Válasz #557. hozzászólásra
nállam ez csak egy töprengés stádiumába van még, van e értelme lecserélni. 2db hw 80-11 ről van szó ami 240-50mázsát tud összbe.Az még is csak több meg ugye két fele oszlik a suly csak utálok két kocsival bajlódni,szét vagy össze akaszgatni.
Attól függ, laposon gondolkodhatsz többe is szerintem. Dombos vidéken meg legfeljebb nem kell fullra pakolni. Nekem 30tra van vizsgáztatva a pót össztömegben. Papaíron 6t az önsulya mérve 7,1. Érzi a traki üresen is hogy mögötte van de 10t műtrágáyval ugyanúgy viszi mint üresen. Esős évben viszont lehet hogy az EB pót lenne csak elővéve. Bár rémisztgettek vele hogy nem fogom bírni tarlón fordítani a 3 tengelyest de ilyen gond nincsen, csak nézni rossz ahogy a dupla tengely "tekeredik" alatta forduláskor rakottan. Tolatás is meglepően könnyű vele. Nem tudom a napra mennyivel könnyebb mint a búza. Nekem most lesz először de ott hasznát fogom venni a nagy térfogatnak szerintem. És a 10-15kmre kell szállítani akkor se mindegy hány fordulóból oldom meg a feladatot.
Nincs orsulyom. 6t fölött van valahol múltkor már mértem de nem emlékszem rá pontosan. Kutya partról van szó tegyük hozzá. 2Dbe nekimentem padlón 15 körül és a tetejére 2A lett belőle 7el és rezgett a léc hogy ki bírja e. Az egész kb 100m hosszú. De a 20t búza+ 7t pót az azért 27t vontatmány. Nem kevés.
Ma kb 20t búzát vittem a 3 tengeles póttal, aszfalton nagy parton kevés volt a tapadás, bepattogott előtte a gép összkereket kellett nyomni neki így is épen hogy felhúzta. A kumikat mnitha megreszelték volna a trakin minden reve futófelülete frissen volt érdesítve. Lehet kicsit nagy ez a pót a trakihoz dombos vidéken. Laposon viszi ahogy kell de partnak-lejtnek nagyon észen kell lenni vele.
Nem az enyém, majd begyűjtöm az infót. 20T kamion pót volt, hát a földről most levitte, de még a földút is átlagos időben erre kemény lesz neki, kőre való.
Persze ,tudom hogy hosszabb a rugóköteg, de teljes tehernél úgy is felül a gumibakra, az meg már olyan sokat nem rugózik. Annyi biztos hajlékonyabb a váza, jobban felveszi az útegyenetlenséget. Egy ismerősnek van valami osztrák kocsija újszerű 10-12t-ás lehet de annak van olyan merev váza meg rövid vaskos rugókötege hogy azt mondja annak tényleg nem ér le az egyik kereke ha a másik bukkanóra megy, kellet is már javítani a forgózsámojt.
Mi a magyarázata?pl hogy 45cm-rel hosszabb a hw rugókötege,meg még nemvolt akkora szintkülönbség hogy ne ért volna le a kerék.Az mbp egyik kerekével felállok 20cm magas fára,a tengely másik felén lévő kereket le lehet venni, mert nem ér le, vagy csak ép hogy.A hw váza sokkal hajlékonyabb,így jobban elnyeli a talaj szintkülönbségeit.Sima betonon mind a kettőt egyedül eltologatom,semmi különbség nincs köztük.Első mbp második kép hw
Válasz #535. hozzászólásra
Rugalmasság? Annak mi lehet a magyarázata. Gyártási pontosságot nem úgy értem hogy az MBP szarul van össze rakva, csak nagyobb tűrésekkel, már csak azért is mert mezőgazdasági pót ,nem mint a HW ami teherautó pót is. De csak egy példa RM(román) és Yugó pótkocsinak a tengelye ha ki van szerelve kerekekkel és megforgatod a tengelyt a kerekek 1-2 centit ütnek.
Szerintem ez azért nem annyira egyszerű. Nincs az MBP sem rosszul összerakva. Ha valahol kicsit is ütne, az egy idő után kijönne rajtuk. Talán a rugalmasság lesz itt a hangsúlyba, amit már a kolléga is mondott.
Megszeretném kérdezni hogy honnan tudnék MBP 6.5 tonnás pótkocsihoz papírt vásárolni mert én már régebben vásoltam egyet papírmnélkül de az alvázszám már nem olvasható annyira rozsda ette és most leszeretném műszakiztatni és ehhez kéne nekem papír, vagy estleg hogy lehetne az ilyen papír nélküli pótokat újra papírozni tudna ebbe valaki segíteni nekem?
Válasz #531. hozzászólásra
Elvileg erre gondolna az ember, de én nem vagyok biztos hogy amiatt van, már csak azért is mert mindegyikbe 2 kúpgörgős csapágy van meg egy porvédő, ezek beállítása okozhat nehezebb húzást , de akkor nem ilyen egyértelmű lenne hogy a HW-t könnyebb húzni. Szerintem inkább a gyártási pontossságba lehet külömbség , a HW-k tengelyei párhuzamosabbak lehetnek egymáshoz , a tengelycsonkok is kissebb ütéssel lehetnek legyártva,(precízebb német gyártás) ezek okozhatnak már külömbséget. Hülye példa de ha egy biciklibe a hátsókerék ferdére van húzva, vagy a villa meg van hajolva és nem fut a két kerék kurva nehéz tekerni, és nem sok kell, szemmel nem kell hogy látszódjon.
A hw kocsinak hosszabbak a rugó kötegei,és kevesebb lap van benne,így jobb a rugózása + a váza is hajlékonyabb,nem rángat annyira.A hw billegősebb az mbp stabilabb.Van mind a kettőböl 1-1db 145cm-es oldallal.
Köszönöm a válaszokat, akkor sikerült megtudnom a típust.
Mitől függ az egy pótkocsinál, hogy könnyebb húzni?
Traktorosok azt mondják, hogy a HW-t könnyebb húzni ugyanolyan gumikkal meg terheléssel, mint egy MBP-t.
Az az ukrán amit leírtak itt előttem, nekem is van egy belőle, nem a legjobb pót ,nehéz húzni az oldalát alig bírom magam felhajtani ,ha lesz egy kis pénzem felújítom valami könnyebb szerkezettel, ja és magasítóval mert így elég gyatra ,csak trágyahordásra való ,abban viszont jó.
ADR hidas Oehler pótkocsiról van tapasztalata valakinek?
Jók ezek a tengelyek, vagy inkább csak a BPW hidas az igazi?
Vagy magáról az Oehlerekrők mi a véleményetek?
Volt mindene, csak ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból. Mielőtt megvettem kivonattam véglegesen az előző tulajjal, hogy ne kelljen átírási illetéket fizetni, így spóroltam 22000ftot.
Amúgy kész a pót papírügyileg is, névre írva, biztosítva, forgalmi, pirosrendszám, 5 év műszaki... 30t össztömeg. Már csak fuvarozni való kell hozzá...
A póté? 170kmről 68 papír. Elméletileg 170ft/km. De össze vissza mondták a számítást mindig másképp. De nem alkudoztam velük mert 6t volt a trailer elméletileg a pót pedig forgalmi szerint 6,8 lemérve pedig 7,1. Eléggé billegálisan nézett ki amikor hozták.
Nézem de semmi külön bekezdést nem találok. Csak a súly, méret és tengelyterhelésre vonatkozó előírásokat. Amik ugyanazok mgv pótkocsinál is mint lassújármű pótnál.
KÖHÉM rendeletbe ezt találtam a lassú jármű pótkocsi húzhatóságáról MGVval.
"(7) Lassú jármű pótkocsija gépjárművel nem, mezőgazdasági vontatóval pedig csak abban az esetben vontatható, ha megfelel a mezőgazdasági vontató pótkocsijára vonatkozó előírásoknak."
3409 hozzászólás
Válasz #558. hozzászólásra
Jobb a két kocsi, még az egyiket pakolják, addig elviszed a másikat..stb. Az elvitt súly meg szinte azonos, ráadásul a 80-11 könnyű húzású.
Válasz #557. hozzászólásra
nállam ez csak egy töprengés stádiumába van még, van e értelme lecserélni. 2db hw 80-11 ről van szó ami 240-50mázsát tud összbe.Az még is csak több meg ugye két fele oszlik a suly csak utálok két kocsival bajlódni,szét vagy össze akaszgatni.
Válasz #556. hozzászólásra
Nekem 30tra van vizsgáztatva a pót össztömegben. Papaíron 6t az önsulya mérve 7,1.
Érzi a traki üresen is hogy mögötte van de 10t műtrágáyval ugyanúgy viszi mint üresen. Esős évben viszont lehet hogy az EB pót lenne csak elővéve. Bár rémisztgettek vele hogy nem fogom bírni tarlón fordítani a 3 tengelyest de ilyen gond nincsen, csak nézni rossz ahogy a dupla tengely "tekeredik" alatta forduláskor rakottan. Tolatás is meglepően könnyű vele. Nem tudom a napra mennyivel könnyebb mint a búza. Nekem most lesz először de ott hasznát fogom venni a nagy térfogatnak szerintem. És a 10-15kmre kell szállítani akkor se mindegy hány fordulóból oldom meg a feladatot.
Attól függ, laposon gondolkodhatsz többe is szerintem. Dombos vidéken meg legfeljebb nem kell fullra pakolni.
Válasz #555. hozzászólásra
nállam alapsuly 7ton.+suly össz8ton.165LE.én csak egy 16osra gondoltam.
Válasz #554. hozzászólásra
Nem kevés.
Nincs orsulyom. 6t fölött van valahol múltkor már mértem de nem emlékszem rá pontosan. Kutya partról van szó tegyük hozzá. 2Dbe nekimentem padlón 15 körül és a tetejére 2A lett belőle 7el és rezgett a léc hogy ki bírja e. Az egész kb 100m hosszú. De a 20t búza+ 7t pót az azért 27t vontatmány.
Válasz #553. hozzászólásra
Annak pedig már van ereje.hány mázsás?
Válasz #552. hozzászólásra
155 pacis ferga
Válasz #551. hozzászólásra
Kezdjük akályhától. Mi húzta LE?
Ma kb 20t búzát vittem a 3 tengeles póttal, aszfalton nagy parton kevés volt a tapadás, bepattogott előtte a gép összkereket kellett nyomni neki így is épen hogy felhúzta.
A kumikat mnitha megreszelték volna a trakin minden reve futófelülete frissen volt érdesítve.
Lehet kicsit nagy ez a pót a trakihoz dombos vidéken. Laposon viszi ahogy kell de partnak-lejtnek nagyon észen kell lenni vele.
Válasz #549. hozzászólásra
aha ha nem a tiéd hagyd de ezekszerint az avéleményed hogyekkorakocsi álóhelyzetbe bebetonozódik afőldbe?
Válasz #548. hozzászólásra
Nem az enyém, majd begyűjtöm az infót. 20T kamion pót volt, hát a földről most levitte, de még a földút is átlagos időben erre kemény lesz neki, kőre való.
Válasz #547. hozzászólásra
Szia Multkor egy fotón mintha egy 3tengelyes pótot láttam volna melleted tiéd -e eröl kéne infó már mint atipusról
Válasz #546. hozzászólásra
Jel...
Czanik Sanyi itt vagy?
Válasz #543. hozzászólásra
Aham... Szóval a 9 tonnás Mbp is szarrá van merevítve...
Válasz #543. hozzászólásra
Legalább nem kell emelő ha defekt van, csak egy kisebb árok az pedig mindenhol akad... :)
Válasz #538. hozzászólásra

Bal hátsó kerék 10cm-rel van a földtől.
Válasz #530. hozzászólásra
70% a gumi, 30% a csapágyazás.
10 tonnás piros rendszámos pótkocsi műszaki vizsgáztatása ma mi pénzbe kerülhet?
Persze ,tudom hogy hosszabb a rugóköteg, de teljes tehernél úgy is felül a gumibakra, az meg már olyan sokat nem rugózik. Annyi biztos hajlékonyabb a váza, jobban felveszi az útegyenetlenséget. Egy ismerősnek van valami osztrák kocsija újszerű 10-12t-ás lehet de annak van olyan merev váza meg rövid vaskos rugókötege hogy azt mondja annak tényleg nem ér le az egyik kereke ha a másik bukkanóra megy, kellet is már javítani a forgózsámojt.
Válasz #536. hozzászólásra

Mi a magyarázata?pl hogy 45cm-rel hosszabb a hw rugókötege,meg még nemvolt akkora szintkülönbség hogy ne ért volna le a kerék.Az mbp egyik kerekével felállok 20cm magas fára,a tengely másik felén lévő kereket le lehet venni, mert nem ér le, vagy csak ép hogy.A hw váza sokkal hajlékonyabb,így jobban elnyeli a talaj szintkülönbségeit.Sima betonon mind a kettőt egyedül eltologatom,semmi különbség nincs köztük.Első mbp második kép hw
mbp megrakva alig ül rá a féder bakra,a hw meg szétnyomja a gumi tüskét.Vizes idöbe 8.25gumikkal az mbp 6.5 elül ugy 2 mtz alig birja kihuzni.
Válasz #535. hozzászólásra
Rugalmasság? Annak mi lehet a magyarázata. Gyártási pontosságot nem úgy értem hogy az MBP szarul van össze rakva, csak nagyobb tűrésekkel, már csak azért is mert mezőgazdasági pót ,nem mint a HW ami teherautó pót is. De csak egy példa RM(román) és Yugó pótkocsinak a tengelye ha ki van szerelve kerekekkel és megforgatod a tengelyt a kerekek 1-2 centit ütnek.
Válasz #533. hozzászólásra
Szerintem ez azért nem annyira egyszerű. Nincs az MBP sem rosszul összerakva. Ha valahol kicsit is ütne, az egy idő után kijönne rajtuk. Talán a rugalmasság lesz itt a hangsúlyba, amit már a kolléga is mondott.
sziasztok!
Megszeretném kérdezni hogy honnan tudnék MBP 6.5 tonnás pótkocsihoz papírt vásárolni mert én már régebben vásoltam egyet papírmnélkül de az alvázszám már nem olvasható annyira rozsda ette és most leszeretném műszakiztatni és ehhez kéne nekem papír, vagy estleg hogy lehetne az ilyen papír nélküli pótokat újra papírozni tudna ebbe valaki segíteni nekem?
Válasz #531. hozzászólásra
Elvileg erre gondolna az ember, de én nem vagyok biztos hogy amiatt van, már csak azért is mert mindegyikbe 2 kúpgörgős csapágy van meg egy porvédő, ezek beállítása okozhat nehezebb húzást , de akkor nem ilyen egyértelmű lenne hogy a HW-t könnyebb húzni. Szerintem inkább a gyártási pontossságba lehet külömbség , a HW-k tengelyei párhuzamosabbak lehetnek egymáshoz , a tengelycsonkok is kissebb ütéssel lehetnek legyártva,(precízebb német gyártás) ezek okozhatnak már külömbséget. Hülye példa de ha egy biciklibe a hátsókerék ferdére van húzva, vagy a villa meg van hajolva és nem fut a két kerék kurva nehéz tekerni, és nem sok kell, szemmel nem kell hogy látszódjon.
A hw kocsinak hosszabbak a rugó kötegei,és kevesebb lap van benne,így jobb a rugózása + a váza is hajlékonyabb,nem rángat annyira.A hw billegősebb az mbp stabilabb.Van mind a kettőböl 1-1db 145cm-es oldallal.
a tengely és a csapágyazás miatt, tényleg könnyebb húzni a HW-t!
Köszönöm a válaszokat, akkor sikerült megtudnom a típust.
Mitől függ az egy pótkocsinál, hogy könnyebb húzni?
Traktorosok azt mondják, hogy a HW-t könnyebb húzni ugyanolyan gumikkal meg terheléssel, mint egy MBP-t.
Pronar pótkocsik milyenek?
Válasz #521. hozzászólásra
itt egy ,csak átalalíkított oldalakkal http://www.hasznaltauto.hu/potkocsi/egyedi/egyedi_psze_20-1-5917206
Az az ukrán amit leírtak itt előttem, nekem is van egy belőle, nem a legjobb pót ,nehéz húzni az oldalát alig bírom magam felhajtani ,ha lesz egy kis pénzem felújítom valami könnyebb szerkezettel, ja és magasítóval mert így elég gyatra ,csak trágyahordásra való ,abban viszont jó.
Ukrán. PSZE-201 a típusa. 6t-s kocsi.
Ruszki!!
Ukran 6-os...
RO
talán ukrán 6,5 tonnás
Ez milyen pót?

Üdv!

ADR hidas Oehler pótkocsiról van tapasztalata valakinek?
Jók ezek a tengelyek, vagy inkább csak a BPW hidas az igazi?
Vagy magáról az Oehlerekrők mi a véleményetek?
Köszönöm!
Válasz #518. hozzászólásra

ügyes jó öltet !
Válasz #517. hozzászólásra
Volt mindene, csak ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból. Mielőtt megvettem kivonattam véglegesen az előző tulajjal, hogy ne kelljen átírási illetéket fizetni, így spóroltam 22000ftot.
Válasz #516. hozzászólásra
papírja volt ? vagy csak adásvételivel sikerült igy levizsgáztatni?
Amúgy kész a pót papírügyileg is, névre írva, biztosítva, forgalmi, pirosrendszám, 5 év műszaki... 30t össztömeg.
Már csak fuvarozni való kell hozzá...
Válasz #513. hozzászólásra
De nem alkudoztam velük mert 6t volt a trailer elméletileg a pót pedig forgalmi szerint 6,8 lemérve pedig 7,1.
Eléggé billegálisan nézett ki amikor hozták.
A póté? 170kmről 68 papír. Elméletileg 170ft/km. De össze vissza mondták a számítást mindig másképp.
Válasz #510. hozzászólásra
Fekete rendszámos tgkval nem húzhatod, de fekete rendszámos traktorral ha mezőgazdasági vontató akkor igen.
Válasz #512. hozzászólásra
mennyi volt a fuvar? mennyi/km?
Válasz #511. hozzászólásra
Nézem de semmi külön bekezdést nem találok. Csak a súly, méret és tengelyterhelésre vonatkozó előírásokat. Amik ugyanazok mgv pótkocsinál is mint lassújármű pótnál.
Válasz #510. hozzászólásra
Nézd meg, hogy mik a mezőgazdasági vontató pótkocsijára vonatkozó előírások.
Most hogy magyarázod meg a rendőrnek, hogy ez a piros rendszámos IFA pót ugyan azt tudja, mint a fekete rendszámmal ellátottak?
KÖHÉM rendeletbe ezt találtam a lassú jármű pótkocsi húzhatóságáról MGVval.

"(7) Lassú jármű pótkocsija gépjárművel nem, mezőgazdasági vontatóval pedig csak abban az esetben vontatható, ha megfelel a mezőgazdasági vontató pótkocsijára vonatkozó előírásoknak."
Ezt hogy értelmezzem?