Vályútisztító, fejőházi kapuvezérlő, kolosztrumitató, tojásszexáló – és sok más újdonság!
Az EuroTier kiállítás a világ vezető állattenyésztési szakmai rendezvénye. A hagyományokhoz híven ezen a vásáron kerülnek bemutatásra az állattenyésztési ágazatokat kiszolgáló ipari innovációk, újdonságok, amelyekről minden alkalommal az Agroinform.hu portál is az elsők között számol be.

Egyes másodvetések mentességet kapnak a növényvédőszer-tilalom alól
Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata, így az ökológiai jelentőségű másodvetéseken is. Azonban ha egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el.

Támogatással ösztönöznék a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését
Újabb változás várható a közfoglalkoztatás szabályozásában, amely az Agrárminisztérium tervei szerint érdekeltté tenné a közfoglalkoztatottakat az agráriumban való elhelyezkedésre.

Átmenetileg leállt a kukorica aratása, de a minőség és a termésátlag is biztató
Több régióban leállt ideiglenesen a csapadék és a viharos szél miatt a kukorica aratása, ugyanakkor az eddig betakarított mennyiség jó minőségűnek, a termésátlag pedig biztatónak mondható.

kukorica

Hektáronként 7 tonna termésátlagot várnak – fotó: Farkas Imre/Agroinform.hu

Megoldások a munkaerőhiányra
Egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány és a munkaerő fluktuációja az agráriumban. Mit tehet egy munkáltató, hogy megtalálja és meg is tartsa a megfelelő munkatársat? Az agrárvállalkozások vezetőinek és HR-szakembereknek szóló AgroHR Konferencián olyan könnyen alkalmazható megoldásokat ismertettek az előadók, amelyek szerepet játszhatnak a vállalat hatékonyságának növelésében, a megfelelő munkaerő megtalálásától kezdve a munkafolyamatok optimalizálásán át a vonzó imidzs kialakításáig.

Ödéma és hajtásvégsárgulás: a paprika és a paradicsom gyakori őszi betegségei
Nyár végén, ősz elején gyakran jelentkező fejlődési rendellenesség a paprikán és a paradicsomon kialakuló hajtásvégsárgulás és a paradicsom vízkórságának vagy ödémájának nevezett betegség.

Egyre nagyobb kárt okoznak a pajzstetvek
Az egynemzedékes szürke ostorfa-teknőspajzstetű lárvái áttelelnek a fiatal ágakon, tehát az olajos téli lemosás valószínűleg gyéríti majd a társaságot. A nyár folyamán a viaszos pajzs alatt védetten várakozó nőstényekhez repülő hímeket, illetve a kirajzó, még pajzs nélküli lárvákat kellene a permetezésekkel, pontos időzítéssel elcsípni. Nehéz ellenfél lesz!

46 búzafajtát teszteltek 10 helyszínen
Összesen 46 őszibúza-fajtát vizsgáltak a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében.

Megoldás a repce optimális őszi fejlődésére
Annak érdekében, hogy állományunkat minél jobb kondícióval tudjuk a télbe vinni, elengedhetetlen a szükséges tápanyagok biztosítása. De mire érdemes figyelni a repce őszi táplálásakor?

Szeptember 30-ig még bejelenthetők az aszálykárok
Az aszály miatti károk legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül.

aszály

A kárbejelentés határideje szeptember 30. – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Az időjárás nem a repcének, hanem a kártevőinek kedvez
Ebben az évben folyamatosan előrébb tartott növényeink fejlődése a naptári időszakhoz képest. Lehet azon gondolkodni, hogy ez a globális felmelegedési tendencia következménye vagy csak ennek az évnek a sajátossága, mindenesetre mostanság élvezzük a „koraiság” kedvező hatását, jó időben nagyot haladt a betakarítás. Az Agroinform.hu 2018. évi 39. heti növényvédelmi előrejelzése.

Tudta? Terméshozama a fejtrágyák időzítésétől függ!
A terméshozamok alakulásában több tényező játszik szerepet, ezek nagy része befolyásolható. Ilyenek a fajtaválasztás, a talajművelés, a növényvédelmi megoldások és a tápanyag-utánpótlási technológiák. A kalászosoknak különböző arányban van szükségük makro- és mikroelemekre. A terméshozam szempontjából két kritikus időszakot jelölünk meg, melyek alapvetően eldönthetik a termesztés sikerét.

7 milliárd forintból valósul meg a földmegfigyelési információs rendszer
Megvalósítási szakaszába lépett a földmegfigyelési információs rendszer (fir) projekt, amelynek kialakítására a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Mi a legmegfelelőbb védekezési mód a repce őszi károsítói ellen?
Az őszi káposztarepcét már elvetették és fejlődésnek indult a szántóföldeken. Minden gazdálkodó célja, hogy az elkövetkező 9-10 hónapban megvédje kultúrnövényét a kártevőktől, hogy minél magasabb hozamú, jó minőségű termést takaríthasson majd be.

repce

A fóma fertőzése már ősszel jelentős lombveszteséget okozhat – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Küzdelem a mikotoxinok ellen – mi az igazság?
A haszonállatok egészsége szempontjából fontos a mikotoxinok eltávolítása a takarmányból, ugyanakkor nehéz kiválasztani a megfelelő módszert a méreganyagok megkötésére.

Nálatok melyik károsító okozza a legnagyobb gondot?
Az Agroinform.hu növényvédelmi előrejelzéseiben hetente szolgáltatunk friss információkat a szántóföldi és kertészeti kultúrák állapotáról és az aktuális növényvédelmi helyzetről. Most titeket kérdezünk, hogyan tegyük még hasznosabbá a cikkeinket.

A fiatalokat a mezőgazdaság irányába kell terelni
A jövő mezőgazdasági kihívásairól és a megoldást hozó, hazai kitörési pontokról beszélt Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a Trade Magazin által szervezett Business Days konferencián.

Térinformatika a mezőgazdaságban
Lezajlott a GDI ESRI Felhasználói Konferencia, amely számos mezőgazdasági megoldást is bemutatott a térinformatikai szakembereknek.

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban
Megjelent az országos főállatorvos 3/2018-as határozata
az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében.

Nem tudni, hogy a glifozát felel-e a méhpusztulásokért
Továbbra sem egységes itthon a glifozát megítélése: a méhészek szeretnék a korlátozását, míg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke szerint hazánkban nem olyan mértékű a vegyszer használata, hogy gondot okozna.

Lassult Romániában a sertéspestis terjedése
Lassult Romániában az afrikai sertéspestis terjedése, a Magyarországgal szomszédos megyékben az utóbbi hónapban már nem jelentek meg újabb fertőző gócok.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.