Új magyar kutatás: a lisztharmatfertőzés felismerhető már az első tünetek előtt!
Fiatal kutatókat díjazott a Magyar Tudományos Akadémia kémia, biológia és agrár témakörökben. Többek között a lisztharmatfertőzés lehető legkorábbi felismerését is díjazták.

Egyre drágább a termőföld Magyarországon!
Tavaly kevesebb és kisebb termőföldterület, ám drágábban cserélt gazdát, mint az előző évben.

föld

Szántóföld – fotó: pixabay.com

Vállalkozásfejlesztés 100% előleggel? Most írták ki a pályázatot!
Megjelent a GINOP Plusz felhívás: támogatás 30%-os önerővel vidéki mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Terménypiacok Webinárium – most még regisztrálhatsz!
Rendezvényünkön hazai terménykereskedelemmel foglalkozó cégek képviselőit, köztük a Viterra Hungary Kft. kereskedelmi igazgatóját kérdezzük a trendek alakulásáról.

Megjelent a nagy élelmiszeripari pályázat – akár teherautót is be lehet szerezni!
Megjelent az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" című pályázati felhívás: minimum 100 millió, maximum 5 milliárd forint vissza nem térítendő pályázati támogatás. A tervezetthez képest viszont hamarabb zárul az első szakasz!

élelmiszeripar

Akár 5 milliárd forintos támogatást is igénybe vehetnek a nagy élelmiszeripari vagy borászati szereplők – fotó: MTi/Czeglédy Zsolt

Ne engedjük, hogy a róka elvigye az aranytojást tojó tyúkot! (PR-cikk)
A kukorica szántóföldi kultúráink aranytojást tojó tyúkja. Jövedelemviszonya eddig is figyelemreméltó volt, ám az elmúlt évi felvásárlási ára, idei kötési lehetőségei, párosulva a terméseredményekkel a legjövedelmezőbb szántóföldi növénnyé emelik. Egy gazdaság fejlesztési lehetőségei múlhatnak a termesztése sikerén.

Közös agrárpolitika: Eredményesek voltak a tárgyalások!
A közös agrárpolitikáról szóló tárgyalások eredményesek voltak a lisszaboni egyeztetésen, és egyetértéshez vezettek.

A RAPOOL nemesítése új megoldásokat kínál a klímaváltozás kihívásaira (PR-cikk)
A hazai repce-vetésterület az elmúlt két évben csökkent, ami részben a klímaváltozással, részben pedig a növényvédelmi technológiában bekövetkezett megszorításokkal függ össze. Az alábbi okok nemcsak nálunk, de Európa-szerte is hatással voltak a terméseredményekre a repcében éppúgy, mint a kalászosokban.

Növényvédelmi előrejelzés: Olyan fokú a levéltetvek kártétele, hogy messziről látszik
Eladhatatlanná válhat a cseresznye és a meggy? Az almára és a szőlőre szintén nagyon oda kell most figyelnünk! Az Agroinform.hu 2021. évi 24. heti növényvédelmi előrejelzése.

kalászos

Levéltetvek a kalászban – ezek még okozhatnak gondot – fotó: Lepres Luca

Meddig emelkedik a kukorica ára, és mi lesz a búzával?
Az Agroinform Terménypiacok Webináriumon szakértők elemezték a piacokon tapasztalható folyamatokat és hatásokat terményenként, és előrevetítették a közeljövő trendjeit.

Miért műtrágyáznál hiába? A retardált hatású, nitrogénstabilizált műtrágyáké a jövő! (PR-cikk)
A mezőgazdasági termelés egyik sarokköve a tápanyagellátás biztosítása — alapvetően ezen múlik a termés mennyisége, minősége —, nem háttérbe tolva az egyéb abiotikus és biotikus tényezőket.

Újra terjed a feketerothadás a szőlőben! Hogyan védekezzünk?
A szőlő feketerothadása (Guignardia bidwellii) nevű gombás betegség egyre fokozódó problémát jelent a szőlőtermesztésben. A gyors melegedés és a májusi folyamatos, nagy mennyiségű csapadék kedvezett a feketerothadás fertőzőképességének. Így már június elején megjelentek az első tünetek a leveleken. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel a betegséget és mit tudunk tenni ellene.

szőlő

A feketerothadás kezdeti tünete levélen – A szerző felvétele

Savanyú talaj? Szerezz mésztrágyát közvetlenül a bányából! (PR-cikk)
A Hazai Bányák Zrt. köreibe tartozó Zsámbéki dolomitbánya rendkívül jó minőségű dolomitot kínál: nemcsak építőipari alapanyagként használható, hanem dolomitporként talajjavításra is kiváló megoldás. Nézzük, mit tud a mésztrágya!

Mit vessünk, meddig maradnak ilyen magasak a terményárak? Szakértőket kérdeztünk
Mit érdemes vetni? Milyen trendek figyelhetők meg a felhasználási cél szerinti termesztés szempontjából a kukorica, napraforgó, kalászos gabonák és a repce esetében? A hazai terménykereskedő cégek vezetőit kérdeztük.

Gazdainterjú: A napraforgótermés mennyiségét és minőségét most lehet hatékonyan támogatni! (PR-cikk)
"Miért választottam a FitoHorm termékeket? Kiválóan keverhetők, gazdaságosak, gyorsan hatnak és remek ár-érték aránnyal rendelkeznek!"

Osztatlan Termőföldek Webinárium – Légy képben, hallgasd meg szakértőinket!
Év elején lépett hatályba az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a termőföldnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény, illetve a hozzá kapcsolódó kormányrendelet. Rendezvényünkön szakértők segítenek kiigazodni a szabályok között, jelentkezz!

Agroinform

Fődíjas a Viterra növényolajgyára az Év Gyára 2020 versenyen (PR-cikk)
A Viterra Magyarország örömmel jelenti be, hogy foktői növényolajgyára elnyerte az Év Gyára 2020 versenyen az összetett díjat a 3-15 milliárd Ft közötti éves nettó árbevételű vállalatok között.

A világ szeme Magyarországon! Nívós nemzetközi rendezvénynek ad otthont Budapest
Budapest ad otthont az idei Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának. A nemzetközi tudás legjava épp időben érkezik hazánkba, hiszen júliusban 100 milliárdos forráskerettel indul új, precíziós fejlesztéseket támogató pályázat.

A nemesítés újdonságai DEKALB módra (PR-cikk)
A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójára a meggyőző terméseredmények mellett eddig is jellemző volt a kiváló betegség- és kipergés-ellenállóság. Az elért eredményekre büszkék vagyunk, de a munka természetesen nem áll meg.

Jövőre mindenképp eldől a glifozát sorsa
Feszített ütemben halad az előkészítő szakmai munka annak érdekében, hogy a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról időben döntés születhessen. A négy előkészítő tagállam határidőre elkészítette jelentéstervezetét, melyben a hatóanyag megújítására tettek javaslatot.

A glifozát hatóanyag megújításán dolgoznak a szakemberek – fotó: Pixabay

Nincs elég munkáskéz? Így is kihozhatod a maximumot tejelő teheneidből! (PR-cikk)
Mivel kell tisztában lenni, ha robotos fejési rendszert üzemeltetünk? Milyen adatokat gyűjt a rendszer, s a tehén megkapja-e a megfelelő tőgyvédelmet? Cikkünk ezekre is megadja a választ!

Ez durva lesz: szén-dioxid-kibocsátás alapján fizetünk útdíjat hamarosan
A "szennyező fizet" elv lehet a jövőben az útdíj mértékének meghatározója az Európai Bizottság és az Európa Parlament tárgyalói között az új úthasználati díjakra vonatkozó szabályozás alapján.