Fórum

Rövidszőrű Magyar Vizsla 

Létrehozta: Keszeg traktoros, 2010-03-27 21:07:16

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #3 Keszeg JD 8330 | 2010-03-28 10:17:48

  Ez az oldal nagyon jó.smile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup

 • Válasz » #2 Keszeg JD 8330 | 2010-03-28 10:17:12

  Nekemis vany egy magyar vizslaám.smile thumbupcool

 • Válasz » #1 Keszeg traktoros | 2010-03-27 21:07:16

  Származási ország: Magyarország
  Eredeti feladata: Mindenes vadászkutya melyet elsősorban mezei keresésre, az apróvad jelzésére - állására, a lőtt vad elhozására szárazon és vízen, a sebzett apróvad csapázására, ritkábban a néhány órája megsebzett nagyvad után-keresésére is használnak.
  Eredeti neve: Rövidszőrű magyar vizsla
  Angol neve: Hungarian Short-haired Pointing Dog
  Eredete: A magyar vizsla ősei a vándorló magyar törzsekkel kerültek hazánkba. Írásos emlékeket, ábrázolásokat már XVI. századi dokumentumokban is találhatunk. Vadászati jelentősége a XVIII. századtól fokozódott. A XIX. század végén már vizslaversenyeket szerveztek Magyarországon, ahol a magyar vizslák is eredményesen szerepeltek. A fajta fejlődésében ebben az időben valószínűleg fontos szerepet játszott a pointer. Modern, szakszerű tenyésztése 1920-ban kezdődött.

  Megjelenése


  Teste: A rövidszőrű magyar vizsla elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka
  enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta.

  Feje: A fajta feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával, és a mérsékelten erős tarkónyúlványtól a homlokig húzódó középső barázdával. A stop mérsékelten erős, az orrnyereg egyenes. Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülek alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek, a pofa közelében - lógnak. Szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek. A rövidszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

  Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 56-61 cm, a szukáké 52-57 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

  Testtömege: 19-24 kg.

  Szőrzete: A sima, igen rövid szőrzet a bőrhöz simul. A farok szőrzete hosszabb, a fej és a fülek szőrzete finomabb tapintású.

  Színei: A rövidszőrű magyar vizsla mindig egyszínű: a zsemlesárga enyhe árnyalatai, de sohasem barnába hajló. A fajta eredeti neve zsemlesárga magyar vizsla volt. A mellkason és a lábujjakon megjelenő (nagyon) kicsi fehér foltok nem számítanak hibának. Ajkai és szemének peremei barna színűek, a szem színének a szőrzet színével kell harmonizálnia. A világosabb szem nem kívánatos.

  Alomszáma: 5-8 kölyök

  Várható élettartama: 12-14 év

  Vérmérséklete
  Jelleme: A rövidszőrű magyar vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni, készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozi és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Ez a kutya nagyon szeret otthon lenni a család társaságában.

  Társas viselkedése: A rövidszőrű magyar vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön. Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi de ennél többet nemigen tesz.

  Általános gondozási tudnivalók
  Szőrzetápolási igénye: E kutya szőrzetápolási igénye nagyon csekély. Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani.

  Tanítása: Az átlagos rövidszőrű magyar vizslát könnyű nevelni. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell fegyelmezni. Ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni.

  Mozgásigénye: A rövidszőrű magyar vizsla elsősorban vadászkutya melynek legnagyobb boldogsága minél többet a gazdája mellett lenni. Ha gyakran vadásznak vele akkor edzésben kell őt tartani, hogy jól bírja a hétvégi erőpróbát. Ha házi kutya akkor elég, ha a gazdit elkísérheti napi sétáján.

  Alkalmazásai: A rövidszőrű magyar vizsla híres az apportírozó képességéről, a remek szaglásáról és egy sor egyéb tulajdonságáról, amelyek miatt kiválóan alkalmas a vadászatra. Ha ez nem megy a gazdájának, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítania arra, hogy kutyája rendszeresen szaladgálhasson és játszhasson póráz nélkül is. A legtöbb ilyen kutya imád apportírozni és úszni. Noha nem erre a célra nemesítették ki, a vizsla az engedelmességi próbákon is jól szerepelhet.

  Képek


  FCI standard

  FCI száma: 57
  FCI beosztása: 7. csoport: Vizslák és szetterek
  1. szekció: Kontinentális vizslák
  Munkavizsgára kötelezett.
  FCI standard: 057gb2000_en.doc (DOC - 38.5 KB)
  057gb2000_en.pdf (PDF - 88.68 KB)

  Magyar tenyésztők
  Alföldi Vándor Kennel
  Csővárberki Kennel
  Gyurkóvári Magyar Vizsla kennel
  Magor Kennel
  Mohoskői Kennel
  Orcitavi Kennel
  Parlagi Kennel
  Pitypang Kennel
  Összes rövidszőrű magyar vizsla tenyésztő...
  Hivatkozások
  Rövidszőrű magyar vizsla FCI standard
  Magyar Vizsla Klub
  Vizsla S.O.S
  Vizsla.hu
  Vadászkutya.hu
  Vizslatúra.hu
  Magyar vizsla - Wikipédia
  Magyar vizsla.lap.hu
  Magyar kutya.lap.hu
  Vizsla.lap.hu

[bezárás x]