nekem a bogarak kezdtek el benne károkat csinálni, a gombákat is igyekeztem megfogni, de már megvárom a kalászt és csak akkor fújom újra!
a héten kapott nitroszolt mikroelemekkel remélem az is segít a gomba ellen.
Nagyon szeretnék az éven egy jó búzát csinálni! Remélem összejön, igyekszem mindent megadni neki!
Válasz #7802. hozzászólásra
Nekem kevés!Egyébként ez a 120kg nitrógén pontosan mit takar??Milyen hatóanyag? Kg -ról írtál,vagy folyékony anyag vagy mi?27-es pétiből az csak 4,44q/ha.
Válasz #7806. hozzászólásra
Üdv!
Biztos hogy csapadék hiány, 120 kg nitrogén hatóanyag(!) már nagyon nem kevés, a mélyebb helyeken azért szebb, és a kora tavaszi csapadék hiány látszik rajta mert nem bokrosodott be(látszik a sora), milyen fajta ? , milyen volt a csapadék eloszlás febr végén- március hónapban ?
Válasz #7791. hozzászólásra
Bocs de én március 29.-én fújtam a búzám falcon pro-val 0,5l/ha-val és teljesen rendben van ebben az extrém idöben(gombásodás szempontjából)
A GK Békés igen fogékony sárga rozsdára.
Olyan nagy a fertőzési nyomás, hogy már a kevésbé fogékony fajtákon is vannak tünetek.
Nyomni kell a gombaölőt és ahogy már korábban is írtam felső dózis az indokolt. pl wirtuoz, falcon pro
Úgy látom hogy most három hétnél nem nagyon tudnak érzékeny fajtában a jó gombaölők sem sárga rozsda ellen.
Ezen a linken jó néhány fajta érzékenysége megnézhető sárga rozsda ellen is (4. oldal):
Jobbra MvBéres, balra Antonius. Felénk a magyar fajták nagyon gyalázatosak... Még a gombaölő szeres kezelések hatására is jobban érzékelhető a fertőzés, mint a külföldieken.
http://www.vszt.hu/uploads//gosz-vszt2008/gosz-vszt_2013_oszi_buza_kortan.pdf
Kukaccsosz korábban linkelte a Gabona betegségek topikban.... nagyon haszon!!!
Én meg pont fordítva vettem észre, nálam egy táblában MV Toldi (másodfok) és KWS Farinelli (elsőfok) ugyanazzal a technológiával (eddig egy gombaölőt kapott, nem voltak rajta tünetek sem), a KWS levelin kezdenek megjelenni a sárga foltok, a Toldinak meg még semmi baja, gyönyörű üde zöld, egy folt sincs rajta. Ennek ellenére holnap megkapja a Wirtuoz-t mind a kettő. Azt vettem észre, aki GK fajtát vetett, annak mind beteg kisebb-nagyobb mértékben, az MV fajták pedig mind egészségesek Kíváncsi leszek a KWS-re, ránézésre a Toldi sokkal kövérebb búza, de azt mondják, hogy ez csak a mázsán mutat többet, ránézésre mindig rosszabb mint a többi
Felénk a jobb területek is ezt prudukálják mert 3 hétig egy deka eső se volt csak most volt nemrég egy 5mili körül vagy ott annyi se így eléggé küszködik
Szerintem is, mert van Lennoxom is. 3 napja tünetmentes volt.Reggel megyek nézni, mert most is esik. Ráadásul az csak 1 Bumpert kapott szárbainduláskor. Az Antonius meg már Falcon Pro-t is.
Én már 2x fújtam az Antoniust ennek ellenére foltokban megjelent benne a rozsda. A teljes kalászolásig biztos van még egy hét. Akkorra időzíteném a 3. kezelést. 4x nem akarom, mert annyira nem lesz nagy termés.Nem tudom mi tévő legyek.Ezt a foltokban megjelenést nem értem.2009-ben volt utoljára a búza a terülten.
Meg nekem van megfeketedett rozsdám is.Az mitől lehet?
Nekünk is sikerült ma lefújni a búzákat.
Falcon Pro + Karis 10 CS + keserűsó ment. Súlyosabb gombabetegséget nem láttunk rajta, de a későbbi kalászfuzáriózis megelőzése végett kezeltük.
Többször már nem tervezünk belemenni.
Ilyen komolyan, enyém is csak 1x kapott 1l tango start 2,5 hete, de szerintem a héten nemigen tudom rátenni a 2 dózist, remélem kitart a tango a hét végéig onnan talán javul az idő, legalább is ezt ígérik, egyébként felénk mindenki 1x nyomott eddig, aki nem nyomott ott a tünetek a héten kezdtek el mutatkozni. 1 ideg vok, le kellett volna nyomni a héten valamikor, de kuki volt porondon és arra is úgy kellett ellopkodni a gyomírtót, mert itt minden nap volt pár militörpöm már az egészbe
Válasz #7776. hozzászólásra
Idén igen, erre felé is vannak csúnyán sárga búzák, azt nem hinném hogy nem kell aratni, de nagyon megérte időben gombaölőzni.
Ezt ilyen komolyan kell venni? enyém még nem volt permetezve semmiféle gomba vagy rovarölővel, egy gyomírtót kapott eddig...beszarás holnap meg kell nézzem!!!
Faluvégén van valakinek egy tábla, olyan 10-15Ha-s március végefelé néztem, mondom miez repce virágzik már, olyan aranysárga volt messziről,, aztán közelebb érek látom hogy tritikálé vagy árpa, iszonyat sűrű..azután 3 hétre rá mentem megint arra viszonylag visszazöldült, pénteken megint nézem és csak kiáélnak ilyen elszáradt sárgga szárak, rettenetessen néz ki, lefotozom majd ha nem felejtem el!
rozsda, baxátok meg, én élőben is láttam ilyet, itt már nem kell aratniés ez bárkivel megeshet, menne a 2. gomba de sztem ezen a héten lehetetlen lesz, utána meg már lehet hogy késő és akkor csőd
Válasz #7763. hozzászólásra
Ha a szemkezdemény elején fújjod fuzárium ellen, akkor is hatásos lesz. Mostan úgy is esik, legálább is nálunk. Ha már kelnek a vetésfehérítő lárvái 4,5 napon belül nagyobb lessz a kelés. Addig várhatsz, természetesen ha nyomódik valamilyen betegség akkor fújjad. Ajánlanám mostantól minden nap átnézni a búzáidat nem-e kell azonnal indulnod a permetezővel.
De az is igaz hogy este számolják a libát mert 2008 volt győnyőrű buzám azt gondoltam 80mázsa simán utánna junius elején sok eső vihar lefekűt és lett 40mázsa takarmány.
Válasz #7761. hozzászólásra
Lehet már látni kikelt lárvát, de nem sokat.
Karis 10 CS menne rá. Kalászvédelemmel együtt szeretnénk csinálni, és nem szívesen várnánk vele tovább, mert a búza már javában virágzik!
Na lenyomtam a búzát falcon proval. ahogy néztem a 12 ha-ból nagyjából olyan 3 heki volt erősen fertőzve, a többin még csak minimálisan látszott valami. vagyis akkor még bőven volt mit menteni tegnap ahogy néztem, azt hittem hogy nagyobb a baj!
egyébként GK Csillag
26349 hozzászólás
nekem a bogarak kezdtek el benne károkat csinálni, a gombákat is igyekeztem megfogni, de már megvárom a kalászt és csak akkor fújom újra!
a héten kapott nitroszolt mikroelemekkel remélem az is segít a gomba ellen.
Nagyon szeretnék az éven egy jó búzát csinálni! Remélem összejön, igyekszem mindent megadni neki!
Válasz #7808. hozzászólásra
300 liter nitrosol.
Válasz #7807. hozzászólásra
MV kolo.Csapadékot pontosan nem tudom,de nagyon kevés volt.
Nekem kevés!Egyébként ez a 120kg nitrógén pontosan mit takar??Milyen hatóanyag? Kg -ról írtál,vagy folyékony anyag vagy mi?27-es pétiből az csak 4,44q/ha.
Válasz #7806. hozzászólásra
Üdv!
Biztos hogy csapadék hiány, 120 kg nitrogén hatóanyag(!) már nagyon nem kevés, a mélyebb helyeken azért szebb, és a kora tavaszi csapadék hiány látszik rajta mert nem bokrosodott be(látszik a sora), milyen fajta ? , milyen volt a csapadék eloszlás febr végén- március hónapban ?
Válasz #7803. hozzászólásra
Tavaly napraforgó előtte búza ez a két nővény ismétli egymást.
Válasz #7791. hozzászólásra
Bocs de én március 29.-én fújtam a búzám falcon pro-val 0,5l/ha-val és teljesen rendben van ebben az extrém idöben(gombásodás szempontjából)
Szerintem nem kevés.Én nem szórtam annyit. Az Azospeedben is csalódtam.Először használtam és sztem utoljára is.
tavaly napraforgó volt benne?
és előtte?
Válasz #7800. hozzászólásra
120 kg N hatóanyag kevés?
Válasz #7796. hozzászólásra
Nekem is van ilyen.Mindenfélével kezeltem, de a víz oldotta meg
Válasz #7797. hozzászólásra
Mintha nem bokrosodott volna el eléggé.120KG nitrogén az nem sok .Talaj nem tömörödött?
Válasz #7772. hozzászólásra
Nem jég, nem is gomba. Gyomírtó, csak épp nem gabonára való.
http://www.youtube.com/watch?v=46KxuRmyJpM&fe ature=youtube_gdata_player
virágzásba
Válasz #7793. hozzászólásra
120 kg nitrogén van rajta.
A laposabb részek sokkal zöldebbek.
Válasz #7792. hozzászólásra
Én vízhiányra tippelnék, az összesodrodott levelek alapján.
Táblázat szerint a géniusz jo ellenállo de igaz is eddig egészséges és ahogy látom aszályt is birja.
Válasz #7792. hozzászólásra
Ez elég sovány!Tápanyaghiány????
Szerintetek víz hiány bánata van?
Válasz #7785. hozzászólásra
A GK Békés igen fogékony sárga rozsdára.
Olyan nagy a fertőzési nyomás, hogy már a kevésbé fogékony fajtákon is vannak tünetek.
Nyomni kell a gombaölőt és ahogy már korábban is írtam felső dózis az indokolt. pl wirtuoz, falcon pro
Úgy látom hogy most három hétnél nem nagyon tudnak érzékeny fajtában a jó gombaölők sem sárga rozsda ellen.
Ezen a linken jó néhány fajta érzékenysége megnézhető sárga rozsda ellen is (4. oldal):
Fajtaérzékenység
Jobbra MvBéres, balra Antonius. Felénk a magyar fajták nagyon gyalázatosak... Még a gombaölő szeres kezelések hatására is jobban érzékelhető a fertőzés, mint a külföldieken.

http://www.vszt.hu/uploads//gosz-vszt2008/gosz-vszt_2013_oszi_buza_kortan.pdf
Kukaccsosz korábban linkelte a Gabona betegségek topikban.... nagyon haszon!!!
Nekünk békés van... kisérleti jelleggel... sárgarozsda viszi...
Nálatok??
Válasz #7755. hozzászólásra
Kíváncsi leszek a KWS-re, ránézésre a Toldi sokkal kövérebb búza, de azt mondják, hogy ez csak a mázsán mutat többet, ránézésre mindig rosszabb mint a többi 
Én meg pont fordítva vettem észre, nálam egy táblában MV Toldi (másodfok) és KWS Farinelli (elsőfok) ugyanazzal a technológiával (eddig egy gombaölőt kapott, nem voltak rajta tünetek sem), a KWS levelin kezdenek megjelenni a sárga foltok, a Toldinak meg még semmi baja, gyönyörű üde zöld, egy folt sincs rajta. Ennek ellenére holnap megkapja a Wirtuoz-t mind a kettő. Azt vettem észre, aki GK fajtát vetett, annak mind beteg kisebb-nagyobb mértékben, az MV fajták pedig mind egészségesek

Válasz #7766. hozzászólásra

Felénk a jobb területek is ezt prudukálják mert 3 hétig egy deka eső se volt csak most volt nemrég egy 5mili körül vagy ott annyi se így eléggé küszködik
Válasz #7782. hozzászólásra
GK békés mennyire fogékony?
Válasz #7782. hozzászólásra
Szerintem is, mert van Lennoxom is. 3 napja tünetmentes volt.Reggel megyek nézni, mert most is esik. Ráadásul az csak 1 Bumpert kapott szárbainduláskor. Az Antonius meg már Falcon Pro-t is.
Válasz #7778. hozzászólásra

Feltételezem hogy a nitrogén összefüggésben van gombásodással, mint a naprafogónál, ez a falyta gombásodás engem nem fenyeget sajnos:(
6 napja így nézett ki
Válasz #7781. hozzászólásra

Szerintem nem terület függő, hanem fajta probléma!!
Én már 2x fújtam az Antoniust ennek ellenére foltokban megjelent benne a rozsda. A teljes kalászolásig biztos van még egy hét. Akkorra időzíteném a 3. kezelést. 4x nem akarom, mert annyira nem lesz nagy termés.Nem tudom mi tévő legyek.Ezt a foltokban megjelenést nem értem.2009-ben volt utoljára a búza a terülten.
Meg nekem van megfeketedett rozsdám is.Az mitől lehet?
Válasz #7770. hozzászólásra

Részvétem, elég szarul néz ki!
Nekünk is sikerült ma lefújni a búzákat.
Falcon Pro + Karis 10 CS + keserűsó ment. Súlyosabb gombabetegséget nem láttunk rajta, de a későbbi kalászfuzáriózis megelőzése végett kezeltük.
Többször már nem tervezünk belemenni.

törpöm már az egészbe
Ilyen komolyan, enyém is csak 1x kapott 1l tango start 2,5 hete, de szerintem a héten nemigen tudom rátenni a 2 dózist, remélem kitart a tango a hét végéig onnan talán javul az idő, legalább is ezt ígérik, egyébként felénk mindenki 1x nyomott eddig, aki nem nyomott ott a tünetek a héten kezdtek el mutatkozni. 1 ideg vok, le kellett volna nyomni a héten valamikor, de kuki volt porondon és arra is úgy kellett ellopkodni a gyomírtót, mert itt minden nap volt pár mili
Idén igen, erre felé is vannak csúnyán sárga búzák, azt nem hinném hogy nem kell aratni, de nagyon megérte időben gombaölőzni.
Válasz #7773. hozzászólásra
Ezt ilyen komolyan kell venni? enyém még nem volt permetezve semmiféle gomba vagy rovarölővel, egy gyomírtót kapott eddig...beszarás holnap meg kell nézzem!!!
Faluvégén van valakinek egy tábla, olyan 10-15Ha-s március végefelé néztem, mondom miez repce virágzik már, olyan aranysárga volt messziről,, aztán közelebb érek látom hogy tritikálé vagy árpa, iszonyat sűrű..azután 3 hétre rá mentem megint arra viszonylag visszazöldült, pénteken megint nézem és csak kiáélnak ilyen elszáradt sárgga szárak, rettenetessen néz ki, lefotozom majd ha nem felejtem el!
Válasz #7773. hozzászólásra
Hál'istennek lenyomtuk a búzákat második gombaölővel, nem vártuk meg a teljes virágzást. Egy jó darabig nem lehet rámenni a földekre úgy néz ki.
sárgarozsda?
és ez bárkivel megeshet, menne a 2. gomba de sztem ezen a héten lehetetlen lesz, utána meg már lehet hogy késő és akkor csőd
rozsda, baxátok meg, én élőben is láttam ilyet, itt már nem kell aratni
Jég?

Ez a méreg, nem a cián!

Szomszéd búzája, 10napja még gyönyörű volt. Lehet tippelni, mi történt vele.
Válasz #7763. hozzászólásra
Ha a szemkezdemény elején fújjod fuzárium ellen, akkor is hatásos lesz. Mostan úgy is esik, legálább is nálunk. Ha már kelnek a vetésfehérítő lárvái 4,5 napon belül nagyobb lessz a kelés. Addig várhatsz, természetesen ha nyomódik valamilyen betegség akkor fújjad. Ajánlanám mostantól minden nap átnézni a búzáidat nem-e kell azonnal indulnod a permetezővel.
De az is igaz hogy este számolják a libát mert 2008 volt győnyőrű buzám azt gondoltam 80mázsa simán utánna junius elején sok eső vihar lefekűt és lett 40mázsa takarmány.
Áprilisi esők megmentették a gabonákat, a hétvégi 45 mm meg több is volt, mint elég.
Válasz #7765. hozzászólásra
De van.A gyengébb földeken.
Felénk a búzák az aszálytól szenvednek felétek nincs ilyen gond kollégák?
Laverda

Válasz #7761. hozzászólásra
Lehet már látni kikelt lárvát, de nem sokat.
Karis 10 CS menne rá. Kalászvédelemmel együtt szeretnénk csinálni, és nem szívesen várnánk vele tovább, mert a búza már javában virágzik!
Válasz #7753. hozzászólásra
tegnap ahogy néztem, azt hittem hogy nagyobb a baj!
Na lenyomtam a búzát falcon proval. ahogy néztem a 12 ha-ból nagyjából olyan 3 heki volt erősen fertőzve, a többin még csak minimálisan látszott valami. vagyis akkor még bőven volt mit menteni
egyébként GK Csillag