Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • BASF XIV. Szőlészeti és Borászati Konferencia

  2014. február 24., hétfő 18:13 Kertészet és szőlészet

  A BASF hagyományos, immár 14. alkalommal megrendezett Szőlészeti és Borászati konferenciáját közel 200 szakember tisztelte meg jelenlétével. Az Agroinform.hu szerkesztői is részt vettek az eseményen, - cikkünkben az érdekes előadásokról is beszámolunk.

 • VM: 100 millió euróra emelik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatását

  2014. február 24., hétfő 15:19 Kertészet és szőlészet

  Az eddigi 70 millió euróról 100 millió euróra (mintegy 30 milliárd forintra) emelkedik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatására rendelkezésre álló támogatás összege - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel hétfőn.

 • Indul a Pálinka Ország kóstoló (+ videó!)

  2014. február 24., hétfő 14:58 Kertészet és szőlészet

  Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfőn.

 • EU-s oltalom alatt a szentesi paprika

  2014. február 24., hétfő 11:26 Gazdaság

  Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.

 • Traktorral ütközött egy autó Szalkszentmárton közelében (frissített)

  2014. február 23., 21:46 Gazdaélet

  Többen megsérültek, amikor egy személyautó és egy traktor összeütközött vasárnap kora este az 51-es úton Szalkszentmárton közelében - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

 • Az idén is több millió forint értékű vetőmagra pályázhatnak civil szervezetek és önkormányzatok a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület programjában

  2014. február 23., 21:15 Gazdaélet

  Az idén is több millió forint értékű vetőmagra pályázhatnak civil szervezetek és települési önkormányzatok az Élelmiszerlavina program keretében, február 28-ig - közölte Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alelnöke az MTI-vel.

 • Fazekas: az új földtörvény május elsején mindenképpen hatályba lép (+ videó!)

  2014. február 23., 20:55 Gazdaság

  Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Megemlékeznek a somogyi agrár-felsőoktatás megalapítójáról a Kaposvári Egyetemen

  2014. február 22., szombat 15:59 Gazdaság

  A somogyi agrár-felsőoktatás megalapítója, Guba Sándor halála harmincadik évfordulójának alkalmából emlékülést tartanak hétfőn a Kaposvári Egyetemen. A tudós többek között a magyarországi szarvasmarha- és sertésállomány termelőképességének vizsgálatával, új törzstenyészetek kialakításával foglalkozott, nevéhez fűződik a KA-HYB és a KSZKV...

 • A búza vetési ideje és a klímaváltozás

  2014. február 22., szombat 11:38 Szántóföld

  A klíma-felmelegedés okozta káros hatásokat amerikai kutatók búzaállományban vizsgálták. Arra próbáltak választ kapni, hogy az elkövetkező évtizedekben mire kell a búzatermesztőknek számítani, és hogyan tudnák a gazdák a klíma-felmelegedés miatti veszteségeiket csökkenteni.

 • VM: másfél milliárd forint mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást kapnak a gazdák

  2014. február 21., péntek 19:23 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével pénteken megkezdte közel 2600 gazdálkodónak a mintegy 1,5 milliárd forint mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás kifizetését - közölte a tárca az MTI-vel.

 • Czerván: a külkereskedelmi aktívum 54 százalékát a mezőgazdaság biztosítja

  2014. február 21., péntek 15:56 Gazdaság

  A mezőgazdaság exportbevétele a nemzetgazdasági export 10 százalékát teszik ki, a teljes külkereskedelmi aktívumnak több mint a felét, 54 százalékát az agrárium biztosítja - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Bács-Kiskun megyei Bócsán.

 • Ukrán válság - Fazekas: vizsgálják az iráni mezőgazdasági eladások lehetőségét

  2014. február 21., péntek 15:27 Gazdaság

  Magyarország vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ukrán belpolitikai válság miatt kieső iráni mezőgazdasági szállítmányok helyett hasonló magyar termékeket szállítson az iráni piacra - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken az MTI-vel. A szállítás lehetőségét csütörtökön az iráni nagykövet vetette fel.

 • VM: egyszerűbb lett a földhasználat jogszerűségének igazolása

  2014. február 21., péntek 14:59 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által elfogadott új jogszabály alapján nem kell földhasználati lapot benyújtania a földhasználó tulajdonosoknak, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn eljuttatja minden érintett gazdához azt a segédanyagot, amelyben részletes tájékoztatást kapnak az új szabályról - közölte a...

 • A tej termelői áráról

  2014. február 21., péntek 13:36 Terménypiacok

  Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára rekordszintre emelkedett, 2014. januárban 107,70 forint/kg volt, és 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A felvásárlása 2 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban - adja hírül az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI)

 • Fazekas: jelentősen fejleszthetők a magyar-kazah agrárkapcsolatok (frissített + videó!)

  2014. február 21., péntek 12:05 Gazdaság

  Jelentősen fejleszthetők a magyar-kazah agrárkapcsolatok, Magyarország kivételes partnere lehet Kazahsztánnak a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén - jelentette ki Fazekas Sándor pénteken Budapesten, egy kétoldalú logisztikai fórumon.

 • A tojás piaci forgalmáról

  2014. február 21., péntek 11:45 Terménypiacok

  A KSH adatai az elmúlt év során 600 tonnával, azaz mintegy 5%-kal több héjas tojást és 44 %-kal több étkezési tojást exportáltunk, mint egy évvel korábban. A tojóállomány 12,5 millió volt, ami 467 ezerrel több az egy évvel korábbinál - adja hírül az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

 • A talajközpontú mezőgazdaságért

  2014. február 21., péntek 09:26 Szántóföld

  Az élettel teli talaj termőerejét semmi nem pótolhatja! Ez a mottója a Phylazonit termékcsaládot forgalmazó Agrova Kft.-nek, amely „Magyarország talajszakértőjeként” szakmai tanácsadással is segíti a fenntartható mezőgazdasági termelést. Miért fontos a talajközpontú szemlélet? – a kérdésre szakértőink válaszolnak:

 • Élőállat és húsipari jelentés

  2014. február 21., péntek 09:22 Terménypiacok

  Magyarországon a vágósertés termelői ára 463,91 forint/kg hasított súly volt 2014 januárjában, ami 3 százalékos csökkenést jelent 2013 első hónapjához viszonyítva - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből.

 • Az iráni nagykövet szerint Ukrajna helyett Magyarország szállíthatna mezőgazdasági termékeket és gépalkatrészeket Iránba

  2014. február 21., péntek 09:11 Gazdaság

  Az ukrajnai fejlemények miatt elmaradó, például mezőgazdasági szállításokat Iránba Magyarország pótolhatná - mondta Irán budapesti nagykövete csütörtökön Debrecenben.

 • A búza termelői ára változó, a kukoricáé emelkedő

  2014. február 21., péntek 08:46 Terménypiacok

  Az év első hónapjában nőtt a malmi búza és a kukorica ára, a repcemag értékesítése szintén jól szerepelt. Agrárpiaci jelentésünk következik.

 • Alma, retek, zeller, fejessaláta árak a hazai piacokon

  2014. február 21., péntek 08:08 Terménypiacok

  Az enyhe időjárásnak köszönhetően a zöldség-gyümölcskereslet is nagyobb a belföldi piacokon. Milyen áron fogy a retek, alma, zeller, saláta és a többi keresett termény? - ez derül ki letölthető agrárpiaci jelentésünkből.

 • Tejkereskedelem, 2006-2012

  2014. február 20., csütörtök 19:18 Gazdaság

  A tejkereskedelmi adatok éves változása a magyar agrárgazdaságban: export és import.

 • Tóth Katalin részvételével kezdte meg kétnapos ülését a kárpát-medencei magyar gazdaszervezeteket tömörítő egyeztető fórum Palicson

  2014. február 20., csütörtök 18:18 Gazdaság

  A vajdasági településen tartott ülésen a Kormány képviseletében a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára köszöntötte a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának tagságát. A kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködés lehetőségeiről és az elmúlt időszak kormányzati tapasztalatairól beszélve kiemelte a vidékfejlesztés...

 • Zöldborsót, retket, vöröshagymát, sárgarépát, és céklát vethetnek el a háztáji kertben a gyerekek

  2014. február 20., csütörtök 15:50 Gazdaélet

  Az idén csaknem 204 általános iskola több mint 13 ezer kisdiákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által negyedik éve szervezett, "Vesd bele magad!" programnak köszönhetően - közölte az Agrya az MTI-vel csütörtökön.

 • CTOSZ: a cukorrépa szelet a termelők tulajdona

  2014. február 20., csütörtök 15:32 Gazdaság

  A nemrégiben megjelent sajtóközleményünkre a Magyar Cukor Zrt. úgy reagált, hogy a cukorrépa feldolgozása során keletkezett szelet nem a cukorrépa termelőké - eleveníti fel a történéseket újabb közleményében Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkára.

 • Géntechnológiailag módosított növények

  2014. február 20., csütörtök 15:10 Szántóföld

  Grafikon a génmódosítás folyamatáról a mezőgazdaságban, növénytermesztésben.

 • A kormány által meghirdetett szabályozás minden GMO-ra érvényes (+ videó!)

  2014. február 20., csütörtök 14:59 Gazdaság

  A kormány által meghirdetett zéró tolerancia minden GMO-ra vonatkozik, és ennek alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a jövőben is mindent megtesz azért, hogy Magyarország GMO-mentessége fennmaradjon - szögezte le Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban tartott szakmai fórumon.

 • Fazekas: a tejtermék piacon 43 százalékkal csökkent az import

  2014. február 20., csütörtök 14:44 Gazdaság

  A belső piacon 43 százalékkal sikerült visszaszorítani a tejtermék importot, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el – mondta el a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, miután konzultációt folytatott a tejágazat meghatározó szereplőivel Mezőfalván.

 • VM: az új földtörvény a helyi földművesek érdekeit óvja

  2014. február 20., csütörtök 14:30 Gazdaság

  Nem ütközik az európai uniós alapelvekkel az új földtörvény a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint.

 • Magyar siker a Fiatal Gazdák második Európai Kongresszusán

  2014. február 20., csütörtök 13:16 Gazdaság

  014. február 13., St. Valentin Spirit of cooperation between Parliament, farmers’ organisations and business Másodszor került megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]