Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék tapasztalatok után ebben a témában.
Előnevelt fácán,1500-2000es tételben-szezonig történő tartása-nevelése.
Helyigény,tartástechnologia,stb...???
Válasz #46. hozzászólásra
Szerinted mekkora ketrecekben lehet úgy szállítani a kifejlett fácánokat, hogy ne töredezzen el a faroktolla? Más méret kell a kakasnak?
Szerintem jelenleg nincs rá kereslet. A vadásztársaságok nem veszik át.
Amit visznek az a fácán és a fogoly, de ide is kapcsolat kell, hogy el lehessen passzolni.
És mit szólsz a vadpulyka tenyésztéshez?Olvastam egy helyt,kis befektetéssel elég jól jövedelmez.A 8 hetes vadpulykákat szabadon engedik,és az előállító kap tán 15000ft-ot.A vadász aki kilövi,45000 ad érte.
Hogy vannak a fácánjaid? Elég vonzónak tűnik az,hogy ha 1000 dbt nevelsz és 1 db nevelése kb 1000 ft-ba kerül, akkor három hónap alatt kereshetsz 1milliót. Tény hogy reggel-este ott kell lenned, meg a kezdeti befektetés is sokba van. Sikerült már vevőt találnod?
Lehet van benne valami csak nekem már szerződésem van így mindenképp el kell hozzam a 300 darabot,búvóhely meg ilyenek megfelelően ki vannak alakítva max még annyit tudok hogy akkor még pár 100 m2 hozzákerítek
Egyetértek a hozzászólóval, ha nincs elég nagy hely a madárnak a farka töredezett lesz és azt mi vadászok nem igazán kedveljük...
A búvóhely mindig fontos nem csak ha tojást rak, mert ha megijed a madár kis szerencsével inkább a búvóhely felé megy nem a kerítésnek repül neki és kész a baj
Mi tanultuk a fácán gyógyszeres kezelését napokra lebontva mikor milyen szer kell neki, hát az kb 3-4 oldal volt.
Tojni ugyanúgy tojik tavasszal hiába van bezárva, csak valószínűleg elülni nem fog, a tojást csak keltetni lehet.
A másik amiért én nem vágnék bele, hogy most a válság miatt nagymértékben lecsökkent a fácán felvásárlás mert nem csak az átlag embereknek, de a vadászoknak is kevesebb a pénzük mostanság.
Ebből következik, hogy vagy nem veszik meg a fácánt a társaságok, vagy alacsony áron.
Mivel én is járok vadászni, plusz vadgazda mérnök vagyok van kicsi belelátásom a dologba ezért mondom, hogy jelenleg szerintem nem érdemes csinálni, főként kicsiben.
De senkit nem akarok róla lebeszélni
)Ez a kifutó nagyon kevés...egy fácánnak minimum 10négyzetméter kell és nagy fedettség,mert különben nem lesz farktolla,mivel össze is csípkedik egymást rendesen...A 20 hetes korra meg még még nem kész a madár az 22-24 hetesen vállik csillogó fényessé,de csak ha van helye...Két lehetőséged van vagy lecsökkented a létszámot kb ötvenre vagy megnőveled a kifutót ötszörösére...és ezt most kell eldöntened,nem amikor már itt van a madár (ez egy fácán toll a kalapomba
Értem.
És beszéltél már valamilyen vadásztársasággal?
Hogy megy ez, köttök szerződést a vadásztársasággal, hogy felvásárolják?
Vagy majd az aktuális időben kínálod nekik?
Akkor sok sikert hozzájuk
És muszáj nekik röpde?
Úgy értem, hogy nem jó nekik a régi marha istálló?
(itt van egypár istálló, van amelyikben pulykákat tartanak)
Mekkora helyen lesz ez a 300 db?
Válasz #15. hozzászólásra Egy a probléma a fácánokkal ha megijednek egy sarokba összebújnak és rögtön 10-40db dög marad a sarokba.Ezek az előnevelteknél fordult elő főleg.
A reptetés 4-5 méter magas és kb 150 méter hosszú volt.
Ha valamilyen féreg bemegy egy éjszaka 30-50db a dög
nagyon igényesek a tápra is.
12 évig neveltünk fácánt egy vadásztársaságnál,12 héten keresztül éjjel nappal ott volt valaki,az ottani tapasztalókat próbáltam ecsetelni.Én biztos nem vágnák bele ha arannyal fizetnének akkor sem ez a saját véleményem.De a mesterséges madarak 90 % ban nem kotlanak el.Én csak sok sikert és kitartást kívánok hozzá
Üdv daffos
többnyire igen,vagy akár még tovább is nem biztos hogy elsejével elviszik de ez előzetes egyeztetésekkel az adott vadásztársaságokkal vagy felvásárlókkal megbeszélhető
ez nagyban függ a takarmányozástól meg attól is hogy milyen korban vannak megvéve
naposan 300ft körül vannak de itt ugye meg kell a fűtés meg az indítótáp
előnevelten olyan 650ft körül van itt már elég 1-2 hetes nevelőtáp etetése kukoricadarával búzával kiegészítve majd lassan ellehet hagyni a nevelőtápot is
1000db-nál megvásárlás ugye 650.000
takarmány olyan 1,5t /hó
rabságban szaporodásáról saját tapasztalataim még nincsenek viszont ismerősöknél jól kialakított búvóhelyek mellett fészkelnek és ki is költik maguk a tojásokat
én egy rohadék fekete süldőmacskával jártam így. Kilométerekre sehol senki és amikor odaértem hozzá, aláugrott a keréknek, de minde a kettőnek.
aljas szándékból öngyilkos lett
mikor hozzám kerülnek a madarak laktifermmel le vannak itatva meg kapnak jolovitot is időközönként,nem szokott előfordulni betegség ez valószínűleg annak is köszönhető hogy megbízható helyről származnak ahol megfelelően vannak takarmányozva is.Elhullás elhanyagolható megfelelő tartási körülmények mellett maximum néhány darab
hogyan?..úgy kérlek szépen,hogy az a szemét tyúk ahelyett,hogy átrepülne a kövesúton(annyit igazán tudna)aljas módon támadja az árokpartról az elhaladó gépkocsikat...az enyémnek is megkarcolta a lámpaburáját
Ugye le van hálózva az egész és körbe olyan 40-50cm magasságban villanypásztor van
előnevelten veszem őket,idén szeretnék majd megtartani valamennyit hogy jövőre már legyen saját keltetésű is
Szakirodalom szerint 5madár/nm ezen felül csak jobb nekik.A búvóhelyek akkor kellenek ha esetleg saját magad is szaporítani akarod őket a tojónak van szüksége eldugott helyre ahhoz hogy fészket rakjon
Ahhoz hogy jól tudjanak repülni kis egyedsűrűségű röpde kell és minél magasabb "belmagasság"
1000 db-nak mekkora hely kell az istálóban és mekkora a röpdében? Valakitől hallottam hogy a röpdében búvóhely is kell különben nem nő meg a farka és nem repül majd jól?????
58 hozzászólás
Sziasztok!
Nem tud valaki olyan vadfeldolgozót vagy vágóhidat, ahol nem lőtt fácán feldolgozása folyik az országban?
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék tapasztalatok után ebben a témában.
Előnevelt fácán,1500-2000es tételben-szezonig történő tartása-nevelése.
Helyigény,tartástechnologia,stb...???
Sziasztok,
Szeretnék vásárolni 3-5 db fácánt. Van valakinek eladó KEM megyében? (Előnevelt)
Üdv: Balázs

Szerinted mekkora ketrecekben lehet úgy szállítani a kifejlett fácánokat, hogy ne töredezzen el a faroktolla? Más méret kell a kakasnak?
Válasz #53. hozzászólásra
És a nagyobb Pesti éttermek?
Különlegesen finom a levese!
Válasz #51. hozzászólásra

Szerintem jelenleg nincs rá kereslet. A vadásztársaságok nem veszik át.
Amit visznek az a fácán és a fogoly, de ide is kapcsolat kell, hogy el lehessen passzolni.
Válasz #51. hozzászólásra

Gyöngytyúk tenyésztésen még nem gondolkodtál?
És mit szólsz a vadpulyka tenyésztéshez?Olvastam egy helyt,kis befektetéssel elég jól jövedelmez.A 8 hetes vadpulykákat szabadon engedik,és az előállító kap tán 15000ft-ot.A vadász aki kilövi,45000 ad érte.
Válasz #36. hozzászólásra

Írj már még egy pár dolgot, ami a fácánnevelés ellen szól
Hogy vannak a fácánjaid? Elég vonzónak tűnik az,hogy ha 1000 dbt nevelsz és 1 db nevelése kb 1000 ft-ba kerül, akkor három hónap alatt kereshetsz 1milliót. Tény hogy reggel-este ott kell lenned, meg a kezdeti befektetés is sokba van. Sikerült már vevőt találnod?

Hello! Sárga aranyfácán tojót vennék!
Lehet van benne valami csak nekem már szerződésem van így mindenképp el kell hozzam a 300 darabot,búvóhely meg ilyenek megfelelően ki vannak alakítva max még annyit tudok hogy akkor még pár 100 m2 hozzákerítek
Válasz #45. hozzászólásra

Egyetértek a hozzászólóval, ha nincs elég nagy hely a madárnak a farka töredezett lesz és azt mi vadászok nem igazán kedveljük...
A búvóhely mindig fontos nem csak ha tojást rak, mert ha megijed a madár kis szerencsével inkább a búvóhely felé megy nem a kerítésnek repül neki és kész a baj
Mi tanultuk a fácán gyógyszeres kezelését napokra lebontva mikor milyen szer kell neki, hát az kb 3-4 oldal volt.
Tojni ugyanúgy tojik tavasszal hiába van bezárva, csak valószínűleg elülni nem fog, a tojást csak keltetni lehet.
A másik amiért én nem vágnék bele, hogy most a válság miatt nagymértékben lecsökkent a fácán felvásárlás mert nem csak az átlag embereknek, de a vadászoknak is kevesebb a pénzük mostanság.
Ebből következik, hogy vagy nem veszik meg a fácánt a társaságok, vagy alacsony áron.
Mivel én is járok vadászni, plusz vadgazda mérnök vagyok van kicsi belelátásom a dologba ezért mondom, hogy jelenleg szerintem nem érdemes csinálni, főként kicsiben.
De senkit nem akarok róla lebeszélni
)Ez a kifutó nagyon kevés...egy fácánnak minimum 10négyzetméter kell és nagy fedettség,mert különben nem lesz farktolla,mivel össze is csípkedik egymást rendesen...A 20 hetes korra meg még még nem kész a madár az 22-24 hetesen vállik csillogó fényessé,de csak ha van helye...Két lehetőséged van vagy lecsökkented a létszámot kb ötvenre vagy megnőveled a kifutót ötszörösére...és ezt most kell eldöntened,nem amikor már itt van a madár
(ez egy fácán toll a kalapomba
Próbálok már előre megkötni szerződéseket,de eddig még semmi,meg vannak ismerősök vadásztársaságoknál akik remélhetőleg segítenek majd
Válasz #42. hozzászólásra
Értem.
És beszéltél már valamilyen vadásztársasággal?
Hogy megy ez, köttök szerződést a vadásztársasággal, hogy felvásárolják?
Vagy majd az aktuális időben kínálod nekik?
Válasz #41. hozzászólásra
Nálam azért van röpde mert ugye jól kell tudjanak repülni de ha elég magas meg hosszú az istálló akkor akár az is jó
Egyenlőre egy 40nm-es istállórész lesz nekik leválasztva meg egy olyan 60nm-es röpde aztán ha nem elég majd még kerítek hozzá
Válasz #40. hozzászólásra

Akkor sok sikert hozzájuk
És muszáj nekik röpde?
Úgy értem, hogy nem jó nekik a régi marha istálló?
(itt van egypár istálló, van amelyikben pulykákat tartanak)
Mekkora helyen lesz ez a 300 db?
Válasz #39. hozzászólásra
Júniusban hozom el őket,300db-ot
Hát nálam úgy van vagyis lesz jelenleg még kialakítás alatt vagyunk hogy istálló meg hozzá röpde
Válasz #38. hozzászólásra
Engem érdekelne a téma, jelenleg még nincs egy darab sem, de ki tudja.
Neked vannak már? Milyenek?
Milyen helyiségben tartod őket?
Foglalkozik valaki még fórumozók közül vadászfácán neveléssel?
Válasz #36. hozzászólásra
remélem most hogy saját állomány nevelésébe kezdtem nálam nemfog ilyen sok probléma előfordulni
ismerősnél is 10ből 1-2 kotlott meg az alá tették be az összes tojást meg ő beteszi a tojásait a kotlós alá és így keltek ki
Hány madarat neveltetek egyszerre?
Válasz #15. hozzászólásra Egy a probléma a fácánokkal ha megijednek egy sarokba összebújnak és rögtön 10-40db dög marad a sarokba.Ezek az előnevelteknél fordult elő főleg.
A reptetés 4-5 méter magas és kb 150 méter hosszú volt.
Ha valamilyen féreg bemegy egy éjszaka 30-50db a dög
nagyon igényesek a tápra is.
12 évig neveltünk fácánt egy vadásztársaságnál,12 héten keresztül éjjel nappal ott volt valaki,az ottani tapasztalókat próbáltam ecsetelni.Én biztos nem vágnák bele ha arannyal fizetnének akkor sem ez a saját véleményem.De a mesterséges madarak 90 % ban nem kotlanak el.Én csak sok sikert és kitartást kívánok hozzá
Üdv daffos
Válasz #34. hozzászólásra
köszönöm az infokat, okosabb lettem, hátha 1szer még komolyn gondolom majd, bár a nálunk aktuális társaságnak van aki nevel már itt.
Válasz #33. hozzászólásra
többnyire igen,vagy akár még tovább is nem biztos hogy elsejével elviszik de ez előzetes egyeztetésekkel az adott vadásztársaságokkal vagy felvásárlókkal megbeszélhető
Válasz #32. hozzászólásra
szóval, ha előbb kész mint okt 1. akkor neked kell addig tartani?
Válasz #31. hozzászólásra
20hetestől számítanak kifejlettnek 6-7 hetes korban tekinthetők előneveltnek így olyan 13 hét a nevelésük
október 1-től kezdődik a vadászidényük szóval még az idáig eltelt idő is beleszámít
Válasz #30. hozzászólásra
nyilván vannak még egyéb költségek is a takarmányon kívül, hány hónap alatt van kész az előneveléstől számítva?
Bevétel pedig olyan 2000-2200ft/db
ez nagyban függ a takarmányozástól meg attól is hogy milyen korban vannak megvéve
naposan 300ft körül vannak de itt ugye meg kell a fűtés meg az indítótáp
előnevelten olyan 650ft körül van itt már elég 1-2 hetes nevelőtáp etetése kukoricadarával búzával kiegészítve majd lassan ellehet hagyni a nevelőtápot is
1000db-nál megvásárlás ugye 650.000
takarmány olyan 1,5t /hó
Válasz #19. hozzászólásra
rabságban szaporodásáról saját tapasztalataim még nincsenek viszont ismerősöknél jól kialakított búvóhelyek mellett fészkelnek és ki is költik maguk a tojásokat
Válasz #24. hozzászólásra

és ráadásul meg még környezetszennyezők is
Válasz #21. hozzászólásra

én egy rohadék fekete süldőmacskával jártam így. Kilométerekre sehol senki és amikor odaértem hozzá, aláugrott a keréknek, de minde a kettőnek.
aljas szándékból öngyilkos lett
Válasz #23. hozzászólásra
milyen százalékos arányú a bevétel-kiadási arány mondjuk 1000 db esetén
Válasz #22. hozzászólásra

na most mondja valaki,hogy nem aljas
felénk volt fácánnevelde az erdészet tulajdonában...vagy 25 éve...most már csak a nyoma van meg...biztos azt is a fácánok tették tönkre
Válasz #19. hozzászólásra
mikor hozzám kerülnek a madarak laktifermmel le vannak itatva meg kapnak jolovitot is időközönként,nem szokott előfordulni betegség ez valószínűleg annak is köszönhető hogy megbízható helyről származnak ahol megfelelően vannak takarmányozva is.Elhullás elhanyagolható megfelelő tartási körülmények mellett maximum néhány darab
Válasz #20. hozzászólásra

Előre megfontolt szándékkal, aljas módon végig tud menni a kuk soron az összes vetőmagot kiszedve.
Válasz #20. hozzászólásra

hogyan?..úgy kérlek szépen,hogy az a szemét tyúk ahelyett,hogy átrepülne a kövesúton(annyit igazán tudna)aljas módon támadja az árokpartról az elhaladó gépkocsikat...az enyémnek is megkarcolta a lámpaburáját
Válasz #18. hozzászólásra
hogy lehet egy fácán aljas?
Válasz #17. hozzászólásra
Betegségre mennyire fogékonyak, sok ilyen jellegű gond van? Elhullási százalék? Rabságban hogyan szaporodik?
Válasz #14. hozzászólásra

azt még szaporítani sem kell...nő mint a dudva
fácánt sem nevelnék...aljas szemét mind
Válasz #16. hozzászólásra
Ugye le van hálózva az egész és körbe olyan 40-50cm magasságban villanypásztor van
előnevelten veszem őket,idén szeretnék majd megtartani valamennyit hogy jövőre már legyen saját keltetésű is
Válasz #15. hozzászólásra
kösz az infot, a röpdében hogyan védekezel, róka, nyest, görény stb.. ellen? Te magad szaporítasz, már úgy értem keltetsz, vagy veszed a napos fácánt?
Válasz #11. hozzászólásra
Szakirodalom szerint 5madár/nm ezen felül csak jobb nekik.A búvóhelyek akkor kellenek ha esetleg saját magad is szaporítani akarod őket a tojónak van szüksége eldugott helyre ahhoz hogy fészket rakjon
Ahhoz hogy jól tudjanak repülni kis egyedsűrűségű röpde kell és minél magasabb "belmagasság"
Válasz #12. hozzászólásra

esetleg balfácánt?
Válasz #10. hozzászólásra
igen
Válasz #10. hozzászólásra

fácánvadászt már láttam...de vadászfácánt
Válasz #8. hozzászólásra

1000 db-nak mekkora hely kell az istálóban és mekkora a röpdében? Valakitől hallottam hogy a röpdében búvóhely is kell különben nem nő meg a farka és nem repül majd jól?????
Válasz #9. hozzászólásra
Arra gondolsz hogy vadásznak-e vele mint a baglyokkal?
Válasz #1. hozzászólásra
Ez arra való, mint a vadász uhu?