A képviselői önálló indítványt Nagy István (Fidesz) országgyűlési képviselő nyújtotta be. A törvényjavaslat tárgysorozatba vételét és az általános vitára való alkalmasságát az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága keddi ülésén egyhangúlag támogatta.
Indoklásában a fideszes honatya kiemelte: a jogszabályi rendelkezések kijátszását célzó jogügyletek ezen a területen jóval sokszínűbbek, mint azt korábban feltételezték, ezért van szükség a szigorításra.
Ezt megerősítette Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára is, aki elmondta: a témában vizsgálódó tárcaközi bizottság tapasztalata, hogy a földszerzést vagy földhasználatot célzó spekulatív jogügyletek már nem csak a külföldiek körében jellemzőek, az utóbbi időben a belföldi spekulatív termőföld-szerzés és -használat iránti igény is észrevehetően növekedett.
Az államtitkár mindehhez hozzátette: a spekulatív ügyletek kiszűrése, a magyar termőföld védelme indokolja, hogy a jelenleginél is szigorúbb eszközökkel lépjenek fel a spekulálni szándékozók ellen. Többek között úgy, hogy a mostaninál erősebb jogosítványokat kapnak az ügyek felderítésének, kivizsgálásának érdekében az ügyészségek. Ez azt jelenti, hogy az ügyészségek az eddiginél könnyebben hozzáférhetnek az ilyen ügyek vizsgálatánál a számukra fontos adatokhoz.
Gőgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett: a visszaélések esetleges lehetőségét mindenképpen ki kell zárni ezen a téren. Aggályai ellenére az MSZP is megszavazta a tárgysorozatba vételt, illetve az általános vitára való alkalmasságot.
A bizottság valamennyi módosító javaslatot elutasította, amelyet az agrárgazdasági jelentés elkészítéséről szóló határozati javaslathoz nyújtottak be az országgyűlési képviselők.