Válasz Igazi Földönfutó #3630. hozzászólásáraHa jól bevan lőve akkor jó, de ha 1szemmel is hosszabb orrabukik.
A gumikerekes még hamarabb.
A csoroszlya ha kopott akkor szórakozhat.
Az spc érzèkeny a föld megmunkálás mélységére is.
Ha nem elég mély akkor is orra bukik, nemhajtja a kereket.
A láncot a művelési mélységhez hozzá kell állítani!
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraMondom neked, túl hosszúra van állítva a mélységhatároló lánc és orrabukik a kocsi!
Így mincs talajhajtás.
Ami még lehet a mag felakadása.
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraHa felemelt állapotban meglököd a kereket legalább 2-3-at tovább kell neki forogni, ha igy van akkor nem csúszik meg a kerék sehol sem.Ha nehezen forog akkor kiveszed a kereket átnézed mi a gondVetőtengelyt is érdemes mindig kivenni zsirozni.Ha felemelt állapotban van vákum akkor ha leteszed akkor is jónak kell lennie.Én amúgy 1000-es fordulaton vetek.
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraÉn minden évet ugy kezdek hogy mindegyik tengely kiveszem amire a tárcsa megy . 600 as vizes csiszolóval meghúzom kap uj zsírt és megy vissza .
Nekem 2 éve kezdte el hogy az uj csávázószer meg a nagyobb vetömag ami jó nagy szemű az a rázkódástól össze áll és nem vet mert ugyan lesz mint a tégla rakat .
22 év alatt belül elkopott a festék és rozsdás lett most megcsiszoltam mind a 6 kocsi tartály belsö felét és ujra festettem . + Kapakd a vetömag sík port hátha igy már nem lesz gond .
Láncon nekem is kell állítania mert nagyon bele engedi az elejét .
Melette két oldalt azt is én vetettem ott a magok kissebek voltam .
A hiányos igy lett 7.2t
Ami jó lett az a szántót 8.2 t
Ami nincs szántva 4 éve csak tarcsa gruber 9.2 t
Ugyan az a fajta p 9731
Válasz medikus #3622. hozzászólásáraSzia ! Még nem ,de tavaj isbaszalodott velem ez a 2 vetősor. Meg már előtte is. Nem szeretnék még egyszer úgy járni. Meg hát jó 2-3 hét és Szent-György.....
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraSzia. Ha kézzel meg pörgeted a kereket könnyedén kell forognia. Ha könnyedén forog akkor előfordul hogy túl hosszú az a lánc ami a csoroszlya orrát fogja és a mélységet határolja. Akkor azt vedd rövidebbre 3 lánc szem és ha még így is bukdácsol akkor ahogyan Ohaza javasolta sullyozd le a vetőkocsi véget.
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraNekem volt úgy kitörve a vákuumcső, hogy felemelve ha forgattam a kereket, minden furaton volt mag, letéve viszont egyiken sem. Letéve rés volt a csövön, felemelve meg pont összeért annyira, hogy nem szívott falsot. Érdemes szerintem azt is megnézni.
Próbáld meg , hogy valami súlyt raksz arra a 2 db kocsira, anno az enyém is szórakozott így velem, Én minden kocsira tettem egy síndarabot, hogy nehezebb legyen és ne csússzon a kerék, mert képes rá + egy rövid láncon húztam utána egy 30 cm-es 30x30mm vasat, hogy jobban temesse a csoroszlya nyomát.
De először állj rá a 2 és 3 kocsira és húzd meg 2-3 m-en, majd nézd meg mit csinál.
Fontos még, hogy jól hintőporozd meg a magot, hogy jobban csússzon, mert ha száraz, akkor képes beboltozódni a magtartály kivezetésénél.
Volt hogy a beállított 63.000 szem helyett 48.000 vetett, de volt, hogy 72.000, éppen ahogy kedve volt.
Aztán megszabadultam tőle és vettem egy Gaspardot.
Sziasztok. Probléma a következő. Spc 6 vetőgép 1,2,5,6 sora jól vet. 2,3 sora a sor leg elején vet utánna semmi. Gumikerekes. Feszítő rugó 2*0,75 van rajta a sima 1 hosszú rugó helyett. Szorulhat a kereke ,és homokon nem hajtja a puha föld é fel sem veszi a magot,vagyvákum kamra baja lehet? Fel emelve próbán széen felszedi az összes kocsi a magot és le is teszi ! Segítségeteket kérem. Köszi{:surrender
Válasz pataipatrik11 #3604. hozzászólásáraA perselyből ki kell szedni egy-két tizedet ,különben sose kopik be,egy falusi esztergályos profi ebben,ha nem túl fiatal. Csak így lesz jó,szépen fog futni.
Válasz pataipatrik11 #3604. hozzászólásáraPróbáldmeg meglazítani a perselytartót megütögetni és úg meghúzni.
Álljonbe a helyére, ha nem akkor kicsit a perselyből kikell szedni.
Ha a régi tengely ment vissza, nincs-e válla?
Ottszokott szorulni!
Inkább lötyögjön mint szoruljon!
Sziasztok! Ki hogy cseréli a tomoritokerek csapagyakat? Új perselyt illetve filctömítést raktam a csapágyházakba bezsíroztam mindenhol fajinan, de szorul a tömörítőkerék,ha ezt előre tudom akkor nyilván megcsiszolom a perselyt is, a tomoritkokerek tengelyet mindenhol szép fényesre csiszoltam. Mit mondtok rá? A vetőtengelynél ugyan ezt csináltam ott is filc+ persely és bezsirozva ott nem szorul, tomoritonel van csak problémám. Arra gondoltam H megmelegitem a csapagyhazat és úgy forgatom hátha lazul egy kicsit a persely.
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáraItt nodettal mindenki úgy vet, spcnek is bírnia kell. Én odanyomtan neki 1300-1400 fordulatot, úgy is a maglesodrón múlik.
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáraBabot nagybátyám vetett spcvel.
A kamrákat egy jó esztergán meglehet szabályozni. Régebben nekemis megvolt.
Szerintem őt is ismered.
Üdv! Az 1000-es gardán firdulatról érdeklődnék.
Szabad e ezzel hajtani az spc-t?
A vákum kamrák elég kopottak, de még nem szeretném cserélni. Tököt és kidney babot fogok vetni, elég nagy szemű magok, kell a vákum hogy biztosan felkapja a magot a tárcsára.
Vanak e tapasztalatok ezzel kapcsolatban?
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy lucerna vetögepem és fel szeretném újítani és az adattáblájan már nem látszik semmi. Ha valaki felismerné az nagyon sokat segitene
Válasz Zoli555 #3582. hozzászólására Enyém ilyen E kombájn kalászemelő munkahengerből van . Viszont a hidraulikát fojtószeleppel kell szerelni, hogy ne dobálja és lassan működjön. Pár hete volt fen targonca kormánymunkahenger az kétoldalas az lenne a legjobb .
Válasz fagyis #3580. hozzászólásáraszia,
Habinál vettem. Nagyjából egyszerű, ám mégsem.
Ez a csoroszlya SPC6 DF néven fut, ez pedig az új típus, amit lehet ezzel a csoroszlyával is kérni.
https://agrosat.hu/vetogepek/kukorica-vetogep/spc--6-df-tarcsas-vetogep
Viszont nekem még régi van, így 2cm-el közelebb van a két fül. Elől a láncos és hátul a Kamra csavarba kapaszkodós. Ez orvosolható, simán a levett fülét ráhegesztem. Illetve a kocsi váz hajtott laposvasát kicsit megmelegíti az ember és kintébb nyitja. Ez azért kell, mert elől van a sárfogó és annak a csavarjai az első fülnél vannak (ahol a láncszem is). Ha csak natúrban feszítem szét és szerelem, feszültség maradna a vasban és ki tudja...
Ismerős már átszerelte, meg is húztuk a földben (furcsa is volt a februári melegben SPC-t látni a határban). Mélységállítón kell majd állítani, egyébként jó.
Viszont ahogy néztem nekem nem lesz jó. A szármaradványos félig művelt földbe képes volt felmenni a szárra. Valószínűleg nagyobb kocsinyomás kéne neki. Lefordítva a munkáját, jobb mint a csúszós, vág és mélységet is jobban tart, árkot jobban nyitja és fedés tömörítés is egyenletesebb.
De nekem nem ez a jó választás.
Szerintem egy elővágó tárcsát dobok csak rá, azt gerendelyre hogy legyen súly rajta. A többit meg a sima csoroszlya megoldja. Nekem technológiám, hogy vetés után gyűrűzök a vegyszer előtt. Tehát biztos jó takarásom van.
Lehet, hogy eladom és veszek valami vágó tárcsát az árán...
Van itt olyan, aki átalakította az spc nyomjelzőjét két oldali, külön-külön munkahengeresre? Ha igen, méretekre lennék kíváncsi, leginkább arra, hogy mekkora munkahenger kellene és annak a felfogatási pontjaira. Ha képekkel együtt lenne méret, az még jobb lenne. Köszönöm szépen!
3631 hozzászólás
Válasz Igazi Földönfutó #3630. hozzászólásáraHa jól bevan lőve akkor jó, de ha 1szemmel is hosszabb orrabukik.
A gumikerekes még hamarabb.
A csoroszlya ha kopott akkor szórakozhat.
Az spc érzèkeny a föld megmunkálás mélységére is.
Ha nem elég mély akkor is orra bukik, nemhajtja a kereket.
A láncot a művelési mélységhez hozzá kell állítani!
Válasz rtamas1976 #3629. hozzászólásáraA fene tudja, nekem 5 vagy 6 láncszem hosszú és nincs gond.Az nem lehet gond ha nagyon kopott a csoroszlya?
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraMondom neked, túl hosszúra van állítva a mélységhatároló lánc és orrabukik a kocsi!
Így mincs talajhajtás.
Ami még lehet a mag felakadása.
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraHa felemelt állapotban meglököd a kereket legalább 2-3-at tovább kell neki forogni, ha igy van akkor nem csúszik meg a kerék sehol sem.Ha nehezen forog akkor kiveszed a kereket átnézed mi a gondVetőtengelyt is érdemes mindig kivenni zsirozni.Ha felemelt állapotban van vákum akkor ha leteszed akkor is jónak kell lennie.Én amúgy 1000-es fordulaton vetek.
Válasz makákó #3626. hozzászólásáraÉn minden évet ugy kezdek hogy mindegyik tengely kiveszem amire a tárcsa megy . 600 as vizes csiszolóval meghúzom kap uj zsírt és megy vissza .

Nekem 2 éve kezdte el hogy az uj csávázószer meg a nagyobb vetömag ami jó nagy szemű az a rázkódástól össze áll és nem vet mert ugyan lesz mint a tégla rakat .
22 év alatt belül elkopott a festék és rozsdás lett most megcsiszoltam mind a 6 kocsi tartály belsö felét és ujra festettem . + Kapakd a vetömag sík port hátha igy már nem lesz gond .
Láncon nekem is kell állítania mert nagyon bele engedi az elejét .
Melette két oldalt azt is én vetettem ott a magok kissebek voltam .
A hiányos igy lett 7.2t
Ami jó lett az a szántót 8.2 t
Ami nincs szántva 4 éve csak tarcsa gruber 9.2 t
Ugyan az a fajta p 9731
Válasz medikus #3622. hozzászólásáraSzia ! Még nem ,de tavaj isbaszalodott velem ez a 2 vetősor. Meg már előtte is. Nem szeretnék még egyszer úgy járni. Meg hát jó 2-3 hét és Szent-György.....
Válasz makákó #3616. hozzászólásáraNem a mélységhatároló a csoroszlya elején.
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraSzia. Ha kézzel meg pörgeted a kereket könnyedén kell forognia. Ha könnyedén forog akkor előfordul hogy túl hosszú az a lánc ami a csoroszlya orrát fogja és a mélységet határolja. Akkor azt vedd rövidebbre 3 lánc szem és ha még így is bukdácsol akkor ahogyan Ohaza javasolta sullyozd le a vetőkocsi véget.
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraNekem volt úgy kitörve a vákuumcső, hogy felemelve ha forgattam a kereket, minden furaton volt mag, letéve viszont egyiken sem. Letéve rés volt a csövön, felemelve meg pont összeért annyira, hogy nem szívott falsot. Érdemes szerintem azt is megnézni.
Válasz makákó #3621. hozzászólásáraMár vetnél?
Válasz Gepi #3617. hozzászólásáraIgen
Válasz Ohaza63 #3618. hozzászólásáraKöszönóm szépen!
Válasz Gepi #3617. hozzászólásáraIgen
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraÜdv!

Próbáld meg , hogy valami súlyt raksz arra a 2 db kocsira, anno az enyém is szórakozott így velem, Én minden kocsira tettem egy síndarabot, hogy nehezebb legyen és ne csússzon a kerék, mert képes rá + egy rövid láncon húztam utána egy 30 cm-es 30x30mm vasat, hogy jobban temesse a csoroszlya nyomát.
De először állj rá a 2 és 3 kocsira és húzd meg 2-3 m-en, majd nézd meg mit csinál.
Fontos még, hogy jól hintőporozd meg a magot, hogy jobban csússzon, mert ha száraz, akkor képes beboltozódni a magtartály kivezetésénél.
Volt hogy a beállított 63.000 szem helyett 48.000 vetett, de volt, hogy 72.000, éppen ahogy kedve volt.
Aztán megszabadultam tőle és vettem egy Gaspardot.
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraAmi lekotorja a plusz magot az jól van beállítva?
Válasz rtamas1976 #3615. hozzászólásáraSzia Tamás! Már mint a bicikli láncot a kis burkolatban?
Válasz makákó #3614. hozzászólásáraSzorul a tárcsa?
Ha nem, akkor 1szemmel közsd rövidebre a láncot!
Sziasztok. Probléma a következő. Spc 6 vetőgép 1,2,5,6 sora jól vet. 2,3 sora a sor leg elején vet utánna semmi. Gumikerekes. Feszítő rugó 2*0,75 van rajta a sima 1 hosszú rugó helyett. Szorulhat a kereke ,és homokon nem hajtja a puha föld é fel sem veszi a magot,vagyvákum kamra baja lehet? Fel emelve próbán széen felszedi az összes kocsi a magot és le is teszi ! Segítségeteket kérem. Köszi{:surrender
Válasz Gepi #3612. hozzászólásáraGaspardo van helyette
Válasz Jambo 2.0 #3610. hozzászólásáraNem gondolkodtál egy használt nyugatin?
Válasz Jambo 2.0 #3610. hozzászólásáraSzia amennyit adnak érte.
Sziasztok! Mit érhet 1 hatsoros jó állapotú spc, vetésellenörzővel, és 3x16 L gaspardo mikrogranulátum adagolóval?
Van-e valakinek tárcsás csoroszlyája?
Vélemény?
Ki milyen nyomjelző munkahengert használ a gyári helyett?
Válasz pataipatrik11 #3604. hozzászólásáraA perselyből ki kell szedni egy-két tizedet ,különben sose kopik be,egy falusi esztergályos profi ebben,ha nem túl fiatal. Csak így lesz jó,szépen fog futni.
Válasz rtamas1976 #3605. hozzászólásáraAhol volt váll ott leköszörultem, figyeltem rá
Válasz pataipatrik11 #3604. hozzászólásáraPróbáldmeg meglazítani a perselytartót megütögetni és úg meghúzni.
Álljonbe a helyére, ha nem akkor kicsit a perselyből kikell szedni.
Ha a régi tengely ment vissza, nincs-e válla?
Ottszokott szorulni!
Inkább lötyögjön mint szoruljon!
Sziasztok! Ki hogy cseréli a tomoritokerek csapagyakat? Új perselyt illetve filctömítést raktam a csapágyházakba bezsíroztam mindenhol fajinan, de szorul a tömörítőkerék,ha ezt előre tudom akkor nyilván megcsiszolom a perselyt is, a tomoritkokerek tengelyet mindenhol szép fényesre csiszoltam. Mit mondtok rá? A vetőtengelynél ugyan ezt csináltam ott is filc+ persely és bezsirozva ott nem szorul, tomoritonel van csak problémám. Arra gondoltam H megmelegitem a csapagyhazat és úgy forgatom hátha lazul egy kicsit a persely.
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáraMindig 1000-el vetek az spc-vel,még a forgót is,Miért ne lenne szabad?
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáraItt nodettal mindenki úgy vet, spcnek is bírnia kell. Én odanyomtan neki 1300-1400 fordulatot, úgy is a maglesodrón múlik.
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáramtz1221 vetett úgy tavaly, ha jól emlékszem, talán elég volt neki az 1500 fordulat/perc, mármint a motornak.
Válasz Jóskabáttya #3599. hozzászólásáraBabot nagybátyám vetett spcvel.
A kamrákat egy jó esztergán meglehet szabályozni. Régebben nekemis megvolt.
Szerintem őt is ismered.
Üdv! Az 1000-es gardán firdulatról érdeklődnék.
Szabad e ezzel hajtani az spc-t?
A vákum kamrák elég kopottak, de még nem szeretném cserélni. Tököt és kidney babot fogok vetni, elég nagy szemű magok, kell a vákum hogy biztosan felkapja a magot a tárcsára.
Vanak e tapasztalatok ezzel kapcsolatban?
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy lucerna vetögepem és fel szeretném újítani és az adattáblájan már nem látszik semmi. Ha valaki felismerné az nagyon sokat segitene
Sziasztok! Van valakinek szállítókocsija eladó?
Válasz Zoli555 #3595. hozzászólásáraSzívesen ha kell még esetleg kép szóljál
Válasz Balázs. #3594. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm a képeket!
Válasz Balázs. #3593. hozzászólására
Válasz Zoli555 #3588. hozzászólására

. Azért van hegesztve mert hat soros nyomjelzővel küldték Romániából
Válasz Zoli555 #3582. hozzászólására

Válasz agrotomi #3590. hozzászólásárahttps://static.agroinform.hu/data/forum/documents/agroinform_20210313193607_spc_kezelesi_utmutato.pdf
Sziasztok! Valaki nem tudna kisegíteni SPC6 98”as vetőgép gépkönyvével? Köszönöm????
Válasz Zoli555 #3588. hozzászólásáraJövő héten fotózok neked gyárilag milyen
Apámé volt a vetőgép de itt maradt helyben
Válasz S Robi #3587. hozzászólásáraKöszönöm, de én mindenképp kétoldalit szeretnék külön-külön. Akár két körre is.
Válasz Zoli555 #3582. hozzászólására
Enyém ilyen E kombájn kalászemelő munkahengerből van . Viszont a hidraulikát fojtószeleppel kell szerelni, hogy ne dobálja és lassan működjön. Pár hete volt fen targonca kormánymunkahenger az kétoldalas az lenne a legjobb .
Válasz fagyis #3580. hozzászólásáraszia,
Habinál vettem. Nagyjából egyszerű, ám mégsem.
Ez a csoroszlya SPC6 DF néven fut, ez pedig az új típus, amit lehet ezzel a csoroszlyával is kérni.
https://agrosat.hu/vetogepek/kukorica-vetogep/spc--6-df-tarcsas-vetogep
Viszont nekem még régi van, így 2cm-el közelebb van a két fül. Elől a láncos és hátul a Kamra csavarba kapaszkodós. Ez orvosolható, simán a levett fülét ráhegesztem. Illetve a kocsi váz hajtott laposvasát kicsit megmelegíti az ember és kintébb nyitja. Ez azért kell, mert elől van a sárfogó és annak a csavarjai az első fülnél vannak (ahol a láncszem is). Ha csak natúrban feszítem szét és szerelem, feszültség maradna a vasban és ki tudja...
Ismerős már átszerelte, meg is húztuk a földben (furcsa is volt a februári melegben SPC-t látni a határban). Mélységállítón kell majd állítani, egyébként jó.
Viszont ahogy néztem nekem nem lesz jó. A szármaradványos félig művelt földbe képes volt felmenni a szárra. Valószínűleg nagyobb kocsinyomás kéne neki. Lefordítva a munkáját, jobb mint a csúszós, vág és mélységet is jobban tart, árkot jobban nyitja és fedés tömörítés is egyenletesebb.
De nekem nem ez a jó választás.
Szerintem egy elővágó tárcsát dobok csak rá, azt gerendelyre hogy legyen súly rajta. A többit meg a sima csoroszlya megoldja. Nekem technológiám, hogy vetés után gyűrűzök a vegyszer előtt. Tehát biztos jó takarásom van.
Lehet, hogy eladom és veszek valami vágó tárcsát az árán...
Válasz pataipatrik11 #3584. hozzászólásáraAkkor van mit csinálni.
Válasz pataipatrik11 #3583. hozzászólásáraMár itthon van*
Válasz Dvili #3581. hozzászólásáraKöszi már itthon van ????
Sziasztok.
Van itt olyan, aki átalakította az spc nyomjelzőjét két oldali, külön-külön munkahengeresre? Ha igen, méretekre lennék kíváncsi, leginkább arra, hogy mekkora munkahenger kellene és annak a felfogatási pontjaira. Ha képekkel együtt lenne méret, az még jobb lenne. Köszönöm szépen!