás megbetegedés nem üti fel a fejét, nem tervezünk már belemenni...
Még gyomirtáskor kapott 1 liter Acanto Plust.
Üdv.
Nem a fagy csípte meg a hegyét?
Felénk voltak reggeli -2,-3 fokok.
Reggel 5-körül tiszta dér volt a határ.
Lakott területen észre sen lehetett venni.
Miért szárad a vége?
Szárazság miatt?
Egy hete volt rá 13 mm eső... azelőtt szinte semmi.
Már az eső előtt is ilyen volt...
15-én az első gombaölőt is megkapta már.
Szerdán voltam Szolnokon, Ceglédről indultam, nem mentem a 4 es fő úton mert monoton, elmentem Törtel felé, láttam több táblát is ahol gabona már kalszosodik ^^! Sajnos láttam olyat is ahol még napraforgó, kukorica lábon volt:( gondolom belvíz miatt! Érdekes hogy felénk Cegléd körnéykén jóval nyengébbek a gabonák, pedig légvonalban max 20-30 km a távolság..
Válasz #9262. hozzászólásra
Nem rosz repce de sokat azért ne varjál tőle . Ha rám hallgatol itt már nem fujod semmivel le ha gyomos lesz inkább deszikalni kell aratás előtt de ha most lefujod az akkár a fele termést is elviheti ha viszauti aminek nagy az esélye es volt már rá példa. Aki nem tud idejébe foglalkozni a repcevel az inkább hanyagolja elégè igényes növény
Válasz #9260. hozzászólásra
Ebben a stádiumban megüti elég rendesen, komoly termésveszteség lehet belőle, modjuk ezen a repcén amúgy sem lesz világmegváltás
Válasz #9242. hozzászólásra
Az egysziküirtót minél eléb kitenném, az Ikaruszt inkább nem használnám, ha nincsen a repcében ragadósgalaj. A többi gyomot átnövi a repce. Ha mégis kitennéd az Ikaruszt, eléggé el fog húzódni a virágzás, és még aratáskor is fogja a repce nevelni az új virághajtásokat az alsó részében.
26439 hozzászólás
Válasz #9302. hozzászólásra
ha lesz a közelben hidas, ígérik, remlélem jön.....
Válasz #9301. hozzászólásra
hjja ,bocs most olvasom hogy adsz még egyet
Válasz #9298. hozzászólásra
gazda,
előreláthatólag tervezed még, rovar ellen fujni vmikor?
Válasz #9299. hozzászólásra
Bimbós állapotban a fénybogár teszi a legnagyobb kárt a virágbimbó szétrágásával, ugyanis keresi a virágport, ha már kivirágzott akkor pedig a becőormi kezdi a peterakást a becőbe. Tehát ígyis, úgyis kár, én fújnám, a biscayanak elvileg van 6-7 napos hatástartama. Én a magam részéről eccer fújom zöld bimbóban prietroiddal, majd fővirágzásban méhkímélő anyaggal (pl. biscaya) a virágzás végén ha kéznél van a hidas akkor kap még egy rovarölő+gombaölő mixet.
Ha még nincs teljes viragzasba akkor mindenkepp fujjam vagy varjak vele? Atlagba nincs meg 2 m2enként.

Biscaya ment múlt héten szerdán este, az orrsúlytartó marékszám szedte a fénybogarat meg az ormit, pénteken néztük már nem volt rajta bogár (elvétve itt-ott egy-egy db) úgyhogy jó szer az
Válasz #9296. hozzászólásra
Ha már teljes virágzásban van a repce akkor a fénybogár már nem okoz nagyobb kárt. Persze ha sok van akkor azért érdemes védekezni. A becőormányos is ott lehet már ilyenkor az állományban. Részemről biscaya!
Válasz #9295. hozzászólásra

Hoppp
A fénybogarra gondoltam. Ami a viragot tamadja. Arra erdemesebb a biscaya? Bundas meg nincs...
Válasz #9294. hozzászólásra
Majd ősszel!
Repcedarázs?!
Ha tartamhatást is akarsz akkor biscya, ha nem számít akkor piretroid.
Repcedarázsra, bundasbogarra érdemes piretroiddal menni méhkímélőbe? Ugy ertem este vagy inkabb nappal Biscaya es tarsaival fujni?
Válasz #9291. hozzászólásra

köszi
Válasz #9290. hozzászólásra
Köszi
Válasz #9289. hozzászólásra
A nitrogén mellé tehetsz egy kis keserűsót is! 10 kg/ha
Magnézium felvétele egészen az érésig folyamatos és mind a szárszilárdságra, mind a kalászok nagyságára mind a szemek telítettségére nagyban kihat. Hatására az ezerszemtömeg, a szénhidrát és a fehérjetartalom nő, a minőségi mutatók jobbak lesznek, a fotoszintézis és a légzés javul.
A kén a gabonafélék minőségi mutatóit javítja.
Válasz #9289. hozzászólásra
Üdv. Igen,jó.
Válasz #9288. hozzászólásra
megkapott mident alapból csak akarok neki adni még egy kis valamit lombtrágya formában.
a karbamidot mennyi vizben oldjam?
300liter jó 10-15kilóig?
Válasz #9285. hozzászólásra
Üdv. Bár nem tudom milyen fenológiai állapotban van a búzád. de karbamidból max. 15 kg/ha.
Vagy miért nem használsz Kondisol N-t ?
De ezek a szerek nem helyettesítik az alap és a többi műtrágyázást, mivel csak kismértékben van bennük hatóanyag. Szép napot.
Ha most fújom a petéket nem öli meg a vegyszer (Fendona)?
jelenleg még láttam sok imágót is és petét is.. és sok kártételt!
hozzászólás 9282
Számoltam egyet.
Fury 0,075-tel kb 1004,-ft/ha
Karis 0,05-tel kb 775,ft/ és mikrokapszulás
mint a karate zeon
Mivel lombtragyazhatnam meg a buzat?
karbamid jo?abbol mennyi kell?
Válasz #9283. hozzászólásra
Biscajat inkább rátolom a repcére ......
9282
Igazad van.
Így módositanám,kinek kinek pénztárcája szerint.
Válasz #9281. hozzászólásra

Na össze vissza írok itt mindent Fury-nak a dózisa 0,075l/ha bocs
Nagyon jó az elmélet, de nem szabad ilyen drága szereket mint pl. biscaya rátenni a búzára, árpára. Meg kell várni azt a 2-3 napot míg mind kikel addig nem szenek meg semmit és egy sima 0,05l/ha Fury-val pl. (vagy más olcsó prietroiddal) letakarítani őket. Az imágónak csak 1 generációja van, nem lesz 2. peterakás
9276
Tankönyvbe illő!
Érési táplálkozás,és az imágók szinte "azonnali"
pete lerakása.Innentől kezdve résen lenni,
lárvakelés kezdetén azonnal védekezni /karate zeon,
karis,biscaya/az első kettőnek kb 2 max 3nap
tartamhatás a biscayanak kb 1 hét.
ki, hányszor akarja még a repcét, rovar ellen fujni?
most kemény virágzásba van,és bundás bogarat láttam elvétve,ez mekkora kártételt okoz?
érdemes most belemenni Biscayaval,vagy várjak még ,kicsit eltolva ,a következő "ragadozóig"?
Melyik rovar csinál ilyet árpába?
Válasz #9276. hozzászólásra
Ilyen melegekben nemsokára kikelnek.
Veresnyakú ?

Válasz #9272. hozzászólásra
Lehetséges!
Árpa rovarölőt miert kapta? Láttál rajta valamit?
Válasz #9273. hozzászólásra
Ja igen, jövőhét végefelé itt-ott már kalászolni is fog...
Ma fújtuk az árpát Cerone-lombtrágya-rovarölő koktéllal. Ha valamilyen gombás megbetegedés nem üti fel a fejét, nem tervezünk már belemenni...
Még gyomirtáskor kapott 1 liter Acanto Plust.
Válasz #9271. hozzászólásra
Üdv.
Nem a fagy csípte meg a hegyét?
Felénk voltak reggeli -2,-3 fokok.
Reggel 5-körül tiszta dér volt a határ.
Lakott területen észre sen lehetett venni.
Miért szárad a vége?

Szárazság miatt?
Egy hete volt rá 13 mm eső... azelőtt szinte semmi.
Már az eső előtt is ilyen volt...
15-én az első gombaölőt is megkapta már.
Válasz #9269. hozzászólásra

Szerdán voltam Szolnokon, Ceglédről indultam, nem mentem a 4 es fő úton mert monoton, elmentem Törtel felé, láttam több táblát is ahol gabona már kalszosodik ^^! Sajnos láttam olyat is ahol még napraforgó, kukorica lábon volt:( gondolom belvíz miatt! Érdekes hogy felénk Cegléd körnéykén jóval nyengébbek a gabonák, pedig légvonalban max 20-30 km a távolság..
Válasz #9268. hozzászólásra
Azt a mindenit!
Két napja boncolgattam az árpánkat ami szerintem szépen néz ki, de a kalász még csak kb. 1-1,5 centis még.
Fajta Antonella, okt. 10-i vetés.
2 napja készült képek
nagy a baj... 

rex árpa
Válasz #9266. hozzászólásra
Szép!
Fajta, kaját mennyit kapott?
Felénk is siralmasak a búzák és a repcék

Válasz #9263. hozzászólásra
Ok.
Köszönöm
Jó Éjt mindenkinek
Válasz #9262. hozzászólásra
Nem rosz repce de sokat azért ne varjál tőle . Ha rám hallgatol itt már nem fujod semmivel le ha gyomos lesz inkább deszikalni kell aratás előtt de ha most lefujod az akkár a fele termést is elviheti ha viszauti aminek nagy az esélye es volt már rá példa. Aki nem tud idejébe foglalkozni a repcevel az inkább hanyagolja elégè igényes növény
Válasz #9261. hozzászólásra
Ok Köszönöm
Első repcém
Válasz #9260. hozzászólásra

Ebben a stádiumban megüti elég rendesen, komoly termésveszteség lehet belőle, modjuk ezen a repcén amúgy sem lesz világmegváltás
Válasz #9259. hozzászólásra
Üdv.
Ikarus mit okozna neki szerinted?
Ezt már nem szabad semmivel gyomírtani, max egyszikű irtót viselne el, mondjuk egy PERENAL-t.......
Válasz #9257. hozzászólásra
De akkor a többi gyom és a magva nem okoz gondot?
Vagy a kombájnos nem fogja azt mondani, hogy nem vágja le.
Köszi
Az egysziküirtót minél eléb kitenném, az Ikaruszt inkább nem használnám, ha nincsen a repcében ragadósgalaj. A többi gyomot átnövi a repce. Ha mégis kitennéd az Ikaruszt, eléggé el fog húzódni a virágzás, és még aratáskor is fogja a repce nevelni az új virághajtásokat az alsó részében.
Válasz #9253. hozzászólásra
Köszönöm
A trágyával kikerült pár gyom.
meg van saját is
bükköny
ragadós galaj
lóhere
ebkapor
székfű
lúdhúr
tritikáké árvakelés
acatot nemnagyon láttam
Válasz #9252. hozzászólásra

Igazán nincs mit! Szép repce, milyen egyformák is a növények.