Válasz #2537. hozzászólásra
Na egy pillanat,ha rezistens akkor nem lehetne két évig használni a fóliaágyásos megoldást? A csepegtető is ki lenne használva...
Válasz #2535. hozzászólásra
Egyáltalán nem tanácsos.Majd négy év múlva!Ha mégis teszel bele,mert nincs több földed,akkor csakis rezisztenset és istálló trágyát mindenképpen!Az öntözésről már ne is beszéljünk.
Nekem az a véleményem,hogy a paprika szűz földbe való,ahol még sosem termesztették.Majd meglátod,megtapasztalod te is.Mert az a rohadt baktérium beveszi magát,áttelel,azt onnét kiűzni nem lehet.
Az idén nem volt,de egyszer már említettem neki.Magyarázkodott,hogy azért kell permetezni,nem annyit,mint a nem rezisztenset,de kell.Mondtam neki,ettől okosabb nem lettem,mert tudtam és permeteztem is,akkor az volt a válasz :legfejlebb foltokban és a növény legyőzi.Ebben viszont van igazság.
zsékó, még tavasszal említetted, hogy a meteorit nemesítője meg szokott látogatni. Idén még nem volt nálad, felvethetnéd neki a száraz időjárás ellenére fellépő megbetegedést...
Természetes csatornából öntözök,ha van benne víz.Ha nincs ,van két erős tartalék kutam,feltöltöm a csatornát,felmelegszik a víz,akkor kiöntözöm.Termésbecslés:1 méteren hány cső van,azt leméred súlyra.Választasz öt-hat különböző helyet és megméred.Átlagolsz,majd soraid számát beszorzod a hosszúságukkal,akkor megtudod,hány méter paprikád van.Amennyi összméter,anyiszor az 1 méteres átlagsúlyod.Az öreg szakik,csak úgy ránézésre.:)
Válasz #2500. hozzászólásra
Zsékó nem akarok tolakodó lenni de, ha tudnál segíteni nekem akkor nagy valószínűséggel én is szeretnék Kalózt venni. Ha nem okoz neked gondot akkor tudnál e nekem segíteni ebben?
Az az, Szegedi 80, ez még nem a meteorit. Az a tábla másik fele, egy árnyalattal le van maradva, ezen több a fonnyadt, itt kezdtük.
Nem olvastam vissza, ki kérdezte, hogy mekkora súlyveszteséggel lehet számolni, ha az érett paprika rajta marad és elkezd fonnyadni. Hát én csináltam egy kísérletet.
Az érett paprika 4 nap alatt 40%-ot veszített a súlyából....
Zsolti!Örülök a sikerednek!Szép a paprikád,bár úgy látom,most Szegedi 80-ast tartasz a kezedben!Ma kint voltam a táblámon termésbecslésre.Kíváncsi vagyok a mázsa mit mond majd.Nálam a legfőbb siker most,hogy a Meteorit nagyon megindult.
Mire végig szedjük egyszer, kezdhetjük elölről. Mivel nem várjuk össze, hogy megérjen a paprikák 60-70%-a, így át fogjuk járni az egészet 4x minimum, szerintem. Van olyan tő, amelyiken abszolúte nincs érett, de nem baj. Úgy saccolom, hogy 8-9q jön most le az első szedésre.
Nyahh, neki álltunk rendesen a szedésnek. Nem túl haladós, mert sűrű is, meg sok rajta a zöld és félérett is, a hibásakat is most tördeljük le.
Van azért ilyen is rajta bőven:
Olyankor be kell izzítani a szórófejeket is. Dinnyénél is hiába volt a csepi szalag a fólia alatt a tő mellett, muszáj volt szórófejjel is öntözni, mert a Nap elégette a termést.
erről jut eszembe
Ugye a paprika is rosszul viseli a légköri aszályt.
A csepegtetőszalagos, fóliatakarásos művelésnek meg a lényege, hogy kevés vízzel, még kevesebb párolgással öntözzünk. De mi van olyankor a légköri aszállyal?
4mm eső volt nálunk. Arra kiválóan megfelelt, hogy az öntözött terület nem szárad ki és megszűnt a légköri aszály, na meg szedni is kellemesebb. Kicsit még várom, hogy felszáradjon, aztán neki esünk a szedésnek.
Válasz #2501. hozzászólásra
Csak azért kérdem,mert már egy pár csövem bepuhult rendesen.Remélem ez a vihar nem hoz jeget,mert biztos elbőgöm magam.
ZZ én tavaly kezdtem paprikázni egy holdon,lejött róla 30q.Mások meg leszedtek ugyanekkora területről 90q
Én is sokat beletoltam és parázok is rendesen,hogy mi lesz a végeredmény.
Már én is jártam így.Aztán jött a csakazértis szindróma.A paprika márcsak ilyen.Fel a fejjel!Jövőre csakazértis!Mondd meg a majom átvevőnek,hogy Kalózt fogsz vetni!Aztán majd én segítek a vetőmag-beszerzésnél!
Válasz #2495. hozzászólásra
Pedig a felső kép alapján nem is rossz.Sortávolságod az mekkora?Meg az a baj,hogy nagyon ritkán kelt ki(a csapadék hiány mellett)
Most volt a Duna world csatornán a hazai Bolgár kertészekről dokumentum film ! Az öregek (igaz már kicsiben) de még mindig bakhát és (kapával) szabályzott árasztásos öntözéssel foglalkoznak !!! Gyönyörű az állomány Szép érdekes film az biztos !
anno nyár elején mikor fogalkozatatott a gondolat, hogy nekimegyek kombinátorral akkor szabi azt mondta, hogy neki volt ennél egy picit szebb paprikája ami 30q/ha adott
nem akartam elhinni, kár volt
na én első szedének 9q-t szedtem a 4400 m2-ről szánalmas
13q-a adná vissza a befektetési költségemn
de ebben nincs benne az kevéske idő, azaz az én munkám amit benne töltöttem
Zsoltee!
Meteorit most aztán begorombult!Négyszer öntöztem meg egymás után hétvégeken augusztusban.A szokottnál sokkal magasabb most a lombja és ha beletúrsz,van ám cső rendesen,a betegségnek már nyoma sincs!
Ilyen paprikát drótból hajlítok!A termelők 15 tonna /ha termésről számolnak be,meg ilyen-olyan betegségekről,melyekre remdkívül kényes.Szóval ilyen termést bármelyik konstans fajtából el lehet érni.
6390 hozzászólás
jaaaj
eszembe se jutott hogy ebből a beteg szarból szedjek magot
Válasz #2537. hozzászólásra
Na egy pillanat,ha rezistens akkor nem lehetne két évig használni a fóliaágyásos megoldást? A csepegtető is ki lenne használva...
Válasz #2536. hozzászólásra
Ez a betegség a vetőmaggal terjed leginkább,nehogy már ebből akarjál magot!
Válasz #2535. hozzászólásra
Egyáltalán nem tanácsos.Majd négy év múlva!Ha mégis teszel bele,mert nincs több földed,akkor csakis rezisztenset és istálló trágyát mindenképpen!Az öntözésről már ne is beszéljünk.
mindig vetőmagot vesztek, vagy magatoknak kiszeditek
az ilyen visszafogott magot hányszor lehet újravetni??
tiszta beteg volt idéna a paprikám
ugyanide tanácsos rakni jövőre fűszerpapit ??
Válasz #2533. hozzászólásra
hát, ha ez szegedi 80, amim van a meteorit mellett, nem volt betegebb. de azon gondolkodom, hogy lehet, hogy szegedi 20.
Két fajtát nem engednék a birtokomra ,az biztos:szegedi 178 és a szegedi 80.
Válasz #2531. hozzászólásra
Nekem az a véleményem,hogy a paprika szűz földbe való,ahol még sosem termesztették.Majd meglátod,megtapasztalod te is.Mert az a rohadt baktérium beveszi magát,áttelel,azt onnét kiűzni nem lehet.
Válasz #2530. hozzászólásra

na de mi lett volna vele, ha ködös, esős idő és döglesztő hőség váltogatja egymást?
Sebaj, jövőre is vetünk.
Válasz #2529. hozzászólásra
Az idén nem volt,de egyszer már említettem neki.Magyarázkodott,hogy azért kell permetezni,nem annyit,mint a nem rezisztenset,de kell.Mondtam neki,ettől okosabb nem lettem,mert tudtam és permeteztem is,akkor az volt a válasz :legfejlebb foltokban és a növény legyőzi.Ebben viszont van igazság.
zsékó, még tavasszal említetted, hogy a meteorit nemesítője meg szokott látogatni. Idén még nem volt nálad, felvethetnéd neki a száraz időjárás ellenére fellépő megbetegedést...
Válasz #2527. hozzászólásra
Ja igen, ezt már mondtad.
Válasz #2525. hozzászólásra
Van!Kalorez!Csak rossz a színtartalma.
Válasz #2524. hozzászólásra
Természetes csatornából öntözök,ha van benne víz.Ha nincs ,van két erős tartalék kutam,feltöltöm a csatornát,felmelegszik a víz,akkor kiöntözöm.Termésbecslés:1 méteren hány cső van,azt leméred súlyra.Választasz öt-hat különböző helyet és megméred.Átlagolsz,majd soraid számát beszorzod a hosszúságukkal,akkor megtudod,hány méter paprikád van.Amennyi összméter,anyiszor az 1 méteres átlagsúlyod.Az öreg szakik,csak úgy ránézésre.:)
Válasz #2522. hozzászólásra

Jó lenne, ha édesben is lenne ilyen masszív.
Válasz #2517. hozzászólásra
zsékó a termésbecslést te hogyan végezted?
Válasz #2522. hozzászólásra
Köszönöm szépen. Nézegettem a képed amit felraktál nagyon szép, jó kis vastag húsos paprika. Kútról vagy csatornából locsolod?
Válasz #2521. hozzászólásra
Persze.Hallod a Kalózt még tán mesterségesen sem lehet megbetegíteni.
Válasz #2500. hozzászólásra
Zsékó nem akarok tolakodó lenni de, ha tudnál segíteni nekem akkor nagy valószínűséggel én is szeretnék Kalózt venni. Ha nem okoz neked gondot akkor tudnál e nekem segíteni ebben?
Válasz #2519. hozzászólásra
Viszont amiket leszedtem, árnyékban tartottam, valamennyire kompenzálja azt, hogy letörtem. 
Lebuktam.
Válasz #2518. hozzászólásra
Ekkora kánikulában előfordulhat.Na de ahhoz le kellett tépned,hogy mérd a súlyt,akkor meg torzul az eredmény.
Válasz #2517. hozzászólásra

Köszi!
Az az, Szegedi 80, ez még nem a meteorit. Az a tábla másik fele, egy árnyalattal le van maradva, ezen több a fonnyadt, itt kezdtük.
Nem olvastam vissza, ki kérdezte, hogy mekkora súlyveszteséggel lehet számolni, ha az érett paprika rajta marad és elkezd fonnyadni. Hát én csináltam egy kísérletet.
Az érett paprika 4 nap alatt 40%-ot veszített a súlyából....
Válasz #2516. hozzászólásra
Zsolti!Örülök a sikerednek!Szép a paprikád,bár úgy látom,most Szegedi 80-ast tartasz a kezedben!Ma kint voltam a táblámon termésbecslésre.Kíváncsi vagyok a mázsa mit mond majd.Nálam a legfőbb siker most,hogy a Meteorit nagyon megindult.
Válasz #2515. hozzászólásra

Köszi.
Mire végig szedjük egyszer, kezdhetjük elölről. Mivel nem várjuk össze, hogy megérjen a paprikák 60-70%-a, így át fogjuk járni az egészet 4x minimum, szerintem. Van olyan tő, amelyiken abszolúte nincs érett, de nem baj. Úgy saccolom, hogy 8-9q jön most le az első szedésre.
Válasz #2513. hozzászólásra
szép kis papik
Válasz #2512. hozzászólásra
4mm volt nálunk is este,képet rakjál fel.
Nyahh, neki álltunk rendesen a szedésnek. Nem túl haladós, mert sűrű is, meg sok rajta a zöld és félérett is, a hibásakat is most tördeljük le.

Van azért ilyen is rajta bőven:
Válasz #2511. hozzászólásra
Olyankor be kell izzítani a szórófejeket is. Dinnyénél is hiába volt a csepi szalag a fólia alatt a tő mellett, muszáj volt szórófejjel is öntözni, mert a Nap elégette a termést.
erről jut eszembe

Ugye a paprika is rosszul viseli a légköri aszályt.
A csepegtetőszalagos, fóliatakarásos művelésnek meg a lényege, hogy kevés vízzel, még kevesebb párolgással öntözzünk. De mi van olyankor a légköri aszállyal?
4mm eső volt nálunk. Arra kiválóan megfelelt, hogy az öntözött terület nem szárad ki és megszűnt a légköri aszály, na meg szedni is kellemesebb. Kicsit még várom, hogy felszáradjon, aztán neki esünk a szedésnek.
Válasz #2508. hozzászólásra

Nahh, legalább van valaki a közelemben, nem csak az Alföldről fórumoznak.
Válasz #2488. hozzászólásra
nyers:D
2 faluval arrébb, Lengyelen
akkor hétvége előtt majd kereslek
Itt is eleredt!
nálunk eseget.
Válasz #2503. hozzászólásra
mi még várunk.
radar szerint nemsokára megérkezik hozzátok
Válasz #2503. hozzászólásra
meg ha éjszaka le tud hűlni az idő, az is segíti a színesedést.
Szép az állomány, meg vagyok vele elégedve. Kicsit sűrű, majd jövőre ritkábban vetem. Holnap kezdjük szedni, majd teszek fel képeket.
Paprikások!
A mai eső,ha nem jön nagyon nagy széllel,akkor az csak jót tesz a paprikának!
Válasz #2501. hozzászólásra

Csak azért kérdem,mert már egy pár csövem bepuhult rendesen.Remélem ez a vihar nem hoz jeget,mert biztos elbőgöm magam.
ZZ én tavaly kezdtem paprikázni egy holdon,lejött róla 30q.Mások meg leszedtek ugyanekkora területről 90q
Én is sokat beletoltam és parázok is rendesen,hogy mi lesz a végeredmény.
Válasz #2493. hozzászólásra
Most már nem nagy!
Már én is jártam így.Aztán jött a csakazértis szindróma.A paprika márcsak ilyen.Fel a fejjel!Jövőre csakazértis!Mondd meg a majom átvevőnek,hogy Kalózt fogsz vetni!Aztán majd én segítek a vetőmag-beszerzésnél!
50 cm a sortáv
Pedig a felső kép alapján nem is rossz.Sortávolságod az mekkora?Meg az a baj,hogy nagyon ritkán kelt ki(a csapadék hiány mellett)
Szép érdekes film az biztos !
Most volt a Duna world csatornán a hazai Bolgár kertészekről dokumentum film ! Az öregek (igaz már kicsiben) de még mindig bakhát és (kapával) szabályzott árasztásos öntözéssel foglalkoznak !!! Gyönyörű az állomány
bárki látta, mindenki dícsérte milyen tiszta, nem gazos

tegnapi képek szedés közben

nagyon másodszedés nem is lesz, mind megfőtt összeaszalodfott, súlya semmi
drága tanulólecke volt az idén, de amit megtanultam hogy öntözés nélkül nem lehet paprikát termelni GAZDASÁGOSAN
anno nyár elején mikor fogalkozatatott a gondolat, hogy nekimegyek kombinátorral akkor szabi azt mondta, hogy neki volt ennél egy picit szebb paprikája ami 30q/ha adott

nem akartam elhinni, kár volt
na én első szedének 9q-t szedtem a 4400 m2-ről szánalmas
13q-a adná vissza a befektetési költségemn
de ebben nincs benne az kevéske idő, azaz az én munkám amit benne töltöttem
zsékó ilyenkor mikor már piros a paprika és tombol a kánikula,mekkora súlyveszteséggel lehet számolni %-ban?
Zsoltee!
Meteorit most aztán begorombult!Négyszer öntöztem meg egymás után hétvégeken augusztusban.A szokottnál sokkal magasabb most a lombja és ha beletúrsz,van ám cső rendesen,a betegségnek már nyoma sincs!
Válasz #2486. hozzászólásra
Ilyen paprikát drótból hajlítok!A termelők 15 tonna /ha termésről számolnak be,meg ilyen-olyan betegségekről,melyekre remdkívül kényes.Szóval ilyen termést bármelyik konstans fajtából el lehet érni.