Az Élelmiszer-Fenntarthatósági Index (FSI) alapján, 34 ország közül az első helyre Franciaország került, utána Japán, Németország és Spanyolország következik, Magyarország a kilencedik helyet foglalja el. Viszonylag előkelő helyen található még Svédország, Portugália, Olaszország és Dél-Korea. A kiválasztott 34 ország a világviszonylatban a GDP több mint 85 százalékát és a népesség kétharmadát képviseli.

A rangsor összeállításánál a környezetbarát művelési módokat, illetve azok folyamatos megújítását, valamint az élelmiszerellátást, a betakarítás utáni veszteségeket és az élelmiszer-pazarlást vették figyelembe. Bár a fejlett országok többnyire a rangsor elején találhatók, érdekes módon azonban a sorrend nem elsősorban az országok gazdasági helyzetétől függ, mivel az USA a 21., az Egyesült Arab Emírségek pedig a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel az utolsó helyen kullog. Az Egyesült Királyság (főleg a levegő és a talajok szennyezettsége miatt) a 10., Etiópia pedig a 12. helyen áll.

mezőgazdaság

Az első helyen Franciaország végzett – fotó: Shutterstock

A besorolási mutatók között fontos helyet foglal el a veszteségek és a pazarlás helyzete, mivel jelenleg a világban a megtermelt élelmiszerek, illetve alapanyagok egyharmada a tárolás és feldolgozás során elvész vagy a szemétre kerül. A veszteségek visszafogásában Franciaország különösen jó eredményeket ért el, a gazdag arab országok viszont erre nagyon kevés gondot fordítanak. Az országok rangsorát nagymértékben befolyásolja a mezőgazdasági termeléshez rendelkezésre álló víz mennyisége és minősége is.

Az FSI, mint összevont mutató – az összetettségből adódó bizonyos pontatlanságai ellenére is – „fontos eszköz lehet, és segíthet az agrárpolitika irányítóinak a hatékony agrárpolitika kialakításában és az élelmezési rendszer javításában”.