Tapasztalatom szerint kb 2-3q pluszt tud csinálni egy jó gombaölő. Persze extrém száraz körülmények között kevesebb máskor akár több is.
Egy 30q körüli napránál ránézésre biztos nem fogod látni a 2q különbséget.
Jó termőhelyen idei kísérletben is volt 10% körüli többlettermés.
Amúgy meg hagyjátok már a 16q Neomát nem igaz ennek a dupláját is termi lazán amúgy meg talajtól is függ: PL.:nem mindegy hogy a 16q Neoma 4AK földön volt a LE 25 meg 22AK szóval ezt is nézzétek persze ez egy példa
Nekem semmi betegség nem szokott lenni. Van egy két kidőlt szárrothadás miatt. Olyan jelentős élettani hatása van a strobiliumoknak? Annyival jobban kötődne a termés? Vagy miért lesz jobb a napra? Én most éven ki fogom próbálni, de érdekelne nagyon a te véleményed vagyis tudásod.
jaj. Na de akkor szerencsére elég rendesen elsaccoltátok. 26q az szép szerintem, főleg a 16q-ás neomához képest.
Amúgy magasságra, habitusra milyen?
Betegségek? Vagy nem gombáztad?
Neomám konkrétan nem volt,De a falu környékén kérdezősködve,14-22 mázsáig adott a neoma.Nekem az LE25 26 mázsa,LG56.58 szintén 26,tristan 22,rossz gyenge földekbe,korán megsült E82 8-14 mázsáig adott.
Nem volt most valakinek összehasonlító vetése Neomából és LE 25-ből?
Nem tudom érdemes e próbálni a Pio-t. Kicsit kétkedek, de a gyomirtása jobban tetszene.
Olvastam vissza, de most már gondolom változtak a vélemények
Az én földjeimen a N-t választanám, mert a mezei PK műtrágyák tavaszi kiszórásának értelmét a legtöbben vitatják, de N azért kell. Hangsúlyozom, az én földjeimen. Lehet hogy másnál meg az NPK-ban lévő 30kg N elég, a PK meg ártani biztos nem árt. Pontos választ akkor lehetne adni, ha csináltatnál a talajra egy Nmin-vizsgálatot, és akkor kiderül mennyi N kell, vagy kell e egyáltalán.
Nem tudok még bóros péti árakat majd talán hétfőn.Én azért döntöttem a LE25 mellett mert sok az acat ,és szerintem az express jobb lesz mint a pulsar,bár sokan neomások,de nem merem megreszkírozni.
Neoma!Nálunk az megy nagyon meg a Brio!Az is volt már,jobb évben az még többet tud mint a Neoma!Tavaly egy gazdának 49q körüli volt a Brio!Úgymond itt megszokott a 30-40q forgó/ha!
Köszi a tanácsokat,én azért gondoltam a bóros pétit ,mert gondolom jobb ha a gyökérről is kap egy kis bórt.Nem tudom jó-e így, ezért kértem tanácsot mert nem használtam még én se.Egyébként pio LE25 lesz vetve.Farmmix-es műkaki árakat tudok párat:8 24 24 178900/t,7 20 28 179000/t,7 12 25 154900/t+fa,ez mind yara ár.Szakesz neked milyen volt vetve tavaly ami 40 körül termett?
Én tavaly 1,5q pétit szórtam vetéskor meg 1,8q 8-24-24-et adtam.Gombaölőzésnél (pictor) meg kapott még Fitohorm olajos növ. lombtrágyát!40,3 q/ha termett 98%-os tisztasággal,9-es vízzel!A nitrogén hatóanyaggal vigyázni kell, mert hajlamosít a gombabetegségre.Az idén is hasonló lesz a szitu.
Miért raksz ki bóros pétit?és egyáltalán milyen az??
Amugy nem rossz a gondolat.
Kultizva lesz??
Bórt levéltrágyába nyomathatnál..sima péti is elég lehet 2-2,5mázsa.
Gombaölözni szoktál?
Milyen fajta mag lesz?
Én javaslatokat szeretnék kérni tőletek a napra műtrágyázásához.A tervem a következő:vetés előtt 2 mázsa/ha bóros pétisó,bedolgozva,majd vetéssel egy menetben 8.24.24 yara műkaki 120 kg/ha.Jók az arányok vagy van jobb bevált ötletetek? köszi!
Szarvas probléma lehet a legnagyobb gond, mert az meg csillagbimbós állapotban totálkárt csinál,itt 40hektár nulla aratás... aztán bementem a baranyai vidfmg hivatalba és megkérdeztem tölük ugyan mondják már meg akkor hogy lehet itt "gazdálkodni' es mégis mi a véleményük erről mikőzben az ormánsági szarvas gazdák,pécsi szarházi vállalkozók és pesti bukott brókerek jókat szórakoznak itt(mindenkivel...)...erre a válasz az volt minek vettem ott földeket, miért nem feljebb és különben is amennyivel olcsóbb volt nekem arra a föld a többihez képest az kompenzálja a vadkárt,d e ők nem fognak miattam kényszer vadászatott" elrendelni az Ormánságban...aztán mondtam nekik az nem baj aranyoskáim hogy én itt születtem??? Láttam a tekintetében miközben szikrát szórt a szeme,hogy azt gondolja most magában hogy sokkal jobb lenne("nekünk"...) ha ilyenek mint te meg sem születnének......Komolyan mondom megszédültem és otthagytam őket...Csak így tovább Fidesz,"fasza gyerekek vagytok" csak szolgáljátok ki a "döbrögi úrakat", hisz itthon ŐK a "törvény"...
Mi ebbe az évbe ezt a 2 fajtát vetjük. A neoma már bizonyított. Elég jól tud teremni. Az Le 25 még nagyon új, tavaly nem sok volt belőlle az országba. De azt mondják többet tud majd mint az LE13-as
nem tudom mire vagy kíváncsi napraforgó mellé 1 mázsa npk
nem kap gombaölőt aratás után tárcsa vagy gruber búzavetés műtrágya nélkül tavasszal 1.5 mázsa nitrogén gyomírtó aratás 35-45 mázsa búza vagy őszi árpa utána tárcsa és ősszel szántás és kezdődik minden előröl.
9938 hozzászólás
Válasz #2235. hozzászólásra
Tapasztalatom szerint kb 2-3q pluszt tud csinálni egy jó gombaölő. Persze extrém száraz körülmények között kevesebb máskor akár több is.
Egy 30q körüli napránál ránézésre biztos nem fogod látni a 2q különbséget.
Jó termőhelyen idei kísérletben is volt 10% körüli többlettermés.
Válasz #2236. hozzászólásra
Szerintem MF-es ezzel tisztába van és nem a vakvilágba beszél. Egyébként ahogy tudom arra feléjük 20 AK alatt nincs is föld.
Amúgy meg hagyjátok már a 16q Neomát nem igaz ennek a dupláját is termi lazán
amúgy meg talajtól is függ: PL.:nem mindegy hogy a 16q Neoma 4AK földön volt a LE 25 meg 22AK szóval ezt is nézzétek persze ez egy példa
Válasz #2234. hozzászólásra
Nekem semmi betegség nem szokott lenni. Van egy két kidőlt szárrothadás miatt. Olyan jelentős élettani hatása van a strobiliumoknak? Annyival jobban kötődne a termés? Vagy miért lesz jobb a napra? Én most éven ki fogom próbálni, de érdekelne nagyon a te véleményed vagyis tudásod.
Én nem is értem azokat akik nem gombázzák a naprát.
Mi sem gombáztunk tavaly,de nem is volt miér.

Válasz #2231. hozzászólásra
Neked volt kísérlet? Itt senki sem gombázza a naprát.
Válasz #2230. hozzászólásra
Sziasztok!
Szerintem termésmennyiségben is meglátszik a gomba elleni védekezés.
Válasz #2229. hozzászólásra
Soha nem gombázok,a terméseim nemszokott kevesebb lenni,mint akik gombáznak.De lehet kipróbálom,a fejtágítókon ráveszik a gazdát a sok + eredménnyel.
Válasz #2228. hozzászólásra
jaj. Na de akkor szerencsére elég rendesen elsaccoltátok. 26q az szép szerintem, főleg a 16q-ás neomához képest.
Amúgy magasságra, habitusra milyen?
Betegségek? Vagy nem gombáztad?
Válasz #2227. hozzászólásra
De az LE25 volt,de mint látszik,még nincs levágva,vagyis elsaccoltuk.
Válasz #2226. hozzászólásra

Akkor a 2019-es hozzászólásban azt nem az LE25-re írtad?
Azt látszik, hogy gyönyörű tiszta volt.
Válasz #2224. hozzászólásra
Nem azt írtam,az E82 lett nagyon rossz.Igaz az a leggyengébb földbe volt,meg nemis volt olyan sűrűre vetve.
Válasz #2223. hozzászólásra
Sűrűre sikeredett,kb 70000-el.
Válasz #2222. hozzászólásra
De régebben azt írtad, hogy nem szerepelt az LE 25 sem jól. Vagy az csak az eleje volt?
Válasz #2222. hozzászólásra
le 25-öt mennyivel vetetted?
Válasz #2221. hozzászólásra
Neomám konkrétan nem volt,De a falu környékén kérdezősködve,14-22 mázsáig adott a neoma.Nekem az LE25 26 mázsa,LG56.58 szintén 26,tristan 22,rossz gyenge földekbe,korán megsült E82 8-14 mázsáig adott.
Nem volt most valakinek összehasonlító vetése Neomából és LE 25-ből?
Nem tudom érdemes e próbálni a Pio-t. Kicsit kétkedek, de a gyomirtása jobban tetszene.
Olvastam vissza, de most már gondolom változtak a vélemények
Válasz #2214. hozzászólásra
Az én földjeimen a N-t választanám, mert a mezei PK műtrágyák tavaszi kiszórásának értelmét a legtöbben vitatják, de N azért kell. Hangsúlyozom, az én földjeimen. Lehet hogy másnál meg az NPK-ban lévő 30kg N elég, a PK meg ártani biztos nem árt. Pontos választ akkor lehetne adni, ha csináltatnál a talajra egy Nmin-vizsgálatot, és akkor kiderül mennyi N kell, vagy kell e egyáltalán.
Válasz #2218. hozzászólásra
Igazad van de ez valóságban nem mindig jön be pedig
ez a logikus.
Szerintem a legtutibb tanácsot akkor lehetne adni, ha lenne talajvizsgálat. Mert akkor azt adod ki ami kell.
1-2 mázsa 8-24-24
sokallanám

Szerintem meg jobban jársz ha ki teszed mind kettőt!!!
Kérdezném szotyira 2.5 péti vagy 2-mézsa 3x15 műkaki melyik a tutibb
Válasz #2210. hozzászólásra
Tőlünk mindig csak Neomát,Briót kérnek.A nagyobb gazdák viszont lehet hogy használják.Majd kitudakolom!
Passz....
Válasz #2211. hozzászólásra

Jól döntöttél
Nem tudok még bóros péti árakat majd talán hétfőn.Én azért döntöttem a LE25 mellett mert sok az acat ,és szerintem az express jobb lesz mint a pulsar,bár sokan neomások,de nem merem megreszkírozni.
Válasz #2208. hozzászólásra
Kondi nem jobb felétek vagy azt nem szeretik?
Válasz #2207. hozzászólásra
Mennyivel drágább,mint a sima péti..?
Válasz #2207. hozzászólásra
Úgymond itt megszokott a 30-40q forgó/ha!
Neoma!Nálunk az megy nagyon meg a Brio!Az is volt már,jobb évben az még többet tud mint a Neoma!Tavaly egy gazdának 49q körüli volt a Brio!
Köszi a tanácsokat,én azért gondoltam a bóros pétit ,mert gondolom jobb ha a gyökérről is kap egy kis bórt.Nem tudom jó-e így, ezért kértem tanácsot mert nem használtam még én se.Egyébként pio LE25 lesz vetve.Farmmix-es műkaki árakat tudok párat:8 24 24 178900/t,7 20 28 179000/t,7 12 25 154900/t+fa,ez mind yara ár.Szakesz neked milyen volt vetve tavaly ami 40 körül termett?
Válasz #2205. hozzászólásra
Persze,egybe kutyultuk és még a traki éppen belefért!
Válasz #2203. hozzászólásra
Ezt egybe toltad a Pictorral vagy külön? Gondolom amíg szántóföldi géppel bele lehet menni.
8-24-24 most mennyibe kerül?
Válasz #2202. hozzászólásra
http://www.fitohorm.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=193:fitohorm-euro-oeko-olajnoeveny&catid=1:termekek&Itemid=2
Tavaly 900 ft/l!Árban biztos,hogy megéri!Kontroll nem volt,de amúgy meg nem volt léha szem.És az sokat jelent.Azelőtt én sem hittem benne,de működik!Lombon keresztül hamarabb ott van a növényben.Főleg akkor segít sokat, ha stresszel a növény!(gyomirtó,szárazság,stb.)DE NEM PÓTOLJA A MŰTRÁGYÁT!!!!
Válasz #2200. hozzászólásra
Nem volt kontrollod,mennyibe került ez neked?
Válasz #2194. hozzászólásra
Szerintem jó az elgondolás
Válasz #2199. hozzászólásra
Nekem bevált és nem is drága!Más kultúrákban is működik!
Válasz #2197. hozzászólásra
Ezt a löttyöt,húsvét másnapjára hagyd.
Én fordítva tenném ki.A komplex had oldódjon,több idő kell neki.
http://www.fitohorm.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=223:felhasznalasi-javaslat-napraforgoban&catid=31:technologia&Itemid=42
A nitrogén hatóanyaggal vigyázni kell, mert hajlamosít a gombabetegségre.Az idén is hasonló lesz a szitu.
Én tavaly 1,5q pétit szórtam vetéskor meg 1,8q 8-24-24-et adtam.Gombaölőzésnél (pictor) meg kapott még Fitohorm olajos növ. lombtrágyát!40,3 q/ha termett 98%-os tisztasággal,9-es vízzel!
Miért raksz ki bóros pétit?és egyáltalán milyen az??
Amugy nem rossz a gondolat.
Kultizva lesz??
Bórt levéltrágyába nyomathatnál..sima péti is elég lehet 2-2,5mázsa.
Gombaölözni szoktál?
Milyen fajta mag lesz?
Én javaslatokat szeretnék kérni tőletek a napra műtrágyázásához.A tervem a következő:vetés előtt 2 mázsa/ha bóros pétisó,bedolgozva,majd vetéssel egy menetben 8.24.24 yara műkaki 120 kg/ha.Jók az arányok vagy van jobb bevált ötletetek? köszi!
Válasz #2192. hozzászólásra

TE JÖSSZ A FÓRUMTALÁLKOZÓRA ????
És hozod Baranya Aranyát is ?
Válasz #2186. hozzászólásra
aztán bementem a baranyai vidfmg hivatalba és megkérdeztem tölük ugyan mondják már meg akkor hogy lehet itt "gazdálkodni' es mégis mi a véleményük erről mikőzben az ormánsági szarvas gazdák,pécsi szarházi vállalkozók és pesti bukott brókerek jókat szórakoznak itt(mindenkivel...)...erre a válasz az volt minek vettem ott földeket, miért nem feljebb és különben is amennyivel olcsóbb volt nekem arra a föld a többihez képest az kompenzálja a vadkárt
,d e ők nem fognak miattam kényszer vadászatott" elrendelni az Ormánságban
...aztán mondtam nekik az nem baj aranyoskáim hogy én itt születtem??? Láttam a tekintetében miközben szikrát szórt a szeme,hogy azt gondolja most magában hogy sokkal jobb lenne("nekünk"...) ha ilyenek mint te meg sem születnének...
...Komolyan mondom megszédültem és otthagytam őket...Csak így tovább Fidesz,"fasza gyerekek vagytok" csak szolgáljátok ki a "döbrögi úrakat", hisz itthon ŐK a "törvény"...
Szarvas probléma lehet a legnagyobb gond, mert az meg csillagbimbós állapotban totálkárt csinál,itt 40hektár nulla aratás...
Válasz #2190. hozzászólásra
Mi ebbe az évbe ezt a 2 fajtát vetjük. A neoma már bizonyított. Elég jól tud teremni. Az Le 25 még nagyon új, tavaly nem sok volt belőlle az országba. De azt mondják többet tud majd mint az LE13-as
LE25 és Neoma volt olyan akinek mind a 2 volt vetve? Mik a tapasztalatok ?? ki melyikkel volt jobban megelégedve?
Válasz #2184. hozzászólásra
nem tudom mire vagy kíváncsi napraforgó mellé 1 mázsa npk
nem kap gombaölőt aratás után tárcsa vagy gruber búzavetés műtrágya nélkül tavasszal 1.5 mázsa nitrogén gyomírtó aratás 35-45 mázsa búza vagy őszi árpa utána tárcsa és ősszel szántás és kezdődik minden előröl.